Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από enias »

Είναι ένα θέμα που συζητιέται έντονα παντού. Αγγίζει πλέον όλον τον κόσμο που βλέπει είτε τα χρήματα του να μειώνονται, είτε η δουλεία του να χάνεται, η επιχείρηση του να καταστρέφεται και η αγοραστική του δύναμη να μειώνεται.

Τι πραγματικά συνέβη; Που πήγαν τα λεφτά; Υπήρχαν; Αν ναι τότε ποιος τα πήρε και ποιος είναι υπεύθυνος; Ο Πάγκαλος πρίν λίγες μέρες είπε οτι τα φάγαμε μαζί γιατί οι πολιτικοί μας διόριζαν. Είναι όντως έτσι;

Ας πάρουμε λοιπόν το κουβάρι του ελλείμματος και του χρέους απο την αρχή.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω την κατάσταση χωρίς να κάνω αναφορά σε πολλή οικονομική ορολογία, αν και σε κάποιο σημείο είναι αναπόφευκτο.

Αρχίζοντας λοιπόν από την εποχή της Μεταπολίτευσης όπως λέγεται, η χώρα βρίσκεται με ένα μικρό δημόσιο χρέος (σε σχέση με το ΑΕΠ, δηλαδή ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ). Οι προϋπολογισμοί είναι συνεχώς ελλειμματικοί, αλλά με όχι πολύ μεγάλα ελλείμματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 80, η κυβέρνηση της "Αλλαγής" όπως λέγονταν τότε, και με ευρεία αποδοχή απο τον ελληνικό λαό αποφασίζει να χτίσει το κοινωνικό κράτος χρηματοδοτώντας το με ελλείμματα και χρέη ελπίζοντας στην αποπληρωμή τους στο απώτερο καλύτερο μέλλον που θα επιφύλασσε στο μέλλον το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της τότε ΕΟΚ.

Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο. Το χρέος όπως είναι γνωστό γιγαντώθηκε και πολλοί πολιτικοί σήμερα αναλώνουν το χρόνο τους στο να υπολογίζουν πόσο χρέος έβαλε ό ένας και πόσο ο άλλος προκειμένου να καταμερίσουν τις ευθύνες τους και να ρίξει ο ένας περισσότερη ευθύνη στον άλλον.

Θα δούμε λίγο γιατί γιγαντώθηκε το χρέος.

Όπως είπα παραπάνω, οι προϋπολογισμοί ήταν πάντα ελλειμματικοί. Ας δούμε τι σημαίνει κρατικό έλλειμμα. Το έλλειμμα διακρίνεται στο πρωτογενές έλλειμμα και το έλλειμμα απο τα τοκοχρεολύσια. Το πρωτογενές έλλειμμα έχει σχέση με τα έσοδα/έξοδα όπως τα γνωρίζουμε στο σπίτι μας. Είναι η υπέρβαση των εξόδων σε σχέση με τα έσοδα και αυτα αφορούν αποκλειστικά τα κόστη λειτουργίας του κράτους. Η άλλη συνιστώσα του ελλείμματος, αφορά το ποσό που προκύπτει από τους τόκους του χρέους του πρεηγούμενου έτους.

Όταν λοιπόν κάθε έτος παράγει έλλειμμα αυτό καλύπτεται από έκδοση νέου χρέους το οποίο περιλαμβάνει το παλιό χρέος και σε αυτό προστίθεται το νέο πρωτογενές έλλειμμα και το νέο έλλειμμα από τους τόκους του πρεηγούμενου χρέους. Το άθροισμα αυτών, κάνει το νέο χρέος του επόμενου έτους το οποίο θα παράξει έλλειμμα από τόκους (μεγαλύτερο του πρεηγούμενου έτους αφού το χρέος είναι μεγαλύτερο) και σε αυτό θα προστεθεί το νέο πρωτογενές έλλειμμα, και το άθροισμα των δύο θα μας κάνει το έλλειμμα του νέου έτους το οποίο με τη σειρά του θα καλυφθεί από έκδοση νέου δημόσιου χρέους.

Ωραία… μα έτσι το έλλειμμα πάντα αυξάνεται; ΝΑΙ.

Η τιμή του χρέους και του ελλείμματος συνεχώς αυξάνεται από τη δεκαετία του 70. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή το χρέος το 1974 ήταν 300 εκ ευρώ και σήμερα είναι 320 δίς ευρω (κάνω αναφορά γιατί δεν γνωρίζω αν πράγματι είναι έτσι, αλλά αφού δεν τον αμφισβήτησε κανείς μέσα στη Βουλή υποθέτω ότι είναι αληθινά τα νούμερα).

Και γιατί δεν το αντιλαμβανόμαστε;


Γιατί πάντα γίνεται αναφορά στο ποσοστό του ελλείμματος και του χρέους ως προς το ΑΕΠ το οποίο από τότε συνεχώς ανέβαινε.(ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ και ΕΛΛΕΙΜΜΑ/ΑΕΠ) Αν θυμάστε τα μαθηματικά του δημοτικού μας είχαν διδάξει ότι όταν σε ένα κλάσμα αυξάνεται ο παρονομαστής τότε η τιμή του κλάσματος μειώνεται. Η τιμή των παραπάνω κλασμάτων ανέβαινε όλα τα χρόνια λόγω αριθμητή (χρέος-έλλειμμα), αλλά επειδή είχαμε και άνοδο του παρονομαστή (ΑΕΠ), ιδιαίτερα τη δεκαετία του 90 το ποσοστό του χρέους/ελλείματος (το κλάσμα) ως προς το ΑΕΠ μετριάζονταν. Αυτό είχε συμβεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη.

Τα πρώτα χρόνια (δεκαετία 80, διακυβέρνηση Παπανδρέου Αντρέα) δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα γιατί και το χρέος-έλλειμμα αλλά και τα ποσοστά ήταν σε χαμηλό επίπεδο αφού η δαπάνες του κράτους ήταν μειωμένες (πολιτικές λιτότητας των προκατόχων του Α. Παπανδρέου) και το κοινωνικό κράτος ήταν ανύπαρκτο.

