Αστυνομικός έλεγχος

Χώρος συζητήσεων που αφορούν Νομικά & Διαδικαστικά θέματα...
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Haridimos
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4453
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Αστυνομικός έλεγχος

Δημοσίευση από Haridimos » 11 Ιαν 2012, 14:49

Ὑπάρχει ἤδη συζήτηση γιὰ ἐμπειρίες καὶ ἀπόψεις πολιτὼν.

Ἐδῶ θὰ γραφτοῦν κάποια πράγματα τὰ ὁποία πρέπει νὰ ἔχει ὑπ'ὄψιν του ὁ πολίτης.

ΦΕΚ 58Α', 30/04/1991
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 141 Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες; του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών.


Άρθρο 94 Προληπτική ενέργεια.
Για την πρόληψη αξιοποίνων πράξεων και δυστυχημάτων και την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, ευταξίας και απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, κατά τα ειδικότερα κατωτέρω οριζομένα, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της, η Ελληνική Αστυνομία.
α. Ενεργεί σωματικές έρευνες προσώπων, έρευνες χωρών προσιτών στο κοινό, έρευνες μεταφορικών μέσων και μεταφερόμενων αντικειμένων.
β. Προστατεύει στους ανήλικους και άλλα πρόσωπα που μπορεί εύκολα να καταστούν θύματα εγκληματικών πράξεων.
γ. Επιτηρεί τους επαίτες, αλήτες, υπόπτους και καταδικασμένους στο παρελθόν για εγκληματική δραστηριότητα.
δ. Επιτηρεί τα δημόσια κέντρα και τα ύποπτα μεταφορικά μέσα
ε. Εφαρμόζει τη νομοθεσία για την οπλοφορία και την κατοχή, κατασκευή, διάθεση και μεταφορά όπλων, εκρηκτικών μηχανημάτων.
στ. Επιτηρεί τα αεροδρόμια και τους σταθμούς λεωφορείων και σιδηροδρόμων.
ζ. Παρίσταται στα δημόσια θέματα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.
η. Παρίσταται σε εκθέσεις, εορτές, πανηγύρεις και αγορές.

Άρθρο 96 Αστυνομικές έρευνες.
1. Η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της προληπτικής και κατασταλτικής της δραστηριότητας, κάνει έρευνες προσώπων (σωματικές), χώρων και αντικειμένων.

2. Όταν οι έρευνες αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια προανάκρισης, υπόκεινται στους περιορισμούς και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

3. Οι έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (Αστυνομικές έρευνες), γίνονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις.

α. Έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συναίνεση του ενοίκου της.

β. Σωματικές έρευνες σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη.

γ. Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα.

δ. Οι έρευνες των περιπτώσεων α έως και γ γίνονται από βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον δύο μαρτύρων, αν υπάρχουν. Κατ` εξαίρεση η έρευνα μπορεί να γίνει από Αστυφύλακα, όταν δεν είναι παρών βαθμοφόρος και δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρι τη άφιξή του χωρίς κίνδυνο ματαίωσής της.

ε. Σωματική έρευνα σε γυναίκα γίνεται από γυναίκα αστυνομικό και αν δεν υπάρχει, από άλλη γυναίκα της εκλογής του αστυνομικού.

4. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί πρέπει να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι

Άβαταρ μέλους
Haridimos
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4453
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Αστυνομικός έλεγχος

Δημοσίευση από Haridimos » 11 Ιαν 2012, 14:54

ΠΔ141/91, Άρθρο 78. Ενέδρες.
1. Ενέδρα είναι η εγκατάσταση ολιγομελούς αστυνομικής δύναμης, τουλάχιστον δύο ατόμων, σε ορισμένα επίκαιρα σημεία ή διαβάσεις, υπό πλήρη κάλυψη, με συγκεκριμένη και σαφή αποστολή.

