Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
- MacPap
- Δημοσιεύσεις: 6696
- Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Εγώ πάντως απο όλους τους τρόπου παρασκευής καφέ τον ελληνικό δεν το αλλάζω με τίποτε
-
- Δημοσιεύσεις: 4673
- Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Ακόμα και εκεί. Ο ίδιος καφές είναι όταν ανοίγεις το σακουλάκι, και ο ίδιος καφές στην τελευταία κουταλιά δυο βδομάδες αργότερα?
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
-
- Δημοσιεύσεις: 1880
- Εγγραφή: 03 Αύγ 2010, 09:54
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Πάντως να πω την αλήθεια, πλέον το έχω γυρίσει στον ελληνικό παγωμένο*
Έχω τελειοποιήσει την μέθοδο αφού βρήκα μεταλλικό φίλτρο γιατί το χάρτινο έλιωνε από την ζέστη....
* όχι δεν το είδα από την διαφήμιση αφού εγώ το έκανα πολλά χρόνια πριν.
Επίσης όταν ζητούσα μπύρα ή ουίσκι και τους έλεγα να μου φέρουν και ένα σφηνάκι στημένο λεμόνι, με κοιτούσαν σαν αρειανό..τώρα που το έβγαλε η Αμστελ, το πουλάνε και το πίνουν χωρίς γκριμάτσα....
Έχω τελειοποιήσει την μέθοδο αφού βρήκα μεταλλικό φίλτρο γιατί το χάρτινο έλιωνε από την ζέστη....
* όχι δεν το είδα από την διαφήμιση αφού εγώ το έκανα πολλά χρόνια πριν.
Επίσης όταν ζητούσα μπύρα ή ουίσκι και τους έλεγα να μου φέρουν και ένα σφηνάκι στημένο λεμόνι, με κοιτούσαν σαν αρειανό..τώρα που το έβγαλε η Αμστελ, το πουλάνε και το πίνουν χωρίς γκριμάτσα....
- Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
- MacPap
- Δημοσιεύσεις: 6696
- Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Εγώ τον Ελληνικό τον διατηρώ στο ψυγείο μέσα σε βαζάκι από μαρμελάδα.
Κρύο ελληνικό έ? Πως τον φτιάχνεις? erling
Κρύο ελληνικό έ? Πως τον φτιάχνεις? erling
-
- Δημοσιεύσεις: 1880
- Εγγραφή: 03 Αύγ 2010, 09:54
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Ψήνω τον καφέ στο μπρίκι, μετά τον περνάω από φίλτρο και τον βάζω σε ποτήρι που έχω σπασμένο πάγο (όταν έχω όρεξη) και μετά προσθέτω κρύο νερό.
Αν έχω όρεξη χτυπάω και αφρόγαλα και το προσθέτω τελευταίο
Τώρα για τον φραπέ (και πάλι)
Ο καφές είναι όντως robousta ο οποίος έχει παραπάνω καφεΐνη από τον arabica (άλλωστε το δηλώνει και το όνομά του) και όντως κάνει καλύτερη κρέμα. Επίσης ο robusta περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τον arabica ενώ περιέχει λιγότερα λιπίδια (??) και αντιοξιδωτικές ουσίες (CGA).
Οι κόκκοι ψήνονται και μετά διαλύονται σε νερό. Ύστερα ξηραίνουν το προϊόν και μετά το συσκευάζουν. Δεν βλέπω κάτι το φοβερό....
Το ότι είναι φθηνότερος ο robusta δεν σημαίνει πως είναι χειρότερος αφού η διαφορά στην τιμή προκύπτει από το ότι ο arabica θέλει μεγαλύτερη έκταση φύτευσης για την ίδια παραγωγή καφέ και αργεί να παράξει προϊόν. Άρα έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Δες και τα links
Differences: Arabica and Robusta Coffee
The Differenc between Arabica and Robusta Coffee
Arabica and Robusta Coffee Plant
Αν έχω όρεξη χτυπάω και αφρόγαλα και το προσθέτω τελευταίο
Τώρα για τον φραπέ (και πάλι)
Ο καφές είναι όντως robousta ο οποίος έχει παραπάνω καφεΐνη από τον arabica (άλλωστε το δηλώνει και το όνομά του) και όντως κάνει καλύτερη κρέμα. Επίσης ο robusta περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τον arabica ενώ περιέχει λιγότερα λιπίδια (??) και αντιοξιδωτικές ουσίες (CGA).
Οι κόκκοι ψήνονται και μετά διαλύονται σε νερό. Ύστερα ξηραίνουν το προϊόν και μετά το συσκευάζουν. Δεν βλέπω κάτι το φοβερό....
Το ότι είναι φθηνότερος ο robusta δεν σημαίνει πως είναι χειρότερος αφού η διαφορά στην τιμή προκύπτει από το ότι ο arabica θέλει μεγαλύτερη έκταση φύτευσης για την ίδια παραγωγή καφέ και αργεί να παράξει προϊόν. Άρα έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Δες και τα links
Differences: Arabica and Robusta Coffee
The Differenc between Arabica and Robusta Coffee
Arabica and Robusta Coffee Plant
- Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
-
- Δημοσιεύσεις: 4673
- Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Τι εννοείς οτι δε βλέπεις κάτι το φοβαρό? Οτι δε βλέπεις ποιοτική διαφορά στην επεξεργασία που ανέφερες στο φραπέ?
Και μια πίτσα αν τη φτιάξεις φρέσκια, μετά την καταψύξεις/αφυγράνεις και μετά την ξαναζεστάνεις, πάλι πίτσα θα είναι.
