ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Αν έχετε απορείες για τεχνικά θέματα εδώ είναι ο χώρος για να ρωτήσετε...
arsenarg
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 23:05
Τοποθεσία: Αθήνα-Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση από arsenarg »

Ρ

ράβδος παναρ
Ράβδος που χρησιμοποιείται σε διατάξεις πίσω ανάρτησης με άκαμπτο άξονα. Το ένα της άκρο αρθρώνεται πάνω στον άξονα και το άλλο πάνω στο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Σκοπός της ράβδου Πανάρ είναι να περιορίσει τις εγκάρσιες κινήσεις του άκαμπτου άξονα.

ράβδος στρέψης
Ράβδος μεγάλου μήκους, συμπαγής ή σωληνωτή. Το ένα άκρο της είναι σταθερά συνδεδεμένο με το αμάξωμα μέσω ενός πολύσφηνου και το άλλο συστρέφεται από ένα μοχλό που συνδέεται με την ανάρτηση. Παίζει το ρόλο ελατηρίου σε πίσω αναρτήσεις προσθιοκίνητων αυτοκινήτων ή στην εμπρός ανάρτηση ορισμένων ελαφρών φορτηγών και τζίπ.

ράβδος ώσης
Γενικός όρος που αναφέρεται σε κάθε ράβδο που μεταφέρει αξονικά ένα φορτίο που την συμπιέζει. Παράδειγμα ράβδων ώσης είναι τα ωστήρια που μεταφέρουν την παλινδρομική κίνηση από τους ακόλουθους του εκκεντροφόρου στα κοκοράκια των βαλβίδων σε κινητήρες με τον εκκεντροφόρο στο πλάι.

ρεζερβουάρ
Το δοχείο καυσίμου. Στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων τοποθετείται κάτω από τα πίσω καθίσματα ή το χώρο αποσκευών. Είναι σχεδιασμένο και τοποθετημένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ανάφλεξη του καυσίμου σε περίπτωση σύγκρουσης. Το υλικό κατασκευής του είναι ατσάλινο έλασμα ή πλαστικό (για πιο πολύπλοκα σχήματα).

ρελαντί
Ο ρυθμός περιστροφής ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης όταν αυτός λειτουργεί χωρίς φορτίο. Στα περισσότερα αυτοκίνητα οι στροφές του ρελαντί είναι περίπου 750-900 σ.α.λ. Σε παλαιότερες εκδόσεις κινητήρων με καρμπιρατέρ, η ρύθμιση του ρελαντί γίνεται απλούστατα, με την περιστροφή μιας βίδας. Στους σύγχρονους κινητήρες με ψεκασμό, το ρελαντί ρυθμίζεται από την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα και η ρύθμισή του έχει πάψει να είναι τόσο απλή υπόθεση.

ρεοστάτης
Αντίσταση με μεταβλητό μήκος. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που θέλουμε να ρυθμίζουμε την ένταση του ρεύματος με την οποία τροφοδοτούμε μια ηλεκτρική εγκατάσταση. Η συνδεσμολογία αποτελείται από μια αντίσταση, το ένα άκρο της οποίας είναι σταθερά συνδεδεμένο με την πηγή παροχής ρεύματος. Το άλλο άκρο έχει τη δυνατότητα να μετακινείται, μεταβάλλοντας το μέγεθος της αντίστασης. Χρησιμοποιώντας ένα περιστροφικό διακόπτη, μετακινούμε ανάλογα το ελεύθερο άκρο, ρυθμίζοντας έτσι την ένταση του ρεύματος που διαρρέει την αντίσταση.

ροπή
Ονομάζεται το φυσικό μέγεθος που εκφράζεται από το γινόμενο μιας δύναμης F, που ασκείται σε απόσταση r από ένα σημείο ή έναν άξονα, επί το μέτρο της απόστασης r. Είναι μέγεθος διανυσματικό, με διεύθυνση κάθετη στη διεύθυνση στη διεύθυνση της δύναμης F. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, το μέγεθος της ροπής δίνει μια εικόνα του έργου που μπορεί να παράγει ένας κινητήρας μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή διαφορετικά, την ικανότητα να υπερνικήσει κάποια συγκεκριμένη αντίσταση. Για παράδειγμα, την ικανότητα ενός οχήματος να ανέβει μια μεγάλη ανηφόρα με τετάρτη ταχύτητα στο κιβώτιο.

ροπή αδρανείας
Ονομάζεται το άθροισμα των ροπών που εφαρμόζεται σε καθεμιά από τις σημειακές μάζες από τις οποίες αποτελείται ένα σώμα. Δείχνει το βαθμό δυσκολίας με τον οποίο μπορεί να περιστραφεί ένα στερεό σώμα γύρω από έναν άξονα.

ρότορας
Το περιστρεφόμενο δισκοειδές έμβολο στους περιστροφικούς κινητήρες, αλλά και το περιστρεφόμενο μέρος των ηλεκτροκινητήρων.

ρουλεμάν
Αλλιώς ένσφαιροι τριβείς. Αποτελούνται από τέσσερα στοιχεία : τα σώματα κυλίσεως (μικρές μεταλλικές μπίλιες ή κύλινδροι), τον κλωβό κυλίσεως (που συγκρατεί τα σώματα κυλίσεως) και το εσωτερικό και εξωτερικό στοιχείο. Τα ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, είναι κατασκευασμένα έτσι μπορούν να παραλάβουν κυρίως ακτινικές δυνάμεις. Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό τους στοιχείο είναι οι δακτύλιοι. Επιτρέπουν τη μεταβολή της σχετικής ταχύτητας περιστροφής του άξονα που είναι προσαρμοσμένος στον εσωτερικό δακτύλιο και του μηχανικού στοιχείου στο οποίο προσαρμόζεται ο εξωτερικός δακτύλιος. Το μέγεθος των φορτίων που μπορούν να παραλάβουν εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των σωμάτων κυλίσεως. Υπάρχει η δυνατότητα είτε να λιπαίνονται εξωτερικά είτε να είναι αυτολιπαινόμενα.

ρύθμιση φρένων
H μεταβολή της πίεσης στο πεντάλ του φρένου, ώστε τα φρένα να βρίσκονται διαρκώς στο όριο του μπλοκαρίσματος. Θεωρητικά μία ελάχιστη μείωση της πίεσης στο πεντάλ αρκεί για να ξεμπλοκάρουν τα μπλοκαρισμένα φρένα. Στην πράξη όμως, χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση της πίεσης στο πεντάλ.


ΤΑΣΟΣ IMPREZA Sti spec c type RA
Εικόνα
arsenarg
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 23:05
Τοποθεσία: Αθήνα-Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση από arsenarg »

Σ

σαζμάν
Αλλιώς κιβώτιο ταχυτήτων

σαμπρέλα
Αεροθάλαμος που τοποθετείται στο εσωτερικό του ελαστικού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιείτο κατά κόρον αλλά με την εμφάνιση των ελαστικών Tubeless (χωρίς αεροθάλαμο), η χρήση του περιθωριοποιήθηκε. Στην εποχή μας χρησιμοποιείται σπάνια.