2. Σκοπός των ενεδρών είναι η πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας στους αγροτικούς κυρίως πληθυσμούς και επιτυγχάνεται με τον έλεγχο διερχομένων ατόμων και οχημάτων για την ανακάλυψη και σύλληψη προσώπων και κατάσχεση μεταφερόμενων όπλων, κλοπιμαίων αντικειμένων ή άλλων πειστηρίων εγκληματικής ενέργειας.

3. Ενέδρες διατάσσονται οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, όταν συντρέχουν ειδικές συνθήκες ασφάλειας ή υπάρχουν λόγοι άσκησης εντονότερης και συντονισμένης αστυνόμευσης ή όταν παρίσταται ανάγκη διενέργειας ειδικών ελέγχων, ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις που διεξάγονται μεγάλης έκτασης αστυνομικές επιχειρήσεις, στις οποίες μετέχουν πολλές αστυνομικές Υπηρεσίες.

4. Την σύνθεση, τον οπλισμό, την αποστολή, τη διάρκεια και τον τόπο εγκατάστασης της ενέδρας καθορίζει αυτός που τη διατάσσει, ο οποίος δίδει στον επικεφαλής και τις αναγκαίες οδηγίες.

5. Ο επικεφαλής της ενέδρας οδηγεί το αστυνομικό προσωπικό αυτής για εγκατάσταση στο σημείο που ορίστηκε, λαμβάνοντας τις αναγκαίες προφυλάξεις και ανάλογα μέτρα ασφάλειας.

6. Το προσωπικό της ενέδρας απαγορεύεται να μετακινείται να θορυβεί ή να προδίδει τη θέση του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

7. Τον έλεγχο εκτελεί πάντοτε μέρος του προσωπικού της ενέδρας, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε ετοιμότητα για την προστασία αυτών που ενεργούν τον έλεγχο.

ΠΔ141/91, Άρθρο 101 Επιτήρηση υπόπτων μεταφορικών μέσων
1. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ασκεί έλεγχο στα μεταφορικά μέσα, διότι αυτά πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή για απόκρυψη αυτών, ή για μεταφορά ή απόκρυψη των μέσων τέλεσης ή των προϊόντων αυτών.

2. Ειδικότερα, επισημαίνουν, καταγράφουν και παρακολουθούν:
α. Τα μεταφορικά μέσα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς.
β. Τα μεταφορικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται ή κατέχονται από πρόσωπα που κρίνονται ύποπτα τέλεσης εγκληματικών πράξεων ή είναι καθ`έξη ή κατ` επάγγελμα εγκληματίες.
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι

Άβαταρ μέλους
Haridimos
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4453
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Αστυνομικός έλεγχος

Δημοσίευση από Haridimos » 11 Ιαν 2012, 15:20

Μία πάρα πάρα πολὺ σημαντικὴ παράμετρος εἶναι κατὰ πόσο ὁ ἀστυνομικὸς εἶναι ἀστυνομικὸς καὶ δὲν εἶναι ""'αστυνομικός". Ἔχετε ὑπ'ὄψιν σας ὄτι σὲ περίπτωση ἀστυνομικοῦ μὲ πολιτικὰ εἶναι δεδομένο ὄτι θὰ ἀπαιτήσετε ταυτότητα. Οἱ λέξεις μου εἶναι διαλεγμένες προσεκτικά. Δὲν ζητάτε, σᾶς παρακαλῶ ἀν ἔχετε τὴν εὐγενὴ καλωσύνη, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.

Ναὶ μὲν ὁ νόμος ὀρίζει ὄτι θὰ πρέπει νὰ ἀποδεχθεῖτε τὸν ἔλεγχο τοῦ ἀστυνομικοῦ ἀλλὰ θὰ πρέπει νὰ βεβαιωθεῖτε ὄτι ὁ ἄλλος εἶναι ὅντως ἀστυνομικὸς καὶ ὄχι μαϊμοῦ.

