Αλκοτέστ

Χώρος συζητήσεων που αφορούν Νομικά & Διαδικαστικά θέματα...
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 556
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Αλκοτέστ

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Μάιος 2014, 19:34

Κοιτώντας μια σχετική δημοσίευση στο "γνωστό" forum, αποφάσισα να γράψω πολύ σύντομα τη διαδικασία του αλκοτεστ, μιας και οι περισσότεροι εκεί είχαν άγνοια, την οποία ήθελαν να καλύψουν, οπότε κατέληξαν σε ύβρεις. Επίσης, η παρούσα δημοσίευση περιέχει στοιχεία εκείνης της μνημειώδους δημοσίευσης πριν από πολλά χρόνια στο bloka που οδήγησε σε διαγραφή της (λόγω οδηγιών για αποφυγή της μέτρησης - κατά MacPap που ήταν διαχειριστής τότε), αλλά και στην τελική δικαίωσή μου με αλλαγή του ΚΟΚ και προσθήκη σε αυτόν των οδηγιών που είχα γράψει τότε και στηρίζονταν σε μία τουλάχιστον (αυτήν είχα κοιτάξει εγώ) έρευνα Πανεπιστημίου (του εξωτερικού, για να γίνω πιο αξιόπιστος στους ραγιάδες), που ζητούσε τροποποίηση των ΚΟΚ σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου, ώστε οι μετρήσεις να είναι αξιόπιστες και πραγματικές.

Πάμε, σύντομα, λοιπόν.

Η Τροχαία κάνει έλεγχο
Ο οδηγός υποχρεούται να δεχθεί τον έλεγχο, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος, τον οποίο δηλώνει και - αυτό το φαντάζομαι - πρέπει να υποστηρίζει με κάποια γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή ο οδηγός οδηγείται σε Δημόσιο Νοσοκομείο και η μέτρηση γίνεται με αιμοληψία αν εκτιμηθεί ότι μπορεί να γίνει μέτρηση (υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε εσφαλμένα αρνητική ή θετική μέτρηση, οπότε η άποψη του γιατρού είναι απαραίτητη). Η άρνηση αλκοτέστ οδηγεί στη βαρύτερη των ποινών, μιας και ο νομοθέτης (κακώς κατ' εμέ, μιας και υπάρχουν πολλά προβλήματα αξιοπιστίας στα μηχανήματα, αλλά αυτό γράφει ο νόμος) θεωρεί πως ο οδηγός έχει πιει και γι' αυτό προσπαθεί να διαφύγει.

Διαδικασία μέτρησης
Ο οδηγός φυσάει είτε σε μια φυσούνα (σύντομη μέτρηση και φτηνή), είτε σε ένα στόμιο. Η μέτρηση με τη φυσούνα δίνει μία "περίπου" μέτρηση, με μειωμένη ακρίβεια, ενδεικτική όμως της κατάστασης του οδηγού. Αν ο οδηγός βγει πάνω από το όριο (ακόμη και το μικρότερο) ακολουθεί δεύτερη μέτρηση η οποία πρέπει να γίνει με στόμιο ή και μέσα στο ανακριτικό βαν της Τροχαίας, ώστε να είναι ακριβείας. Η 2η μέτρηση πρέπει να λάβει χώρα τουλάχιστον μετά από 15 λεπτά μετά την 1η και το καλύτερο είναι τουλάχιστον μετά από 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ο οδηγός πρέπει να καταναλώσει νερό, ώστε να ξεπλύνει το στόμα του και να μην καταναλώσει οποιαδήποτε ουσία μπορεί να αλλοιώσει τις μετρήσεις (π.χ. τσίχλες, τσιγάρο, στοματικά διαλύματα κτλ). Όπως είχε δείξει η μελέτη του Πανεπιστημίου (τότε που την είχα ανεβάσει και οδήγησε σε αναθεώρηση του ΚΟΚ), οι μετρήσεις που γίνονταν 15-30 min μετά την τελευταία λήψη αλκοόλ προέκυπταν εξαιρετικά αυξημένες λόγω μέτρησης του εναπομείναντος αλκοόλ στη στοματική κοιλότητα. Γι' αυτό και δεν πρέπει να πίνουμε ένα τελευταίο σφηνάκι και να βγαίνουμε στο δρόμο (αυτό το είχα γράψει τότε και θεωρήθηκε οδηγία) γιατί θα έχουμε ΔΥΟ δυσάρεστες συνέπειες: αφενός το μηχανάκι θα γράψει εξαιρετικά υψηλή τιμή για αρχή και, αφού περάσει η ώρα και το αλκοόλ φύγει από το στόμα, θα μας μετρήσουν με υψηλή τιμή μιας και το αλκοόλ μπαίνει στον οργανισμό μετά τα 15 min από τη λήψη του. Στα συμπεράσματα αυτά είχα καταλήξει κι εγώ κάνοντας μετρήσεις με δικό μου μηχάνημα, μειωμένης, όμως, ακριβείας (βλ. 4tforum). Πάντως, η γενική τάση των μετρήσεών μου ήταν ακριβώς η ίδια με αυτές του Πανεπιστημίου (μπορούσα να πάρω τιμές της μορφής 0,3 ή 0,4 και όχι 0,345 ή 0,492 που έχουν τα αλκοολόμετρα της Τροχαίας), πράγμα που επιβεβαίωνε την ορθότητα και των δικών μου, αλλά και των μετρήσεων των συναδέλφων στη Βραζιλία (αν θυμάμαι καλά).
Είναι πολύ συνηθισμένο, λοιπόν, η 1η και η 2η μέτρηση να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με τη συμπεριφορά του υποκειμένου της μέτρησης (πότε ήπιε, πόσο, αν κατανάλωσε νερό κτλ), αλλά και λόγω χρήσης διαφορετικού οργάνου (μεγαλύτερης ακριβείας τη 2η φορά). Ως μέτρηση που γράφεται τελικά θεωρείται η 2η που υποτιθέμενα είναι ακριβείας.
Είναι συνηθισμένο, επίσης, λόγω ελλιπούς ή και παντελούς απουσίας συντήρησης, οι μετρήσεις των αλκοολομέτρων της Τροχαίας να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας (σε φίλο με 5 ποτά έγραφε 0,1 και λυπάμαι τον επόμενο κακομοίρη που μετρήθηκε), πράγμα που καταδεικνύεται από τις τόσο συχνές προμήθειες τέτοιου υλικού (όταν δεν καθαρίζεις τη συσκευή σύντομα αυτή καταστρέφεται πέραν οποιασδήποτε επισκευής - με λογικό κόστος).

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Αποτελέσματα μέτρησης
Τα αποτελέσματα της μέτρησης αναγράφονται στον ΚΟΚ σε g/L αίματος, από τη στιγμή που αυτό που ενδιαφέρει την επιστήμη είναι η μάζα αλκοόλ στο αίμα (αυτό μπορεί να μετρηθεί και να συσχετιστεί - όσο γίνεται - με τις συνέπειες του αλκοόλ στον οργανισμό). Γίνεται, επίσης, μια αναγωγή την οποία αναφέρω, ώστε να ξεκαθαρίζει το τοπίο (σε λίγο ανεβαίνει και η σχετική μετάφραση / τροποποίηση του άρθρου της wikipedia που είχα ανεβάσει παλαιότερα). Ο νομοθέτης παίρνει μια μέση τιμή και θεωρεί πως ό,τι αναγράφει το αλκοολόμετρο ως μέτρηση (από την αναπνοή) είναι το μισό της ποσότητας (συγκέντρωσης για την ακρίβεια) που υπάρχει στο αίμα. Το αλκοολόμετρο, προφανώς, δεν μετράει απευθείας g/L, αλλά η ένδειξή του είναι μάζα / όγκο εκπνεόμενου αέρα ή απευθείας g/L κάνοντας μόνο του (και λίγο αυθαίρετα) τη συσχέτιση. Η αναλογία έχει μια μέση τιμή x2100 και ο νομοθέτης πήρε τιμή x2000, αν και στην πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει αρκετά (από 1000 - 3000 τουλάχιστον).