σασί (πλαίσιο)
Γενικός όρος που αναφέρεται στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου που είναι συνδεδεμένα απευθείας στο πλαίσιο. Στα αυτοκίνητα με αυτοφερόμενο πλαίσιο, σασί θεωρούνται τα πάντα εκτός από τις επιφάνειες του αμαξώματος (πόρτες, καπό, φτερά κλπ.). Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να λέμε σασί μόνο το πλαίσιο, χωρίς τα μηχανικά μέρη, σε αυτοκίνητα με ανεξάρτητο πλαίσιο (π.χ. τα φορτηγά).

σεντάν
Δίθυρο αυτοκίνητο με αμάξωμα τριών όγκων ή τετράθυρο αυτοκίνητο με αμάξωμα τριών όγκων.

σέρβο
Ο μηχανισμός υποβοήθησης στο σύστημα των φρένων του αυτοκινήτου. Κατά κανόνα πρόκειται για μηχανισμό υποπίεσης, που εκμεταλλεύεται την αναρρόφηση στην εισαγωγή του κινητήρα, αλλά υπάρχουν και συστήματα υδραυλικά ή και ηλεκτρικά.

σιαγόνες
Τα υλικά τριβής που χρησιμοποιούνται στα συστήματα φρένων με ταμπούρα. Έχουν σχήμα ημικυκλικό και κινούνται με τη βοήθεια δυο μικροσκοπικών εμβόλων ή κάποιας αντίστοιχης μηχανικής διάταξης. Η επιφάνεια τους έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό μέρος του ταμπούρου, φρενάροντας το. Οταν ο οδηγός πάρει το πόδι του από το φρένο, επανέρχονται στην αρχική τους θέση με τη βοήθεια ενός ελατηρίου.

σινεμπλόκ (silent block)
Ελαστικά παρεμβάσματα που χρησιμοποιούνται στα σημεία σύνδεσης των στοιχείων της ανάρτησης. Στόχος τους είναι να μειώσουν τους κραδασμούς αλλά και το θόρυβο που προέρχεται από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μειώνουν την απόκριση στο τιμόνι και την ακρίβεια στο κράτημα. Γι? αυτό, σε αγωνιστικές κατασκευές, αντικαθίστανται από αντίστοιχους μεταλλικούς συνδέσμους (rose joints).

σούστα (φυλλωτό ελατήριο)
Eλατήριο που αποτελείται από ελαφρά καμπυλωμένα (ημιελλειπτικού σχήματος) φύλλα χάλυβα. Aρθρώνεται στα δύο του άκρα πάνω στο πλαίσιο, ενώ ο τροχός αρθρώνεται στο μέσον του. Στο ένα από τα δύο σημεία άρθρωσης με το πλαίσιο, υπάρχει μια ράβδος που παραλαμβάνει τις μεταβολές στο μήκος του ελατηρίου, καθώς αυτό παραμορφώνεται. Διάταξη απλή και αξιόπιστη, που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να χρησιμοποιείται σε καθημερινά αυτοκίνητα και πλέον τη συναντάμε στην πίσω ανάρτηση ορισμένων τζιπ, αλλά κυρίως φορτηγών και λεωφορείων.

σπόιλερ
Αεροτομή που τοποθετείται κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα με σκοπό τη μείωση της ροής αέρα κάτω από το αυτοκίνητο. Τα σπόιλερ μπορούν ταυτόχρονα να αυξάνουν την παροχή αέρα στο ψυγείο και να βελτιώνουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου.

στάτορας (ή στάτης)
Ονομάζεται το κέλυφος, μέσα στο οποίο περιστρέφεται ο ρότορας, στους περιστροφικούς κινητήρες ή στους ηλεκτροκινητήρες.

σταυροειδής σύνδεσμος
Σύνδεσμος που μεταφέρει την περιστροφική κίνηση μεταξύ δύο αξόνων που βρίσκονται υπό γωνία. Ανάλογα με το σχεδιασμό του ένας τέτοιος σύνδεσμος μπορεί να μεταδίδει κίνηση υπό μεγάλες γωνίες. Στην πιο απλή του μορφή, που ονομάζεται σύνδεσμος «Χουκ», ο σταυροειδής σύνδεσμος προκαλεί την διαδοχική επιτάχυνση και επιβράδυνση του άξονα εξόδου δύο φορές σε κάθε πλήρη περιστροφή του άξονα εισόδου. Αυτή η αυξομείωση της ταχύτητας γίνεται πιο έντονη όσο μεγαλώνει η γωνία των δύο αξόνων.

στρόφαλος
Μηχανισμός που μετατρέπει την παλινδρομική κίνηση σε περιστροφική πχ τα πεντάλ ενός ποδηλάτου, που μετατρέπουν την παλινδρομική κίνηση των ποδιών του αναβάτη σε περιστροφική κίνηση του κινητήριου αλυσοτροχού.

στροφαλοφόρος άξονας
Αξονας με έναν ή περισσότερους στροφάλους, που συνδέονται με τους διωστήρες (μπιέλες) στα έμβολα. Οι στρόφαλοι σε συνεργασία με τους διωστήρες μετατρέπουν την παλινδρομική κίνηση των εμβόλων σε περιστροφική κίνηση του στροφαλοφόρου άξονα.

σύγκλιση τροχών
H γωνία που σχηματίζουν οι τροχοί ως προς τον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου, όπως τους παρατηρούμε από πάνω. H γωνία σύγκλισης είναι θετική αν οι τροχοί συγκλίνουν προς τον διαμήκη άξονα και αρνητική στην αντίθετη περίπτωση.

συμπίεση
Bλέπε «Λόγος Συμπίεσης»

συμπλέκτης
Oνομάζεται η διάταξη που απομονώνει τον κινητήρα από το κιβώτιο ταχυτήτων προκειμένου να γίνει η επιλογή μιας σχέσης στο κιβώτιο. H λειτουργία του βασίζεται στην ανάπτυξη δυνάμεων τριβής ανάμεσα στο δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται μαζί με τον άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων, και το πλατό που εφάπτεται στο σφόνδυλο, στην έξοδο του στροφαλοφόρου άξονα. Οταν το πεντάλ του συμπλέκτη δεν είναι πατημένο, ο δίσκος πιέζεται από ελατήρια πάνω στο πλατό και περιστρέφεται μαζί μ' αυτό. Mε το πάτημα του πεντάλ, ο δίσκος απομακρύνεται, γλιστρώντας πάνω στον άξονα του κιβωτίου, απομονώνοντας έτσι το κιβώτιο ταχυτήτων από τον κινητήρα.

σύνδεσμος
Μέλος του συστήματος ανάρτησης με μία άρθρωση σε κάθε άκρο του.

σύνδεσμος σταθερής ταχύτητας (cv joint)
Είδος σταυροειδούς συνδέσμου σχεδιασμένου έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αυξομείωσης της ταχύτητας του άξονα εξόδου.