Είναι λογικό να φανταστεί κανείς ότι οι αιώνιοι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί κάποτε θα είχαν τέλος, από τη στιγμή δηλαδή που το χρέος να έφτανε πάνω από το 100% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το ΑΕΠ δεν θα αυξάνονταν άλλο για να μετριάσει την τιμή του κλάσματος (ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ). Ακόμα και αν το επόμενο έτος το πρωτογενές έλλειμμα μηδενιζόταν, ακόμα θα είχαμε έλλειμμα από τους τόκους του συσσωρευμένου χρέους (δεύτερη συνιστώσα του χρέους).
Αυτό δεν ήταν δύσκολο να το φανταστεί κάποιος (ο γραφών το φαντάστηκε από το 2002) αφού τα δεδομένα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τότε έδειχναν μια αδυναμία: η αύξηση του ΑΕΠ οφείλονταν κατά κύριο λόγο από την οικοδομή και την κατανάλωση, τα οποία χρηματοδοτούνταν από την επέκταση του τραπεζικού δανεισμού που ήταν στα σπάργανα τότε για τη χώρα μας (θυμάστε που μας έλεγαν ότι τα νοικοκυριά μας είναι λίγο δανεισμένα σε σχέση με τις άλλες χώρες;).

Η τράπεζα, όμως τα λεφτά τα δανείζονταν από την διεθνή διατραπεζική αγορά (τις τράπεζες των άλλων χωρών) δίνοντας για αντάλλαγμα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Να λοιπόν γιατί έχει παραλύσει το τραπεζικό σύστημα σήμερα το οποίο είναι απομονωμένο, και τη μοναδική (περιορισμένη) άντληση ρευστότητας την έχει μέσω της ΕΚΤ η οποία είναι η μόνη που δέχεται ακόμα ελληνικά ομόλογα υποβαθμισμένα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, χαρακτηρισμένους ως «σκουπίδια» στην οικονομική αργκο.(junk)

Έτσι, το τέλος θα ερχόταν μια μέρα, όταν ο δανεισμός των νοικοκυριών θα έφτανε σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούσαν άλλο να δανειστούν, οπότε θα φρέναρε η ανάπτυξη του ΑΕΠ και τα ποσοστά (κλάσματα) χρέους και ελλείμματος θα εκτινάσσονταν στα ύψη λόγω «κεκτημένης ταχύτητας» από το έλλειμμα των τόκων του συσσωρευμένου χρέους.

Το τέλος όμως ήρθε κάπως αλλιώς. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 ανέβηκε κατακόρυφα λόγω της κακής διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξετάσω αν το 13% ήταν όλο έλλειμμα Καραμανλή η εν μέρει αναθεωρημένα στοιχεία του Παπανδρέου, το ξέρω ότι κάποιοι από εσάς που διαβάζετε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων πιστεύετε είτε το ένα είτε το άλλο, λίγο μας ενδιαφέρει, ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να καταλάβουμε το «γιατί» και όχι το «ποιος».
Ο συνδυασμός υψηλού χρέους και ελλείμματος τρόμαξε τη διεθνή διατραπεζική αγορά που αποφάσισε ότι για να αξίζει το ρίσκο να μας δανείσει πρέπει να δώσουμε υψηλά επιτόκια.
Από εκείνο το σημείο και πέρα, δεν υπήρχε δυνατότητα να βρούμε χρήματα να χρηματοδοτήσουμε το δημόσιο χρέος και η χρεοκοπία θα είχε συμβεί αν δεν παίρναμε να χρήματα της βοήθειας από την ΕΕ με το μνημόνιο και όλα τα επακόλουθα.

Και τώρα…. Τι;

Τώρα οι δανειστές μας, μας ζητάνε να κάνουμε σε 3 χρόνια ότι έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και 30 χρόνια. Οι ξένοι ζήτησαν να φτάσουμε το έλλειμμα στο 3% και ταυτόχρονα να έχουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, που το κλάσμα του ΧΡΕΟΥΣ/ΑΕΠ να αρχίσει να μειώνεται. Σε αυτό το 3%, ουσιαστικά θα πρέπει όχι μόνο να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα (πρώτη συνιστώσα του χρέους), αλλά να βγάλουμε και πρωτογενές πλεόνασμα που θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή των τόκων και του χρέους. Υπολογίστε ότι το πρωτογενές έλλειμμα είναι το 8% από το 13% αρα εκείνο των τόκων είναι στο 5%. Δηλαδή χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Ναι, καλά καταλάβατε, τα έσοδα από τη λειτουργία του κράτους θα πρέπει να υπερβούν στα έξοδα!

Γι αυτό λοιπον η φοροκαταιγίδα, αλλα δυστυχώς όπως φαίνεται δεν φτάνει. Η μείωση των δαπανών δείχνει μονόδρομος αφού με την αύξηση των φόρων, καταποντίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, οπότε για να τα καταφέρουμε σε συνθήκες ύφεσης, είναι πρακτικά αδύνατον γιατί θα πρέπει να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα παρα πολύ μεγάλο ενώ ταυτόχρονα τα κλάσματα ΧΡΕΟΥΣ/ΑΕΠ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ/ΑΕΠ επιδεινώνεται ακυρώνοντας στην ουσία όλη την προσπάθεια. Σκεφτείτε να προσπαθείτε να ανεβείτε μια κυλιόμενη σκάλα που κατεβαίνει.

Ο δρόμος που διανύουμε τώρα είναι δρόμος βέβαιης χρεωκοπίας. Η μόνη σωτηρία είναι μείωση των φόρων και ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και το δεύτερο χωρίς πρώτα να συμβεί το πρώτο δεν θα γίνει εύκολα. Πέραν από αυτά θα πρέπει να υπάρχει και ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, μείωση γραφειοκρατίας και γενικά στρατηγικός σχεδιασμός σχετικά με το «τι πρέπει να παράγει η Ελλάδα» και φυσικά υποστήριξη/ενθάρρυνση διευκόλυνση από το κράτος στις επενδύσεις.
Για να συμβεί λοιπόν αύξηση ΑΕΠ από μείωση φόρων θα πρέπει να κοπούν κρατικές δαπάνες. Μεγάλα ποσά, και αυτά βρίσκονται (όπως και στις επιχειρήσεις) στο κόστος μισθοδοσίας. Αυτό σημαίνει, απόλυση μονίμων υπαλλήλων ή οριζόντια μείωση μισθών σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, σχολίων, πανεπιστημίων, στρατιωτικών εξοπλισμών και γενικά ότι άλλο διαθέτει το κράτος που μπορείτε να σκεφτείτε.

Αν λοιπόν δεν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, με το τέλος της περιόδου του μνημονίου το αργότερο θα χρεοκοπήσει το κράτος. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι μέχρι τότε κάτι απ όλα αυτά θα γίνει, που τώρα φαντάζει αδιανόητο αλλά υπό την πίεση των χειρότερων θα μοιάζει η καλύτερη λύση.