Ποινές
 • 1. Οδήγηση υπο την επίδραση αλκοόλ, συγκέντρωση : στο αίμα : 0.50 g/l εως 0.80 g/l στον εκπνεόμενο αέρα : 0.25 mg/l εως 0.40 mg/l -> €200 + ακινητοποίηση οχήματος
  2. Οδήγηση υπο την επίδραση αλκοόλ, συγκέντρωση : στο αίμα : 0.80 g/l εως 1.10 g/l στον εκπνεόμενο αέρα : 0.40 mg/l εως 0.60 mg/l -> €700 + αφαίρεση 90 ημερ. ΑΟ-επιπλέον - Επιπλέον ακινητοποίηση οχήματος
  3. Οδήγηση υπο την επίδραση αλκοόλ, συγκέντρωση : στο αίμα : άνω του 1.10 g/l στον εκπνεόμενο αέρα : >0.60 mg/l -> αφαίρεση 180 ημερ. ΑΟ & ΣΚ 10 ημ. Εως 6 μήνες (επιβάλλεται από δικαστήριο). Εκτός των κατηγοριών οχημάτων του άρθρου 103,παρ.4, περ.α' και β' - Φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και ακινητοποίηση οχήματος
  4. Εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση για αλκοολ Οδήγηση υπο την επίδραση αλκοόλ, συγκέντρωση : στο αίμα : άνω του 1.10 g/l στον εκπνεόμενο αέρα : >0.60 mg/l -> €2000 + αφαίρεση 5 ετών ΑΟ (αρχομένων κάθε φορά από την λήξη του χρόνου της προηγούμενης αφαίρεσης) & ΣΚ 10 ημ. έως 6 μήνες (επιβάλλεται από δικαστήριο). Εκτός των κατηγοριών οχημάτων του άρθρου 103, παρ.4, περ.α' και β'- Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και ακινητοποίηση οχήματος
(source ©: http://www.glavopoulos.gr)

Αυτά για ως διευκρίνιση και για να υπάρχει ένα forum στη χώρα που ενημερώνει σωστά και με ακρίβεια για τα γεγονότα, χωρίς να βρίζει και να προσβάλλει τον κόσμο χωρίς λόγο.

Ευχαριστώ.

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 556
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Αλκοόλ

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Μάιος 2014, 23:14

Θα ανεβάσω κάποιες πληροφορίες για το αλκοόλ, τις μετρήσεις και τα αλκοολόμετρα. Το συγκεκριμένο θα έχει συνέχειες, γιατί δεν προλαβαίνω να τα ανεβάσω όλα μαζί. Ξεκινάω από κάποια γενικά για το αλκοόλ και αύριο θα περάσουμε στο BAC και μετά στα αλκοολόμετρα. Οι περισσότερες πληροφορίες είναι από wikipedia, απλά έχουν αφαιρεθεί ή προστεθεί ορισμένα στοιχεία ώστε, να ταιριάζουν με τις ελληνικές συνθήκες.
----------------------------------------------------------------------

Εισαγωγή

Αλκοόλες ονομάζονται οι ουσίες που στο μόριό τους περιέχουν μία ομάδα υδροξυλίου (-OH) συνδεδεμένη με ένα άτομο άνθρακα, το οποίο με τη σειρά του ενώνεται με άλλα άτομα άνθρακα και υδρογόνου.

Εικόνα

Οι αλκοόλες που θα μας απασχολήσουν είναι οι άκυκλες που έχουν γενικό μοριακό τύπο CnH2n+1OH. Η πιο γνωστή αλκοόλη είναι η αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη ή οινόπνευμα (C2H5OH) που συναντάται στα ποτά ή πωλείται σε μορφή διαλύματος. Συνήθως, λοιπόν, όταν μιλάμε για αλκοόλ, αναφερόμαστε στην αιθυλική αλκοόλη.

Άλλες γνωστές αλκοόλες είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη και η μεθανόλη. Η πρώτη χρησιμοποιείται συχνά σαν διαλυτικό και καθαριστικό (βλ. καθαριστικά για οπτικούς δίσκους κτλ) και η δεύτερη για διαλυτικό ή σαν φθηνό υποκατάστατο της αιθυλικής, στα ποτά (βλ. παρακάτω). Άλλες αλκοόλες που θα συναντήσουμε είναι η προπανόλη και η βουτανόλη.

Η αιθανόλη είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται στα αλκοολούχα ποτά. Είναι εύφλεκτη ουσία με σημείο βρασμού ~78 deg και χρησιμοποιείται σαν βιομηχανικό διαλυτικό, υλικό της χημικής βιομηχανίας, για ιατρικούς λόγους και σαν καύσιμο οχημάτων. Στις περισσότερες χώρες η διακίνησή της υπάγεται σε συγκεκριμένους νόμους και έτσι, η παρασκευή αλκοόλ και η πώληση αιθυλικής αλκοόλης ελέγχονται από το κράτος και φορολογούνται.

Η πιο απλή αλκοόλη είναι η μεθανόλη ή μεθυλική αλκοόλη, που αρχικά παραγόταν από απόσταξη ξύλου και γι’ αυτό είναι γνωστή με την ονομασία ξυλόπνευμα. Είναι διαφανές υγρό που ομοιάζει με την αιθυλική αλκοόλη σε οσμή και ιδιότητες, με σημείο βρασμού ~65 deg και χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλυτικό, υλικό της χημικής βιομηχανίας και καύσιμο. Σε αντίθεση με την αιθυλική αλκοόλη είναι εξαιρετικά τοξική και αρκούν 10 ml για να προκαλέσουν μόνιμη τύφλωση και 30 ml για να αποβούν μοιραία στον μέσο άνθρωπο.

Ετυμολογία

Η λέξη αλκοόλ εμφανίζεται στο αγγλικό λεξιλόγιο τον 16ο αιώνα σαν δάνειο από τη Γαλλική που τη δανείστηκε από τη Λατινική γλώσσα που με τη σειρά της τη δανείστηκε από τα Αραβικά, όπου al-kohl σήμαινε “η σκόνη” με αναφορά σε ένα είδος σκόνης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες σαν σκιά στα μάτια τους.

Φυσικές και χημικές ιδιότητες

Η ομάδα υδροξυλίου που υπάρχει στο μόριο των αλκοολών κάνει τα μόρια πολικά. Η ομάδα υδροξυλίου σχηματίζει δεσμό υδρογόνου με άλλα μόρια. Αυτός ο δεσμός υδρογόνου, λοιπόν, κάνει τις αλκοόλες άριστους διαλύτες. Στις αλκοόλες η πολικότητα, λόγω της ύπαρξης του OH, οδηγεί σε αύξηση της διαλυτότητας στο νερό και η ανθρακική αλυσίδα οδηγεί σε μείωση της διαλυτότητας. Έτσι, οι αλκοόλες με μικρό αριθμό ατόμων C (μεθανόλη, αιθανόλη, προπανόλη) είναι ευδιάλυτες στο νερό, λόγω της υπερίσχυσης της υδροξυλομάδας, ενώ οι αλκοόλες με μεγάλο αριθμό ατόμων C είναι δυσδιάλυτες, λόγω υπερίσχυσης της ανθρακικής αλυσίδας.

Λόγω της ύπαρξης του δεσμού υδρογόνου, οι αλκοόλες έχουν υψηλότερα σημεία βρασμού σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ίδιου αριθμού ατόμων. Εμφανίζουν, όπως ακριβώς και το νερό, είτε όξινη, είτε βασική συμπεριφορά. Ως οξέα είναι ασθενή, αλλά αντιδρούν με ισχυρές βάσεις όπως το NaOH ή τα δραστικά μέταλλα, όπως το Na, παράγοντας άλατα. Οι αλκοόλες οξειδώνονται προς αλδεΰδες, κετόνες ή καρβοξυλικά οξέα, αφυδατώνονται σχηματίζοντας αλκένια, ενώ με κατάλληλες αντιδράσεις μπορούν να σχηματίσουν εστέρες.

Εφαρμογές

Οι αλκοόλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποτά, για ιατρικούς, χημικούς και επιστημονικούς λόγους και σαν καύσιμο. Διάλυμα 50% v/v αιθυλικής γλυκόλης σε νερό, χρησιμοποιείται σαν βάση για αντιψυκτικά υγρά.