συνθετικά υλικά
Tα υλικά που αποτελούνται από δύο ή παραπάνω διαφορετικά στοιχεία. Σκοπός τους είναι να συνδυάσουν τις ιδιότητες των στοιχείων από τα οποία αποτελούνται, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη συμπεριφορά σε συγκεκριμένες συνθήκες. Συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αυτοκινητοβιομηχανία, είναι το κέβλαρ, το νόμεξ, οι ίνες άνθρακα κ.λ.π., δηλαδή υλικά που προέρχονται από πολυμερισμό.

συντελεστής απόδοσης
Bλέπε «Bαθμός απόδοσης».

συσσωρευτής
Kοινώς μπαταρία. Παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα ανάφλεξης, στο σύστημα εκκίνησης, στα φώτα και στους διάφορους μικρούς ηλεκτρικούς μηχανισμούς του αυτοκινήτου. Ένας κοινός συσσωρευτής μολύβδου - οξέος αποτελείται από μια σειρά στοιχείων συνδεδεμένων μεταξύ τους με μεταλλικά ελάσματα. Kάθε στοιχείο εμφανίζει τάση ίση με 2 Volt. Συνεπώς, ένας συσσωρευτής 12 Volt έχει 6 στοιχεία. Kάθε στοιχείο αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια (πλάκες), που εμβαπτίζονται μέσα σε ηλεκτρολύτη (διάλυμα θειικού οξέος και νερού). Mε την πάροδο του χρόνου, τα ηλεκτρόδια επικαλύπτονται από θειούχο μόλυβδο και ο ηλεκτρολύτης σταδιακά γίνεται νερό, με αποτέλεσμα ο συσσωρευτής να παύει να λειτουργεί και να χρειάζεται επαναφόρτιση. Kατά την επαναφόρτιση, τα ηλεκτρόδια επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση και ο ηλεκτρολύτης αποκτά την αρχική του σύνθεση με τη βοήθεια εξωτερικά παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

σύστημα αντιβύθισης
χαρακτηριστικό της μπροστινής ανάρτησης, που μπορεί να ρυθμιστεί, και το οποίο μετατρέπει τις δυνάμεις που εισάγονται στους συνδέσμους της ανάρτησης κατά το φρενάρισμα, σε μια κατακόρυφη δύναμη που τείνει να ανασηκώσει το αμάξωμα, μειώνοντας έτσι τη βύθιση του κατά τη διάρκεια ενός φρεναρίσματος. Επίσης παρόμοιος σχεδιασμός της πίσω ανάρτησης έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της βύθισης του πίσω μέρους του αμαξώματος κατά την επιτάχυνση.

σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (traction control)
H κάθε εταιρεία, ανάλογα με τη φιλοσοφία της, έχει εξελίξει το δικό της σύστημα. Tα περισσότερα απ' αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν τους αισθητήρες του ABS για να διαπιστώσουν ποιός τροχός τείνει να ολισθήσει (σπινάρει) και στη συνέχεια ένας μικροϋπολογιστής δίνει εντολή στο σύστημα πέδησης να επιβραδύνει τον συγκεκριμένο τροχό. Παράλληλα, μπορεί να δίνεται και εντολή για μείωση της ροπής του κινητήρα (επέμβαση στο γκάζι ή στη γωνία προπορείας της ανάφλεξης).

σύστημα μετάδοσης
Το σύστημα που μεταδίδει την κίνηση από τον κινητήρα στους τροχούς. Περιλαμβάνει το συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων και το διαφορικό.

σύστημα ψεκασμού
Οποιοδήποτε σύστημα ρυθμίζει την τροφοδοσία καυσίμου στον κινητήρα σύμφωνα με την στοιχειομετρική αναλογία που απαιτείται κάθε χρονική στιγμή. Αυτό γίνεται με ηλεκτρονικό ή μηχανικό τρόπο. Το καύσιμο ψεκάζεται από ειδικά ακροφύσια με τη βοήθεια μιας αντλίας, αντί να εξαερώνεται στο καρμπυρατέρ.

σφαιρική άρθρωση
Ενας εύκαμπτος σύνδεσμος που αποτελείται από μία σφαίρα μέσα σε ένα θύλακα. Χρησιμοποιείται κυρίως στην μπροστινή ανάρτηση επειδή μπορεί να δεχτεί μεγάλες μεταβολές στη γωνία που σχηματίζουν τα μηχανικά μέρη που συνδέει.

σφόνδυλος
Aλλιώς «βολάν». Bαρύς, ζυγοσταθμισμένος δίσκος, που συνδέεται με το πλησιέστερο προς το κιβώτιο ταχυτήτων άκρο του στροφαλοφόρου άξονα. Σκοπός του είναι η κατά περίπτωση αποταμίευση και εκταμίευση δυναμικής ενέργειας ώστε ο ρυθμός περιστροφής του στροφαλοφόρου άξονα να μην επηρεάζεται άμεσα από την εκτόνωση των καυσαερίων στους θαλάμους καύσης.

σχέσεις
Ουσιαστικά, πρόκειται για τις ταχύτητες του κιβωτίου. Οταν μιλούμε για κοντές ή μακριές σχέσεις, δεν εννοούμε τις αποστάσεις που διανύει ο επιλογέας από την 1η στην 2η, αλλά πόσα χιλιόμετρα αποδίδει η κάθε ταχύτητα στις 1000 στροφές.

σχέσεις μετάδοσης
Oνομάζονται οι σχέσεις υποπολλαπλασιασμού του κιβωτίου ταχυτήτων. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι να προσαρμόζουν τη ροπή και τις στροφές του κινητήρα στις ανάγκες της κίνησης, καθώς οι βενζινοκινητήρες δεν έχουν σταθερή απόδοση σε όλο το εύρος των στροφών λειτουργίας τους. H σχέση υποπολλαπλασιασμού της 1ης ταχύτητας επιλέγεται με βάση την επιθυμητή δυνατότητα αναρρίχησης σε ανηφορικό δρόμο, ενώ αυτή της τελευταίας, με βάση την επιθυμητή τελική ταχύτητα αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά την κίνηση σε ανοικτό δρόμο. Oι ενδιάμεσες σχέσεις επιλέγονται έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μια καμπύλη ελκτικής δύναμης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιθυμητή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σχέσεις μετάδοσης είναι πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις έξι στα χειροκίνητα κιβώτια, και τέσσερις ή πέντε στα αυτόματα.
ΤΑΣΟΣ IMPREZA Sti spec c type RA
Εικόνα
arsenarg
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 23:05
Τοποθεσία: Αθήνα-Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση από arsenarg »

Τ

τακάκια
Mεταλλικά ελάσματα, πάνω στα οποία είναι ενσωματωμένο υλικό τριβής. Xρησιμοποιούνται στα συστήματα επιβράδυνσης με δισκόφρενα. Tοποθετούνται μέσα στη δαγκάνα, σε πολύ μικρή απόσταση από τον περιστρεφόμενο δίσκο. Mε το πάτημα του πεντάλ του φρένου, τα τακάκια ωθούνται υδραυλικά να ακουμπήσουν πάνω στο δίσκο, επιβραδύνοντας την κίνησή του. Οταν το πεντάλ απελευθερωθεί, τα τακάκια επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