Συμπέρασματα:

Που πήγαν τα λεφτά; Δεν υπήρξαν ποτέ για να πάνε κάπου. Δανεικά ήταν και τώρα πρέπει να επιστραφούν. Καμία κυβέρνηση δεν είχε ποτέ λεφτά, πάντα ελλείμματα είχαν, κουκουλωμένα επιμελώς κάτω από τους σχετικούς κλασματικούς δείκτες. Ευκαιριακά αντιμετώπιζε κάθε κυβέρνηση αυτή τη χώρα, με ορίζοντα 4ετίας και με γνώνομα το προσωπικό συμφέρον και εκείνο των «δικών τους παιδιών».

Όλοι μαζί φταίνε, κάποιοι γιατί διαχειρίζονταν άσχημα τα οικονομικά, κάποιοι γιατί έβαζαν χρέη δίχως αύριο, άλλοι γιατί όταν τις καλές μέρες μπορούσαν, δεν έκαναν κάτι για το μέλλον. Η οικονομική θεωρία στα πρώτα έτη του πανεπιστημίου, μιλάνε για το δημόσιο χρέος ως εργαλείο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής την εποχή της ύφεσης, ώστε να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ και έπειτα σε δεύτερο χρόνο είσπραξη φόρων από αυτό για να καλυφθεί η τρύπα. Και όλα μέλι-γάλα. Έτσι λένε τα βιβλία, και οι πρωθυπουργοί έχουν διαβάσει τα ίδια βιβλία με μένα. Όταν λοιπόν βγαίνουν και μοιράζουν δανεικά με κοινωνικά πακέτα ενώ θα έπρεπε πρώτα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό, τότε εμένα κάτι μου βρωμάει. Και μου βρωμούσε από την εποχή που ήμουν δευτεροετής στο οικονομικό και άρχισα να καταλαβαίνω το παιχνίδι τους.
Καμία οικονομία δεν πάει καλά όταν έχει ελλείμματα. Και αν προχωράει, το κάνει με ξύλινα πόδια. Η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες που έχει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της, και η οικονομία της δεν έχει ξύλινα πόδια.

Οι κυβερνώντες φταίνε και για άλλο ένα πράγμα. Ότι ποτέ δεν είχαν στρατηγική από την εποχή που μπήκαμε στην ΕΕ. Ακόμα ο έλληνας δεν ξέρει τι μπορεί να παράξει. Και στην απελπισία του, ψάχνει τη θέση στο δημόσιο.

Συνοψίζοντας:

Τώρα η φορολογία στερεί ευρώ που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην ιδιωτική οικονομία. Η ιδιωτική συρρικνώνεται εξ αιτίας της δημόσιας η οποία δεν παράγει τίποτα. Είναι μόνο δαπάνη. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Επι χρόνια το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας βασίζονταν στα χρήματα του δημοσίου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους μισθούς τους κινούσαν την ιδιωτική οικονομία. Όμως οι μισθοί τους ήταν με δανεικά τα οποία τελείωσαν. Κανονικά η ιδιωτική οικονομία θα έπρεπε να ήταν η ναυαρχίδα της οικονομίας και με την είσπραξη των φόρων από την παραγωγή θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται οι δαπάνες του δημοσίου. Τα έχουμε κάνει όλα ανάποδα και τώρα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα για να αντιδράσουμε, για να αλλάξουμε. Φαίνεται να είναι πολύ αργά και οσο περισσότεροι ορισμένοι αντιστέκονται στην επώδυνη αλλά απαραίτητα αλλαγή τόσο χειροτερεύει η θέση μας.

¨Όπως θα καταλάβατε, συνταγή μαγική δεν υπάρχει, ούτε ανώδυνη. Γι αυτό μην μασάτε ότι σας λένε. Την πραγματικότητα μπορείτε να την καταλάβετε μόνοι σας γνωρίζοντας 5 πράγματα που έγραψα εγώ εδώ πέρα.

Πέρα από κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα σας έδωσε κάποιες γνώσεις για να μπορείτε πλέον να διαβάζετε πίσω από τις γραμμές, να γνωρίζετε την κατάσταση και τι θα μπορεί να γίνει.

Ένα μίγμα πολιτικής μπορούμε να το φτιάξουμε όλοι, το θέμα είναι ποιο από αυτά είναι εφικτό, ρεαλιστικό και ποιο είναι μόνο για το θεαθήναι.



Αυτά και… κουράγιο αδέρφια Έλληνες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος enias την 17 Νοέμ 2010, 02:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.


Αινείας
rasPUTIN
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4845
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Ἔκανα μιὰ ἀνάγνωση ἀλλὰ φοβάμαι ὄτι θέλει πολλὲς ἀκόμα. δὲν περια΄ζει, δὲν χάνω τὸ θάρρος μου.