Από τις αλκοόλες η αιθανόλη και η μεθανόλη χρησιμοποιούνται σαν καύσιμο. Επίσης, στους βενζινοκινητήρες μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση ψεκάζοντας αιθανόλη στην εισαγωγή αέρα υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, που κρυώνει τον εισερχόμενο και συμπιεσμένο αέρα, επιτρέποντας την καύση περισσότερου καυσίμου, με αποτέλεσμα αυξημένη ισχύ.

Οι αλκοόλες χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στην έρευνα σαν διαλύτες ή σαν αντιδραστήρια. Λόγω της χαμηλής τοξικότητας και της ικανότητας να διαλύει μη πολικές ουσίες, η αιθανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα, αρώματα και διατήρηση λαχανικών.

Η αιθανόλη χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό για απολύμανση του δέρματος πριν τις ενέσεις. Απολυμαντικά σαπούνια που περιέχουν αιθανόλη και αλκοολικά gel (γέλη) είναι συνηθισμένα πλέον σήμερα γιατί προσφέρουν απολύμανση και ταχύτατο στέγνωμα λόγω της πτητικότητας της αιθυλικής αλκοόλης.

Τοξικότητα

Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται σε ποτά εδώ και χιλιάδες χρόνια για διάφορους λόγους. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης προκαλεί μέθη, που οδηγεί σε πονοκέφαλο καθώς οι επιδράσεις του αλκοόλ περνούν. Ανάλογα με τη δόση και τη συχνότητα της κατανάλωσης, μπορούν να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και θάνατος. Λόγω της επιρροής της αιθυλικής αλκοόλης στην κριτική ικανότητα των ανθρώπων, η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για απερίσκεπτη ή ανεύθυνη συμπεριφορά. Η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που απαιτείται για να οδηγήσει στο θάνατο το 50% των πειραματόζωων (ποντίκια) είναι 10,3 g / Kg βάρους.

Οι άλλες αλκοόλες είναι πιο δηλητηριώδεις από την αιθανόλη, λόγω του αργότερου μεταβολισμού και της παραγωγής ουσιών κατά τον μεταβολισμό, που είναι τοξικότερες από τις αρχικές αλκοόλες. Η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για τη νοθεία στα αλκοολούχα ποτά, οξειδώνεται σε φορμαλδεΰδη και μετά σε μυρμηκικό οξύ που οδηγεί σε τύφλωση ή και σε θάνατο.

Η μεθανόλη, αν και δηλητηριώδης, έχει πολύ μικρότερες κατασταλτικές ιδιότητες από την αιθανόλη. Άλλες αλκοόλες με περισσότερα άτομα C στο μόριό τους, έχουν πιο έντονες κατασταλτικές ιδιότητες και πιο μεγάλη τοξικότητα από την αιθανόλη προκαλώντας εντονότερα συμπτώματα κατά το στάδιο της απομάκρυνσης από τον οργανισμό.

Εικόνα

Ευχαριστώ.

Το παρόν άρθρο έχει αρχικά δημοσιευθεί εδώ: http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... 0#p2160240

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 556
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

BAC – Blood Alcohol Content

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Μάιος 2014, 23:25

BAC – Blood Alcohol Content

Η συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα, ονομάζεται BAC, αρχικά που σημαίνουν: Blood Alcohol Content. Θα τη συναντήσουμε και με τις ονομασίες Blood Alcohol Concentration (BAC ή Blood Ethanol Concentration (BEC) ή Blood Alcohol Level (BAL). Ο δείκτης BAC δίνει ένα μέτρο της κατάστασης μέθης για νομικούς ή ιατρικούς λόγους. Συνήθως εκφράζει τον όγκο του αλκοόλ ανά λίτρο αίματος χρησιμοποιώντας ποσοστά. Συνήθως εκφράζεται χωρίς μονάδες μέτρησης με χρήση 2 ή 3 σημαντικών ψηφίων που ακολουθούνται από το σύμβολο του ποσοστού. Κάθε χώρα ορίζει το BAC με διαφορετικό τρόπο. Πχ η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ορίζει το BAC σαν το λόγο της μάζας του αλκοόλ ανά 100 mL αίματος.

Εφόσον οι μετρήσεις πρέπει να είναι ακριβείς, έχουν επινοηθεί διάφορες τεχνικές μετρήσεων για να προσεγγίσουν την ακριβή τιμή. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές είναι οι εξής:
 • Μάζα του αλκοόλ ανά όγκο εκπνεόμενου αέρα (πχ 0,23 mg/L)
  Μάζα του αλκοόλ ανά όγκο αίματος (πχ 0,23 g/L)
  Μάζα του αλκοόλ ανά μάζα σώματος (πχ 0,0023 g/Kg)
Ο αριθμός των ποτών που καταναλώνει κάποιος δεν αποτελούν ένδειξη του BAC, λόγω των μεταβολών του υποκειμένου σε φύλο, βάρος, επίπεδο λίπους στο σώμα, κατανάλωση φαγητού και νερού κτλ.

Παράδειγμα 1

Δίνεται 0,10% BAC. Αυτό αντιστοιχεί σε:
 • 100 mg/dL σε μάζα / όγκο αίματος
  0,10 g/dL σε μάζα / όγκο αίματος
  0,10 g / 210 L σε μάζα / όγκο εκπνεόμενου αέρα
  0,476 mg / L σε μάζα / όγκο εκπνεόμενου αέρα
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παράδειγμα 2

Δίνεται 0,10 mg/L σε μάζα ανά όγκο εκπνεόμενου αέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε:
 • 0,02% BAC
  0,022 g/dL σε μάζα / όγκο αίματος
  0,022 g / 210 L σε μάζα / όγκο εκπνεόμενου αέρα
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εικόνα

Μονάδες μέτρησης

Υπάρχουν διάφορες μονάδες για τη μέτρηση του BAC που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση μετράμε μάζα αλκοόλ ανά όγκο αίματος ή μάζα αλκοόλ ανά μάζα αίματος. Δε μετράμε ποτέ όγκο προς όγκο. 1 mL αίματος αντιστοιχεί σε περίπου 1,06 g αίματος. Λόγω αυτής της αναλογίας, οι μονάδες κατά όγκο είναι παρόμοιες, αλλά όχι ακριβώς ίδιες με τις μονάδες σε μάζα. Στις ΗΠΑ η μονάδα συγκέντρωσης είναι 1% w/v ή 10 g/L ή 1 g / 100 mL.

Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ του BAC και του ποσοστού αλκοόλ που μετράται στην αναπνοή με τα αλκοολόμετρα. Το ποσό του αλκοόλ που υπάρχει στην αναπνοή θεωρείται ανάλογο του ποσού που υπάρχει στο αίμα με μία αναλογία 1:2100. Έτσι, ένα αλκοολόμετρο που μετρά 0,10 mg/L αντιστοιχεί σε 0,021 g / 210 L αλκοόλ στην αναπνοή ή 0,021 g/dL αλκοόλ στο αίμα. Τα περισσότερα μηχανήματα σήμερα, μπορούν να κάνουν αυτόματα την αναγωγή σε BAC, εκτός και αν οι μετρήσεις απαιτούν το ποσοστό στον εκπνεόμενο αέρα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε μερικά ακόμα κράτη.

Όρια θεσπισμένα από το νόμο

Τα κράτη, για λόγους αστυνόμευσης κυρίως, χρησιμοποιούν το BAC σαν μία ένδειξη της μέθης, από τη στιγμή που το BAC μας δίνει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση της κατάστασης του ατόμου. Προφανώς, ίδιο ποσοστό αλκοόλ σε διαφορετικά άτομα παρουσιάζει διαφορετικές επιδράσεις, αλλά, εφόσον το BAC μπορεί να μετρηθεί “αντικειμενικά”, χρησιμοποιείται νομικά ως απόδειξη μέθης. Με βάση το BAC ή το BrAC (αναλύεται παρακάτω), τα διάφορα κράτη έχουν και διαφορετικά όρια για τα επίπεδα αλκοόλ που είναι αποδεκτά για χρήση διαφόρων μηχανημάτων (οδήγηση οχημάτων, χειρισμός αεροσκαφών κτλ).