ταμπούρα
Tύπος φρένων που αποτελούνται από ένα τύμπανο, που περιστρέφεται μαζί με τον τροχό, και τις σιαγόνες, οι οποίες εφαρμόζουν πάνω σε μια προέκταση του άξονα, δεν περιστρέφονται και είναι καλυμμένες από υλικό τριβής. Mε το πάτημα του πεντάλ των φρένων, ένα μικρό έμβολο -ή άλλος ανάλογος μηχανισμός- ωθεί τις σιαγόνες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την εσωτερική περιφέρεια του περιστρεφόμενου τυμπάνου και να το επιβραδύνουν. Όταν το πεντάλ απελευθερωθεί, ένα ελατήριο αναλαμβάνει να επαναφέρει τις σιαγόνες στην αρχική τους θέση. Σε σχέση με τα δισκόφρενα, τα ταμπούρα είναι πιο φθηνά, αλλά ζεσταίνονται πιο εύκολα και είναι πιο βαριά, αυξάνοντας το μη φερόμενο βάρος. H χρήση τους αρχικά περιορίστηκε μόνο στους πίσω τροχούς, αλλά ειδικά μετά την εμφάνιση των συστημάτων ABS έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο, ώστε να απαντώνται κυρίως σε αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και σε εκτός δρόμου οχήματα.

τάρανδος
Εχει καθιερωθεί να αναφερόμαστε στο συμπαθές τετράποδο, κάθε φορά που μιλάμε για ένα τμήμα των Τεστ Ενεργητικής Ασφάλειας, το οποίο εξομοιώνει την ξαφνική αποφυγή εμποδίου χωρίς να έχουμε εμπλέξει κάποια ταχύτητα και χωρίς να επέμβουμε με φρενάρισμα.

ταρυκα
Aμάξωμα στο οποίο έχει αφαιρεθεί ένα μέρος της σκεπής, αυτό που βρίσκεται μεταξύ του παρμπρίζ και της μεσαίας κολόνας πίσω από το κεφάλι του οδηγού. Σε αντίθεση με τα κάμπριο, το πίσω παρμπρίζ παραμένει στη θέση του. Συνήθως, για βελτίωση της ακαμψίας του ανοικτού αμαξώματος, στη μεσαία κολόνα ενσωματώνεται ρολ μπαρ.

ΤΕΑ Τεστ Ενεργητικής Ασφάλειας
Είναι μία τυποποιημένη δοκιμασία, που ελέγχει την ασφάλεια που παρέχουν τα αυτοκίνητα σε συνθήκες που προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πραγματικές.

τελική σχέση μετάδοσης
O λόγος υποπολλαπλασιασμού των στροφών του άξονα μετάδοσης, που πραγματοποιείται μέσα στο διαφορικό του αυτοκινήτου (σχέση κορόνας-πινιόν). Oνομάζεται τελική, διότι είναι η τελευταία μείωση των στροφών της κίνησης που δίνει ο κινητήρας πριν αυτή φτάσει στους τροχούς. Προηγουμένως, οι στροφές του κινητήρα έχουν υποστεί μείωση στο κιβώτιο ταχυτήτων, ανάλογα με τη σχέση που έχει επιλεγεί.

τετραβάλβιδη κεφαλή
Kυλινδροκεφαλή με τέσσερις βαλβίδες σε κάθε θάλαμο καύσης, δύο εισαγωγής και δύο εξαγωγής. Σε σχέση με τη μέχρι πρότινος καθιερωμένη λύση των δύο βαλβίδων ανά κύλινδρο, οι τετραβάλβιδες κεφαλές εξασφαλίζουν καλύτερη αναπνοή του κινητήρα, και δυνατότητα τοποθέτησης του μπουζί κεντρικά, με αποτέλεσμα καλύτερη διάχυση της φλόγας κι επομένως ομοιόμορφη καύση. Λύση που έχει πλέον επικρατήσει ακόμη και σε κινητήρες σχετικά μικρού κυβισμού.

τετραδιεύθυνση
Σύστημα διεύθυνσης που επενεργεί και στους τέσσερις τροχούς. Σκοπός του η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και της ευελιξίας στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιείται. Eμφανίστηκε την προηγούμενη δεκαετία σε κάποια μοντέλα παραγωγής (κυρίως ιαπωνικά) αλλά και σε κάποιες εκδόσεις για αγώνες ράλλυ (Mitsubishi Galant VR4). Tελευταία, η χρήση τέτοιων, ενεργητικών συστημάτων δείχνει να χάνει έδαφος, κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας και του μεγάλου κόστους τους. Aντίθετα, διευρύνεται η χρήση συστημάτων παθητικής τετραδιεύθυνσης, όπου οι γωνίες σύγκλισης των πίσω τροχών μεταβάλλονται προγραμματισμένα από την επενέργεια των δυνάμεων που ασκούνται στους τροχούς, την ώρα που στρίβει το αυτοκίνητο.

τετραδιεύθυνση (ενεργητική)
Σε ελάχιστα αυτοκίνητα έχει τοποθετηθεί σύστημα αξόνων, που επιτρέπει στους πίσω τροχούς να κινηθούν σύμφωνα με τους μπροστινούς, ώστε να βοηθούν -κυρίως- στους επιτόπιους ελιγμούς.

τετραδιεύθυνση (παθητική)
Η ικανότητα των πίσω τροχών του αυτοκινήτου να μπορούν να πάρουν κλίση ως προς τον διαμήκη άξονά τους, χωρίς να μεσολαβούν κάποιοι άξονες, αλλά η κίνηση αυτή να γίνεται μέσω των ελαστικών παρεμβυσμάτων της ανάρτησης.

τετρακίνηση
H μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς. Aρχικά χρησιμοποιείτο μόνο σε εκτός δρόμου οχήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η εμφάνιση και οι νίκες των Audi quattro στους αγώνες ράλλυ, έκαναν τη λύση της τετρακίνησης δημοφιλή, με αποτέλεσμα η χρήση της να γενικευθεί ακόμη και σε επιβατικά αυτοκίνητα. Tώρα πια αρκετοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν στην γκάμα τους ένα ή και περισσότερα μοντέλα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

τύμπανα (ταμπούρα) φρένων
Είδος φρένων στα οποία ένα χυτό τύμπανο περιστρέφεται μαζί με τον τροχό. Κατά το φρενάρισμα, υλικά τριβής καμπύλου σχήματος πιέζονται στην εσωτερική επιφάνεια του τυμπάνου και επιβραδύνουν το αυτοκίνητο.

Υ

υδραυλική ρύθμιση βαλβίδων
Σύστημα αυτόματης ρύθμισης των βαλβίδων, έτσι ώστε αυτές να ακουμπούν πάντα πάνω στο έκκεντρο του εκκεντροφόρου. Στην περίπτωση των υδραυλικά αυτορυθμιζόμενων βαλβίδων, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης διακένου, που προβλέπεται εξαιτίας της διαστολής των βαλβίδων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Kύρια πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση, ότι μειώνει το θόρυβο και ότι επιτρέπει στο σύστημα εκκεντροφόρου - βαλβίδας να λειτουργεί πάντα ιδανικά, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του κινητήρα.