enias έγραψε:Αν ναι τότε ποιος τα πήρε και ποιος είναι υπεύθυνος; Ο Πάγκαλος πρίν λίγες μέρες είπε οτι τα φάγαμε μαζί γιατί οι πολιτικοί μας διόριζαν. Είναι όντως έτσι;
Γιὰ νὰ πουλάει τέτοια "ἐξυπνάδα" φαίνεται ὄτι αὐτὴ πιάνει τόπο. Δὲν τὰ φάγαμε μαζί. Οἱ πολιτικοὶ ἄλλους τοὺς διόριζαν καὶ σὲ ἄλλους ἔταζαν διορισμὸ ὤστε νὰ τοὺς ψηφίσουν καὶ νὰ μποροῦν νὰ κλέψουν. ΑΥΤΟΙ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ Ο ΟΡΘΙΩΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ.
enias έγραψε:Στις αρχές της δεκαετίας του 80, η κυβέρνηση της "Αλλαγής" όπως λέγονταν τότε, και με ευρεία αποδοχή απο τον ελληνικό λαό αποφασίζει να χτίσει το κοινωνικό κράτος χρηματοδοτώντας το με ελλείμματα και χρέη ελπίζοντας στην αποπληρωμή τους στο απώτερο καλύτερο μέλλον που θα επιφύλασσε στο μέλλον το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της τότε ΕΟΚ.
Κάποια πράγματα ἔπρεπε νὰ γίνουν τότε καὶ ὀρθῶς ἔγιναν. Ὁ πατέρας μου μοῦ εἶχε πεῖ γιὰ τὰ τῶν νοσοκομείων πρὶν καὶ μετὰ τὸν Ἀνδρέα. Ὁ Γεννηματὰς ἔκανε ἔργο ὠς ὑπουργὸς ὑγείας, ἔργο τὸ ὁποῖο ἔπρεπε νὰ γίνει.
Ἔπρεπε νὰ γίνει μὲ δανεικά; Τὸ τὶ καὶ τὸ πῶς θὰ ἀναλυθεῖ παρακάτω.
enias έγραψε:Το χρέος όπως είναι γνωστό γιγαντώθηκε και πολλοί πολιτικοί σήμερα αναλώνουν το χρόνο τους στο να υπολογίζουν πόσο χρέος έβαλε ό ένας και πόσο ο άλλος προκειμένου να καταμερίσουν τις ευθύνες τους και να ρίξει ο ένας περισσότερη ευθύνη στον άλλον.
Ἐνὼ ἔντεκα ἑκατομμύρια αὐνανιστῶν παραμένουν ἄπραγοι ἀντὶ νὰ ῥίξουν στὴν πυρὰ τόσο τοὺς μὲν ὄσο καὶ τοὺς δέ.
enias έγραψε:Αυτό δεν ήταν δύσκολο να το φανταστεί κάποιος (ο γραφών το φαντάστηκε από το 2002) αφού τα δεδομένα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τότε έδειχναν μια αδυναμία: η αύξηση του ΑΕΠ οφείλονταν κατά κύριο λόγο από την οικοδομή και την κατανάλωση, τα οποία χρηματοδοτούνταν από την επέκταση του τραπεζικού δανεισμού που ήταν στα σπάργανα τότε για τη χώρα μας (θυμάστε που μας έλεγαν ότι τα νοικοκυριά μας είναι λίγο δανεισμένα σε σχέση με τις άλλες χώρες;).
Πρὶν ἀρχίσουμε νὰ μιλάμε γιὰ τὸ χρέος τῆς χώρας καὶ τοὺς πολιτικοὺς ὀφείλουμε νὰ δοῦμε τὰ τοῦ οἰκου μας. Πόσες πιστωτικὲς ἔχει ὁ καθένας ἀπὸ ἐμάς; Τὶ δόσεις πληρώνουμε μηνιαίως;
Γιατί; Γιὰ σπίτι; Ἀς εἶναι. Γιὰ αὐτοκίνητο; Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ δὲν ἔχω νὰ τὸ πάρω τοὶς μετρητοὶς ἐπιλέγω Hyundai καὶ ὄχι Maseratti.
Γίνεται ἡ ζωή μου καλύτερη ἀλλάζοντας κινητὸ τηλέφωνο (τὸ τελευταῖο μοντέλο πάντα) κάθε ἐξάμηνο;

enias έγραψε:Τώρα οι δανειστές μας, μας ζητάνε να κάνουμε σε 3 χρόνια ότι έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και 30 χρόνια.
Ἀφοῦ δὲν κάναμε τὸ παραμικρὸ, ἀκόμα χειρότερα ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ τώρα ἀς τὸ ὑποστοῦμε.
enias έγραψε:Γι αυτό λοιπον η φοροκαταιγίδα, αλλα δυστυχώς όπως φαίνεται δεν φτάνει. Η μείωση των δαπανών δείχνει μονόδρομος αφού με την αύξηση των φόρων, καταποντίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, οπότε για να τα καταφέρουμε σε συνθήκες ύφεσης, είναι πρακτικά αδύνατον γιατί θα πρέπει να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα παρα πολύ μεγάλο ενώ ταυτόχρονα τα κλάσματα ΧΡΕΟΥΣ/ΑΕΠ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ/ΑΕΠ επιδεινώνεται ακυρώνοντας στην ουσία όλη την προσπάθεια. Σκεφτείτε να προσπαθείτε να ανεβείτε μια κυλιόμενη σκάλα που κατεβαίνει.
Αὐτὸ ἤδη συμβαίνει, τὸ ἔχω καταλάβει. Ὄσοι δὲν τὸ ἔχουν καταλάβει νὰ μὴν ἀποροῦν, θὰ χειροτερέψει κι ἄλλο ὁπότε κὰποια στιγμὴ σίγουρα θὰ τὸ καταλάβουν.

Ὁ καταναλωτὴς δὲν ψωνίζει. Ὁ ἰδιωτικὸς τομέας δὲν εἰσπράττει ὀπότε κατεβάζει ῥολά. Ὁ καταναλωτὴς βλέπει τὰ λουκέτα νὰ διαδέχονται τὸ ἕνα τὸ ἄλλο καὶ περιορίζει ἀκόμα περισσότερο τὰ ψώνια. Ἡ μείωση τῆς κατανάλωσης αὐξάνει τὰ λουκέτα, αὐξάνει τὴν ἀνεργία.
enias έγραψε:Ο δρόμος που διανύουμε τώρα είναι δρόμος βέβαιης χρεωκοπίας. Η μόνη σωτηρία είναι μείωση των φόρων και ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και το δεύτερο χωρίς πρώτα να συμβεί το πρώτο δεν θα γίνει ποτέ. Πέραν από αυτά θα πρέπει να υπάρχει και ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, μείωση γραφειοκρατίας και γενικά στρατηγικός σχεδιασμός σχετικά με το «τι πρέπει να παράγει η Ελλάδα» και φυσικά υποστήριξη/ενθάρρυνση διευκόλυνση από το κράτος στις επενδύσεις.
Για να συμβεί λοιπόν αύξηση ΑΕΠ και μείωση φόρων θα πρέπει να κοπούν κρατικές δαπάνες. Μεγάλα ποσά, και αυτά βρίσκονται (όπως και στις επιχειρήσεις) στο κόστος μισθοδοσίας. Αυτό σημαίνει, απόλυση μονίμων υπαλλήλων ή οριζόντια μείωση μισθών σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, σχολίων, πανεπιστημίων, στρατιωτικών εξοπλισμών και γενικά ότι άλλο διαθέτει το κράτος που μπορείτε να σκεφτείτε.
Μιὰ καλὴ ἀρχὴ εἶναι ὁ περιορισμὸς (ἐως κατάργηση) τῶν συμβασιούχων. Νὰ ἐργαστοῦν οἱ μόνιμοι. Βέβαια ὑπάρχουν ὑπηρεσίες ἐλλιπῶς ἐπανδρωμένες. Μιὰ προκήρυξη γιὰ πρόσληψη Εἰδικῶν Φρουρῶν στὴν ΕΛ.ΑΣ. ἔχει καθυστερήσει, μάλλον ἀκυρώθηκε.
Πανεπιστήμια καὶ ΤΕΙ τῆς ἐπαρχίας τὰ ὀποία ὑπολειτουργοῦν ἀς καταργηθοῦν. Ἀν εἶναι νὰ μὴν παράγουν ἀποτέλεσμα καὶ ἀπλῶς ὑπάρχουν (τὰ πληρώνουμε) ἀς κλείσουν. Ἀς ὑπάρξουν λίγα καὶ καλά.

