Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα

Εδώ θα βρείτε ότι έχει σχέση με την ηλεκτροκίνηση...
Post Reply
pipinos1976
Posts: 1000
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα

Post by pipinos1976 »

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που με απασχόλησε καθώς σκεφτόμουν να αγοράσω ηλεκτρικό σκούτερ για μικρές διαδρομές γύρω από το σπίτι (χωρίς ασφάλεια, τέλη, ανάγκη για κράνος και δίπλωμα).

Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα
Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα

Με αφορμή παραπλανητικές διαφημίσεις το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Πάρα πολλές φορές έχουν δει ηλεκτρικά δίκυκλα που κινούνται στο δρόμο και στο χώρο που τοποθετείται η πινακίδα κυκλοφορίας αναγράφουν συνήθως «Ηλεκτρικό όχημα – Δεν χρειάζεται δίπλωμα». Ωστόσο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, διευκρινίζει στο καταναλωτικό κοινό ότι η κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων που έχουν δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, χωρίς υποβοήθηση με πετάλι, είναι οχήματα που υπάγονται σε κανόνες κυκλοφορίας και απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου για την κυκλοφορία τους.

Η διευκρίνιση κρίνεται σκόπιμη για να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση στην αγορά, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων, τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρικά ποδήλατα.

Προς τούτο, υπενθυμίζονται τα εξής:

-Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με ηλεκτροκινητήρα, η ισχύς του οποίου διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση. Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης.

-Αντίθετα, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα με ενσωματωμένα πεντάλ, χειρόγκαζο και διακόπτη, μπορούν να κινούνται αυτόνομα μέσω του ηλεκτροκινητήρα, χωρίς δηλαδή ο αναβάτης να κάνει πετάλι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ταχύτητά τους υπερβαίνει ακόμη και τα 25 χλμ την ώρα.

Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων απαιτείται: Έγκριση τύπου, άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου, τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους.

Σημειώνεται πως η κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και εξοπλισμό, συνιστά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στο νέο σχέδιο νόμου για τη Μικροκινητικότητα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα περιχαρακώσει περαιτέρω τη νόμιμη κυκλοφορία των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, με σκοπό την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ελέγχων από την Τροχαία.
Ευχαριστώ.
MacPap
Posts: 6352
Joined: 08 Jul 2010, 03:00

Re: Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα

Post by MacPap »

Εγω αυτό με το χωρίς κράνος δεν θα το καταλάβω ποτέ. Διερωτώμαι έχει στουκαρει κανεις από αυτούς τρέχοντας πανω σε κολώνα.
ΟΧΙ με μηχανάκι ποδήλατο κλπ αλλά απλώς τρέχοντας!!!!!
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Ένα νεκρό χωριό από τροχαία, το χρόνο, φτάνει! Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες.
Αν ξέρεις το σωστό και παρ'όλα αυτά πράττεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας.
pipinos1976
Posts: 1000
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Χάος με τα ηλεκτρικά δίκυκλα! – Ποια χρειάζονται δίπλωμα

Post by pipinos1976 »

Το θέμα είναι ποιες είναι οι απαιτήσεις. Άλλο να μπορείς να καθαρίσεις με ένα κράτος των 30€ και άλλο να σε κυνηγάνε και να χρειάζεται να πάρεις πολύ πιο ακριβά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ανάγκη για τέλη και ασφάλεια που είναι κόστος που το πληρώνεις κάθε χρόνο. Από την άλλη, άτομα μικρής ηλικίας με 20km/h δεν παθαίνουν τίποτα εκτός από γρατζουνιές, αν πέσουν. Έχω πέσει με το ποδήλατο άπειρες φορές και με ταχύτητες εξαιρετικά υψηλές (η υψηλότερη ήταν πάνω απο 50km/h), αλλά, λόγω ηλικίας, γλίτωσα με ελαφρές γρατζουνιές.

Ευχαριστώ.
Post Reply

Return to “Ηλεκτρικά αυτοκίνητα...”