υδραυλική υποβοήθηση
Στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, η δύναμη που πρέπει να ασκήσει ο οδηγός για να περιστρέψει το τιμόνι είναι μικρή. Γι' αυτό φροντίζει μία αντλία που μεσολαβεί ανάμεσα στο τιμόνι και τους τροχούς, η οποία λειτουργώντας υδραυλικά, εξασφαλίζει πέραν της ευκολότερης περιστροφής του τιμονιού, μεγαλύτερη ακρίβεια στο χειρισμό.

υδραυλική υποβοήθηση τιμονιού
Πιο απλά, «υδραυλικό τιμόνι». Xρησιμοποιείται για να μειωθεί η δύναμη που ασκεί ο οδηγός για να στρίψει το τιμόνι. Πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει μια αντλία με το αντίστοιχο κύκλωμα για την κυκλοφορία του υδραυλικού υγρού και τους μηχανισμούς ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος (διανομέα πίεσης και βαλβίδες). H αντλία παίρνει κίνηση από το στροφαλοφόρο άξονα μέσω ενός ιμάντα και διοχετεύει το υδραυλικό υγρό με μεγάλη πίεση στο σύστημα διεύθυνσης, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη που ασκεί σ' αυτό ο οδηγός.

υδραυλικός σύνδεσμος
Οποιαδήποτε διάταξη μεταδίδει την κίνηση από την είσοδό της στην έξοδό της μέσω ενός υγρού μέσου. Συνήθως αποτελείται από δύο φτερωτές μέσα σε ένα στεγανό κέλυφος γεμάτο με υγρό. H φτερωτή που είναι συνδεδεμένη με τον άξονα εισόδου αναδεύει το υγρό, ο οποίο με τη σειρά του κινεί τη φτερωτή που είναι συνδεδεμένη με τον άξονα εξόδου. 'Ετσι μεταδίδεται η κίνηση. Συνήθως υπάρχει κάποια υστέρηση απόκρισης στην κίνηση της φτερωτής και του άξονα εξόδου.

υδρολίσθηση (aquaplanning)
Φαινόμενο που εμφανίζεται σε μεγάλες ταχύτητες και σε δρόμους με πολύ νερό. Προκαλείται εξαιτίας της αδυναμίας των αυλακώσεων του κάθε λάστιχου να αποβάλουν όγκο νερού, μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο. Σ' αυτή την περίπτωση δημιουργείται μία «σφήνα» νερού μπροστά από το λάστιχο και το σηκώνει, σε σημείο που αυτό να χάνει την επαφή του με το οδόστρωμα, πατώντας μόνο σε νερό. Tότε η πρόσφυση πρακτικά μηδενίζεται, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μένει ουσιαστικά ακυβέρνητο (δεν «ακούει» στο τιμόνι και δεν φρενάρει).

υπερδιόρθωση
Είτε ηθελημένη, είτε αθέλητη, η υπερδιόρθωση είναι αυτό που προκύπτει εάν κατά το "ανάποδο", περιστραφεί το τιμόνι περισσότερο απ' ότι χρειάζεται, έχοντας σαν αποτέλεσμα το απότομο γύρισμα του πίσω μέρους προς την αντίθετη πλευρά.

υπερπίεση
H πίεση πάνω από την ατμοσφαιρική, που αναπτύσσεται στην πολλαπλή εισαγωγής εξαιτίας της ύπαρξης υπερσυμπιεστή. Mετριέται σε bar και κυμαίνεται από 0,5 έως και 2,5 bar σε περιπτώσεις αγωνιστικών κινητήρων και ειδικών κατασκευών. Tο όργανο (μανόμετρο) για τη μέτρηση της υπερπίεσης εισαγωγής, στην καθημερινή γλώσσα λέγεται και «μπαρόμετρο».

υπερπλήρωσης πίεση
Η αύξηση της πίεσης, πάνω από την ατμοσφαιρική, που παράγεται στην πολλαπλή εισαγωγής από έναν υπερσυμπιεστή. Μετράται συνήθως σε psi ή bar.

υπερστροφή
H κατάσταση στην οποία οι γωνίες ολίσθησης των πίσω τροχών είναι μεγαλύτερες απ' αυτές των εμπρός τροχών. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται έντονη μετατόπιση του πίσω μέρους του αυτοκινήτου προς το εξωτερικό της στροφής, οπότε απαιτείται διόρθωση με κατάλληλους χειρισμούς του τιμονιού (ανάποδο τιμόνι) και του γκαζιού.

υπερσυμπιεστής
Ενας συμπιεστής αέρα που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κινητήρα με περισσότερο αέρα από αυτόν που μπορεί να αναρροφήσει μόνος του. O όρος αυτός είναι γενικός και περιγράφει τόσο τους μηχανικούς υπερσυμπιεστές όσο και τους υπερσυμπιεστές εξάτμισης.

υπερσυμπιεστής εξάτμισης
Aλλιώς στροβιλοσυμπιεστής - τούρμπο

υπερσυμπιεστής μηχανικός
Συμπιεστής που παίρνει κίνηση από το στροφαλοφόρο άξονα. Οπως κι ο στροβιλοσυμπιεστής, παρεμβάλλεται στο σύστημα εισαγωγής του κινητήρα, συμπιέζοντας τον αέρα εισαγωγής και ωθώντας τον στο θάλαμο καύσης. Tα πλεονεκτήματα των μηχανικών υπερσυμπιεστών, σε σχέση με τα κοινά τούρμπο, είναι η άμεση απόκριση (απουσία «τούρμπο - λαγκ») και η μεγάλη ροπή από πιο χαμηλές στροφές. Kυριότερο μειονέκτημά τους είναι η απορρόφηση ενέργειας από τον κινητήρα για να κινηθούν, καθώς και οι μεγάλες μηχανικές απώλειες, όσο αυξάνουν οι στροφές, εξαιτίας της αύξησης των τριβών.

υπερτετράγωνος - υποτετράγωνος κινητήρας
Yπερτετράγωνος ονομάζεται ο κινητήρας στον οποίο η διάμετρος των κυλίνδρων είναι μεγαλύτερη από τη διαδρομή των εμβόλων. Στην αντίθετη περίπτωση, ο κινητήρας ονομάζεται υποτετράγωνος. Oι υπερτετράγωνοι κινητήρες έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια θαλάμου καύσης κι επομένως μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, αλλά η γραμμική ταχύτητα του εμβόλου είναι μικρότερη, το ίδιο και η αδράνειά του, οπότε ο κινητήρας ανεβάζει πιο εύκολα στροφές. Eπίσης η μεγάλη επιφάνεια του εμβόλου επιτρέπει τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερων (ή/και περισσότερων) βαλβίδων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αναπνοής του κινητήρα. Tο πλεονέκτημα των υποτετράγωνων κινητήρων είναι κυρίως η μεγαλύτερη ροπή στις χαμηλές στροφές και η (κατά κανόνα) μικρότερη κατανάλωση.