Οἱ στρατιωτικοὶ ἐξοπλισμοὶ χρειάζονται, δὲν εἴμαστε Ἐλβετάι οὔτε Βέλγιο. Ἀν δὲν ὐπήρχαν οἱ μίζες καὶ οἰ προμήθειες θὰ ἤμασταν σὲ καλύτερη μοῖρα. Μιὰ καὶ τὸ ἔφερε ἡ συζήτηση, μὲ τὸ ἐλαττωματικὸ ὑποβρύχιο τὶ ἔγινε; Ἔπεστράφη; Ἐπισκευάστηκε; Ἢ θὰ παραγγείλουμε ἄλλο (ἄλλα κερατιάτικα);

Ὄσο γιὰ τὰ νοσοκομεία οὔτε λόγος νὰ γίνεται, ἀς κοποῦν ἀπὸ ἀλλοῦ.
enias έγραψε:Που πήγαν τα λεφτά; Δεν υπήρξαν ποτέ για να πάνε κάπου. Δανεικά ήταν και τώρα πρέπει να επιστραφούν. Καμία κυβέρνηση δεν είχε ποτέ λεφτά, πάντα ελλείμματα είχαν, κουκουλωμένα επιμελώς κάτω από τους σχετικούς κλασματικούς δείκτες.
Στὸ σημεῖο αὐτὸ ἔχω μιὰ ἔνσταση. Δὲν ἔχεις ἀναφερθεῖ στὶς ἐπιδοτήσεις τῆς ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ).
Αὐτὰ τὰ λεφτὰ τὶ ἔγιναν; Ὁ πατέρας μου γεννήθηκε καὶ μεγάλωσε σὲ ἔνα ὀρεινό, ἀγροτικὸ χωριὸ τῆς Κρήτης. Ἔχω κάνει λίγο (ἐλάχιστα) τὸν ἀγρότη, ἔχω ζήσει τὰ τοῦ χωριοῦ καὶ ξέρω 5 πράγματα.
Ὄλοι οἰ βλάχοι (βλάχοι καὶ καράβλαχοι, τὸ γράφω ἔτσι ὄσο βαριὰ κι ἀν ἀκούγεται) γλυκάθηκαν ἀπὸ τὰ λεφτὰ τῶν ἐπιδοτήσεων. Ἀλλὰ ἐπικράτησε ἡ κουτοπονηριὰ καὶ τὰ λεφτὰ δὲν ἔπιασαν τόπο. Ἐργάζονταν ἐλάχιστα, συμπλήρωναν εἰσόδημα μέσω ἐπιδοτήσεων καὶ ὄλα ἤταν καλά. Νὰ μὴν σκοτώνονται στὴν δουλειὰ ὄπως οἱ πατέρες τους.

Πατέρας καὶ γιὸς ταξιδεύαμα Ἀθῆνα-Κρήτη.Κλαδεύαμε, λιπαίναμε τὸν χειμώνα, στρώναμε δίχτυα, μαζεύαμε ἐλιές, κάναμε προεργασίες τὸ καλοκαίρι ... μεγάλη μαυρίλα. Εἴχαμε τὰ καλύτερα δέντρα κι ἀς μέναμε μίλια μακριά. Ὁ καράβλαχος (μόνιμος κάτοικος στὸ χωριὸ) εἶχε τὰ δέντρα κατάξερα, μὲ μία φουντίτσα σὲ κάθε κλάδο. Νὰ τὰ κλαδέψει (λίγα λίγα κάθε χρονιὰ) ὤστε νὰ πάρουν τὰ πάνω τους; Ποὺ τέτοιο πράγμα; Ἔβγαζε 1.500 λίτρα ἐνῶ θὰ μποροῦσε νὰ βγάζει 5.000.

enias, κάτι εἶπες γιὰ ἐξαγωγὲς ἢ κάνω λάθος; Ἀν δὲν παράγεις πῶς θὰ ἐξάγεις;

Βγάζουμε τὴν ἴδια ποσότητα λαδιοῦ, ἐγῶ παίρνω ἐπιδότηση 50.000 δραχμὲς κι ἐσὺ 160.000 δραχμές. Κάτι συμβαίνει.

Τὸ 2002 δημιουργήθηκε μητρῶο ἐλαιοδέντρων καὶ ἀμπελιῶν. Τὸ ἐπέβαλλε ἡ ΕΕ κατόπιν σχετικῶν ἀπατῶν. Ἡ παράγωγὴ ἡ ὁποία εἶχε δηλωθεῖ στὴν Ἰταλία ἤταν ἀνέφικτη ἀκόμα κι ἀν ὀλόκληρη ἡ ἰταλικὴ ἐπικράτεια ἤταν στρωμένη μὲ ἐλαιόδεντρα. Κάποια κυρία στὸ χωριό μου ἔπαιρνε ὠς τότε 500.000 δραχμὲς ἐπιδότηση ἐτησίως. Μετὰ ἔπαψε νὰ παίρνει. Γιατὶ δὲν ζητήθηκαν ἐξηγήσεις γιὰ τὰ περασμένα ἔτη; Γιατῖ δὲν ἐλέγχθηκαν;;

Σταματῶ ἐδὼ διότι εἶναι ἀργὰ ἀλλὰ θὰ ἐπανέλθω συντόμως, τὸ ὑπόσχομαι.
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από enias »

