Επιστήμη

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Ξεκινάω αυτό το θέμα για να ανεβαίνουν επιστημονικά θέματα μαζεμένα σε ένα σημείο.


pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση σχετικά με την καταγωγή των ανθρώπων ή πώς ξεκίνησαν οι πρώτοι δίποδοι "άνθρωποι". Πιθανή ανατροπή στην θεωρία που έλεγε ότι όλα ξεκίνησαν από την Αφρική. Εμπεριέχεται και η Ελλάδα μας στην εξίσωση, με βάση τα ευρήματα που έχουν μελετηθεί.

Ανατροπή στη θεωρία για την καταγωγή του ανθρώπου
Ανατροπή στη θεωρία για την καταγωγή του ανθρώπου

Ανατροπή στα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για την προέλευση του ανθρώπου γίνεται με την ανακάλυψη στη Γερμανία των απολιθωμένων οστών ενός αρχαίου πιθήκου ηλικίας 11,62 εκατομμυρίων ετών, του Δανούβιου (Danuvius guggenmosi).

Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι πιθανώς οι πρώτοι πίθηκοι που στάθηκαν όρθιοι στα δύο πόδια τους, δεν εξελίχθηκαν στην Αφρική, όπως είναι η έως τώρα κυρίαρχη αντίληψη, αλλά στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Μαντελάιν Μπέμε του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», έκαναν λόγο για «ορόσημο στην παλαιοανθρωπολογία» και για «ευρήματα που μπορούν να φέρουν επανάσταση στην άποψή μας για την ανθρώπινη εξέλιξη».

Οι επιστήμονες βρήκαν στη Βαυαρία της νότιας Γερμανίας 37 οστά (χωρίς κανένα πλήρες κρανίο) που ανήκαν σε ένα ενήλικο αρσενικό, δύο ενήλικα θηλυκά και ένα παιδί. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για ένα μικρόσωμο πίθηκο, που είχε ύψος έως ένα μέτρο και βάρος 17 έως 31 κιλά, ο οποίος θα μπορούσε να είχε υπάρξει κοινός πρόγονος των κατοπινών μεγαλύτερων πιθήκων (χιμπατζήδων, γοριλλών, ουρακοτάγκων, μπονόμπο) και των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Το ασυνήθιστο στην ανατομία του είναι πως ενώ τα χέρια του ήταν μακριά για να κρέμεται από τα δέντρα, τα πόδια του έμοιαζαν με ανθρώπινα. Αυτό υποδηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα -αντίθετα με όλους τους γνωστούς πιθήκους- ήταν ικανός να σταθεί όρθιος στα δύο πόδια του πάνω στα δέντρα ή και να περπατήσει όρθιος στο έδαφος, πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτοι άνθρωποι στη Γη.

Η εμφάνιση του διποδισμού αποτελεί σημείο επιστημονικής διαμάχης. Κατέβηκαν οι πρόγονοι του ανθρώπου από τα δέντρα με έτοιμη την ικανότητα να περπατούν όρθιοι στα δύο πίσω πόδια τους ή αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε από τετράποδα πλάσματα μετά από ένα έως δύο εκατομμύρια χρόνια διαβίωσης τους στο έδαφος στα τέσσερα; Ό,τι και αν ισχύει, οι ειδικοί πάντως συμφωνούν -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- ότι τα πρώτα πλάσματα περπάτησαν όρθια πριν περίπου πέντε έως επτά εκατομμύρια χρόνια.

Ο ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών Αρδιπίθηκος ήταν σίγουρα δίποδος. Ο αρχαιότερος διποδισμός -το «σήμα κατατεθέν» της ανθρωπότητας- μέχρι τώρα είχε βρεθεί στον Σαχελάνθρωπο του Τσαντ που έζησε πριν έξι εκατομμύρια χρόνια.

Αν ο Danuvius όντως στεκόταν στα δύο πόδια του, τότε η καταγωγή του διποδισμού θα πρέπει να μετατεθεί πολύ παλαιότερα. Επιπλέον, η Αφρική θα χάσει την πρωτιά του διποδισμού υπέρ της Ευρώπης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Ντέιβιντ Μπίγκαν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποστηρίζουν ότι πράγματι οι πρώτοι όρθιοι πρόγονοι του ανθρώπου εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και αργότερα μετακινήθηκαν στην Αφρική, αντιστρέφοντας έτσι την καθιερωμένη επιστημονική αφήγηση της εξέλιξης.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι ένας άλλος πίθηκος της Ευρώπης (o Rudapithecus) μπορούσε να βαδίσει στα δύο πόδια του, αλλά βασίζεται και σε σχετικά ευρήματα στην Ελλάδα, κυρίως στην ανακάλυψη του Γραικοπιθήκου ηλικίας 7,2 εκατ. ετών, καθώς και απολιθωμάτων από πατημασιές στην Κρήτη ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών που θα μπορούσαν να έχουν γίνει από δίποδους ανθρωπίδες.

Άλλοι επιστήμονες πάντως -παρά και τα νέα ευρήματα- εμφανίζονται σκεπτικιστές για τη θεωρία περί εμφάνισης του διποδισμού στην Ευρώπη και αναμένουν περισσότερες ανακαλύψεις για να πειστούν.
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Ένα πολύ καλό βίντεο με την ιστορία της ανθρωπότητας. Παρακολουθήστε το γιατί αξίζει. Για έναν φυσικό είναι πολύ εύκολο (το βλέπεις και σε ταχύτητα 2x με άνεση). Για έναν ιστορικό λίγο πιο δύσκολο. Για έναν κοινωνιολόγο περιέχει στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει. Για έναν πολίτη είναι απαραίτητο.

The history of our world in 18 minutes | David Christian



Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Γιατί η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος | Πολ Ρίλκενς| TEDxMaastricht

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση με μία παρατήρηση: Αν σκέφτεσαι έξω από το κουτί (out of the box), τότε ανήκεις στο 3% των ανθρώπων, ΑΛΛΑ αυτό δεν σου εξασφαλίζει ότι θα πετύχεις, και αυτό είναι το πρόβλημα της συλλογιστικής του παρουσιαστή. Θα πετύχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό ανθρώπων, οπότε, αν σκέφτεσαι out of the box, και, αν δεν αποτύχεις, τότε έχεις πιθανότητες για μεγάλη επιτυχία. Αν σκέφτεσαι "λογικά", τότε οι πιθανότητες μεγάλης επιτυχίας μειώνονται, αλλά ταυτόχρονα και οι πιθανότητες να αποτύχεις μειώνονται αντιστοίχως.



Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε όσα λέει, αλλά δίνει κάποιες βασικές αρχές και βάζει το μυαλό να σκεφτεί κάποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Why do so many incompetent men become leaders? | Tomas Chamorro-Premuzic | TEDxUniversityofNevada



Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6638
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από MacPap »

pipinos1976 έγραψε: 20 Απρ 2020, 01:28 Ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε όσα λέει, αλλά δίνει κάποιες βασικές αρχές και βάζει το μυαλό να σκεφτεί κάποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά...
Εγω μάλλον διαφωνώ με το 70% διότι στην προσπάθεια να δείξει κάποια κατεστημένα ως λάθος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άλλα νέα κατεστημένα.
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Μια είδηση από πέρυσι, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα.

Μαύρη τρύπα : Τι είναι και πώς δημιουργείται
Μαύρη τρύπα : Τι είναι και πώς δημιουργείται

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Για πρώτη φορά επετεύχθη η απευθείας παρατήρηση μιας μαύρης τρύπας, σύμφωνα με στελέχη του διεθνούς τηλεσκοπίου Event Horizon Telescope (EHT), του Εθνικού Ίδρυματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών και την διασύνδεση διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87.

Ο Μεσιέ 87 (επίσης γνωστός ως M87, Α της Παρθένου και NGC 4486) είναι το όνομα ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου. Είναι ο μεγαλύτερος και φωτεινότερος γαλαξίας μέσα στο βόρειο ομώνυμο σμήνος της Παρθένου.


