Βιοκαύσιμα

Ότι άλλη τεχνολογία θα αλλάξει τη ζωή μας και δεν το ξέρουμε...
Απάντηση
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 4673
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
Τοποθεσία: Βόλος

Βιοκαύσιμα

Δημοσίευση από UltiMo_ »

Αναφορικά με το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο, στη χώρα μας ακόμη ψάχνουμε να βρούμε που «εξαφανίστηκαν» μερικές χιλιάδες τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντίθετα, οι ποσότητες που κατασχέθηκαν μετατράπηκαν σε βιοκαύσιμα. Τί είναι όμως τα βιολογικά καύσιμα και γιατί έχουν διχάσει σε τέτοιο βαθμό, κυβερνήσεις, επιστήμονες και κοινή γνώμη;


Βιοκαύσιμα: Η λύση που διχάζει

Τα βιοκαύσιμα προέρχονται από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους. Κατά την καύση τους τα καύσιμα αυτά εκπέμπουν περίπου ίσες ποσότητες CO2 με τα αντίστοιχα πετρελαϊκής προέλευσης. Επειδή όμως είναι οργανικής προέλευσης ο άνθρακας τον οποίο περιέχουν έχει δεσμευτεί κατά την ανάπτυξη της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα στην οποία επανέρχεται μετά την καύση κι έτσι το ισοζύγιο εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του βιοκαυσίμου είναι μηδενικό.


Κατηγορίες βιοκαυσίμων

Βιοντίζελ
Παράγεται από φυτικά έλαια και ζωικά λίπη με τη μέθοδο της μετεστεροποίησης των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν το κύριο συστατικό τους. Αποτελεί ένα άριστο υποκατάστατο του συμβατικού ντίζελ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή σε μίγματα με αυτό στους ήδη υπάρχοντες πετρελαιοκινητήρες.

Βιοαιθανόλη
Το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο της βενζίνης σε κινούμενα οχήματα είναι η βιοαιθανόλη. Η βιοαιθανόλη παράγεται κυρίως από την αλκοολική ζύμωση της ζάχαρης. Μπορεί επίσης να συντεθεί βιομηχανικά από την χημική αντίδραση του αιθυλενίου με ατμό. Οι κύριες πηγές ζάχαρης που απαιτούνται για την παραγωγή αιθανόλης προέρχονται από ενεργειακές καλλιέργειες, δηλαδή από καλλιέργειες που αναπτύσσονται ειδικά για ενεργειακούς σκοπούς. Η αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη (C2H5OH) είναι ένα άχρωμο διαυγές υγρό. Είναι βιοαποικοδομήσιμη, χαμηλής τοξικότητας και προκαλεί πολύ μικρή περιβαλλοντική μόλυνση αν χυθεί στο περιβάλλον. Κατά την τέλεια καύση της παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Η αιθανόλη είναι ένα καύσιμο υψηλού αριθμού οκτανίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο αύξησης του αριθμού οκτανίου της βενζίνης. Με τη ανάμιξή της με τη βενζίνη επιτυγχάνουμε επίσης τον εμπλουτισμού του καυσίμου μίγματος σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα μια πιο ολοκληρωμένη καύση, άρα και μειωμένες εκπομπές επικίνδυνων καυσαερίων. Μίγματα καυσίμου αιθανόλης με βενζίνη πωλούνται ευρύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πιο συνηθισμένο μίγμα είναι αυτό που αποτελείται από 10% αιθανόλη και 90% βενζίνη (Ε10). Οι κινητήρες των συμβατικών οχημάτων δεν απαιτούν μετατροπή για να κινηθούν με Ε10. Μόνο ευέλικτα οχήματα μπορούν να κινηθούν με καύσιμο μίγμα 85% αιθανόλης και 15% βενζίνης (Ε85).

Βιοκαύσιμα 2ης γενιάς
Όσο όμως και αν τα βιοκαύσιμα φαντάζουν σαν μια αποδοτική και βιώσιμη λύση, ταυτόχρονα η ραγδαία εξάπλώσή τους έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι η μετατροπή παραδοσιακών καλλιεργειών σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν βιοκαύσιμα τα οποία θα διατηρούν τα πλεονεκτήματα, χωρίς να απαιτείται να υποκατασταθούν οι καλλιέργειες από τις οποίες παράγονται τρόφιμα. Αυτά είναι τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, η παραγωγή των οποίων γίνεται από παραπροϊόντα της γεωργικής παραγωγής.