Δεν θέλησα να επεκταθώ στο θέμα των επιδοτήσεων γιατί είναι πολύ συγκεκριμένο, θέλει άλλη ανάπτυξη και δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των δημοσιονομικών. Έχει βέβαια σχέση με την παραγωγή (το ΑΕΠ) του πρωτογενούς τομέα που πρίν την Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν η ναυαρχίδα μας μαζί με τον τουρισμό.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είχε και μιά παγίδα μαζί με το τυράκι των επιδοτήσεων. Τα δικά μας τα ξεφτέρια είδαν μόνο το τυράκι και το καταβροχθίσαν. Τώρα τους λένε για πράσινη ανάπτυξη μπάς και σταματήσουν να φωνάζουν και να κλείνουν δρόμους.
Το θέμα είναι οτι τα λεφτά των επιδοτήσεων ήταν για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα (εκσυγχρονισμός) αλλα οι αγρότες μας ξαφνικά πίστεψαν οτι απλά έγιναν μια μορφή δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα ανακαλύπτουν το λάθος τους. Λάθος φυσικά και των κυβερνήσεων που δεν τους ενημέρωσαν επαρκώς, δεν έβαλαν όρους στην είσπραξη, αλλα τους δώσαν απόχερα χρήματα όπως άλλωστε έκαναν και σε όλους τους άλλους. Μόνο που δεν το έκαναν με δανεικά αλλα με χρήματα για την ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές είναι η μόνη δραστηριότητα που αποφέρει πραγματικό πλούτο σε μία χώρα. Το να αναταλλάσουμε μεταξύ μας τα χρήματα που ήδη κυκλοφορούν δεν είναι αύξηση πλούτου, αλλα τουλάχιστον ευννοει την απασχόληση και την ανακατανομή του εισοδήματος.

Στον αντίποδα (μπορεί κάποιος τώρα να με θεωρήσει ρατσιστή) τα χρήματα που οι Αλβανοί εισέπραξαν με την σκλήρη τους δουλειά που αποταμιεύσαν στις τράπεζες και που τώρα που γυρνάνε στην πατρίδα τους, παιρνουν μαζί τους για να τα επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη Αλβανική οικονομία, κάνουν κι αυτά τη ζημιά τους στην οικονομία μας.
Αινείας
rasPUTIN
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4845
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από rasPUTIN »

enias έγραψε:Δεν θέλησα να επεκταθώ στο θέμα των επιδοτήσεων γιατί είναι πολύ συγκεκριμένο, θέλει άλλη ανάπτυξη και δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των δημοσιονομικών. Έχει βέβαια σχέση με την παραγωγή (το ΑΕΠ) του πρωτογενούς τομέα που πρίν την Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν η ναυαρχίδα μας
Θεωρῶ ὄτι οἰ ἐπιδοτήσεις ἀγροτικῶν προϊόντων δὲν εἶναι ἄσχετες μὲ τὴν οἰκονομία.
enias έγραψε:μαζί με τον τουρισμό.
Σὲ κάποια συζήτηση μοῦ μεταφέρθηκε ὄτι ἐπαγγελματίας, δραστηριοποιούμενος στὸν τουρισμό, εἶπε: "τότε παρείχαμε ὑπηρεσίες χαμηλῆς ποιότητας καὶ κονομάγαμε, τώρα παρέχουμε ὑπηρεσίες ὐψηλῆς ποιότητας καὶ δὲν ἔχουμε πελατεία".
Προφανῶς οἱ κουτόφραγκοι (καὶ βαλανιδοφάγοι) εὐρωπαῖοι ξύπνησαν. Ἐμεὶς νὰ δπω πότε θὰ ξυπνήσουμε. Μέχρι τότε θὰ βλέπουμε τὴν πελατεία μας νὰ μεταφέρεται στὰ παράλια τῆς Μικρᾶς Ἀσίας.
enias έγραψε:Το θέμα είναι οτι τα λεφτά των επιδοτήσεων ήταν για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα (εκσυγχρονισμός) αλλα οι αγρότες μας ξαφνικά πίστεψαν οτι απλά έγιναν μια μορφή δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα ανακαλύπτουν το λάθος τους. Λάθος φυσικά και των κυβερνήσεων που δεν τους ενημέρωσαν επαρκώς, δεν έβαλαν όρους στην είσπραξη, αλλα τους δώσαν απόχερα χρήματα όπως άλλωστε έκαναν και σε όλους τους άλλους. Μόνο που δεν το έκαναν με δανεικά αλλα με χρήματα για την ανάπτυξη.
Ἐδῶ γελάνε.

Γιὰ ποιὸ λόγο ὑπάρχουν οἱ ἐπιδοτήσεις;
Τὰ λεφτὰ τῶν ἐπιδοτήσεων δίνονταν γιὰ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Θὰ μποροῦσε ὁ ἀγρότης νὰ ἀγοράσει τρακτὲρ (ἀς τὸ ἀγόραζαν ἀπὸ κοινοῦ 2, 3,4) ὤστε νὰ μὴν ταλαιπωροῦνται μὲ γαίδάρους καὶ ἀλέτρια. Θὰ μποροῦσε νὰ περιφράξει τὰ χωράφια του, νὰ κάνει κάποια ἔργα ὐποδομῆς (χτίσιμο ἀποθήκης, στέρνας γιὰ ὄμβρια ὔδατα κ.ο.κ.), νὰ ἀγοράσει ὄτι μηχάνημα καὶ ἐργαλεῖο χρειαστεῖ (ψεκαστικὸ, μεταφερόμενη δεξαμενὴ νεροῦ κ.ο.κ.).
Θὰ μποροῦσαν νὰ ἐνωθοῦν καὶ νὰ ἀγοράσουν high tech ἐξοπλισμό: ἀρμεκτήρια, ἐμφιαλωτήρια κ.ο.κ.. Θυμάμαι ἕνα καλοκαίρι στὸ χωριό μου νὰ συζητιέται ὄτι οἱ βοσκοὶ εἴχαν πρόβλημα μὲ τὸν καύσωνα. Ἄρμεγαν τὰ ζώα στὰ ὄρη καὶ μέχρι νὰ πάνε τὸ γάλα στὸ τυροκομεῖο εἴχε "κόψει" ἀπὸ τὴν ζέστη. Ὑπάρχει ἄραγε φορητὴ μονάδα ψύξεως; Ὑποθέτω ὄτι κάτι θὰ ὐπάρχει. Ἀλλὰ μπῆκε κάποιος στὸν κόπο νὰ ψάξει;

Τὶ ἔγιναν τὰ λεφτὰ τῶν ἐπιδοτήσεων;
Ἔγιναν τετρακίνητα ὀχήματα, ἔγιναν στερεοφωνικὰ καὶ ἀκριβὰ ῥούχα, ἔγιναν οὐΐσκυ στὰ μπὰρ καὶ κ*λόμπαρα τῆς ἑπαρχίας, ἔγιναν συμπλήρωμα εἰσοδήματος ὤστε νὰ μὴν σκοτώνονται στὴν δουλειὰ οἱ βλάχοι.