Ταυτότητα μπορεῖτε νὰ ζητήσετε κι ἀπὸ ἔνστολο.
Δεῖτε δείγματα ταυτότητας ἀπὸ τὸν ἐπίσημο ἰστότοπο τῆς ΕΛ.ΑΣ..

http://www.astynomia.gr/images/stories/ ... 0pic21.JPG
http://www.astynomia.gr/images/stories/ ... 0pic22.JPG

Δεῖτε συζήτηση σὲ ἄλλο forum σχετικὰ μὲ τὴν ἀντιποίηση Ἀρχῆς (ἀπατεώνας παριστάνει τὸν ἀστυνομικό).
http://www.ecfpo.gr/forum/viewtopic.php?t=3065
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι

Άβαταρ μέλους
Haridimos
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4453
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Αστυνομικός έλεγχος

Δημοσίευση από Haridimos » 11 Ιαν 2012, 15:33

Ἀς δοῦμε τώρα τὶ προβλέπεται γιὰ δῆθεν ζόρικους. Ὅποιος μουλαρώσει μπαίνει σὲ νομικὲς πειρπέτειες.

Ποινικός Κώδικας, Άρθρο: 167 Αντίσταση
1. Όποιος μεταχειρίζεται βία ή απειλή βίας για να εξαναγκάσει κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσουν πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά τους ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί κατά υπαλλήλου ή προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει ενώ διαρκεί η νόμιμη ενέργειά του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή ή η αναστολή της ποινής.(1)
2. Αν οι πράξεις που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος έγιναν από πρόσωπο που οπλοφορεί ή φέρει αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη ή έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του ή έγιναν* από περισσότερους, καθώς και αν το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ποινικός Κώδικας, Άρθρο: 169 Απείθεια
Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13, παρ. α', χωρίς αντίσταση, την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια.

(1) Ἀπαγορεύεται ἡ μετατροπὴ σημαίνει ὄτι ἡ ὅποια ποινὴ δὲν εἶναι ἐξαγοράσιμη. Ὁ καταδικασθεῖς ὁδηγεῖται ὑποχρεωτικῶς στὴν φυλακή.
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι

Άβαταρ μέλους
Haridimos
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4453
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Αστυνομικός έλεγχος

Δημοσίευση από Haridimos » 10 Ιουν 2012, 04:33

Δεῖτε μιὰ ἐγκύκλιο τοῦ Ἀρχηγείου τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας σχετικὰ μὲ τὸν ἀστυνομικὸ ἔλεγχο.

ΘΕΜΑ: Οι προσαγωγές ατόμων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής αρμοδιότητας.


Νὰ ὐπενθυμίσω κάποια πράγματα τὰ ὁποία θὰ πρέπει στὴν ἐποχή μας νὰ θεωροῦνται δεδομένα. Οἱ ἐποχὲς κατὰ τὶς ὁποῖες ὁ ἀσττυνομικὸς κατὰ κανόνα ἦταν ἡ κακῶς ἐννούμενη ἐξουσία ἔχουν περάσει προ πολλοῦ. Αὐτὸ δὲν σημαίνει ὄτι θὰ πρέπει νὰ πάμε στὸ ἄλλο ἄκρο. Ξέρουμε ὅλοι ὄτι ὁ σεβασμὸς δὲν ἀποκτιέται μὲ τὸ ἔτσι θέλω, πρέπει ὁ καθένας νὰ ἀποδείξει ὄτι τὸν δικαιοῦται. Ἐπιβάλλεται σεβασμὸς στὸ πρόσωπο τοῦ ἀστυνομικοῦ καὶ πρόθεση γιἂ συνεργασία ἐκ μέρους τῶν πολιτῶν. Ἀν παρ'ἐλπίδα βρεθοῦμε ἐνώπιον δύστροπου ἢ κακόβουλου ἀστυνομικοῦ ὑπάρχουν νόμιμες διαδικασίες διὰ τὴν ἀντιμετώπισή του.
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι

Κλειδωμένο

Επιστροφή σε “Συζητήσεις περί Νομικών & Διαδικαστικών Θεμάτων...”