υπερτετράγωνος κινητήρας
O κινητήρας στον οποίο η διάμετρος του κυλίνδρου είναι μεγαλύτερη από τη διαδρομή του εμβόλου. Στην αντίθετη περίπτωση ο κινητήρας λέγεται υποτετράγωνος.

υποπόδιο (foot rest)
Το σημείο το οποίο, σε ορισμένα αυτοκίνητα, είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να στηρίζει σε αυτό και να ξεκουράζει το αριστερό του πόδι ο οδηγός. Μοιάζει με ακλόνητο πεντάλ και βρίσκεται αριστερά από το πεντάλ του συμπλέκτη.

υποστροφή
H κατάσταση στην οποία οι γωνίες ολίσθησης των εμπρός τροχών είναι μεγαλύτερες απ' αυτές των πίσω. Σ' αυτή την περίπτωση, οι εμπρός τροχοί του αυτοκίνητου δεν ακολουθούν την πορεία που θέλει ο οδηγός αλλά τείνουν να κινηθούν προς τα έξω, πάνω στην εφαπτόμενη της στροφής. H υποστροφή μπορεί να ελεγχθεί με περισσότερο στρίψιμο του τιμονιού προς την κατεύθυνση της στροφής και σε πιο ακραίες περιπτώσεις με άφημα του γκαζιού ή και τράβηγμα του χειρόφρενου.

υστέρηση τούρμπο (turbo lag)
H καθυστέρηση που παρατηρείται σε ένα κινητήρα με υπερσυμπιεστή εξάτμισης, από τη στιγμή που ο οδηγός θα πατήσει το γκάζι, έως ότου αρχίσει να επιταχύνει το αυτοκίνητο. Oφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδράνεια της φτερωτής του υπερσυμπιεστή, που πρέπει να πάρει στροφές ώστε να δώσει πίεση και ν' αποδώσει ο κινητήρας.

υστερούντες βραχίονες
Σύστημα ανεξάρτητης πίσω ανάρτησης, που αποτελείται από διαμήκεις βραχίονες, αρθρωμένους στο αμάξωμα στο μπροστινό τους άκρο και συνδεδεμένους με την πλήμνη των τροχών στο πίσω τους άκρο. Aπλό στην κατασκευή και σχετικά φθηνό σύστημα, που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και ελέγχει ικανοποιητικά τις κινήσεις των τροχών. Xρησιμοποιείται κυρίως σε μικρών διαστάσεων προσθιοκίνητα αυτοκίνητα. Oι υστερούντες βραχίονες, συνδεδεμένοι μεταξύ τους με εγκάρσια δοκό, σχηματίζουν τον ημιάκαμπτο άξονα (βλ. λέξη).
ΤΑΣΟΣ IMPREZA Sti spec c type RA
Εικόνα
arsenarg
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 23:05
Τοποθεσία: Αθήνα-Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση από arsenarg »

Φ

φαιμπεργκλας
Συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ίνες γυαλιού. Προέρχεται από παράγωγα πολυμερισμού του ακρυλικού οξέος. Oνομάζεται και οργανικό γυαλί (ή υαλονήματα ή κοινώς και υαλοβάμβακας). Kύριο χαρακτηριστικό του, το μικρό βάρος. Στην τεχνολογία των αυτοκινήτων χρησιμοποιείται σε φύλλα πλέγματος, σαν ενισχυτικό του πολυεστέρα για την κατασκευή πλαστικών αμαξωμάτων.

φλικ
Τεχνική γρήγορης οδήγησης, που προϋποθέτει την ολίσθηση και προτοποθέτηση του αυτοκινήτου κάθετα προς τη φορά του δρόμου.

φυλλωτό ελατήριο (σούστα)
Eλατήριο που αποτελείται από ελαφρά καμπυλωμένα (ημιελλειπτικού σχήματος) φύλλα χάλυβα. Aρθρώνεται στα δύο του άκρα πάνω στο πλαίσιο, ενώ ο τροχός αρθρώνεται στο μέσον του. Στο ένα από τα δύο σημεία άρθρωσης με το πλαίσιο, υπάρχει μια ράβδος που παραλαμβάνει τις μεταβολές στο μήκος του ελατηρίου, καθώς αυτό παραμορφώνεται. Διάταξη απλή και αξιόπιστη, που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να χρησιμοποιείται σε καθημερινά αυτοκίνητα και πλέον τη συναντάμε στην πίσω ανάρτηση ορισμένων τζιπ, αλλά κυρίως φορτηγών και λεωφορείων.

Χ

χιλιογραμμόμετρο (kg.m)
Μονάδα μέτρησης της ροπής. Είναι η ροπή που αναπτύσσεται στο σημείο στήριξης μιας ράβδου μήκους ενός μέτρου όταν στο ελεύθερο άκρο της εφαρμοστεί δύναμη ίση με βάρος ενός κιλού.

Ψ

ψαλίδια
Bραχίονες ελέγχου της ανάρτησης σε σχήμα Λ. Tα δύο άκρα τους είναι αρθρωμένα στο πλαίσιο και στο τρίτο αρθρώνεται ο τροχός. O άξονας που συνδέει τα σημεία άρθρωσης των ψαλιδιών στο πλαίσιο είναι συνήθως παράλληλος με τον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχηματίζει και γωνία (πίσω ανάρτηση ημιυστερούντων βραχιόνων π.χ. σε παλιότερες BMW).

ψεκασμός
Σύστημα που τροφοδοτεί με καύσιμο τους πετρελαιοκινητήρες και τους σύγχρονους βενζινοκινητήρες. H διαδικασία ελέγχεται είτε με μηχανικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, οπότε μιλάμε αντίστοιχα για μηχανικό ή ηλεκτρονικό ψεκασμό. H διαφορά του από το καρμπιρατέρ είναι ότι στην περίπτωση του ψεκασμού το καύσιμο ψεκάζεται από τους εγχυτήρες (μπεκ) μέσα στην πολλαπλή εισαγωγής ή το θάλαμο καύσης, αντί να εξαερώνεται στο καρμπιρατέρ. Tην υψηλή πίεση για τον ψεκασμό εξασφαλίζει η αντλία ψεκασμού.

Ω

ωστήρια βαλβίδων η κοκοράκια
Λέγονται και ακόλουθοι της κάμας και είναι τα κυλινδρικά εξαρτήματα που βρίσκονται σε επαφή με τους λοβούς του εκκεντροφόρου άξονα και μετατρέπουν την περιστροφική κίνηση του εκκεντροφόρου σε παλινδρομική κίνηση της βαλβίδας. Τα περισσότερα ωστήρια αποτελούνται από σκληρυμένο μέταλλο και η επιφάνεια επαφής τους με την κάμα λιπαίνεται. Υπάρχουν όμως και ωστήρια μειωμένης τριβής, στα οποία ένα σφαιρίδιο ή μικρός κύλινδρος παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτά και την κάμα.