Το επίπεδο του αλκοόλ που θεωρείται ότι επηρεάζει τόσο, ώστε, να μην είναι επιτρεπτή η οδήγηση οχημάτων (αυτό μας απασχολεί κυρίως) είναι διαφορετικό στα διάφορα κράτη και αυτό έχει να κάνει με παράγοντες όπως η ιστορία και ο πολιτισμός κάθε χώρας, τα ατυχήματα που οφείλονται στο αλκοόλ, τα ποσοστά διείσδυσης της χρήσης αλκοόλ και τα οι ποσότητες που καταναλώνονται κτλ. Στην Ελλάδα, το όριο για οδήγηση οχημάτων είναι 0,50 g/L σε μάζα αλκοόλ ανά όγκο αίματος.

Τα όρια που ορίζονται στις διάφορες χώρες είναι:

0,00% BAC
Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ρωσία, Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Βραζιλία, Μπαγκλαντές, Ουγγαρία, Καναδάς (ορισμένες περιοχές)

0,02% BAC
Κίνα, Εσθονία, Πολωνία, Νορβηγία (οχήματα), Ολλανδία (νέοι οδηγοί - 5 έτη δίπλωμα), Σουηδία, Πουέρτο Ρίκο (οδηγοί 18-20 ετών)

0,03% BAC
Ινδία, Σερβία, Ιαπωνία, Ουρουγουάη (0,00% για οδηγούς ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, φορτηγών κτλ)

0,04% BAC
Λιθουανία (0,02% για νέους οδηγούς - 2 έτη δίπλωμα), Καναδάς (ορισμένες περιοχές)

0,05% BAC
Αργεντινή (0,02% για οδηγούς μοτοσικλετών, 0,00% για οδηγούς ΜΜΜ, ΤΑΧΙ κτλ), Αυστραλία (αλλάζει στις διάφορες περιοχές, 0,00% για οδηγούς ΜΜΜ, ΤΑΧΙ κτλ), Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς (ορισμένες περιοχές), Κόστα Ρίκα, Κροατία, Δανία, Φινλανδία , Γαλλία (0,025% για οδηγούς λεωφορίων), Γερμανία (0,00% για οδηγούς 18-21 ετών και για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 2 ετών, 0,03% αν παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά), Ελλάδα, Χονγκ Κόνγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία (0,02% για νέους και επαγγελματίες οδηγούς), Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία (0,02% για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 2 ετών), Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ (0,00% για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 2 ετών), Ολλανδία (0,02% για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 5 έτών), Περού, Πορτογαλία, Σλοβενία (0,00% για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 2 ετών, οδηγούς κάτω των 21 ετών και για επαγγελματίες οδηγούς), Ν. Αφρική, Ισπανία (0,03% για νέους οδηγούς με δίπλωμα μέχρι 2 ετών και για επαγγελματίες οδηγύς), Ελβετία, Ταϋλάνδη, Ταϊβάν, Τουρκία

0,08% BAC
Καναδάς, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία (0,03% για ηλικίες μέχρι 20 ετών), Νορβηγία (πλοία), Πουέρτο Ρίκο (για ηλικίες μεγαλύτερες των 21 ετών), Σιγκαπούρη, Αγγλία (0,02% για χειριστές αεροσκαφών σταθερών πτερύγων), ΗΠΑ

0,10% BAC
ΗΠΑ (ορισμένες περιοχές)

0,15% BAC
Νορβηγία (πλοία)

BrAC: Breath Alcohol Content

Σε συγκεκριμένες χώρες, τα όρια του αλκοόλ καθορίζονται με το ποσοστό στον εκπνεόμενο αέρα (BrAC - Breath Alcohol Content), που δεν πρέπει να συγχέεται με το BAC.

Στην Ελλάδα, το όριο για το BrAC είναι 25 μg / 100 mL εκπνεόμενου αέρα. Χρησιμοποιώντας την αναλογία 1:2100 που αναφέρθηκε νωρίτερα, στρογγυλοποιημένη σε 1:2000, έχουμε ότι, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 0,50 g/L στο αίμα. Τα πιο φτηνά αλκοολόμετρα που μπορούμε να αγοράσουμε κάνουν αναγωγή του BrAC σε BAC και δίνουν αυτομάτως το BAC είτε σε ποσοστό (BAC%), είτε σε συγκέντρωση g/L.

Για υπέρβαση του ελάχιστου ορίου, τα πρόστιμα στην Ελλάδα είναι:
 • BrAC: 25–40 πρόστιμο 200€
  BrAC: 40–60 πρόστιμο 700€ και αφαίρεση διπλώματος για 90 ημέρες
  BrAC : >60 πρόστιμο 1.200€, αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες και 2 μήνες φυλάκιση
Υποθέσεις για μέτρηση BAC

Για να υπολογισθεί το BAC μέσω μετρήσεων, θεωρούμε, κάνοντας διάφορες παραδοχές, το πρότυπος ενός μέσου ανθρώπου. Θεωρούμε, για αρχή, ότι, ο λόγος του αλκοόλ στο αίμα σε σχέση με το αλκοόλ στην αναπνοή είναι 2.100:1, δηλαδή για κάθε μέρος αλκοόλ στην αναπνοή, υπάρχουν 2.100 μέρη στο αίμα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος αυτός κυμαίνεται μεταξύ 1.300:1 και 3.100:1 στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ακόμα περισσότερο σε ακραίες περιπτώσεις.

Παράδειγμα 3

Άτομο με 0,08% BAC και λόγο 1.700:1, αν μετρηθεί με μηχάνημα που θεωρεί λόγο το 2.100:1, θα έχει μέτρηση 0,10% BAC.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρόμοιες παραδοχές γίνονται και στην ανάλυση ούρων. Θεωρούμε ότι στα ούρα υπάρχουν 1,3 μέρη αλκοόλ για κάθε 1 μέρος αλκοόλ στο αίμα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος αυτός έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στα αλκοολόμετρα, γίνεται επίσης η υπόθεση ότι υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή του αλκοόλ στο σώμα του μετρούμενου ατόμου. Στην πράξη όμως, αν βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της απορρόφησης, δεν έχει επέλθει ισορροπία στην κατανομή του αλκοόλ και η ανάλυση της αναπνοής δίνει λανθασμένα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, πολλοί ειδικοί, τέτοιου είδους μετρήσεις δεν τις αποδέχονται, ειδικά σε περιπτώσεις που έγινε πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ.

Παράδειγμα 4

Άτομο σε μπαρ, πίνει 1 ποτό και, λίγο πριν φύγει, καταναλώνει 1 ποτό και 2 σφηνάκια. Αν του γίνει αλκοτέστ αμέσως μετά την έξοδο από το μαγαζί, θα ανιχνεύσει υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ, λόγω του ελλιπούς καθαρισμού της στοματικής κοιλότητας. Αν η μέτρηση γίνει μετά από 20 min, το ίδιο μετρούμενο άτομο θα είναι εντός νόμιμων ορίων, καθώς η στοματική κοιλότητα θα έχει καθαρίσει και τα τελευταία ποτά δε θα έχουν περάσει στο αίμα του. Αν η μέτρηση γίνει μετά από μερικές ώρες, τότε, θα μετρηθεί και η ποσότητα του αλκοόλ που μπήκε τελευταία και η μέτρηση θα είναι εκτός των νόμιμων ορίων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μεταβολισμός και αποβολή από το σώμα

Το αλκοόλ απομακρύνεται από τον οργανισμό με ένα συνδυασμός μεθόδων: μεταβολισμό, απεκκρίσεις, εξάτμιση. Ο ρυθμός αποβολής με την κάθε μέθοδος, αλλά και το σχετικό ποσοστό αποβολής σε κάθε μέθοδο είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Τυπικά, 82-88% του αλκοόλ μεταβολίζεται, 10% αποβάλλεται με τα ούρα και 1-5% εξατμίζεται μέσω της αναπνοής. Ένα πολύ μικρό ποσοστό αποβάλλεται από τον ιδρώτα, τα δάκρυα κτλ. Η αποβολή μέσω των ούρων ξεκινάει περίπου 40 min μετά την πρόσληψη του αλκοόλ, ενώ ο μεταβολισμός ξεκινά από τη στιγμή της απορρόφησης, πριν καν αρχίσει η άνοδος των επιπέδων του αλκοόλ στον εγκέφαλο.