Τὸ κακὸ συνεχίζεται
Οἱ ἑν Ἑλλάδι κυβερνήσεις, ὑποταγμένες στὸ Κεφάλαιο, ἐπέτρεψαν τὰ ἄννομα παιχνίδια τῶν ἀπατεώνων (στὴν τηλεόραση ἀποκαλοῦνται κερδοσκόποι ἐγὼ τοὺς λέω ἀπατεώνες), ἐπέτρεψαν τὰ ὀλιγοπώλια (στὴν τηλεόραση τὰ λένε καρτέλ).
Ἐπέβαλλαν ἐλεύθερη ἀλλὰ ἄναρχη ἀγορά.
Ἡ τάξις μεγέθους τῆς τιμῆς πωλήσεως (ἀπὸ τὸν παραγωγὸ στὸν πρώτο ἔμπορο) παραμένει ἡ ἴδια ἀσχέτως τοῦ γεγονότος ὄτι ὁ καταναλωτὴς ἀγοράζει ὄλο καὶ ακριβότερα. Τὰ λεφτὰ τῶν ἐπιδοτήσεων "τσοντάρονται" στὶς πενταροδεκάρες τὶς ὁποῖες λαμβάνουν ὠς ἀντίτιμο γιὰ τὰ προϊόντα τους καὶ ἐπιβιώνουν ὀλοένα καὶ δυσκολότερα.
Νὰ δῶ τὶ θὰ γίνει ὄταν τελικὰ κοποῦν οἰ ἐπιδοτήσεις. Τὴν πρώτη φορὰ κατάφεραν νὰ ἀναβληθεῖ ἠ διακοπὴ τῶν ἐπιδοτήσεων ἀλλὰ δὲν νομίζω ὄτι θὰ ἐπιτευχθεῖ ἐκ νέου.
enias έγραψε:Οι εξαγωγές είναι η μόνη δραστηριότητα που αποφέρει πραγματικό πλούτο σε μία χώρα. Το να αναταλλάσουμε μεταξύ μας τα χρήματα που ήδη κυκλοφορούν δεν είναι αύξηση πλούτου, αλλα τουλάχιστον ευννοει την απασχόληση και την ανακατανομή του εισοδήματος.
Τὶ ἐξάγουμε καὶ τὶ εἰσάγουμε; Οἱ χῶρες μὲ ἰσχυρὴ οἰκονομία ἐξάγουν οὐκ ὀλίγα προϊόντα, γιατὶ δὲν τοὺς μιμηθήκαμε σὲ αὐτό;
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από enias »

Haridimos έγραψε:
enias έγραψε:Δεν θέλησα να επεκταθώ στο θέμα των επιδοτήσεων γιατί είναι πολύ συγκεκριμένο, θέλει άλλη ανάπτυξη και δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των δημοσιονομικών. Έχει βέβαια σχέση με την παραγωγή (το ΑΕΠ) του πρωτογενούς τομέα που πρίν την Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν η ναυαρχίδα μας
Θεωρῶ ὄτι οἰ ἐπιδοτήσεις ἀγροτικῶν προϊόντων δὲν εἶναι ἄσχετες μὲ τὴν οἰκονομία.
Άλλο οικονομίκα, άλλο δημοσιονομίκα. Το δεύτερο έχει να κάνει τα οικονομικά της λειτουργίας του κράτους (φοροι-δημοσιες δαπάνες). Το πρώτο αφορά και τα νοικοκυρία με τις επιχειρήσεις. Το αρχικό ποστ αναφέρεται στη άθλια δημοσιονομική κατάσταση που φτάσαμε λόγω κακής διαχείρισης ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους. Το ΑΕΠ και η ανάπτυξή του, είναι λίγο διαφορετικό θέμα αν και συνδεδεμένο.
Haridimos έγραψε:Τὶ ἐξάγουμε καὶ τὶ εἰσάγουμε; Οἱ χῶρες μὲ ἰσχυρὴ οἰκονομία ἐξάγουν οὐκ ὀλίγα προϊόντα, γιατὶ δὲν τοὺς μιμηθήκαμε σὲ αὐτό;
Γιατί το θέμα του τί παράγει μια χώρα είναι στενά συνδεδεμένο με άλλα πράγματα, όπως η γεωγραφία και γεωμορφολογία του εδάφους, εκμεταλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχεση με τις άλλες χώρες, η εκπαίδευση/μόρφωση και σαφώς η νοοτροπία του λαού.

π.χ. Η Ελλάδα εξάγει καύσιμα στις Βαλκανικές χώρες γιατι εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα της να έχει θάλασσα, στην οποία κοντά έφτιαξε δυιλιστήρια. Δεν επένδυσε ποτέ στη βαριά βιομηχανία γιατι είχε το πλεονέκτημα του Ήλιου και του όμορφου μεσογειακού τοπίου, ενω το κλίμα ευνοούσε τον αγροτικό τομέα.

Με το ευρώ όμως αλλάξανε πολλά πράγματα και δεν είναι όλα προς όφελος μας. Δεν εκμεταλλεύτηκαμε σωστά τα πλέονεκτήματα που μας προσέφερε και τωρα βρεθήκαμε σε μιά κατάσταση που αν δεν είχαμε μπεί ποτέ στο ευρώ, ίσως να είμασταν καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μας συμφέρει να αποχωρήσουμε απο αυτό γιατι η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα έχει κόστος.
Αινείας
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Αναδιάρθρωση/Αναδιαπραγμάτευση χρέους

Δημοσίευση από enias »

Αναδιάρθρωση/αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σημαίνει δύο πράγματα:

1) πάμε στους δανειστές μας και αναδιαπραγματευόμαστε την διάρκεια του χρέους (επιμηκυνση χρόνου αποπληρώμης) ή και του επιτοκίου του χρέους

2) αποπληρώνουμε το χρέος στην ώρα του και με το συμφωνηθέν επιτόκιο, αλλα κόβουμε ένα ποσο απο αυτό (haircut). Δηλαδή για καθε 100€ χρέους, λέμε στο δανειστή μας οτι χάνει πχ το 20% και του δίνουμε μονο 80€

Και τα δύο ανήκουν στο λεγόμενο καθεστώς "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" όπως λέγεται, στο οποίο οδηγούμαστε αυτήν την περίοδο. Είναι η επόμενη και τελευταία πράξη του δράματος αν μετά απο όλα τα μέτρα που παρθούν τα επόμενα έτη και εφόσον φυσικά δεν θα έχουμε επέκταση της συμφωνίας του μνημονίου, δεν έχουμε καταφέρει να δανειστούμε χαμηλότοκα απο τις Αγορές.