Η μαύρη τρύπα

Μαύρη τρύπα (ή μελανή οπή, αγγλικά: black hole) ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ. Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μία μαύρη τρύπα, όπως αναφέρει η wikipedia, είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστεί περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων.

Αν ήταν εφικτό να συμπτυχθεί ολόκληρη η Γη σε μια ακτίνα 0,9 εκατοστών, δηλαδή στο μέγεθος ενός κερασιού, θα είχε μετατραπεί σε μαύρη τρύπα, καθώς η βαρύτητα της Γης θα γινόταν τόσο ακραία που η ταχύτητα διαφυγής θα έφτανε την ταχύτητα του φωτός. Παρομοίως, αν ο Ήλιος συμπτυσσόταν σε μια ακτίνα 3 χιλιομέτρων (στα 4 εκατομμυριοστά του τωρινού του μεγέθους), θα είχε μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία γνωστή διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη ή ακόμα και τον Ήλιο, σε μαύρη τρύπα. Η κρίσιμη ακτίνα όπου η ταχύτητα διαφυγής φτάνει την ταχύτητα του φωτός, δημιουργώντας έτσι μια μαύρη τρύπα, ονομάζεται ακτίνα Σβάρτσιλντ.

Η μαύρη τρύπα μπορεί να είναι αστρική, ενδιάμεση ή υπερμεγέθης.

Η σκέψη για αντικείμενα των οποίων τα βαρυτικά πεδία είναι τόσο ισχυρά όπου ακόμη και το ίδιο το φως δεν μπορεί να αποδράσει, έγινε το 18ο αιώνα από τους Τζον Μίτσελ και Πιερ-Σιμόν Λαπλάς. Η πρώτη σύγχρονη λύση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μια Μαύρη Τρύπα, βρέθηκε από τον Καρλ Σβάρτσιλντ το 1916. Αλλά η πρώτη ερμηνεία της ως περιοχή του χώρου από τον οποίο τίποτα δεν μπορεί να αποδράσει εκδόθηκε από τον Ντέιβιντ Φίνκελσταϊν το 1958. Οι μαύρες τρύπες αποτελούσαν αντικείμενα μαθηματικής περιέργειας.


Ο Έλληνας επιστήμονας

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Η τερατώδης μαύρη τρύπα, στον γαλαξία Μessier 87, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γι’ αυτό το σκοπό αυτό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός δήλωσε: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Εκτός από το ΕΗΤ, είναι μέλος στις επιστημονικές ομάδες των αποστολών LOFT του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και NICER της NASA, καθώς του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Βόννη.

Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας που ελήφθη από το τηλεσκόπιο «Event Horizon Telescope-ΕΗΤ», χαιρετίστηκε σε όλο τον κόσμο ως μια σημαντική ανακάλυψη, που παρέχει οπτική πλέον απόδειξη για την ύπαρξη των μαύρων οπών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα στο σύμπαν. Περισσότεροι από 200 ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολική Ασία συμμετείχαν στο κοσμοϊστορικό διεθνές εγχείρημα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μαύρες τρύπες διαβάστε το σχετικό άρθρο απο την wikipedia: Μαύρη τρύπα.

Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Ενδιαφέρον άρθρο. Δεν με βρίσκει τελείως σύμφωνο καθώς έχουμε δώσει ονόματα σε όλες τις ιδιαιτερότητες και τις χαρακτηρίζουμε ασθένειες.

Το σύνδρομο του μικρού σοφού (asperger)
Το σύνδρομο του μικρού σοφού (asperger)

Σκηνοθέτες, επιστήμονες και κάτοχοι βραβείων Νόμπελ έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger. Ο Νεύτων, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι κάποιοι από αυτούς. Τι είναι, λοιπόν, το σύνδρομο του μικρού σοφού;

Ένα αγόρι τριγυρίζει μόνο του στο διάλειμμα και το παιχνίδι του είναι μοναχικό. Προτιμά να παρατηρεί τη φύση και τα έντομα, ενώ ξέρει για τα τρένα και τους πλανήτες περισσότερα και από έναν ενήλικο. Κάποια στιγμή επιθυμεί να παίξει με τα άλλα παιδιά, αλλά είναι αδέξιο ή έντονα ηγετικό ή πολύ μαζεμένο ή ακόμη και πολύ επιθετικό – σε κάθε περίπτωση, κάτι του διαφεύγει, δεν καταλαβαίνει τους κανόνες των παιχνιδιών, αλλά ούτε και τους άγραφους κώδικες των ανθρώπινων σχέσεων. Συνήθως είναι η νηπιαγωγός που παρατηρεί ότι το παιδί δυσκολεύεται να σχετιστεί με τα άλλα παιδιά, αν δεν έχει ήδη παρατηρήσει πρώτος ο γονιός τη διαφορετικότητά του.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι
Κάπως έτσι -με αναρίθμητες, ωστόσο, παραλλαγές- τα πρώτα δείγματα μιας «εκκεντρικής» για τους άλλους συμπεριφοράς μπορεί να γίνουν αντιληπτά και να οδηγήσουν στη διάγνωση του συνδρόμου Asperger (συνήθως στην ηλικία των 5-6 ετών). Όπως εξηγεί η κ. Νατάσσα Γιάννακα, διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού, «υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προφίλ. Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, ενώ άλλα να είναι άριστοι μαθητές, ακόμα και σημαιοφόροι».

Who is who
Το σύνδρομο Asperger ανήκει στις αναπτυξιακές διαταραχές. Συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και τα αίτιά του είναι νευροβιολογικά, ενώ υπάρχει και μεγάλος βαθμός κληρονομικότητας (σε ποσοστό 80% ο ένας γονιός έχει επίσης το σύνδρομο). Ωστόσο, διαφέρει από τον αυτισμό, επειδή τα παιδιά με Asperger έχουν φυσιολογική ή ανώτερη νοημοσύνη και δεν καθυστερούν να μιλήσουν, εν αντιθέσει με τον κλασικό αυτισμό, όπου υπάρχει καθυστέρηση στον λόγο. Eμφανίζεται στα αγόρια 4 φορές συχνότερα από τα κορίτσια, ενώ σε ένα ποσοστό 20% τα άτομα με σύνδρομο Asperger είναι ιδιοφυΐες.

Ένα «εκκεντρικό» προφίλ
Αν και η αναπτυξιακή διαταραχή μπορεί να είναι από πολύ ελαφριάς έως πολύ βαριάς μορφής, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά του συνδρόμου εξαιτίας των οποίων συχνά τα παιδιά ή οι ενήλικοι με Asperger φαίνονται «εκκεντρικοί» ή «αφελείς», όπως:
  • Η εμφανής δυσκολία να δημιουργήσουν φιλίες παρότι το επιθυμούν.
  • Το μοναχικό, φανταστικό και ασυνήθιστο για την ηλικία τους παιχνίδι.
  • Η αδυναμία τους να κατανοήσουν το χιούμορ, τα λογοπαίγνια και τις μεταφορές, παρότι το λεξιλόγιό τους είναι ανεπτυγμένο.
  • Η προσκόλλησή τους στη ρουτίνα και την επανάληψη των ίδιων πράξεων (στερεοτυπίες) και οι εκρήξεις άγχους και θυμού στις αλλαγές προγράμματος και τις μεταβατικές καταστάσεις (π.χ. αλλαγή σχολείου, ταξίδι).
  • Η κινητική αδεξιότητά τους (π.χ. δυσκολεύονται στο πέταγμα της μπάλας, το δέσιμο των κορδονιών, το ποδήλατο, το σκαρφάλωμα).
  • Η ευαισθησία σε ήχους, μυρωδιές ή γεύσεις που δεν φαίνεται να ενοχλούν τους άλλους. Τα παιδιά έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση προσοχής στην τάξη, επειδή οι θόρυβοι τα ενοχλούν πολύ.
  • Η δυσκολία στο να γράφουν καθαρά (δυσγραφία) και η υπερβολική κούραση κατά το γράψιμο (γι’ αυτό και προβλέπεται η εξέτασή τους με λιγότερη ύλη, σε υπολογιστή ή προφορικά). Τα χαρακτηριστικά αυτά παρατηρούνται στα μισά από τα παιδιά με σύνδρομο Asperger.
Σε λάθος πλανήτη
Η ήπια μορφή της αναπτυξιακής αυτής διαταραχής, καθώς και η αδυναμία των γονιών ή και των εκπαιδευτικών να την αναγνωρίσουν, πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα να μη διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ηλικία. Πολλοί ενήλικοι με σύνδρομο Asperger κάνουν για πρώτη φορά αυτοδιάγνωση ερχόμενοι σε επαφή με κάποιο σχετικό δημοσίευμα. Και τότε συνειδητοποιούν από πού πηγάζει η δυσκολία τους να καταλάβουν τον κόσμο, να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους, αλλά και τον λόγο που οι άλλοι τους βλέπουν ως αγενείς ή παράξενους, προερχόμενους από «άλλον πλανήτη».