ωστικές ράβδοι η καλάμια
Λέγονται (εσφαλμένα) και ωστήρια. Eπιμήκεις ράβδοι, που παλινδρομούν, μεταφέροντας την κίνηση των εκκέντρων ενός πλευρικού ή κεντρικού εκκεντροφόρου στα ζύγωθρα (κοκοράκια) ώστε αυτά, με τη σειρά τους, να τη μεταδώσουν στα ωστήρια και τις βαλβίδες.
ΤΑΣΟΣ IMPREZA Sti spec c type RA
Εικόνα
arsenarg
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 23:05
Τοποθεσία: Αθήνα-Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσίευση από arsenarg »

Οροι στα Αγγλικά

ABS
Anti Blocking System. Σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Περιλαμβάνει αισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των τροχών και δίνουν εντολή να ελαττωθεί η πίεση πέδησης που επενεργεί σ' αυτούς όταν η ταχύτητα τους τείνει να μηδενιστεί. Σύστημα εξαιρετικά χρήσιμο, διότι εκτός του ότι δίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος (στις περισσότερες περιπτώσεις), επιτρέπει και τον έλεγχο του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα σε ολισθηρές επιφάνειες ή ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού σε καλή άσφαλτο.

ACTUATOR (Ακσουειτορ)
ενεργοποιητής, βαλβίδα

ADR (έι ντι άρ)
είναι τα αρχικά για την Ευρωπαική Συμφωνία Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ή στα Γαλλικά : Accord europeen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route

ADVANCE (Αντβανς)
προπορεία ανάφλεξης, αβάνς

AIRBAG (Αιρμπαγκ)
αερόσακος

ALUMINIUM (Αλουμινιουμ)
αλουμινένιο

ANODIZED (Ανονταιζντ)
βαμμένο χημικά, ανωδιομένο

ANTI-LAG (Aντι-λαγκ)
σύστημα μειωσης της υστέρησης του turbo, anti-λαγκ

ASC
Automatic Stability Control, σύστημα αυτόματου ελέγχου ευστάθειας του αυτοκινήτου

ASR
Auto Slip Regulation, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

AST
All Season Traction, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.

BAR (Μπαρ)
μονάδα πίεσης υγρών & αέρα, μπαρ

BAS
Brake Assist System, ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος, σε περίπτωση πανικού.

BOOST (Μπουστ)
πίεση

BOOST CONTROLER (Μπουστ Κοντρολερ)
ελεγκτής πίεσης, ρυθμιστής

BUCKET (Μπακετ)
κουβάς, μπάκετ, αγωνιστικό κάθισμα

burn out
Απότομη εκκίνηση του αυτοκινήτου από στάση, που προκαλεί σπινάρισμα των κινητήριων τροχών και... φθορά στο συμπλέκτη!

CAD
Computer Aided Design δηλ. σχεδιασμός με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

CAM
Computer Aided Manufacturing δηλ. παραγωγή με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στη βιομηχανία αυτοκινήτου και έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που τώρα πια όλα τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι γίνεται δυνατός ο υπολογισμός της αντοχής του αμαξώματος σε σύνθετες καταπονήσεις (με τη βοήθεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων), οπότε αυτό σχεδιάζεται ανάλογα, εξασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία στα υλικά κατασκευής. Επιτυγχάνεται επίσης μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια κατά την κατασκευή, καθώς όλες οι εργασίες εκτελούνται από μηχανές που ελέγχονται από υπολογιστή.

CARBON (Καρμπον)
ανθρακονήματα, κάρμπον

CARTRIGE (Καρτριτζ)
στέλεχος, καρτριτζ

CBC
Cornering Brake Control, σύστημα ελέγχου ταχύτητας του αυτοκινήτου στις στροφές, το οποίο κάνει χρήση των φρένων.

CHIP (Τσιπ)
μνήμη, τσιπ

CIRCUIT BOARD (Σιρκουιτ Μπορντ)
βάση κυκλώματος, μπορντ

DE-LIMITER (Ντι-λιμιτερ)
αντι-κόφτης χιλιομέτρων

DIN
Γερμανικό σύστημα τυποποίησης. Από τα παλαιότερα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αποτέλεσε τη βάση για πολλά εθνικά και διεθνή συστήματα προδιαγραφών. Δεν χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη έκταση όσο παλαιότερα. Τείνει να αντικατασταθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης ECE.

DOHC
double overhead camshaft - διπλός εκκεντροφόρος επικεφαλής

DOUBLE PISTON (Νταμπλ Πιστον)
διπλό έμβολο, διπλοπίστονο

DOWNPIPE (Νταουνπαιπ)
σωλήνας εξάτμισης από το turbo, νταουνπαιπ

DSC
Dynamic Stability Control, σύστημα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος σε οριακές συνθήκες.

DUMP VALVE (Νταμπ Βαλβ)
εκτονωτική βαλβίδα, σκάστρα

EBD
Electronic Brake Distribution, ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ισχύος των φρένων ανά τροχό.

ECE (μέτρηση κατανάλωσης)
H μέτρηση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου με την τυποποιημένη μέθοδο που προβλέπεται από τους Κοινοτικούς κανονισμούς. H μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μέτρηση της κατανάλωσης με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα και σε έναν τυποποιημένο «κύκλο πόλης». Οι εργαστηριακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις μετρήσεις είναι η αιτία που η κατανάλωση ECE για ένα αυτοκίνητο είναι συνήθως αρκετά μικρότερη από την κατανάλωση του ίδιου αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

EGR (exhaust gas recirculation)
Με τα αρχικά αυτά αναφερόμαστε στο σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων το οποίο έχουν πολλοί σύγχρονοι κινητήρες. Με την επανακυκλοφορία των καυσαερίων βελτιώνεται η λειτουργία του κινητήρα στις μεσαίες στροφές, αυξάνεται η ροπή και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων (ιδιαίτερα των άκαυτων υδρογονανθράκων).

electronic climate control
Hλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού, όπου ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία που επιθυμεί - ο βαθμός ψύξης, η ροή αέρα και ο εξαερισμός ελέγχονται αυτόματα από το ίδιο σύστημα

ERGAL (Εργκαλ)
ισχυρό κράμα αλουμινίου, εργκαλ

ESP
Electronic Stability Programme, σύστημα που ελέγχει και επαναφέρει την ευστάθεια του αυτοκινήτου, όταν αυτή χαθεί.

fading
Η τάση των φρένων να εξασθενούν κατόπιν συνεχούς χρήσης. Ονομάζεται "σβήσιμο", αφού τα υλικά των φρένων λόγω των φυσικών ανοχών τους, δεν χάνουν απότομα την αποτελεσματικότητά τους.

flat out (αργκό)
Το "πέρασμα" μιας στροφής με το γκάζι στο... πάτωμα.

FLY-OFF (Φλαι-οφ)
χειρόφρενο χωρίς καστάνια, φλαι οφφ

FORGED (Φορτζντ)
σφυρήλατο-ενισχυμένο

g
Σταθερά που ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας. Εκφράζει το ρυθμό αύξησης της ταχύτητας ενός σώματος όταν αυτό εκτελεί ελεύθερη πτώση. Είναι ανεξάρτητη από το βάρος, τον όγκο και το υλικό του σώματος και εξαρτάται από το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μετριέται. Η τιμή του g που χρησιμοποιείται συνήθως σε υπολογισμούς είναι 9,81 m/sec2

GASKET (Γκασκετ)
φλάντζα

HALOGEN (Χαλοτζεν)
αλογονο αέριο

handling
Ορος που αναφέρεται σε πολλά στοιχεία της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, όπως στο κράτημα, αλλά και στην αίσθηση που παίρνει ο οδηγός πίσω από το τιμόνι, καθώς και στην ευκινησία και την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου.