Το αλκοόλ μεταβολίζεται από μία ομάδα 6 ενζύμων που ονομάζονται αφυδρογονάσες. Αυτά τα ένζυμα μετατρέπουν την αιθυλική αλκοόλη σε ακεταλδεΰδη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ που, σε αντίθεση με την ακεταλδεΰδη, δεν είναι τοξικό.
Τα περισσότερα σώματα που απομακρύνονται διαμέσου του αίματος, παρουσιάζουν εκθετική μείωση στη συγκέντρωσή τους, με χαρακτηριστική τιμή ημίσειας ζωής. Για την αιθυλική αλκοόλη δεν ισχύουν όμως τα παραπάνω. Η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται, συνήθως, εστιασμένα χρονικά και οι ποσότητες που προσλαμβάνονται φτάνουν σε κορεσμό τις ικανότητες των ενζύμων. Το γεγονός αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, ο ρυθμός απομάκρυνσης της αιθυλικής αλκοόλης να είναι σταθερός και διαφορετικός στον κάθε άνθρωπο, ακόμα και στο ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Συγκεκριμένες εθνικές ομάδες, παρουσιάζουν ιδιομορφίες ως προς την απομάκρυνση της αιθυλικής αλκοόλης, εμφανίζοντας υψηλότερους ή μικρότερους ρυθμούς. Ο ρυθμός αποτοξίνωσης από την αιθυλική αλκοόλη μπορεί να επιβραδυνθεί, αν χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ουσίες που καθυστερούν το μεταβολισμό της σε ακεταλδεΰδη. Τέτοιες ουσίες είναι η ασπιρίνη, μερικά βαρέα μέταλλα, ατμοί διαλυτικών κτλ. Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούν παρεκεταμόλη (πχ Depon) ή ρανιτιδίνη (Zantac) που έχουν παρόμοιες ιδιότητες, όπως δείχνουν πρώιμες έρευνες. Δεν είναι όμως, 100% επιβεβαιωμένη επιστημονικά, μία τέτοια δράση.

Η μόνη γνωστή ουσία που μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης είναι η φρουκτόζη. Οι επιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά 100 g φρουκτόζης αυξάνουν τον μεταβολισμό του αλκοόλ κατά 80% (μέσος όρος).
Η απορρόφηση της αιθυλικής αλκοόλης από τον οργανισμό μπορεί να μειωθεί όταν έχουμε γεμάτο στομάχι ή αν χρησιμοποιούμε φάρμακα που καθυστερούν το μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης σε ακεταλδεΰδη. Αν καταφέρουμε να απλώσουμε την απορρόφηση της αιθυλικής αλκοόλης από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνουμε το μέγιστο BAC και τις συνέπειες που ακολουθούν κατά τη μείωση της συγκέντρωσης στο αίμα (το λεγόμενο hangover). Η αιθυλική αλκοόλη σε μη ανθρακούχα ποτά απορροφάται πιο αργά, ενώ η σε ανθρακούχα ποτά απορροφάται ταχύτερα.

Παλινδρομική παρεμβολή

Η παλινδρομική παρεμβολή είναι μία μαθηματική μέθοδος στην οποία, το BAC κατά τη διάρκεια της οδήγησης υπολογίζεται από μία μεταγενέστερη μέτρηση. Για τον υπολογισμό αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε προσεγγιστικά την απορρόφηση και τον μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης στο διάστημα μεταξύ οδήγησης και μέτρησης. Ο ρυθμός μεταβολισμού είναι 0,015-0,020 g/dL/h για έναν μέσο άνθρωπο, αν και στην πραγματικότητα, οι μεταβολές αυτής της τιμής είναι πολύ μεγάλες, λόγω των παραγόντων που υπεισέρχονται στη διαδικασία, όπως η θερμοκρασία του σώματος, ο τύπος του ποτού που καταναλώθηκε, η κατανάλωση και το είδος του φαγητού και φυσικά, ο σωματότυπος του ατόμου, όπως θα αναλυθεί παρακάτω.

Στις ΗΠΑ, σε πολλές πολιτείες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η αναγωγή στο παρελθόν, για να υπολογιστεί το BAC την ώρα της οδήγησης. Ειδικοί νόμοι έχουν θεσπιστεί για να επιτρέπεται αυτή η μέτρηση και να επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις. Οι νόμοι αυτοί θεωρούν ότι το BAC παραμένει σταθερό για κάποιες ώρες, αν και οι οδηγοί μπορούν να αμφισβητήσουν νομικά αυτές τις διαδικασίες.

Η αναγωγή στο μέλλον μπορείς να χρησιμοποιηθεί επίσης. Αν γνωρίζουμε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε, το χρόνο κατανάλωσης, το φύλο και το βάρος του ατόμου, μπορούμε να κάνουμε κατά προσέγγιση υπολογισμό του BAC στο μέλλον. Φυσικά, ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την αναγωγή στο παρελθόν, σχετικά με τα προβλήματα και τις παραδοχές που πρέπει να γίνουν.

Μαθηματικός υπολογισμός BAC

Το BAC μπορεί να υπολογιστεί χοντρικά με διάφορες μαθηματικές προσεγγίσεις. Αυτές οι προσεγγίσεις είναι χρήσιμες για τον υπολογισμό του BAC που δεν μετράται στο παρόν ή για να προβλέψουμε το BAC στο μέλλον. Η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος είναι να μετρηθεί η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώθηκε και αυτή η ποσότητα να διαιρεθεί με το συνολική ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο σώμα. Έτσι, παίρνουμε το ποσοστό του αλκοόλ ανά όγκο ύδατος στο αίμα.

Το φύλο που μετρούμενου ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στο BAC. Γενικά, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αναλογία ύδατος στο σώμα τους σε σχέση με τις γυναίκες (58% έναντι 49%). Γι’ αυτό και οι άνδρες χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα BAC στο αίμα τους. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι άνδρες είναι συνήθως βαρύτεροι από τις γυναίκες και το γεγονός ότι, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως, ο μηχανισμός τους μεταβολισμού της αιθυλικής αλκοόλης είναι διαφορετικός σε άνδρες και γυναίκες, καταλαβαίνουμε ότι, οι άνδρες μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ διατηρούν τα ίδια επίπεδα BAC.

Στην πραγματικότητα, η αιθυλική αλκοόλη δε διαλύεται από το νερό που υπάρχει στο σώμα ενός ανθρώπου μόνο, αλλά αποσυντίθεται και στον λιπώδη ιστό επίσης. Ένα μέρος της αιθυλικής αλκοόλης αφαιρείται από το αίμα και αποθηκεύεται προσωρινά στο λίπος. Γι’ αυτό το λόγο, στους υπολογισμούς του BAC, συνήθως, δεν υπολογίζουμε την ποσότητα του νερού στο σώμα, αλλά τη συνολική μάζα του ατόμου.

Ευχαριστώ.

Σημείωση: Το παρόν αποτελεί μετάφραση του σχετικού άρθρου της Wikipedia με μερικές τροποποιήσεις και μεταβολές.

Το παρόν άρθρο έχει αρχικά δημοσιευθεί εδώ: http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... 7#p2162457

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 556
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Αλκοολόμετρα

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Μάιος 2014, 23:48

Αλκοολόμετρα

Τα αλκοολόμετρα είναι συσκευές που υπολογίζουν το BAC λαμβάνοντας σαν δείγμα την εκπνοή ενός ατόμου. Υπάρχουν συσκευές που είναι πιστοποιημένες για χρήση από τις αρχές και συσκευές του εμπορίου για τον ερασιτέχνη χρήστη. Φυσικά, υπάρχουν και εργαστηριακές συσκευές με μεγαλύτερη ακρίβεια και κόστος. Στα Αγγλικά, το αλκοολόμετρο ονομάζεται breathanalys(z)er και με τον ίδιο τίτλο υπάρχουν και αντίστοιχα όργανα από την εταιρεία National Draeger. Παγκοσμίως, τα μηχανήματα αυτά, χρησιμοποιούν την ίδια ονομασία ως κατηγορία μηχανημάτων.

Μερικά τυπικά αλκοολόμετρα παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Εικόνα

Εικόνα

Ιστορία

Το 1927 ο Emil Bogen παρουσίασε μία δημοσίευση στην οποία περιέγραφε τα εξής: μαζεύοντας αέρα σε ένα γήπεδο αμερικάνου ποδοσφαίρου και κάνοντας στη συνέχεια έλεγχο για ίχνη αιθυλικής αλκοόλης,, ανακάλυψε ότι η αιθυλική αλκοόλη που περιεχόταν σε 2 L εκπνεόμενου αέρα, ήταν λίγο περισσότερη από αυτή που περιεχόταν σε 1 cm^3 ούρων. Φυσικά, οι δυνατότητες χρήσης της αναπνοής για έλεγχο της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα είχαν αναφερθεί από το 1874, όταν ο Anstie παρατήρησε πως, μικρές ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης εκκρίνονταν κατά την εκπνοή.