Δηλαδή, άχυρο, ξύλο, υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, υπολείμματα δασοπονίας, παραπροϊόντα γεωργικών και δασικών βιομηχανιών και απόβλητα. Είναι πρώτες ύλες χαμηλού κόστους και επιπλέον εξουδετερώνονται τελεσίδικα τα παραπάνω μειονεκτήματα και επιπτώσεις. Η μετατροπή της πρώτης ύλης σε βιοαιθανόλη (αντικαθιστά τη βενζίνη), γίνεται με συνθετικά ένζυμα και σε βιοντίζελ (αντικαθιστά το ντίζελ) γίνεται με ελαιογόνους μικροοργανισμούς.

Η παραγωγή και εκμετάλευση των βιοκαυσίμων 2ης γενιάς βρίσκεται στο στάδιο ακόμη της έρευνας και ορισμένων πιλοτικών προγραμμάτων. Πρωτοπόρες στον τομέα αυτό είναι η Σουηδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ενώ εκτεταμένα ερευνητικά προγράμματα πραγματοποιούν και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.


Τα οφέλη από τη χρήση τους

Τα σημαντικότερα οφέλη είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Έτσι η χρήση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία από την παραγωγή βιοαιθανόλης από ζαχαρότευτλα έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 90%. Παράλληλα παρέχεται μία σημαντική νέα πηγή εισοδήματος στους αγρότες που καταφεύγουν στις ενεργειακές καλλιέργειες.

Κατ’ αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται δραστικά η γεωργική οικονομία, ως κλάδος πλέον της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για οικονομολόγους, μηχανικούς γεωπόνους, χημικούς και περιβαλλοντολόγους.

Με την αύξηση της διείσδυσης των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο κάθε χώρας επιτυγχάνεται μείωση της εξάρτησης της από το πετρέλαιο, διαμορφώνεται ένας ενεργειακός πλουραλισμός στις πηγές τροφοδοσίας της, και ενισχύεται η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Αυτό έχει ως πολιτική συνέπεια χώρες-καταναλωτές πετρελαίου που ενισχύουν τον τομέα των βιοκαυσίμων να αυξάνουν σημαντικά την γεωπολιτική ισχύ τους. Τρανή απόδειξη του ισχυρισμού αυτού είναι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ και Βραζιλίας για την προώθηση της βιοαιθανόλης, που αναδεικνύει το νέο στρατηγικό ενεργειακό ρόλο της Βραζιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, με την κατασκευή μονάδων παραγωγής, τη διαχείριση των logistics αλλά και με τη δημιουργία σύγχρονων καθετοποιημένων μονάδων, των λεγόμενων βιο-διυλιστηρίων.


Η άλλη όψη του νομίσματος

Πρόσφατα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η παραγωγή καυσίμων από φυτά αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Από που προκύπτει, όμως, αυτή η πολεμική εναντίον των βιοκαυσίμων; Οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται τόση πολλή ενέργεια για την παραγωγή καυσίμων από φυτά-όπως ο αραβόσιτος- που θα ήταν τελικά πιο “οικολογική” η χρήση βενζίνης στα αυτοκίνητά μας. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της υλοτόμησης πολύτιμων τροπικών δασών για να δημιουργηθούν καλλιέργειες φυτών από τα οποία παράγονται βιοκαύσιμα, όπως καλλιέργειες για την παραγωγή φοινικέλαιου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όμως συμβαίνει. Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ως και 5 εκατομμύρια αυτόχθονες κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους για να δημιουργηθούν καλλιέργειες φυτών που παράγουν βιοκαύσιμα. Οι φτωχοί αγρότες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε φτωχοσυνοικίες πόλεων-όπως λένε- καθώς μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις τους παίρνουν τη γη για να βγάλουν κέρδος από το «χρυσωρυχείο» των βιοκαυσίμων. Καθώς καλλιεργούμε σοδειές για την παραγωγή καυσίμων, οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν.


Βιοντίζελ αντί για τροφή

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή αναφέρει ότι αν υλοποιηθεί το σχέδιο των Μπους και Λούλα (ο πρόεδρος της Βραζιλίας) για τα βιοκαύσιμα, τότε 260 εκατομμύρια στρέμματα γης που καλλιεργούνται σήμερα για προϊόντα διατροφής θα διατεθούν για την παραγωγή βιοαιθανόλης και βιοντίζελ. Για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 50 λίτρων με βιοαιθανόλη, πρέπει να καούν 232 κιλά καλαμποκιού. Με αυτή την ποσότητα, ένα παιδί στη Ζάμπια ή το Μεξικό ζει για ένα χρόνο.

Αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα όμως είναι οι επιπτώσεις στην πείνα. Η τιμή του σιταριού στην παγκόσμια αγορά διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες, η τιμή του καλαμποκιού στο Μεξικό υπερτετραπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό οδηγεί σε εκτοπισμό των αγροτών από τη γη τους. Τριάντα οκτώ από τις 53 αφρικανικές χώρες είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τρόφιμα. Αν οι τιμές τους εξακολουθήσουν να αυξάνονται με αυτόν τον αλματώδη ρυθμό, οι χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν να εισάγουν πλέον αυτά που χρειάζονται. Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν.


Παράπλευρες απώλειες

Μια άλλη παράμετρος είναι η αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Οι γεωργοί εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές τους καλλιέργειες για να φυτέψουν φυτά που θα χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα. Σαν συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ότι η τιμή του καλαμποκιού καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς . Η τιμή του σιταριού επίσης είναι η υψηλότερη της δεκαετίας, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ξηρασίας θα αντιμετωπίσουμε αστάθεια ανάλογη εκείνης της δεκαετίας του 70.


Μήπως υπάρχει άλλη λύση;

Η Mercedes έχει ήδη ένα προχωρημένο πρόγραμμα που συνίσταται στην καλλιέργεια jatropha, ενός θάμνου που φύεται σε άγονη γη και δεν ανταγωνίζεται τα φυτά που χρησιμοποιούνται για διατροφή. Μια άλλη λύση που φαίνεται βιώσιμη, είναι τα φύκια. Η παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς: Μεγαλώνουν γρήγορα, μπορούν να λιπανθούν με αστικά λύματα, δεν χρειάζονται γλυκό νερό,καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα, χρειάζονται απλά ντεπόζιτα οπότε μπορούν να τοποθετηθούν σε άγονα μέρη. Φυσικά υπάρχουν ακόμη τεχνικά προβλήματα στην καλλιέργεια φυκιών. Για παράδειγμα όταν μεγαλώνουν κρύβουν το ηλιακό φως και έτσι περιορίζεται η ανάπτυξή τους.
Συνήθεις ερωτήσεις

1. Τι είναι τα βιοκαύσιμα;
Βιοκαύσιμα (αγγλ. biofuels) ονομάζονται τα καύσιμα εκείνα στερεά, υγρά ή αέρια τα οποία προέρχονται από τη βιομάζα, το βιοδιασπόμενο δηλαδή κλάσμα προϊόντων ή αποβλήτων διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

2. Από που προέρχονται τα βιοκαύσιμα;
Προέρχονται από βιομάζα - οργανισμοί που ζούσαν πρόσφατα- ή τα μεταβολικά υποπροϊόντα τους όπως είναι τα περιττώματα από αγελάδες κλπ. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντίθετα από άλλους φυσικούς πόρους όπως είναι το πετρέλαιο, ο άνθρακας, και τα πυρηνικά καύσιμα.

3. Ποια γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιούνται ως βιολογικά καύσιμα;
Το καλαμπόκι, η σόγια, ο λιναρόσπορος ο σιναπόσπορος, το ζαχαροκάλαμο, το φοινικέλαιο καθώς και άλλα φυτά όπως το jatropha.

4. Ποια άλλα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων;
Τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη δασονομία και τις οικογενειακές δραστηριότητες. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το άχυρο, την ξυλεία, το λίπασμα, τους φλοιούς του ρυζιού, τα λύματα, τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, και τα περισσεύματα των τροφίμων, που μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο μέσω της αναερόβιας χώνευσης.

5. Υπάρχουν άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων;
Έχει γίνει αρκετή έρευνα για να χρησιμοποιηθούν μικροάλγη σαν μια πηγή ενέργειας, με εφαρμογές στο βιοντίζελ, την αιθανόλη, τη μεθανόλη, το μεθάνιο, και ακόμη και την παραγωγή υδρογόνου.

6. Γιατί είναι προτιμότερα από τα άλλα καύσιμα;
Δεν συντελούν στη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αφού το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν κατά την καύση τους το έχουν ήδη δεσμεύσει κατά την ανάπτυξή τους, τα φυτά από τα οποία παράγονται.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των βιοκαυσίμων πάνω στους περισσότερους άλλους τύπους καυσίμων είναι ότι είναι βιοδιασπάσιμα, και σχετικά αβλαβή για το περιβάλλον εάν χυθούν.