HANS
Head And Neck System, Σύστημα Στήριξης Κεφαλιού. Είναι σχεδιασμένο να στηρίζεται στους ώμους των οδηγών και προστατεύει το κεφάλι τους από βίαιες κινήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

HEAVY DUTY (Χεβι Ντιουτι)
βαριά εργασία, ενισχυμένο

IGNITION (Ιγκνισιον)
ανάφλεξη

INJECTION (Ιντζεκσιον)
ψεκασμός

INJECTOR (Ιντζεκτορ)
ψεκαστήρας, μπεκ

INTERCOOLER (Ιντερκουλερ)
ψυγείο αέρα, ιντερκούλερ

IRIDIUM (Ιριντιουμ)
ιρίδιο μέταλλο, κυρίως μπουζί ιριδίου

ISO
το διεθνές σύστημα τυποποίησης. Είναι εξίσου έγκυρο και πλήρες όσο και το γερμανικό DIN στο οποίο είναι εξάλλου βασισμένο κατά μεγάλο μέρος.

JET-STEAM (Τζετ-στριμ)
σύστημα ενίσχυσης αναρρόφησης, διπλός κώνος

KEVLAR (Κεβλαρ)
είδος ανθρακονηματων, κέβλαρ

kgm
Χιλιογραμμόμετρο. Μονάδα μέτρησης της ροπής. Είναι η ροπή που ασκείται στο άκρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια ράβδος μήκους ενός μέτρου, όταν στο άλλο άκρο της ασκηθεί δύναμη ίση με ένα κιλό.

LAMBDA λ (Λαμντα)
λάμδα σένσορας, λάμδα

MAGNESIUM (Μαγκνεσιουμ)
μαγνήσιο μέταλλο, μαγνήσιο

MANAGEMENT (Μάνατζμεντ)
διαχείριση

MSR
Motor Speed Regulation, σύστημα παρακολούθησης των στροφών του κινητήρα, ικανό να μειώσει την ισχύ εφόσον απαιτηθεί από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

MULTIFUCTION (Μουλτιφανκσιον)
πολυλειτουργικό, πολλαπλό

MULTILATERAL (Μουλτιλατεραλ)
πολυμεταλλικό, σάντουιτς

park assistant
Σύστημα βοήθειας παρκαρίσματος που προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα να υπάρχει αντικείμενο στην πορεία του αυτοκινήτου. Στην εμπρός κίνηση, ή στην οπισθοπορεία, οι υπερηχητικοί αισθητήρες του συστήματος αποστέλλουν ηχητικά κύματα και υπολογίζουν την απόσταση από το αντικείμενο ανάλογα με το ηχητικό κύμα που ανακλάται

PDC
Park Distance Control, σύστημα ελέγχου απόστασης του αυτοκινήτου από κάποιο εμπόδιο, κατά το παρκάρισμα.

PLATINUM (Πλατινουμ)
πλατίνα μέταλλο

QUICKSHIFT (Κουικσιφτ)
γρήγορο πέρασμα, κοντός λεβιές

RAMPIPE (Ραμπαιπ)
αγωγός υψηλής διοχέτευσης, χωνί

RDS (radio data system)
Τα ραδιόφωνα που είναι εξοπλισμένα με αυτό τον αποκωδικοποιητή λαμβάνουν ψηφιακές πληροφορίες όπως το όνομα του προγράμματος ή τα δελτία κυκλοφορίας TMC

ROAD USE (Ρουντ Γιουζ)
τρόπος χρήσης δρόμου

ROSE-JOINTS (Ρουζ Τζοιντς)
σφαιρικοί σύνδεσμοι, μπίλιες

SAE
Το επιστημονικό σωματείο των μηχανολόγων της βιομηχανίας μεταφορικών μέσων των ΗΠΑ. Η SAE έχει θεσμοθετήσει και το ομώνυμο σύστημα προδιαγραφών και τυποποίησης (μέτρηση ισχύος, κατανάλωσης κλπ.). Το σύστημα της SAE είναι το ίδιο έγκυρο με το γερμανικό DIN και το ευρωπαϊκό ECE, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα στην Ευρώπη.

SENSOR (Σενσορ)
αισθητήρας, σένσορας

SENSORIZED (Σενσοραιζντ)
με σένσορα, σενσόρικο

SILENT-BLOCKS (Σαιλεντ-Μπλοκς)
αθόρυβοι σύνδεσμοι, συνεμπλοκ

SYNTHETIC (Συνθετικ)
συνθετικό

targa
Αμάξωμα με αφαιρούμενη σκεπή που έγινε διάσημο από την Πόρσε. Είναι παρόμοιο με το καμπριολέ μόνο που μετά την αφαίρεση της σκεπής παραμένει ένα μέρος του πλαισίου της, που έχει τη μορφή ενσωματωμένου ρολ-μπαρ από πλευρά σε πλευρά πίσω από τα καθίσματα.

TEFLON (Τεφλον)
τεφλον συνθετικό υλικό

TESTER (Τεστερ)
συσκευή ελέγχου, τεστερ

THROTTLE (Θροτλ)
πεταλούδα

THROTTLE INJECTION (Θροτλ Ιντζεκσιον)
πολλαπλό σύστημα ψεκασμού

TIMER (Ταιμερ)
χρονοδιακόπτης

TMC (traffic message channel)
H λήψη δελτίων κυκλοφορίας γίνεται από ραδιόφωνα συμβατά με TMC μέσω συστήματος RDS και είτε προβάλλονται στην οθόνη, ή αποθηκεύονται έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλούνται μετά από μία διακοπή του ταξιδιού. Αποτελούν τη βάση της δυναμικής καθοδήγησης διαδρομών του συστήματος πλοήγησης.

TPMS (tire pressure monitoring system)
Σύστημα που παρακολουθεί την πίεση ελαστικών μέσω αισθητήρων και ενεργοποιεί μια προειδοποιητική ένδειξη αν παρατηρηθεί απώλεια πίεσης

TURBINE (Τουρμπαιν)
συσκευή στροβιλισμού, τουρμπίνα

TURBO (Τούρμπο)
στροβιλιστής, τούρμπο

URETHANE (Γιουρεθειν)
πολυουρεθάνη

WASTEGATE (Γουειστγκειτ)
πόρτα διαφυγής

WATER INJECTION (Γουοτερ Ιντζεκσιον)
σύστημα εσωτερικού ψεκασμού νερού

WATER SPREY (Γουοτερ Σπρευ)
σύστημα εξωτερικού ψεκασμού νερού

XENON (Ζινον)
ξένον αλογόνο, αέριο ξένον, κυρίως σε λάμπες φώτων με υψηλή τάση
ΤΑΣΟΣ IMPREZA Sti spec c type RA
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνικά θέματα...”