Εξωτερική Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
Απάντηση
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 597
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Εξωτερική Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις

Δημοσίευση από pipinos1976 » 11 Δεκ 2018, 18:23

Ξεκινάω αυτό το topic για να συγκεντρωθεί λίγο η κουβέντα και να μην χανόμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα θεμάτων και δημοσιεύσεων. Σε αυτό το topic, αν επιθυμείτε κι εσείς, θα ανεβάζουμε θέματα που αφορούν στο εξωτερικό, στην διεθνή σκηνή, ασχέτως αν αυτά σχετίζονται ή όχι με την χώρα μας.

Η παρουσίαση απόψεων και δεδομένων με επιστημονικό τρόπο, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά με τρόπο και σε χώρο που να το επιτρέπει χωρίς λογοκρισία και επιθέσεις, είναι κάτι που λείπει στο ελληνικό διαδίκτυο.

Ευχαριστώ.

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 597
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Π. Ήφαιστος: Το παζλ της Ανατολικής Μεσογείου και η Αλλαγή Στρατηγικής στο Κυπριακό

Δημοσίευση από pipinos1976 » 11 Δεκ 2018, 18:36

Ξεκινώ από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη / διάλεξη στην οποία παρουσιάζονται όλα τα θέματα σχετικά με την Αν. Μεσόγειο, μαζί με τις βασικές έννοιες και ορισμούς της γεωπολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Πραγματικά, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρει κάποιος Έλληνα πολιτικό, πόσο μάλλον χρήστη του διαδικτύου (βλ. petrolheads), που να αναλύει τα θέματα με επιστημονικό ορθολογισμό.Ευχαριστώ.

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 597
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Εξωτερική Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Φεβ 2019, 21:58

Ένα ενδιαφέρον άρθρο με νέα από την Τουρκία.

Πώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «βλέπουν» μέχρι... Πίνδο - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ελέγχουμε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο»

Με λίγα λόγια, αυτό που αναγράφεται είναι πως σταθερά προχωρούν προς την δημιουργία μιας τρομερής υπεροπλίας, προς την πραγματοποίηση του στόχου τους, που είναι ο έλεγχος όλης της Αν. Μεσογείου. Ταυτόχρονα, με την αναισθησία και την αδιαφορία που μας διακρίνει, εμείς θα περιθωριοποιηθούμε ως κράτος και θα αναγκαστούμε γρήγορα ή αργά να παραδώσουμε κυριαρχία και εδάφη, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα προτιμήσει να αντιδράσει ή - όπως θεωρώ εγώ εδώ και χρόνια - έχει αποδεχθεί την μοίρα μας και, απλά, θα διαχειρίζεται την κατάσταση κρατώντας για τον εαυτό του την εξουσία και τις απολαβές που αυτή προσφέρει.

Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6294
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Εξωτερική Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις

Δημοσίευση από MacPap » 10 Φεβ 2019, 11:47

:biritses
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Ένα νεκρό χωριό από τροχαία, το χρόνο, φτάνει! Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες.
Αν ξέρεις το σωστό και παρ'όλα αυτά πράττεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας.

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 597
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Εξωτερική Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις

Δημοσίευση από pipinos1976 » 15 Μαρ 2019, 01:27

Θα παραθέσω ορισμένα βίντεο που παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες. Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είτε γιατί περιγράφουν ιστορικά γεγονότα, είτε γιατί μας δίνουν επιστημονικές πληροφορίες και έναν τρόπο σκέψης πιο ορθολογικό και εκτός αυτού που ζητούν οι κυβερνώντες.

Ι. Μάζης : Άλλο Γεωπολιτική και άλλο γεωστρατηγική
Για να μαθαίνουμε μερικούς όρους που εν πολλοίς είναι άγνωστοι ή χρησιμοποιούνται λανθασμένα.
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και γεωπολιτικός αναλυτής, παρουσίασε σήμερα στον 98.4 τις θεμελιώδεις διαφορές γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής , σημειώνοντας ότι η πρώτη ως ψυχρή ανάλυση δεδομένων, δεν ευθύνεται για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται επί αυτής, πράξη που είναι γεωστρατηγική.
Παράλληλα ο Ιωάννης Μάζης με αφορμή την συζήτηση για την ΑΟΖ και την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου, ταυτιζόμενος με την άποψη του Θεόδωρου Καρυώτη, ότι άλλο η συνεκμετάλλευση και άλλο η συνδιαχείριση , επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο η Τουρκία με την χρήση ορολογίας περί συνεκμετάλλευσης , να εννοεί στη ουσία νομικά την συνδιαχείριση στο Αιγαίο μοιράζοντας το με όριο τον 25ο μεσημβρινό