Αλλα στη γεύση? Μέρα με τη νύχτα
Γιατι να μη θέλουμε και τον καφέ μας φρέσκο, αφου πίνουμε που πίνουμε στην Ελλάδα πολύ καφέ. Ας τον πιούμε σωστό.
Είναι ευκολία το φραπεδάκι. Χωρίς κόπο και μηχανήματα, έχεις σπίτι σου καφέ σε μισό λεπτό.
αλλα να πληρώσω έξω 4 ευρώ σε μαγαζιά με εξοπλισμό πολλών χιλιάδων, και να πιώ φραπέ?
Σε ιταλικό εστιατόριο θα έτρωγες κατεψυγμένη πίτσα?
Και μια πίτσα αν τη φτιάξεις φρέσκια, μετά την καταψύξεις/αφυγράνεις και μετά την ξαναζεστάνεις, πάλι πίτσα θα είναι.
Αλλα στη γεύση? Μέρα με τη νύχτα
Γιατι να μη θέλουμε και τον καφέ μας φρέσκο, αφου πίνουμε που πίνουμε στην Ελλάδα πολύ καφέ. Ας τον πιούμε σωστό.
Είναι ευκολία το φραπεδάκι. Χωρίς κόπο και μηχανήματα, έχεις σπίτι σου καφέ σε μισό λεπτό.
αλλα να πληρώσω έξω 4 ευρώ σε μαγαζιά με εξοπλισμό πολλών χιλιάδων, και να πιώ φραπέ?
Σε ιταλικό εστιατόριο θα έτρωγες κατεψυγμένη πίτσα?
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
-
- Δημοσιεύσεις: 1880
- Εγγραφή: 03 Αύγ 2010, 09:54
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Επαναλαμβάνω, δεν βλέπω κάτι το φοβερό όσον αφορά τους άλλους συσκευασμένους καφέδες.....
Να πούμε και για τον espresso
Εκτός του ότι πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος ,η διαφορά του espresso με όλους τους άλλους καφέδες βρίσκεται στην πίεση. Αυτήν είναι η αιτία που απελευθερώνονται τα έλαια του (και ο arabica έχει περισσότερα από τον robusta). Όσο μεγαλύτερη πίεση τόσο πιο απαλό άρωμα... Μέσα σε όρια βέβαια
Το καϊμάκι του πρέπει να έχει σατινέ χρώμα και πρέπει να μην διαλύεται ώστε να κρατάει τα αρώματα μέσα. Έτσι καταλαβαίνουμε και έναν καλό espresso. Αν τον αφήσουμε για 2 λεπτά χωρίς να τον πιούμε, θα πρέπει η κρέμα να μην αλλοιωθεί. Βέβαια τον espresso πρέπει να τον πιούμε σε 2 λεπτά
Επίσης θα πρέπει το νερό να μην είναι σκληρό αλλά μαλακό (GH 0ppm-50ppm). Συνήθως το ύδρευσης είναι μαλακό. Οπότε ή θα έχει η μηχανή αποσκληρυντή ή θα χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο μαλακό νερό. Ο λόγος που θέλει μαλακό νερό είναι διότι το σκληρό περιέχει ορυκτά που αλλοιώνουν την γεύση...
Αυτά....
edit
Ψάχνοντας παραπάνω το θέμα βρήκα το παρακάτω.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Να πούμε και για τον espresso
Εκτός του ότι πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος ,η διαφορά του espresso με όλους τους άλλους καφέδες βρίσκεται στην πίεση. Αυτήν είναι η αιτία που απελευθερώνονται τα έλαια του (και ο arabica έχει περισσότερα από τον robusta). Όσο μεγαλύτερη πίεση τόσο πιο απαλό άρωμα... Μέσα σε όρια βέβαια
Το καϊμάκι του πρέπει να έχει σατινέ χρώμα και πρέπει να μην διαλύεται ώστε να κρατάει τα αρώματα μέσα. Έτσι καταλαβαίνουμε και έναν καλό espresso. Αν τον αφήσουμε για 2 λεπτά χωρίς να τον πιούμε, θα πρέπει η κρέμα να μην αλλοιωθεί. Βέβαια τον espresso πρέπει να τον πιούμε σε 2 λεπτά
Επίσης θα πρέπει το νερό να μην είναι σκληρό αλλά μαλακό (GH 0ppm-50ppm). Συνήθως το ύδρευσης είναι μαλακό. Οπότε ή θα έχει η μηχανή αποσκληρυντή ή θα χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο μαλακό νερό. Ο λόγος που θέλει μαλακό νερό είναι διότι το σκληρό περιέχει ορυκτά που αλλοιώνουν την γεύση...
Αυτά....
edit
Ψάχνοντας παραπάνω το θέμα βρήκα το παρακάτω.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
- Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
-
- Δημοσιεύσεις: 1880
- Εγγραφή: 03 Αύγ 2010, 09:54
Re: Την καλημέρα μου με ένα σπιτικό καπουτσινάκι!
Τελικά είμαι πολύ μπροστά!!!!!erling 09 Ιουλ 2014 έγραψε:Ψήνω τον καφέ στο μπρίκι, μετά τον περνάω από φίλτρο και τον βάζω σε ποτήρι που έχω σπασμένο πάγο (όταν έχω όρεξη) και μετά προσθέτω κρύο νερό.
Αν έχω όρεξη χτυπάω και αφρόγαλα και το προσθέτω τελευταίο
Τέλος στον εσπρέσο… ήρθε ο Frio! Φτιάξτε τον τέλειο ελληνικό παγωμένο καφέ...Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε
- Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"