Η εμμονή που σώζει
Τα άτομα με σύνδρομο Asperger καταπιάνονται -συχνά σε βαθμό εμμονής- με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, όπως π.χ. το διάστημα, τα φυσικά φαινόμενα, οι μάρκες των αυτοκινήτων, οι διαδρομές, η γεωγραφία, οι υπολογιστές. Αρκετές φορές αυτές οι εμμονές μπορούν να τα βοηθήσουν στην εκμάθηση ενός αντικειμένου και στην επιτυχημένη επαγγελματική τους αποκατάσταση μελλοντικά.

Η πρώτη φορά
Ήταν το 1944 όταν για πρώτη φορά ο αυστριακός παιδίατρος Hans Asperger παρατήρησε ότι 4 αγοράκια που ήταν ασθενείς του είχαν μια παράξενη ιδιοσυγκρασιακή συμπεριφορά, την οποία ονόμασε «Αυτιστική ψυχοπάθεια παιδικής ηλικίας». Επί πολλά χρόνια, οι ειδικοί διαφωνούσαν για το αν το σύνδρομο Asperger αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή ή αν πρόκειται για αυτισμό ελαφριάς μορφής. Αν και έχει ταξινομηθεί επισήμως ως ανεξάρτητη διαταραχή, στην τελευταία ταξινόμηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM V) αποφασίστηκε να μη θεωρείται πια ξεχωριστή κατηγορία και να ενσωματωθεί στο φάσμα του αυτισμού.

H αντιμετώπιση
Η μεγαλύτερη δυσκολία των ανθρώπων με σύνδρομο Asperger αφορά στην αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η στήριξη που προσφέρεται από το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον, καθώς και από θεραπευτές πολλών ειδικοτήτων (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.), εστιάζει στο να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις σχέσεις τους και να ελέγχουν το άγχος που τους κυριεύει όταν κάτι δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το αναμενόμενο πρόγραμμα. Το παιδί με σύνδρομο Asperger έχει ανάγκη υποστήριξης, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα κοινωνικά και να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητές του. «Κάθε παιδί έχει ξεχωριστές δυσκολίες. Μπορεί να προτείνουμε εργοθεραπεία για τη βελτίωση των αισθητηριακών δυσκολιών ή του ψυχοκινητικού συντονισμού, λογοθεραπεία για την εκπαίδευση στην επικοινωνία, στο χιούμορ, στις μεταφορές και στα κρυφά νοήματα των εκφράσεων, ειδική διαπαιδαγώγηση για τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά κυρίως ψυχολογική στήριξη και εκπαίδευση στην κατανόηση συναισθημάτων, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην εκμάθηση στρατηγικών για την αποφυγή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), γιατί τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτα στα πειράγματα και τις κοροϊδίες, στη διαχείριση συγκρούσεων, καθώς και συμβουλευτική γονέων. Ιδιαίτερα σημαντική επίσης θεωρείται και η συμμετοχή του παιδιού σε ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων με συνομήλικα παιδιά», εξηγεί η δρ. Γιάννακα.
Μάλιστα το μοντέλο «friends’ play», που έχει δημιουργήσει η ίδια και ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με σύνδρομο Asperger μέσα από ατομικό πρόγραμμα, συμμετοχή σε ομάδα παιδιών, πρόγραμμα στην τάξη και στο διάλειμμα και εκπαίδευση των γονέων (www.friendsplay-yannaca.eu).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΝΑΤΑΣΣΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Paris V, ιδρυτικό μέλος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (www.asperger.gr).
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την Η/Μ ακτινοβολία. Το υπογράφει ο συνάδελφος Κουσλόγλου Μ. που μεταφέρει τις απαντήσεις από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Για να μην καθόμαστε και συζητάμε με άσχετους, όπως ο bill33 (από 4Τροχούς, petroheads, myphone), που θέλουν, ενώ είναι οδηγοί φορτηγού, να μας μιλήσουν για κινητά.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Χρήση - Ε ... Προφύλαξης
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Χρήση - Επικινδυνότητα - Μέτρα Προφύλαξης

Ένας από τους λόγους ίδρυσης του Blog "Mobile Learning in Education" είναι η συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, προκειμένου να παρέχεται έγκυρη ενημέρωση στους επισκέπτες του.

Σήμερα λοιπόν, ολοκληρώνεται η πρώτη, ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία του Blog με το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. (Ερα).

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες φίλοι του Blog έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση και την επικινδυνότητα της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης από αυτήν. Τα ερωτήματα καταγράφηκαν στο φόρουμ της σχετικής δημοσίευσης,"Wi-Fi: Χρήση - Επικινδυνότητα - Μέτρα Προφύλαξης. ΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ!" και στάλθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, το οποίο τα επεξεργάστηκε και απέστειλε τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του κειμένου υπάρχει Link με τον πιο πλήρη και έγκυρο οδηγό, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δρ. Δημήτρη Μπάμπα και στην κα Ζωή Μανώλη, που με την επίβλεψη του Καθηγητή Θεόδωρου Σαμαρά επιμελήθηκαν τις απαντήσεις και βοήθησαν με αυτόν τον τρόπο στην επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες:
Α. Εισαγωγή
Β. Κινητά Τηλέφωνα
Γ. Wi-Fi Routers και άλλες συσκευές


Α. Εισαγωγή

Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;

Η έκθεσή μας σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Οι κυριότερες πηγές εκπομπής ηλεκτρο­μαγνητικής ακτινοβολίας που αφορούν τον σημερινό άνθρωπο είναι οι εξής:
· πομποί ραδιοφωνικών σταθμών,
· πομποί τηλεοπτικών σταθμών,
· κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας,
· κεραίες κινητών τηλεφώνων,
· κεραίες βάσεων ασύρματων τηλεφωνικών συσκευών
· ασύρματα τηλέφωνα
· wi-fi routers
· tablet (σε λειτουργία wi-fi ή σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)
· laptops (σε λειτουργία wi-fi ή σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)


Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει σχέση με τη ραδιενέργεια ;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνότητων και μικροκυμάτων προκαλεί μόνο θερμικά αποτελέσματα. Δεν είναι ιοντίζουσα και δεν έχει καμμία σχέση με τη ραδιενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να προ­καλέσει ιοντισμό των μορίων και να διασπάσει άμεσα χημικούς δεσμούς. Επίσης δεν έχει προσθετικές ιδιότητες στον οργανισμό, δηλαδή η όποια βιολογική επίδραση διαρκεί για όσο διάστημα η πηγή εκπέμπει και παύει μόλις διακοπεί η λειτουργία της πηγής.