Η πρώτη συσκευή που έκανα πραγματικότητα τις μετρήσεις αιθυλικής αλκοόλη στον εκπνεόμενο αέρα, παρουσιάστηκε το 1938 από τον Harger και ονομάστηκε “μετρητής μέθης”. Η συσκευή αυτή, συνέλεγε την αναπνοή του ατόμου που εξεταζόταν σε ένα μπαλόνι, μέσα στη συσκευή. Το δείγμα της αναπνοής, περνούσε στη συνέχεια σε ένα διάλυμα όξινου υπερμαγγανικού καλίου. Η διαπίστωση της ύπαρξης αιθυλικής αλκοόλης γινόταν με την αλλαγή χρώματος του διαλύματος. Όσο μεγαλύτερη η αλλαγή χρώματος, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης στην αναπνοή.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Dr. Robert Borkenstein, Δκτης της πολιτειακής αστυνομίας της Ιντιάνα και αργότερα καθηγητής στο Παν/μιο της Ιντιάνα, θεωρείται ο πρώτος που κατασκεύασε συσκευή που μετράει το BAC μέσω του εκπνεόμενου αέρα. Το 1954 ο Borkenstein εφεύρε το αλκοολόμετρο, που χρησιμοποιούσε οξείδωση και φωτομετρία για να καθορίσει το BAC. Στη συνέχεια, τα αλκοολόμετρα αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας φασματομετρία υπερύθρου. Η εφεύρεση των αλκοολομέτρων, έδωσε στις αστυνομικές υπηρεσίες μία μέθοδο μέτρησης του επιπέδου αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα που, δεν ήταν επώδυνη και παρεμβατική στους ανθρώπους, ενώ ταυτοχρόνως, έδινε άμεσα αποτελέσματα καθορίζοντας τα επίπεδα της αιθυλικής αλκοόλης στην αναπνοή του μετρούμενου ατόμου τη στιγμή της μέτρησης. Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτά δε συσχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται στα αποτελέσματα (φύλο, βάρος, γενετική προδιάθεση κτλ).

Χημικές αντιδράσεις

Όταν το εξεταζόμενο άτομο εκπνεύσει στο αλκοολόμετρο, η αιθυλική αλκοόλη που τυχόν υπάρχει στην αναπνοή του οξειδώνεται σε οξικό οξύ στην άνοδο, σύμφωνα με την παρακάτω αντίδραση:

CH3CH2OH(g) + H2O(l) → CH3CO2H(l) + 4H+(aq) + 4e-

Στην κάθοδο, το ατμοσφαιρικό οξυγόνο μειώνεται, σύμφωνα με την αντίδραση:

O2(g) + 4H+(aq) + 4e- → 2H2O(l)

Αν δούμε την αντίδραση ολικά, έχουμε την οξείδωση της αιθυλικής αλκοόλης / αιθανόλη, προς οξικό οξύ και νερό, σύμφωνα με την αντίδραση:

CH3CH2OH(l) + O2(g) → CH3COOH(l) + H2O(l)

Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από την αντίδραση μετράται, επεξεργάζεται και παρουσιάζεται σαν μία προσέγγιση του BAC ή του BrAC, από το αλκοολόμετρο.

Σε αστυνομική χρήση

Τα αλκοολόμετρα, δεν μετράνε απευθείας το BAC, που στην πραγματικότητα απαιτεί την ανάλυση αίματος. Αντιθέτως, κάνουν εκτίμηση του BAC μετρώντας το ποσοστό της αιθυλικής αλκοόλης στην αναπνοή. Οι πιο διαδεδομένες τεχνολογίες κατασκευής αλκοολομέτρων είναι δύο:
 • 1. Τα επιτραπέζια συστήματα, μεγάλου όγκου και βάρους, χρησιμοποιούν φασματομετρία υπερύθρου ή κυψέλες καυσίμων ή συνδυασμό των δύο μεθόδων.

  2. Τα αλκοολόμετρα χειρός χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου με ηλεκτρόδια από λευκόχρυσο.
Ανάλογα με την περιοχή χρήσης τους, τα αλκοολόμετρα χειρός, θεωρούνται από συσκευές απλής ένδειξης χρήσης αλκοόλ, έως συσκευές πλήρως αποδεκτών μετρήσεων που συνδέονται με εκπυπωτή για γραπτή παράδοση των αποτελεσμάτων και επισύναψή τους στη κλήση.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Τυπικό αλκοολόμετρο της ΕΛ.ΑΣ.:

Εικόνα

Εμπορικές υλοποιήσεις

Τα αλκοολόμετρα που υπάρχουν στο εμπόριο καλύπτουν μία ευρεία γκάμα οικονομικών δυνατοτήτων. Έτσι, υπάρχουν για πώληση μηχανήματα εργαστηριακά, με ακρίβεια μεγαλύτερη αυτής των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η αστυνομία, μηχανήματα που χρησιμοποιεί η αστυνομία, αλλά συνήθως, αυτά που πωλούνται περισσότερο είναι φθηνά μηχανήματα με κόστος κάτω από 10€. Αυτές οι συσκευές, προφανώς έχουν μικρότερη ακρίβεια από τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι Αρχές (συνήθως 2 σημαντικά ψηφία έναντι 3), δεν παρουσιάζουν την ίδια αξιοπιστία, έχουν μικρότερο εύρος μετρήσεων (μέχρι συνήθως μέχρι 2,0 g/L) αλλά εμφανίζουν μεγαλύτερη ταχύτητα και το κόστος τους μπορεί να είναι ακόμα και 1€ (για συσκευές που απλά δείχνουν με χρώμα την τάξη του BAC). Αυτές οι συσκευές βασίζονται σε έναν ημιαγωγικό αισθητήρα που, ουσιαστικά, είναι μία μεταβλητή αντίσταση.

Στις ΗΠΑ, τα αλκοολόμετρα που πωλούνται σε ιδιώτες, παίρνουν έγκριση από την FDA (αντίστοιχο του δικού μας ΕΦΕΤ), ενώ αυτά που πωλούνται στις αρχές από το Τμήμα Μεταφορών του NHTS (κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ΥΜΕ). Έτσι, τα περισσότερα αλκοολόμετρα που αγοράζουμε κι εμείς στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα ειδικότερα) είναι πιστοποιημένα καθώς οι πωλήσεις τους γίνονται σε παγκόσμια κλίματα. Φυσικά, οι μετρήσεις που δίνουν δε δίνουν νομικά ερείσματα στους χρήστες, αλλά αποτελούν ενδείξεις που καλό είναι να χρησιμοποιούνται συμβουλευτικά, ειδικά από τους οδηγούς.

Στη διαδικασία εγκρίσεως που ακολουθείται, απαιτείται τα αλκοολόμετρα αυτά, να ανιχνεύσουν την παρουσία αιθυλικής αλκοόλης στον εκπνεόμενο αέρα και να δώσουν τιμές αντίστοιχες με αυτές ενός προϊόντος που ήδη πωλείται. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι οι μετρήσεις είναι ακριβείς, αλλά ότι τουλάχιστον η συσκευή λειτουργεί κανονικά και πληροί τις προδιαγραφές. Προς το παρόν, καμία συσκευή που χρησιμοποιεί ημιαγωγική διάταξη δε δίνει αποτελέσματα που να αποτελούν νομικό στοιχείο, ούτε έχει γίνει αποδεκτή για χρήση από τις Αρχές. Παρ’ όλα αυτά, οι χρήστες αυτών των συσκευών, παίρνουν μία ένδειξη, κατά προσέγγιση, του BAC, οπότε υπάρχει χώρος για πώληση τέτοιων συσκευών, οι οποίες βελτιώνονται με το χρόνο και γίνονται όλο και πιο φθηνές.