Eco-Formula

Στην F1 από φέτος είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα σε ποσοστό 5,75%, ενώ καθιερώνεται το ίδιο και στο «παγκόσμιο κύπελλο χωρών» A1GP (ίδια μονοθέσια για τις 22 χώρες ομάδες. Πέρσι μάλιστα, πήρε μέρος και ελληνική ομάδα αλλά αποχώρησε εξαιτίας των εξόδων).


Πειραματική πτήση αεροσκάφους με βιοκαύσιμα

Ένα Boeing 747 της Virgin Atlantic πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βιοκαυσίμων σε επιβατικό αεροσκάφος πετώντας από τη Βρετανία στην Ολλανδία χωρίς επιβάτες. Το τζάμπο τζετ των 400 θέσεων πέταξε από το Χίθροοου του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Σίπχολ κοντά στο Αμστερνταμ με έναν από τους τέσσερις κινητήρες του να καίει βιοκαύσιμο από ξεχωριστή δεξαμενή.


Βιολογική πολυτέλεια

Η αυτοκινητοβιομηχανία Bentley ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον όλα τα μοντέλα της θα είναι συμβατά με τη χρήση βιοκαυσίμων. Οι πρώτοι κινητήρες που θα καταναλώνουν και βιοκαύσιμα θα είναι διαθέσιμοι από την επόμενη χρονιά και μέχρι το 2012 όλοι οι κινητήρες της βρετανικής μάρκας θα λειτουργούν και με βιοκαύσιμα.


Βιοκαύσιμα από γαλλικό κρασί

Η κρίση της Γαλλικής οινοποιΐας τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερπαραγωγής σχετικά ποιοτικού οίνου από τον Νέο Κόσμο (Καλιφόρνια, Αυστραλία) σε πολλές ποικιλίες, βρήκε πολλούς γάλλους οινοπαραγωγούς να αποστάζουν τον πολύτιμο οίνο τους σε βιοκαύσιμο, για να περισώσουν ό,τι μπορούν από το χαμένο εισόδημα τους


Γαλλία και Σουηδία: οι σκαπανείς

Η Σουηδία και η Γαλλία είναι η μόνες Ευρωπαϊκές χώρες με αρκετά ανεπτυγμένο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων Ε85 και Ε95 και αρκετά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό.


Σφηνάκια ενέργειας

Αναρωτιέστε μήπως τι κάνουν οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι των τελωνείων τις ποσότητες αλκοόλ που κατάσχουν καθημερινά; Πιστεύετε μήπως ότι καταλήγει στην προσωπική τους κάβα; Κι όμως, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει αλλού, στη Σουηδία, το αλκοόλ που κατάσχεται καταλήγει να γίνει βιοαέριο! Η ποσότητα αλκοόλ, που μετέτρεψαν οι Σουηδοί πέρσι σε βιοκαύσιμο φθάνει τα 700.000 λίτρα και χρησιμοποιήθηκε στα ρεζερβουάρ 1.000 λεωφορείων και φορτηγών, καθώς και σε ένα τρένο, που καίει βιοαέριο. Πολλά χαμένα ποτηράκια βέβαια, μεγάλο όμως όφελος για το περιβάλλον.


Θα γίνω Βραζιλιάνος

Η Βραζιλία προηγείται σήμερα στη χρήση αιθανόλης, με το 70% των αυτοκινήτων προς πώληση να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία Flexfuel με δεύτερες τις ΗΠΑ, και κυρίως στο Μidwest, όπου ένα μικρό μέρος των πρατηρίων καυσίμων παρέχουν μαζί με βενζίνη και καύσιμο αιθανόλης E85 (μίγμα 85% αιθανόλη, 15% βενζίνη).


Τα μειονεκτήματα της χρήσης βιοκαυσίμων

1. Αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων
2. Καταστροφή των τροπικών δασών
3. Υποσιτισμός και πείνα σε φτωχές χώρες από την έλλειψη βασικών αγαθών
4. Ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική αστάθεια
5. Νέες πηγές πληθωριστικών πιέσεων
6. Μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών
7. Διατάραξη του οικοσυστήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη


mastoremata.gr


W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6639
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Βιοκαύσιμα

Δημοσίευση από MacPap »

Πάντως η νήσος Βόρνεο δεν έχει πλέον ζούγκλα διότι την ξήλωσαν για να φυτέψουν Φοίνικες για βιο καύσιμα. Θυμίζω στην νήσο Βόρνεο στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χάνονταν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το πολύ πράσινο...
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αλλες νέες τεχνολογίες...”