Β. Κινητά τηλέφωνα

Λίγα λόγια για την κινητή τηλεφωνία
Οι κινητές επικοινωνίες στηρίζονται στην ασύρματη σύνδεση (εκπομπή και λήψη) των συσκευών με τους σταθμούς βάσης κάθε εταιρείας. Όταν επικοινωνούμε από το κινητό μας με κάποιον άλλο συνδρομητή, τότε το σήμα αφού ληφθεί από το σταθμό βάσης δρομολογείται ενσύρματα ή ασύρματα σε κάποιο κέντρο, το οποίο με τη σειρά του το δρομολογεί στον κοντινότερο σταθμό βάσης του άλλου συνδρομητή. Αυτός ο σταθμός εκπέμπει το σήμα, για να το λάβει το αντίστοιχο κινητό. Αυτό σημαίνει ότι ΠΟΤΕ δύο κινητά τηλέφωνα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους απευθείας. Οι σταθμοί βάσης είναι εγκατεστημένοι είτε μέσα στις πόλεις (συνήθως στις ταράτσες ψηλών κτιρίων ή σε πυλώνες) είτε έξω από αυτές (συνήθως σε πυλώνες που βρίσκονται σε υψώματα ή βουνά).
Κάθε σταθμός βάσης μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα ένα μέγιστο αριθμό χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητα των σταθμών βάσης εξαρτάται από την «τηλεπικοινωνιακή κίνηση» που πρόκειται να εξυπηρετήσουν. Είναι αναμενόμενο λοιπόν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το δίκτυο των σταθμών βάσης να είναι πιο πυκνό συγκριτικά με άλλες που είναι αραιοκατοικημένες. Για τον ίδιο λόγο λαμβάνεται ειδική μέριμνα για σημεία όπου προβλέπεται μεγάλη συγκέντρωση συνδρομητών όπως τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, οι εκθεσιακοί χώροι κλπ.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

1. Από τα εξαρτήματα που κυκλοφορούν για τον περιορισμό ακτινοβολίας των κινητών και των ρούτερ, ποια θεωρούνται αξιόπιστα; Για τα ΚΙΝΗΤΑ: 1. Αυτοκόλλητες ταινίες στο πίσω μέρος του κινητού ή στη μπαταρία 2. Ειδικές θήκες με εσωτερική επίστρωση αλουμινίου.
2. Είναι αλήθεια ότι σε περιοχές που δεν έχει ισχυρό σήμα η ακτινοβολία του κινητού είναι ισχυρότερη; Αν ναι, τότε τι πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να τηλεφωνήσουμε;

Το κινητό μας τηλέφωνο κάθε χρονική στιγμή επικοινωνεί με εκείνο το σταθμό βάσης από τον οποίο λαμβάνει το ισχυρότερο σήμα. Μια σημαντική ιδιότητα των κινητών τηλεφώνων που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η ισχύς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν ΔΕΝ είναι σταθερή. Όταν «αντιλαμβάνονται» ότι το σήμα από τον σταθμό βάσης είναι ασθενές, τότε αυξάνουν την ισχύ εκπομπής (φτάνοντας μέχρι και τη μέγιστη τιμή τους αν είναι απαραίτητο) ενώ αντίθετα τη μειώνουν όταν η επικοινωνία είναι πολύ καλή. Σύμφωνα με αυτή την ιδότητα το τηλέφωνό μας αυξάνει την ισχύ εκπομπής του στις εξής περιπτώσεις
· Όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με τοιχώματα που περιέχουν μέταλλο (ασανσέρ, υπόγεια, αυτοκίνητα)
· Όταν ταξιδεύουμε σε εθνικές οδούς όπου οι σταθμοί βάσης βρίσκονται μακρυά από εμάς π.χ. πάνω σε βουνά (έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι όταν ταξιδεύουμε η μπαταρία του κινητού μας ξοδεύεται γρηγορότερα)

Προφανώς στις παραπάνω περιπτώσεις είναι καλό να περιορίζουμε τη χρήση του κινητού μας.
Για τον ίδιο λόγο η χρήση μεταλλικού καλύμματος «προκειμένου να μειωθεί η εκπεμπόμενη ισχύς» οδηγεί στη λειτουργία του κινητού με τη μέγιστη ισχύ του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρακτική ωφέλεια. Προτείνεται στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους προϊόντων.


3. Γιατί για να μιλήσω στο κινητό μέσα στο σπίτι μου (Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Cosmote) χρειάζεται να σταθώ δίπλα στο παράθυρο ή να βγω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου; Να σημειώσω ότι αναφέρομαι στον 1ο και 2ο όροφο του σπιτιού μου και όχι σε υπόγειο ή ισόγειο, ενώ ο χώρος μπροστά είναι ανοικτός. Απλά σε απόσταση 15 μέτρων υπάρχουν χαμηλές μονοκατοικίες. Να σημειώσω ότι στο ισόγειο δεν υπάρχει καθόλου σήμα, ούτε καν στον κοντινό περιβάλλοντα χώρο.
Σε αυτήν την περίπτωση η κακή ποιότητα σύνδεσης πιθανότατα οφείλεται σε περιορισμένη κάλυψη της περιοχής. Αυτό παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και μέσα σε πόλεις, όπου είτε το δίκτυο δεν είναι αρκούντως πυκνό είτε το ανάγλυφο του εδάφους ή των κτισμάτων εμποδίζει τη διάδοση. Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση των σταθμών βάσης προκύπτει από μελέτες των παρόχων αλλά εξαρτάται και από επιλογές των κατοίκων ή των τοπικών αρχών (απαγόρευση εγκατάστασης κλπ). Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση (βλ. ερ. 1,2) είναι λογικό να επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα σύνδεσης όταν στεκόμαστε μπροστά σε παράθυρο, αφού η απόσβεση της ακτινοβολίας που προκαλείται από ένα λεπτό γυαλί σε σχέση με έναν τοίχο είναι μικρότερη.

4. α) Ποια είναι η επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ποια η απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές; β) Το ίδιο ερώτημα για τις ραδιοφωνικές κεραίες
Η απόσταση ασφαλείας καθορίζεται κατά περίπτωση από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ισχύ της κεραίας εκπομπής. Συνεπώς δεν είναι δυνατό να καθοριστεί μια απόσταση ασφαλείας που να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
α) Οι κεραίες των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, εφόσον είναι αδειοδοτημένες, εκπέμπουν ισχύ εντός των θεσμοθετημένων ορίων που καθορίζονται από την ελληνική νομοθεσία. Αυτές οι κεραίες λειτουργούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές λόγω της φύσης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας που στηρίζεται στην κατάλληλη διασπορά των σταθμών βάσης με σχετικά χαμηλή ισχύ εκπομπής. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η απαγόρευση της πρόσβασης του κοινού σε σημεία που ειναι δυνατόν η ακτινοβολία να υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια.
β) Οι κεραίες εκπομπής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σημάτων συνήθως εγκαθίστανται σε ψηλά σημεία (βουνά, υψώματα) ώστε να καλύπτουν μεγάλες περιοχές (π.χ. Πάρκο κεραιών Χορτιάτη για την κάλυψη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης) και εκπέμπουν γενικά υψηλότερη ισχύ συγκριτικά με τις κεραίες των σταθμών βάσης. Η ανάγκη κάλυψης μεγάλων περιοχών και σε μακρυνές αποστάσεις καθώς και η υψηλή ισχύς οδηγεί στη λύση της εγκατάστασης σε σημεία που είναι μακρυά από κατοικημένες περιοχές. H απόσταση ασφαλείας θα μπορούσε να φτάσει τα δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα.