Μερικές τέτοιες συσκευές παρουσιάζονται παρακάτω:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Προβλήματα

Τα αλκοολόμετρα είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία και δίνουν λανθασμένα αποτελέσματα αν δεν είναι σωστά διακριβωμένα λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του σώματος του εξεταζόμενου ατόμου, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει υψηλή εξάτμιση και αντιστρόφως.

Ο τρόπος που φυσάμε έχει επίσης, μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα της μέτρησης. Μία μελέτη έχει δείξει ότι η ένδειξη μειώθηκε 11-14% αφότου ο εξεταζόμενος είχε ανέβει τις σκάλες ενός ορόφου και 22-25% αφού είχε επαναλάβει την ίδια διαδικασία. Σε άλλη μελέτη παρουσιάστηκε μείωση 15% στο BAC μετά από έντονη άσκηση ή υπερβολική πρόσληψη αέρα. Αν πάρουμε υπερβολική δόση αέρα για 20 sec, οι ενδείξεις μειώνονται κατά 32%, ενώ αν κάποιος κρατήσει την αναπνοή του για 30 sec, οι ενδείξεις αυξάνονται κατά 28%.

Μερικά αλκοολόμετρα θεωρούν ότι το μετρούμενο άτομο έχει αιματοκρίτη 47%. Ο αιματοκρίτης όμως κυμαίνεται μεταξύ 42-52% για τους άνδρες και 37-47% για τις γυναίκες. Ένα άτομο με χαμηλό αιματοκρίτη θα λαμβάνει υψηλές τιμές BAC.
Οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι, οι μετρήσεις εκπνεόμενου αέρα διαφέρουν τουλάχιστον 15% από την πραγματική συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα. Το 23% των μετρήσεων αποδεικνύεται ότι είναι υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές.

Διακρίβωση

Τα περισσότερα αλκοολόμετρα εμπορίου που χρησιμοποιούν ημιαγωγικούς αισθητήρες, παρουσιάζουν υψηλότερη τάση για μόλυνση από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τάση να ανιχνεύουν και άλλες ουσίες εκτός της αιθυλικής αλκοόλης. Οι αισθητήρες αυτοί πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6 μήνες. Τα επαγγελματικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι αρχές χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου με ηλεκτρόδια από λευκόχρυσο που έχουν μεγαλύτερες αντοχές. Και αυτά όμως, απαιτούν βαθμονόμηση, σε μεγαλύτερα όμως διαστήματα. Πάντα, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Η βαθμονόμηση είναι μια διαδικασία αντιστοίχησης των ενδείξεων του οργάνου με γνωστές ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης. Τα αλκοολόμετρα που χρησιμοποιούν οι αρχές θα πρέπει να περνούν συντήρηση και βαθμονόμηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, να φυλάσσονται και να διατηρούνται στις συνθήκες που απαιτεί ο κατασκευαστής και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού, για να δίνουν σωστές μετρήσεις.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι βαθμονόμησης ενός αλκοολομέτρου: η μέθοδος του “υγρού μπάνιου” και η μέθοδος του “ξηρού αερίου”. Και οι δύο μέθοδοι απαιτούν ειδικευμένο προσωπικό και εργαστηριακό εξοπλισμό. Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από απλούς πολίτες και αστυνομικούς χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εξοπλισμό.

Η μέθοδος του “ξηρού αερίου” είναι πιο εύκολη και φθηνή και χρησιμοποιεί ένα δοχείο με μίγμα αιθυλικής αλκοόλης και αζώτου υπό πίεση. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί από το ειδικευμένο προσωπικό επιτόπου και δεν απαιτεί εργαστήριο. Απαιτεί όμως πρόσβαση στο εσωτερικό του οργάνου, οπότε δεν εφαρμόζεται από αστυνομικά όργανα, από όσο γνωρίζω.

Η μέθοδος του “υγρού μπάνιου” χρησιμοποιεί ένα διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης και νερού που βρίσκεται σε ειδικό εξοπλισμό εξομοίωσης. Η μέθοδος αυτή είναι πιο ακριβή και εφαρμόζεται μόνο σε εργαστήριο. Το διάλυμα που χρησιμοποιείται για τη βαθμονόμηση πρέπει να αντικαθίσταται συχνά και να είναι πάντοτε καινούργιο.

Μερικά αλκοολόμετρα που χρησιμοποιούν ημιαγωγικές διατάξεις, επιτρέπουν την αλλαγή του αισθητήρα χωρίς να απαιτείται βαθμονόμηση, περιορίζοντας έτσι το κόστος αποστολής και χρήσης εργαστηριακού εξοπλισμού.

Ανίχνευση άλλων ουσιών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αλκοολομέτρων είναι η αδυναμία διάκρισης ουσιών, που παρουσιάζουν. Έτσι, δεν ανιχνεύουν μόνο την αιθυλική αλκοόλη, αλλά και άλλες ουσίες, με παρόμοια μοριακή δομή ή που δίνουν παρόμοιες αντιδράσεις.
Τα παλαιότερα αλκοολόμετρα περνούσαν τον εκπνεόμενο αέρα μέσα από ένα διάλυμα διχρωμικού καλίου που οξείδωνε την αιθυλική αλκοόλη σε οξικό οξύ αλλάζοντας το χρώμα του διαλύματος. Μία μονοχρωματική ακτίνα φωτός περνούσε διαμέσου του διαλύματος και ο ανιχνευτής κατέγραφε την αλλαγή στην ένταση του φωτός και έτσι, την αλλαγή του χρώματος που οδηγούσε σε μέτρηση του ποσοστού της αιθυλικής αλκοόλης στην αναπνοή. Επειδή όμως, το διχρωμικό κάλιο είναι ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, πολλές αλκοόλες μπορούν να οξειδωθούν δίνοντας λανθασμένα αποτελέσματα. Φυσικά, τέτοιου είδους σφάλματα είναι περιορισμένα, καθώς, ελάχιστες ουσίες που περιέχονται στον εκπνεόμενο αέρα οξειδώνονται.

Στα αλκοολόμετρα φασματομετρίας υπερύθρου, μία ακτίνα υπέρυθρου φωτός περνά μέσα από το συλληφθέν δείγμα αέρα που βρίσκεται εντός ενός χώρου στη συσκευή. Ανιχνεύεται τότε η απορρόφηση του δείγματος σαν συνάρτηση του μήκους κύματος της ακτίνας, και, κατασκευάζεται ένα διάγραμμα απορρόφησης που χρησιμοποιείται για αναγνώριση των συστατικών του δείγματος. Η απορρόφηση προκαλείται από την αρμονική ταλάντωση και την έκταση των δεσμών στα μόρια των ουσιών και εμφανίζεται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος για κάθε ουσία. Στην αιθυλική αλκοόλη, η απορρόφηση προκαλείται από το δεσμό Ο-Η στα μικρότερα μήκη κύματος. Όσο μεγαλύτερη η απορρόφηση του φωτός, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης στο δείγμα και τόσο μικρότερη η ποσότητα του φωτός που φτάνει στον ανιχνευτή στην άλλη πλευρά του δείγματος. Υπάρχουν όμως και άλλες ομάδες, εκτός από τις αλκοόλες που προκαλούν παρόμοια απορρόφηση, όπως είναι οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα καρβοξυλικά οξέα, ακόμα και οι υδρατμοί.

Ουσίες που εμποδίζουν σωστή μέτρηση

Μερικές φυσικές πτητικές ουσίες μπορεί να δώσουν λανθασμένες ενδείξεις σε ένα αλκοολόμετρο. Η ακετόνη είναι μία από αυτές. Όσοι βρίσκονται σε αυστηρή δίαιτα και οι διαβητικοί, παρουσιάζουν επίπεδα ακετόνης εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα πραγματικά. Τα αλκοολόμετρα που βασίζονται σε κυψέλες καυσίμων, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ, δεν ανιχνεύουν την ακετόνη.

Μία μελέτη στην Ισπανία (και στη Βραζιλία), έδειξε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με άσθμα προκαλούν λανθασμένες θετικές ενδείξεις στα αλκοολόμετρα.

Ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες ενδείξεις BAC. Για παράδειγμα ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, στα βερνίκια, στα καθαριστικά και γενικά πτητικές ουσίες, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το BAC. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν μειώσει στο ελάχιστο αυτά τα σφάλματα, αλλά δεν τα έχουν εκμηδενίσει.