Militaire.gr: Το εφιαλτικό σενάριο για το Αιγαίο! Ο Ι.Μάζης το αναλύει


Χρ. Μηνάγιας : Το βάθος της στρατηγικής «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο γεωπολιτικός αναλυτής και ειδικός στην ανάλυση χαρτών της Τουρκίας , ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Μηνάγιας, εξήγησε μιλώντας στον 98.4 με παραπομπές σε έγγραφα και αναλύσεις των εμπνευστών της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη Τουρκία, από το 2002 , πως αυτό το αφήγημα πλέον αποτελεί συστατικό στοιχείο της Τουρκικής πολιτικής , τόσο προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου , όσο και προς τους μεγάλους γεωπολιτικά παίκτες.
Αναφερόμενος στη μεγάλη τουρκική άσκηση που αυτές τις μέρες ταυτίζεται με την στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε έμφαση στις εξελίξεις των τουρκικών γεωτρήσεων, υποστηρίζοντας ότι εκτός των προκλήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ, θέλει προσοχή στην Ελλάδα ο διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας για γεωτρήσεις και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μέχρι το φθινόπωρου, γιατί εκεί η πρόκληση μπορεί να περιλαμβάνει και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Π. Ήφαιστος : Ο Κατευνασμός είναι ήττα χωρίς μάχη
Έρχεται «Ανανισμός» σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο
Ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών., στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτης Ήφαιστος, ειδικός σε θέματα Διεθνούς Πολιτικής – Κρατικής Θεωρίας / Στρατηγική Θεωρίας, μιλώντας στον 98.4 , εξήγησε γιατί κατά την γνώμη του ο κατευνασμός ως πολιτική επιλογή, έναντι μιας αναθεωρητικής δύναμης όπως η Τουρκία, είναι ήττα χωρίς μάχη . Η πολιτική ηθική είπε είναι μηδενική στις διεθνείς σχέσεις, όπου το κρατοκεντρικό σύστημα είναι η βάση όλων των χωρών και όχι το θολό τοπίο εννοιών όπως η παγκοσμιοποίηση.
Κατά τον Παναγιώτη Ήφαιστο, διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο κλίμα «Ανανισμού» σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για την Ελλάδα από την φραστική «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου, επιχειρείται η επισημοποίηση του δόγματος και με εσωτερικές διαιρέσεις στην Ελλάδα, γεγονός που αυτόματα οδηγεί σε άμεσους κινδύνους και για την θεώρηση της κατάστασης στη Κυπριακή Δημοκρατία.


Β.Βιλιάρδος : Παγκόσμια αδιέξοδα στην οικονομία
Ο οικονομικός πόλεμος σε όλα τα μέτωπα και η Ελλάδα
Ο αναλυτής σε θέματα πολιτικής οικονομίας και επικεφαλής του analyst.gr Βασίλης Βιλιάρδος, μιλώντας στον 98.4 , εξήγησε γιατί η οικονομία παγκόσμια εισέρχεται σε μεγάλα αδιέξοδα, όπου αν δεν υπάρξει από τους μεγάλους παίκτες μια συνεννόηση από τις «φούσκες» και το «χρέος» μέχρι τις σχέσεις εξάρτησης το πιο αδύναμων χωρών, η κατάληξη μπορεί να είναι και δραματική για όλο τον πλανήτη.
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, εξήγησε γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή για την Γερμανική οικονομική πολιτική σε όλη την Ε.Ε. και ταυτόχρονα παρέθεσε γιατί το Brexit , είναι ουσιαστικά με όρους μέχρι σήμερα υπέρ της Γερμανίας, παρότι στο άμεσο μέλλον και αυτή αρχίζει να χάνει το τρένο στη παραγωγή τεχνολογίας αιχμής.


Militaire.gr: Ο Παν.Θεοδωρακίδης εξηγεί πως λειτουργεί η τουρκική προπαγάνδα


Στ. Λυγερός : Η ύποπτη δήλωση Κοτζιά για την ΑΟΖ
Το πραγματικό νόημα του αφηγήματος "νόμος και τάξη"
Ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός , μίλησε σήμερα στον 98.4 για την τουλάχιστον ύποπτη δήλωση Κοτζιά , στο Συνέδριο των Δελφών, για την ΑΟΖ και το παράδειγμα του Καστελόριζου, που όπως είπε δεν μπορεί να έχει πλήρη επήρεια, σημειώνοντας ότι πίσω από ένα τέτοιο θολό τοπίο , ανοίγει θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία , για το οποίο περίεργα Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σιώπησαν.
Παράλληλα ο Σταύρος Λυγερός, ανέλυσε το πραγματικό νόημα του αφηγήματος "νόμος και τάξη με μηδενική ανοχή", που όπως τόνισε κανένα πολιτικό κόμμα μέχρι σήμερα, δεν το εννοεί στη πράξη, γιατί αυτό θα σήμαινε "κανονικό πόλεμο" με απώλειες εκατέρωθεν σε μια τέτοια σύγκρουση.


Άγγελος Συρίγος : Τα ενεργειακά κοιτάσματα, η Κύπρος και η ΑΟΖ
Η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και υποψήφιος στην Α΄Αθηνών Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε γιατί σε αυτή τη φάση ο ενεργειακός πλούτος στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν συνιστά, άμεσης προτεραιότητας θέμα προς επίλυση του Κυπριακού, έστω κατά τα δικά της συμφέροντα, για την Τουρκία, αλλά πόλος μόχλευσης διαρκώς προκλήσεων. Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η Ελλάδα, θα έπρεπε να αναζητούν μία συζήτηση στη βάση κατάλυσης της παραδοξότητας, η Τουρκία να μιλάει για δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί των ενεργειακών στη Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που δεν αποδέχεται την ύπαρξη καν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τον κ,. Συρίγο, η μεγάλη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων “Γαλάζια Πατρίδα” αναζωπύρωσε την ένταση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Όχι μόνο λόγω του σχεδιασμού της, αλλά και λόγω της ρητορικής που την συνόδευσε και η οποία στράφηκε ευθέως εναντίον της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίδικο για τον ίδιο είναι μια ενδεχόμενη πρόκληση περισσότερο στη Κυπριακή ΑΟΖ και ολιγότερο στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.


Militaire.gr: "Οτζαλάν η παράδοση ενός συμμάχου"! Ο Α.Ναξάκης μιλά για όσα έζησε


Militaire.gr: "Εγώ Γενίτσαρος δεν θα γινόμουν ποτέ"! Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλά για τον Οτζαλάν


Ευχαριστώ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πολιτικό καφενείο...”