5. Εκτός από το κεφάλι υπάρχουν και άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας που θα πρέπει να αποφεύγουμε να πλησιάζουμε το κινητό κατά τη διάρκεια της κλήσης; Ισχύει το ίδιο και όταν ακόμη δεν μιλάμε στο κινητό;
6. Επηρεάζει η ακτινοβολία του κινητού μια έγκυο γυναίκα;

Οι περιπτώσεις ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων) έχουν ληφθεί υπόψη κατά την εξαγωγή των ορίων με τη χρήση των παραγόντων ασφαλείας. Επίσης, οι διαφορετικοί ιστοί έχουν ληφθεί υπόψη. Για το λόγο αυτό, το βασικό όριο για το κεφάλι και τον κορμό είναι το ίδιο, ενώ είναι λιγότερο αυστηρό για τα άκρα.

7. Πόσο επιβλαβής είναι η χρήση του κινητού για την ακοή μας;
8. Όταν μιλάω πολύ ώρα στο κινητό μου, παρουσιάζεται έντονος πόνος στην περιοχή λίγο πάνω και πίσω από το αυτί μου. Μπορεί να οφείλεται στην ακτινοβολία του τηλεφώνου;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες δεν έχει βρεθεί διαφορά στην ακοή χρηστών κινητού τηλεφώνου μεταξύ του αυτιού στο οποίο χρησιμοποιούν συχνότερα το κινητό και του αυτιού από την άλλη πλευρά. Η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στους ιστούς στην περιοχή του αυτιού μετά από χρήση του κινητού τηλεφώνου για πολλή ώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη θερμότητα που άγεται από τα ηλεκτρονικά της συσκευής προς το σώμα και όχι στην ακτινοβολία που απορροφάται τοπικά.

9. Η ακτινοβολία του κινητού προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο (π.χ. καρκίνο);
H Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων στην κατηγορία 2Β, δηλαδή «ενδεχομένως καρκινογενή για τον άνθρωπο», βασιζόμενη σε περιορισμένα στοιχεία για την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνων του εγκεφάλου (γλοίωμα, ακουστικό νεύρωμα) σε χρήστες κινητών τηλεφώνων. Ας σημειωθεί ότι στην ίδια κατηγορία έχουν ταξινομηθεί η σκόνη ταλκ (perineal use of talc-based body powder) και τα τουρσιά (traditional Asian pickled vegetables). Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται παράγοντες έκθεσης για τους οποίους έχει βρεθεί μια στατιστική συσχέτιση με βιολογικά φαινόμενα, η οποία μπορεί να είναι τυχαία, καθώς δεν έχει αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφειά τους.

10. Ποιος θεωρείται ως ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης κινητού; α) Το bluetooth; β) Το handsfree με καλώδιο; ή γ) με ανοιχτή ακρόαση;
Το ηλεκτρικό πεδίο και κατά συνέπεια η έκθεση του χρήστη μειώνεται γρήγορα όσο αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας χρήστης που χρησιμοποιεί το κινητό του 30–40 cm μακρυά από το σώμα του – π.χ. για αποστολή SMS, πρόσβαση στο ίντερνετ ή χρησιμοποιώντας συσκευή hands free – πετυχαίνει μια πολύ χαμηλότερη έκθεση σε σχέση με κάποιον που κρατάει τη συσκευή συνεχώς δίπλα στο αυτί του.
Συνεπώς, ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης κατά σειρά είναι η ανοιχτή ακρόαση, η χρήση ενσύρματου handsfree και το bluetooth. Αυτές οι λύσεις απομακρύνουν το κινητό από το κεφάλι μας αλλά αν το έχουμε πάνω στο σώμα μας (π.χ. σε μά τσέπη) τότε απλά μεταφέρουμε την έκθεση από το κεφάλι σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός μας. Για τον ίδιο λόγο ενδείκνυται σε περίπτωση χρήσης tablet, laptop ή netbook, η συσκευή να τοποθετείται πάνω σε μια επιφάνεια, π.χ. τραπέζι παρά στα πόδια (εννοείται ότι η προφύλαξη αυτή έχει νόημα στην περίπτωση που η συσκευή είναι σε λειτουργία wi-fi ή συνδέεται με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας).

11. Γιατί όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο μας ζητάνε να ρυθμίσουμε το κινητό μας σε "λειτουργία πτήσης";
Προκειμένου να εκμηδενιστεί και η παραμικρή πιθανότητα ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής της οποιαδήποτε ασύρματης συσκευής στα συστήματα ραδιοπλοήγησης του αεροπλάνου, για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης απαιτείται η απενεργοποίηση ή θέση σε «λειτουργία πτήσης». Με τη ρύθμιση σε «λειτουργία πτήσης» το κινητό παρέχει όλες τις λειτουργίες εκτός της επικοινωνίας αφού δεν εκπέμπει ακτινοβολία.

12. Κάθε πρωί έχω ρυθμίσει το ξυπνητήρι να χτυπάει από το κινητό μου οπότε κοιμάμαι έχοντας το σχεδόν δίπλα μου. Έτσι σκέφτηκα να το βάζω σε λειτουργία πτήσης πιστεύοντας ότι δεν εκπέμπει τόση ακτινοβολία όση όταν το έχω ανοιχτό. Ισχύει αυτό; εκπέμπει χαμηλότερη υψηλότερη η ίση;
Στη «λειτουργία πτήσης» το κινητό δεν εκπέμπει ακτινοβολία.

13. Το απενεργοποιημένο κινητό εκπέμπει ακτινοβολία;
Όχι, το απενεργοποιημένο κινητό δεν εκπέμπει ακτινοβολία.

14. Υπάρχει κίνδυνος να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με το κινητό κατά τη διάρκεια του ύπνου; Και αν ναι τι πρέπει να κάνουμε για να μην βλάπτεται η υγεία μας
Το κινητό όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής (stand by) και απενεργοποίησης του περιοδικού συγχρονισμού δεδομένων εκπέμπει περιοδικά έναν παλμό πολύ μικρής διάρκειας για να δηλώσει τη θέση του στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με το οποίο συνδέεται. Προκειμένου να ελαττώσουμε και αυτην την μικρή έκθεση μπορούμε να απομακρύνουμε το κινητό από κοντά μας (π.χ. να μη βρίσκεται στο κρεβάτι μας αλλά σε κάποιο κοντινό έπιπλο).

15. Ισχύει η διάκριση σε κινητά υψηλής και χαμηλής ακτινοβολίας (δείκτης SAR) και που οφείλεται αυτό; Το μέγεθος της οθόνης παίζει κάποιο ρόλο;
Ο SAR (Specific Absorption Rate) ή ρυθμός ειδικής απορρόφησης εκφράζει την ισχύ ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα μας ανά μονάδα μάζας του σώματος. Στις προδιαγραφές των κινητών τηλεφώνων αναφέρεται η τιμή του τοπικού SAR για την περιοχή του κεφαλιού. Στην Ευρώπη το ανώτατο όριο για το SAR είναι 2W/kg μεσοποιημένο για 10g ιστού. Αν και όλα τα κινητά που πωλούνται υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι εντός του ορίου, η τιμή του SAR θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια για την επιλογή μας.
Το μέγεθος της οθόνης δεν παίζει κάποιο ρόλο.

16. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 3G και 4G;
Το G προέρχεται από την λέξη Generation. Συνεπώς, 4G είναι τα δίκτυα και οι συσκευές που υποστηρίζουν την κινητή τηλεφωνία - ίντερνετ 4ης γενιάς. Η τεχνολογία 4G διαφέρει από τις δύο προηγούμενες (2G, 3G) ως προς τη κίνηση των κλήσεων φωνής και είναι ανώτερη ως προς την ταχύτητα με την οποία «κατεβάζουμε» δεδομένα (εικόνα, ήχος, εφαρμογές). Αναφορικά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν προκύπτουν διαφορές ως προς την εκπομπή στο περιβάλλον από τους σταθμούς βάσης.