Και τα δύο μέτρα αποσκοπούν στο να μειώσουν το έλλειμα απο τα τοκοχρεωλύσια του ήδη συσσωρευμένου χρέους, αν και στην παρούσα φάση δεν θα είχε κανένα νόημα να το κάνουμε αφου το μεγαλύτερο έλλειμμα μας αυτη τη στιγμή οφείλεται σε πρωτογενείς δαπάνες και όχι στις δαπάνες για τοκοχρεωλύσια. Υποθέτω οτι αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση το αποκλείει.

Ομως τα spread δεν πέφτουν αξιόλογα γιατι οι ξένοι γνωρίζουν, οτι με το πέρας του μνημονίου, ακόμα και αν έχουμε καταφέρει να ισοσκελίσουμε τις πρωτογενείς μας δαπάνες με τα έσοδα και με τουλάχιστον ενα στοιχειώδες ικανοποιητικό ρυθμό αναπτυξης του ΑΕΠ, θα πρέπει να αποπληρώσουμε το χρέος που θα έχει φτάσει στα επίπεδα του 145-150% του ΑΕΠ, πράγμα που θα επιβαρύνει αρκετά το έλλειμμα απο τα τοκοχρεωλύσια οπότε και μπορεί τοτε να μας βάλει στον πειρασμό να πάμε σε αναδιάρθρωση/αναδιπραγμάτευση του χρεόυς δίνοντας έτσι μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αυτο είναι δίκοπο μαχαίρι. Χωρίς αναδιάρθωση χρεους οι ξένοι στις Αγορές δεν πιστεύουν οτι ο κίνδυνος έχει περάσει και προκειμένου να δουν τα 100€ να γίνονται 80 ζητούν υψηλό επιτίκιο. Απο την άλλη, η πείρα έχει δείξει οτι η χωρα που κάνει αναδιάρθρωση χρέους βγαίνει με "τραυματισμένη" είκονα και δύσκολα αντλεί χρήματα απο τις Αγορές. πχ Η Αργεντινή ακόμα σήμερα μετά απο 11 χρόνια έχει καταφέρει να δώσει μονο ένα ομόλογο και αυτο το έχει πάρει ο Τσαβεζ στη Βενεζουέλα (για να μπεί στο μάτι των Αμερικάνων προφανώς!)

Ενδεχομένως, (προσωπική άποψη) η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουμε και τα δύο τώρα που ούτως ή αλλως δεν μας εμπιστεύονται, να μειώσουμε τους φόρους, να πάρει μπρός η οικονομία και αν τελικά τα καταφέρουμε σε ένα τοσο δύσκολο εγχείρημα, η εικόνα μας σε 2-3 χρόνια (που θα έχει ξεχαστεί λίγο) να μην είναι τοσο τραυματισμένη.

Βέβαια... η δυσκολία εδώ είναι οτι τη νύφη θα την πληρώσουν οι τράπεζες και κυρίως οι δημόσιες τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Δύσκολα θα μας άφηναν οι ξένοι βέβαια, γιατι η μπάλα θα έπαιρνε και δικές τους τράπεζες αν και οι περισσότερες εκμεταλλέυοντας τον χρόνο που κέρδισαν με το μνημόνιο, έχουν ξεφορτωθεί τα περισσότερα ομόλογα. Αυτο προσωπικά με βάζει και σε σκέψεις για το πώς φτάσαμε απο "το γεμάτο πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" στο μνημόνιο με ΕΕ-ΔΝΤ, και τελικά ποιός κερδίζει στην πλατη του ελληνικού λαου με αυτό.

Πρώτη φορά βλέπω το πιστόλι μαζι με το θύμα, να καταλήγουν σε συνεργασία απέναντι στο χέρι που το κρατάει για να πυροβολήσει. :astrakia

Εσείς; :)
Αινείας
manos
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: 19 Σεπ 2010, 20:12

Re: Αναδιάρθρωση/Αναδιαπραγμάτευση χρέους

Δημοσίευση από manos »

enias έγραψε:Αναδιάρθρωση/αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σημαίνει δύο πράγματα:



ADMIN (athanatos): Διορθώθηκε. Παράκληση!! Μη κάνετε "quote" (παράθεση) ολόκληρων των μηνυμάτων ειδικά αν αυτά είναι μεγάλα. Αυξάνετε το μέγεθος της απάντησης άνευ λόγου!
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όλα όσα 'χω μάθει.....(Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος)
manos
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: 19 Σεπ 2010, 20:12

Re: Αναδιάρθρωση/Αναδιαπραγμάτευση χρέους

Δημοσίευση από manos »

manos έγραψε:
enias έγραψε:Αναδιάρθρωση/αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σημαίνει δύο πράγματα:
youtube.com/watch?v=L0tPRA6XSlc


ADMIN (athanatos): Διορθώθηκε. Παράκληση!! Μη κάνετε "quote" (παράθεση) ολόκληρων των μηνυμάτων ειδικά αν αυτά είναι μεγάλα. Αυξάνετε το μέγεθος της απάντησης άνευ λόγου!
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όλα όσα 'χω μάθει.....(Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος)
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από enias »

Ωραία τα βιντεάκια και κυρίως το τραγουδάκι, αλλα αναφέρεται σε άλλη παράμετρο που αφορά το κλέψιμο. Δεν έκανα ποτέ αναφορά σε αυτό και δεν θα κάνω γιατί το κλέψιμο δεν είναι οικονομική επιλογή. Ειναι κλέψιμο, είναι παράνομο και ανήθικο οπότε δεν είναι θέμα συζήτησης.
Γιατί και κλέψιμο να μην είχαμε, υπήρχαν και πάλι δυνατότητες κακοδιαχείρησης των δημοσιων οικονομικών με το να κάνεις την επιλογή του να ξοδεύεις χωρίς να έχεις. Εγω εκεί επικεντρωθηκα αγνοώντας -οχι κατα λάθος- την παράμετρο "κλέψιμο".
Αινείας
manos
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: 19 Σεπ 2010, 20:12

Re: Η αλήθεια για την κρίση-"Που πήγαν τα λεφτά";

Δημοσίευση από manos »

ναι το θεμα ειναι που πηγαν τα λεφτα?κι εγω σου λεω....τα εκλεψαν!!!!
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όλα όσα 'χω μάθει.....(Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτικό καφενείο...”