Γ. Wi-Fi Routers και άλλες συσκευές

17. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόσταση, πέρα από την οποία ένας router στο σπίτι μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής;
18. Έχω ακούσει ότι καλό είναι να κλείνουμε το ρούτερ για ένα χρονικό διάστημα π.χ. το βράδυ. Γιατί; Αν δεν το κλείσουμε τι επιπτώσεις έχουμε εμείς ως προς την υγεία μας;

Ο router όταν συνδέεται ενσύρματα με τον υπολογιστή δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Όταν είναι ενεργοποιημένο το ασύρματο δίκτυο, στη περίπτωση δηλαδή που χρησιμοποιείται ο router ως σημείο πρόσβασης ενός ασύρματου δικτύου, τότε υπάρχει εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Παρόλα αυτά η μέγιστη ισχύς της ακτινοβολίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για αυτές τις συσκευές, είναι συγκρίσιμη με αυτή μιας φορητής συσκευής. Ωστόσο, ένας ασύρματος router δεν ακτινοβολεί διαρκώς, οπότε η μέση εκπεμπόμενη ισχύς είναι πολύ μικρότερη. Το ηλεκτρικό πεδίο που εκπέμπεται από τον router μειώνεται δραστικά με την απόσταση. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από έναν Wi-Fi router είναι πολλές φορές μικρότερη από αυτήν που καθορίζουν τα όρια έκθεσης.

19. Στα σχολεία, κάποιοι συνάδελφοι απαιτούν να μην υπάρχει ασύρματο δίκτυο στο γραφείο των καθηγητών ή ακόμη και στις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω της επικινδυνότητας της ακτινοβολίας. Οι φόβοι τους είναι βάσιμοι;
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σε σχολεία της Αγγλίας και της Αυστραλίας, οι αρμόδιες για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανεξάρτητες κρατικές αρχές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δε συντρέχει κανένας λόγος για τον οποίο τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi δε θα έπρεπε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται είτε στα σχολεία είτε σε άλλα μέρη. Πάντως, για λόγους βέλτιστης κάλυψης και εξασφάλισης της μέγιστης απόστασης της πηγής από τους μαθητές – καθηγητές συνιστάται η εγκατάσταση των router σε ψηλά σημεία (π.χ. στις οροφές των αιθουσών).

20. Από τα εξαρτήματα που κυκλοφορούν για τον περιορισμό ακτινοβολίας των κινητών και των ρούτερ, ποια θεωρούνται αξιόπιστα; Για ΡΟΥΤΕΡ: Κουτιά όπου τοποθετούνται τα ρούτερ και περιορίζουν την ακτινοβολία.
Τα εξαρτήματα αυτά συνήθως έχουν επίδραση στον τρόπο ακτινοβολίας των κεραιών των συσκευών εμποδίζοντας την ακτινοβολία προς μία ή παραπάνω διευθύνσεις. Σε περίπτωση που θέλουμε παρόλα αυτά να μειώσουμε την ισχύ της ακτινοβολίας του router μας, στις περισσότερες συσκευές υπάρχει ρύθμιση για την μείωση της ισχύος (Power Control). Κάτι τέτοιο όμως ισοδυναμεί με μείωση της περιοχής κάλυψης και της ταχύτητας της σύνδεσής μας.

21. Ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία;
Η απευθείας έκθεση σε ακτινοβολία μικροκυμάτων από έναν φούρνο μικροκυμάτων είναι πρακτικά απίθανη. Αυτό οφείλεται στην θωράκιση των τοιχωμάτων του φούρνου που περιορίζει την διαρροή ακτινοβολίας αλλά και στο μηχανισμό απενεργοποίησης της γεννήτριας μικροκυμάτων όταν ανοίγει η πόρτα του. Επίσης, υπάρχουν διεθνή πρότυπα τα οποία περιορίζουν τη μέγιστη ένταση ακτινοβολίας που μπορεί να διαρρεύσει από τα τοιχώματα του φούρνου, κατά τη συνολική διάρκεια ζωής του, σε τιμές πάρα πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

22. α) Εκπέμπει ακτινοβολία το ασύρματο τηλέφωνο και αν ναι πόσο βλαβερή είναι για την υγεία μας; β) Είναι βλαβερό να τοποθετούμε το κινητό πάνω μας;
23. Η χρήση των ασύρματων τηλεφώνων έχει τους ίδιους κανόνες με τη χρήση των κινητών;

α) Τα ασύρματα τηλέφωνα επικοινωνούν με τη βάση τους μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπως και τα κινητά τηλέφωνα με το σταθμό βάσης. Όμως, επειδή η αναμενόμενη απόσταση του ασύρματου τηλεφώνου από την βάση του είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή του κινητού από τον σταθμό βάσης, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από το ασύρματο τηλέφωνο είναι συνήθως πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού τηλεφώνου. Τα νέας τεχνολογίας ασύρματα τηλέφωνα έχουν την δυνατότητα, όταν το ασύρματο τηλέφωνο βρίσκεται πάνω στη βάση να μην εκπέμπουν καθόλου ακτινοβολία (λειτουργία ECO - mode) σε αντίθεση με τα παλιάς τεχνολογίας ασύρματα τηλέφωνα, των οποίων η βάση εκπέμπει συνέχεια. Τα ασύρματα τηλέφωνα δεν έχουν ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά λειτουργίας με τα κινητά τηλέφωνα, αν και παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Ισχύει και για τα ασύρματα τηλέφωνα ότι η αύξηση της απόστασης της συσκευής από το σώμα μειώνει την έκθεση.
β) Όταν γίνεται χρήση του κινητού και αυτό είναι τοποθετημένο πάνω στο σώμα μας, τότε η απορρόφηση της ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή είναι μεγαλύτερη από την περίπτωση που το κρατάμε σε απόσταση (π.χ. χρησιμοποιούμε handsfree ή γράφουμε μηνύματα). Ωστόσο, όλα τα κινητά που έχουν πιστοποίηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να κυκλοφορούν στην αγορά, χαρακτηρίζονται από τιμές SAR (βλ. ερώτηση 15) χαμηλότερες του βασικού ορίου, οπότε ικανοποιούν τα όρια έκθεσης και για χρήση πλησίον οποιουδήποτε σημείου του σώματος.

24. Ποιο από τα δύο εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία; Ο υπολογιστής ή η τηλεόραση;
Οι τηλεοράσεις (LCD ή Plasma) δεν εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων. Οι πιο σύγχρονες τηλεοράσεις (smart TV) μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού αλλά τα επίπεδα ισχύος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι πάρα πολύ χαμηλά, αντίστοιχα οποιασδήποτε άλλης συσκευής (π.χ. υπολογιστής) που συνδέεται σε ένα ασύρματο δίκτυο υπολογιστών με κάποιο σημείο πρόσβασης (router). Η έκθεση στην ακτινοβολία αυτή είναι πολλές φορές μικρότερη από τα όρια στις οδηγίες έκθεσης.

Γενικές Πληροφορίες

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ – www.eeae.gr)
Είναι ρυθμιστική αρχή, αρμόδια για την ασφάλεια των ιοντιζουσών και των τεχνητά παραγόμενων μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών και την προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από αυτές.
Η ΕΕΑΕ είναι επίσης ο φορέας λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, (https://paratiritirioemf.eeae.gr) που έχει ως αρμοδιότητα το διαρκή έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τη διαρκή ενημέρωση του κοινού.
Στην υλοποιηση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων συμμετέχει ενεργά το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του ΑΠΘ.
Επιπλέον, για την ενημέρωση του κοινού έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν τρία δίκτυα συνεχούς μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε πανελλαδική κλίμακα:
• Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» (http://hermes.physics.auth.gr) που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του ΑΠΘ.
• To πρόγραμμα pedion24 (http://www.pedion24.gr) που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ, το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
• Το πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ (http://www.fasmaprogram.gr/) που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του ΑΠΘ.

Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών
Το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) δημιουργήθηκε το 1985 και ανήκει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Ερευνητικά δραστηριοποιείται στις Κεραίες, τα Μικροκύματα, την Βιοϊατρική Τεχνολογία, τον Εμβιοηλεκτρομαγνητισμό, τις Επικοινωνίες και την Ηλεκτρομαγνητική Συμβατότητα. Έχει καταξιωθεί με τις μελέτες του, καθώς και τα πρωτοποριακά συστήματα μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης και της εκτίμησης της επικινδυνότητας από ραδιοσυχνοτικές πηγές (κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λπ.). Επίσης έχει αναλάβει την εκπόνηση μελετών και παροχής τεχνογνωσίας σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε αντικείμενα όπως η απόδοση συχνοτήτων σε σταθμούς ευρυεκπομπής, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε εγκατάστασεις ραντάρ και πάρκων κεραιών κ.ά.
Το ΕΡα - ΑΠΘ είναι διαπιστευμένο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025 από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) να διενεργεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή συχνοτήτων 75MHz - 3GHz (κεραίες επικοινωνιών, κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, σταθμών ραντάρ και σταθμών ασύρματων μικροκυματικών δικτύων).

Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις επιμελήθηκαν η Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος κ. Ζωή Μανώλη και ο Δρ. Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος Δημήτριος Μπάμπας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Θεόδωρου Σαμαρά.

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε στο Link ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, τον πιο πλήρη και έγκυρο ελληνικό οδηγό σχετικά με το θέμα.

Μανόλης Κουσλόγλου
Υ.Γ. Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε σε πολλά sites ξεπερνώντας συνολικά τις 30.000 θέασεις.
Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε και διαβάστε το παρακάτω αρχείο: Κινητή Τηλεφωνία

Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Επιστήμη

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από την Greenpeace σχετικά με το ατύχημα του Chernobyl και την ακρίβεια που έχει η σειρά από το HBO (την έχω δει και αξίζει να την παρακολουθήσετε). Το ανεβάζω μιας και η επέτειος είναι στις 26 Απριλίου (οι παλιοί θα θυμόμαστε και τον αντίστοιχο ιό για υπολογιστές).

Πόση σχέση έχει με την αλήθεια η σειρά “Chernobyl”;
Πόση σχέση έχει με την αλήθεια η σειρά “Chernobyl”;

Κατά καιρούς έχουμε δει πολύ επιτυχημένες σειρές. Πρόσφατα την παράσταση έκλεψε το “Chernobyl”, μία μίξη αριστουργηματικής σκηνοθεσίας -με έμφαση στη λεπτομέρεια- και βαθιάς αγωνίας που γρήγορα σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των 250 καλύτερων σειρών του IMDB. Η ιστορία, αρκετά πιστή στα πραγματικά γεγονότα, μαγνητίζει τον θεατή παρόλο που ξέρουμε το τέλος της και οι επιπτώσεις της καταστροφής του Τσερνόμπιλ ακόμα μαίνονται.

Η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα το 1986 είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας. Mαζί με το World Information Service on Energy (WISE)[1] προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε κάποια από τα καίρια ερωτήματα που αναζητούν οι θεατές.

Είναι τα γεγονότα της σειράς σωστά;
Σε γενικές γραμμές, η σειρά είναι όσο πιο κοντά στην αλήθεια όσο είναι εφικτό. Μερικές μικρές ανακρίβειες που εντοπίσαμε είναι οι εξής:
  • Ο βασικός χαρακτήρας, ο καθηγητής Valery Legasov (Jared Harris) είναι καθοριστικός στη σειρά για τα μέτρα που λήφθηκαν μετά την καταστροφή. Είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων η οποία ήταν υπεύθυνη για να περιορίσει το ρίσκο και τις επιπτώσεις.
  • Η σειρά εξετάζει το σενάριο ότι το τετηγμένο καύσιμο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη έκρηξη ερχόμενο σε επαφή με τα υπόγεια ύδατα: “δημιουργήσατε λάβα” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η πιθανότητα να συνέβαινε αυτό και να δημιουργούσε μια έκρηξη ισοδύναμη 4 μεγατόνων TNT δεν είναι ρεαλιστική. Αυτό που όντως ανησύχησε τους ειδικούς τότε ήταν ότι μέρος από το καύσιμο θα έφτανε στα υπόγεια ύδατα προκαλώντας μικρές εκρήξεις που θα απελευθέρωναν μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Συνεπώς, η ατάκα για τη λάβα από τον σοκαρισμένο ειδικό, είναι μία από τις ελάχιστες υπερβολές χάριν δραματουργίας που εντοπίσαμε.
  • Η Ulana Khomyuk (Emily Watson) δεν υπήρξε στην πραγματικότητα αν και μοιάζει καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη των γεγονότων! Ο χαρακτήρας της γράφτηκε για να εξυπηρετήσει την απεικόνιση της αντίδρασης επιστημόνων από άλλες χώρες.

Πόσοι νεκροί υπήρξαν στο Τσερνόμπιλ;

Στο “Chernobyl” βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν εμετό και τα πρόσωπά τους να κοκκινίζουν από την έκθεση στην ισχυρή ακτινοβολία. Αν και η σειρά δείχνει ότι οι περισσότεροι πέθαναν ακαριαία, στην πραγματικότητα ο θάνατος ήταν πιο αργός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι θάνατοι στο πεδίο ήταν μόλις 3, ενώ από τους άμεσα εκτεθειμένους άλλοι 28 άφησαν την τελευταία τους πνοή τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πυροσβέστες που έσπευσαν για να βοηθήσουν.

Το χάσμα που δημιουργήθηκε στον αντιδραστήρα απελευθέρωνε ουσίες για 10 συνεχόμενες ημέρες και η διασπορά των ραδιενεργών ισοτόπων απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, με τις Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία να δέχονται τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο, δύσκολα χαρτογραφείται το ακριβές αντίκτυπο του ατυχήματος στην ανθρώπινη υγεία. Τα αρχικά δεδομένα είναι ελλιπή ενώ η ανίχνευση των μακροχρόνιων επιπτώσεων αποτελεί ούτως ή άλλως μία περίπλοκη διαδικασία, με τους επιστήμονες να διαφωνούν πολλές φορές μεταξύ τους για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε πιο χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσουν επιπλέον 9.000 θανάτους. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή από τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Αν και η αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσερνόμπιλ θα παραμείνει ακατοίκητη για αρκετές δεκαετίες ακόμα, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν και σήμερα να ζουν σε περιοχές που είναι επισήμως χαρακτηρισμένες ως μολυσμένες, συνεπώς οι επιπτώσεις στην υγεία αναμένεται να συνεχιστούν για πολλά ακόμη χρόνια. Πολλοί άνθρωποι εμφάνισαν προβλήματα όπως καρκίνο (βλέπε παρακάτω), καρδιακές προσβολές, αγγειακές παθήσεις, ασθένειες του κυκλοφορικού, αποβολές, γενετικές ανωμαλίες κλπ.


Ξέρουμε πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν ή θα εμφανίσουν καρκίνο εξαιτίας του Τσερνόμπιλ;

Όσον αφορά στον καρκίνο συγκεκριμένα, η Greenpeace το 2006 έκανε μια επισκόπηση των διαθέσιμων ερευνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έως και 93.000 θάνατοι από καρκίνο σε βάθος 70 χρόνων (1986-2056), ενώ οι συνολικές εμφανίσεις της πάθησης υπολογίζονται στις 270.000. Σε πιο πρόσφατη μεγάλη ανεξάρτητη έρευνα (2016) επισημαίνεται πως στο διάστημα 2016-2065 αναμένεται να υπάρξουν 40.000 επιπρόσθετοι θανάσιμοι καρκίνοι μόνο στην Ευρώπη εξαιτίας του Τσερνόμπιλ.

Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο της εσωτερικής έκθεσης σε ακτινοβολία, όταν δηλαδή η ακτινοβολία προέρχεται από ραδιοισότοπα τα οποία έχουν εισχωρήσει μέσα στο σώμα μας (λ.χ. από την τροφή). Για παράδειγμα, στα 20 πρώτα χρόνια καταγράφηκαν 4000 περιστατικά καρκίνου του θυροειδούς σε παιδιά, μεταξύ άλλων εξαιτίας της διατροφής τους, καθώς το γάλα που έπιναν προερχόταν από μολυσμένες αγελάδες οι οποίες τρέφονταν με ραδιενεργό γρασίδι.


Δεν ήταν μόνο το Τσερνόμπιλ

Ο σεναριογράφος και δημιουργός της σειράς Craig Mazin έγραψε στο twitter στις 8 Απριλίου: “Το μάθημα που μας έδωσε το Τσερνόμπιλ δεν είναι ότι η σύγχρονη πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη. Το μάθημα είναι ότι το ψέμα, η αλαζονεία και η καταστολή της κριτικής είναι επικίνδυνα.” Η σειρά καταπιάνεται σε μεγάλο βαθμό με τα… ‘fake-news’ (πριν καν εφευρεθεί ο όρος), ωστόσο αυτού του είδους η προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού και απόκρυψης της αλήθειας στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος δεν περιορίζεται στο Τσερνόμπιλ, ούτε καν στην (τέως) Σοβιετική Ένωση.

Το πρώτο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα το μακρινό 1957 στο εργοστάσιο Mayak της τότε Σοβιετικής Ένωσης αποσιωπήθηκε για δεκαετίες, ενώ ο Ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom ακόμα αρνείται να παραδεχτεί ότι υπήρξε ατύχημα στο ίδιο ακριβώς εργοστάσιο πριν 2 χρόνια (2017) το οποίο απελευθέρωσε σημαντικές ποσότητες του ραδιοϊσοτόπου 106Ru (Ρουθήνιο-106) σε όλη την Ευρώπη.

Το Fermi 1 στις ΗΠΑ το 1966, με επίσημη εντολή έμεινε για καιρό στην αφάνεια λόγω του ότι δεν υπήρξαν θύματα ή απελευθέρωση ραδιενέργειας, αλλά “το ατύχημα που παραλίγο να εξαφανίσει ολόκληρο το Ντιτρόιτ” ήταν εκείνο που πυροδότησε τις πρώτες συζητήσεις για την επικινδυνότητα των πυρηνικών. Το 1979 μόλις μία μέρα μετά το ατύχημα στο Three Mile Island στις ΗΠΑ και πάλι, η εθνική Ρυθμιστική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (NRC) για να καλύψει το περιστατικό έβγαλε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος είχε εκλείψει, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στη λήψη μέτρων, αλλά και την ενημέρωση του κόσμου. Μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας (2011) με την τήξη πυρήνα σε 3 αντιδραστήρες, ο πρωθυπουργός Άμπε επέμενε πως η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής και η κατάσταση ελεγχόμενη, ενώ ταυτόχρονα πίεζε για επανεκκίνηση των παροπλισμένων πυρηνικών σταθμών της χώρας με τα επίπεδα ραδιενέργειας της Φουκουσίμα να είναι ακόμα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.


Εξακολουθεί να συμβαίνει

“Η ασφαλής πυρηνική ενέργεια, που δημιουργείται αποκλειστικά από αντιδραστήρες που ψύχονται με νερό, πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει.” έγραψε ο ακαδημαϊκός Valery Subbotin στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Το Τσερνόμπιλ δεν συνέβη, εξακολουθεί να συμβαίνει. Είναι δύσκολο να οραματιστούμε κάποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα στην οποία ένα λάθος έχει τόσο έντονες και μακροχρόνιες συνέπειες. Χρειαζόμαστε ενημέρωση, καθώς υπάρχουν ακόμη 453 σταθμοί πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία και δεν μπορούμε με τίποτα να αποκλείσουμε την πιθανότητα καταστροφής με παρόμοιες επιπτώσεις στο μέλλον. Δέκα αντιδραστήρες του ίδιου τύπου με αυτούς του Τσερνόμπιλ είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία στην Ρωσία: από το Λένινγκραντ και το Σμολιένσκ μέχρι το Κιερσκ. Δυστυχώς, δεν μιλάμε καν ακόμα για τους κινδύνους από τα πυρηνικά απόβλητα, το κόστος και τα πυρηνικά όπλα. Το μάθημα του “Chernobyl” είναι ότι η σύγχρονη πυρηνική ενέργεια παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Θες να μάθεις περισσότερα για το Τσερνόμπιλ; Δες εδώ 15 πράγματα που πιθανόν δεν ήξερες.

[1] Το WISE (World Information Service on Energy) προσφέρει ήδη πάνω από 40 χρόνια πληροφορίες για την πυρηνική ενέργεια και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το WISE/NIRS Nuclear Monitor.
Βάζω μαζί και τα "15 πράγματα που πιθανόν δεν ήξερες" για πληρότητα:

15 πράγματα που δεν ξέρεις για το Τσερνόμπιλ - Greenpeace Ελλάδα
15 πράγματα που δεν ξέρεις για το Τσερνόμπιλ

Στις 26 Απριλίου 1986, νωρίς το πρωί, ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη. Προκάλεσε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Ήταν το ατύχημα που η πυρηνική βιομηχανία είπε ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία ήρθε να μας θυμίσει ότι το ρίσκο για περισσότερα ατυχήματα σαν το Τσερνόμπιλ υπάρχει ακόμα, οπουδήποτε χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια.

Τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από το Τσερνόμπιλ και που ακόμα υπάρχουν, δείχνουν ότι 30 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται. Δες παρακάτω 15 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ:
  1. Ακριβώς 31 χρόνια πριν, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγησαν. Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια.
  2. Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.
  3. Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή. Σε αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
  4. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.
  5. Από τότε που οι κάτοικοί του εγκατέλειψαν το Πριπιάτ λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας, λύκοι, άγρια άλογα, κάστορες, αγριογούρουνα και άλλα ζώα κατοικούν στην πόλη.
  6. Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.
  7. Θα περίμενε κανείς ότι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ θα έκλειναν αμέσως μετά το ατύχημα, όμως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για άλλα 13 χρόνια!
  8. Υπάρχει ακόμα ραδιενεργό υλικό σε μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, που όμως πλέον καταρρέει, και χτίστηκε πάνω από τον αντιδραστήρα μετά το ατύχημα. Ένα καινούργιο περίβλημα χτίζεται πάνω από τη σαρκοφάγο, αλλά η προστασία του θα διαρκέσει μόνο για 100 χρόνια.
  9. Το δάσος κοντά στο σημείο της καταστροφής ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», γιατί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σκότωσαν τα δέντρα και κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου.
  10. Η πυρηνική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θέλουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε άλλα πυρηνικά σχέδια, αγνοώντας την υποχρέωσή τους να στηρίξουν τους επιζώντες του ατυχήματος. Υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής και κρύβουν την καθημερινή πραγματικότητα του Τσερνόμπιλ.
  11. Πλέον μπορείς να πας ταξίδι στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ.
  12. Το Πριπιάτ συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα ρύπανσης και θα παραμείνει εγκαταλελειμμένο, αφού το πλουτώνιο χρειάζεται περισσότερα από 24.000 χρόνια για να μειωθεί η έντασή του μόλις στο μισό.
  13. Η ραδιενέργεια ήταν τόσο ισχυρή που τα μάτια του πυροσβέστη VladimirPravik έγιναν μπλε από καφέ.
  14. Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ μυστική.
  15. Στις ρυπασμένες περιοχές, το Τσερνόμπιλ επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής των ανθρώπων. Η ραδιενέργεια είναι στο φαγητό που τρώνε, στο γάλα και το νερό που πίνουν, στα σχολεία, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά τους, και στα ξύλα που καίνε για να μείνουν ζεστοί.
Ευχαριστώ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”