Ομοιόσταση

Τα αλκοολόμετρα θεωρούν ότι το μετρούμενο άτομο παρουσιάζει αναλογία 2100:1 μεταξύ αλκοόλ στο αίμα και αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα. Εάν το αλκοολόμετρο κάνει εκτίμηση του BAC, τότε, μετράει το βάρος της αιθυλικής αλκοόλης στον όγκο της αναπνοής και έτσι, υπολογίζει τη μάζα της αιθυλικής αλκοόλης σε 2100 mL εκπνεόμενου αέρα. Αυτή η μέτρηση βρίσκεται σε άμεση αναλογία με τη μάζα αιθυλικής αλκοόλης σε 1 mL αίματος. Έτσι, προκύπτει η αναλογία 2100:1 ανάμεσα σε αλκοόλ στο αίμα και στην αναπνοή. Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 1300:1 και 3100:1 ή ακόμα περισσότερο, ακόμα και στο ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στην πραγματικότητα λόγο 2100:1 σύμφωνα με το νόμο του Henry που λέει ότι: όταν ένα υδατικό διάλυμα μιας πτητικής ουσίας έρθει σε ισορροπία με τον αέρα, τότε, η αναλογία της ουσίας στον αέρα και στο νερό διατηρείται σταθερή για δεδομένη θερμοκρασία. Το ανθρώπινο σώμα έχει θερμοκρασία 37 deg C κατά μέσο όρο. Ο εκπνεόμενος αέρας εξέρχεται του στόματος με θερμοκρασία 34 deg C. Η αιθυλική αλκοόλη στο σώμα ακολουθεί το νόμο του Henry καθώς είναι πτητική και διαλύεται στο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο πυρετός ή η υποθερμία δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα εις βάρος του μετρούμενου ατόμου, τα αλκοολόμετρα βαθμονομούνται σε λόγο 2100:1, μία υποτίμηση κατά 9%. Αν κάποιος άνθρωπος έχει πυρετό, τότε, υπάρχει υπερεκτίμηση του BAC, αλλά στην πράξη, ελάχιστοι οδηγούν με τόσο υψηλό πυρετό που επηρεάζει τις μετρήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1,8% του πληθυσμού παρουσιάζει αναλογία μικρότερη από 2100:1, έτσι, ένα αλκοολόμετρο βαθμονομημένο για λόγο 2100:1, θα κάνει υπερεκτίμηση του BAC. Περίπου 14% του πληθυσμού παρουσιάζει αναλογία μεγαλύτερη από 2100:1 προκαλώντας υποεκτίμηση του BAC.

Φυσικά, η υπόθεση για αναλογία 2100:1 λαμβάνει υπόψη της έναν “μέσο” άνθρωπο, που δεν υπάρχει και έτσι η ακριβής ανάλυση μετρώντας τον εκπνεόμενο αέρα είναι δύσκολη, καθώς η διακύμανση της αναλογίας είναι μεγάλη.

Η διακύμανση στην ποσότητα του εκπνεόμενου αέρα μπορεί να δώσει λανθασμένα χαμηλές μετρήσεις. Το γεγονός αυτό προέρχεται από τη βιολογικά φυσιολογική διακύμανση του BAC σαν συνάρτηση του όγκου του αέρα στους πνεύμονες και αποτελεί παράδειγμα ενός παράγοντα που υπεισέρχεται στην ισορροπία του νόμου του Henry που χρησιμοποιείται στα αλκοολόμετρα. Η παρουσία πτητικών ουσιών είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς επηρεάζεται η ισορροπία αυτή, καθώς μίγματα πτητικών ουσιών μπορεί να είναι πιο πτητικά από τις ίδιες τις ουσίες, με αποτέλεσμα, τη δημιουργία υψηλών επιπέδων αιθυλικής αλκοόλης στην ισορροπία αίματος / αναπνοής, χωρίς στην πραγματικότητα το μετρούμενο άτομο να έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Αλκοόλ στη στοματική κοιλότητα

Η πιο συνηθισμένη αιτία σφαλμάτων στα αλκοολόμετρα είναι η παρουσία αλκοόλ στο στόμα. Το αλκοολόμετρο υποθέτει πάντα ότι ο άερας που μετράει προέρχεται από τους πνεύμονες, ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχει περίπτωση, το αλκοόλ να προέρχεται από το στόμα, το λαιμό ή το στομάχι. Για να αποφύγουμε τέτοιες περιπτώσεις, ο νομοθέτης, στον τελευταίο ΚΟΚ, και μετά από δική μου παράθεση δημοσίευσης του Παν/μιου του Sao Paolo, επέβαλε την αναμονή 15 min τουλάχιστον, από την τελευταία κατανάλωση αλκοόλ, πριν τη μέτρηση.

Το αλκοόλ που υπάρχει στο στόμα και μετράται από το αλκοολόμετρο, δεν έχει περάσει στο αίμα διαμέσου του στομάχου και της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, αλλά απλά παρασύρεται από τον εκπνεόμενο αέρα. Έτσι, πολλαπλασιαζόμενο με την αναλογία 2100:1, δημιουργεί σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την πραγματική τιμή του BAC στο μετρούμενο άτομο. (Βλ. παραπάνω δημοσίευση για τη δοκιμή με την πλύση του στόματος με ουίσκι).

Εκτός από την πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ, οι ποσότητες που βρίσκονται στο στόμα και στον οισοφάγο μπορεί να προέρχονται από εμετό ή ερευγμό. Σε αυτή την περίπτωση, τα αέρια από το στομάχι ανεβαίνουν και επικάθονται στον μαλακό ιστό του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας, όπου μένουν μέχρι να εξαφανιστούν. Για τους ίδιους λόγους, ο νομοθέτης προβλέπει ότι το μετρούμενο άτομο πρέπει να βρίσκεται για 15 min τουλάχιστον εκτός επαφής με οτιδήποτε έχει σχέση με αλκοόλ. Στις ΗΠΑ, προβλέπεται παρακολούθηση του ατόμου για 15 min για τέτοια συμπτώματα, ώστε, να είναι σίγουρο ότι οι μετρήσεις θα είναι ακριβείς. Πολλά αλκοολόμετρα, μετρούν απότομες μειώσεις της συγκέντρωσης αιθυλικής αλκοόλης και απορρίπτουν τις μετρήσεις αυτές, ως προερχόμενες από ερευγμό του μετρούμενου ατόμου ή από υπολειπόμενο στη στοματική κοιλότητα αλκοόλ που παρασέρνεται από τον εκπνεόμενο αέρα.

Η παλινδρόμηση που εμφανίζεται συχνά σε ορισμένα άτομα είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει λανθασμένα τις ενδείξεις ενός αλκοολομέτρου. Το στομάχι διαχωρίζεται από το λαιμό με μία βαλβίδα, ώστε, να απαγορεύεται η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο και το στόμα. Αν η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει τελείως το διάκενο, τότε, υγρά και αέρια από το στομάχι ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο ή ακόμα και το στόμα και μετά μετρώνται από τα αλκοολόμετρα.

Αλκοόλ στο στόμα μπορεί να παραμείνει και για διάφορους άλλους λόγους. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, η περιοδοντίτιδα ή η τερηδόνα μπορεί να δημιουργήσουν θύλακες που κρατούν αλκοόλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σφάλματα μπορεί να δημιουργηθούν και από χρήση στοματικών διαλυμάτων ή ακόμα και από φιλί με άτομο που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Μετρήσεις κατά τη διάρκεια της απορρόφησης

Η απορρόφηση του αλκοόλ ξεκινά από 20 min (άδειο στομάχι) μέχρι 1,5 h (γεμάτο στομάχι) μετά την τελευταία κατανάλωση. Το μέγιστο της απορρόφησης συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα. Κατά την αρχική φάση της απορρόφησης, η κατανομή της αιθυλικής αλκοόλης στον οργανισμό δεν είναι ομοιόμορφη. Ομοιομορφία στην κατανομή του αλκοόλ στον οργανισμό συμβαίνει μόλις η απορρόφηση ολοκληρωθεί. Έτσι, πριν επέλθει ισορροπία, κάποια σημεία του σώματος έχουν υψηλότερο BAC σε σχέση με άλλα. Η ανομοιομορφία αυτή παρατηρείται και στις φλέβες και αρτηρίες, με το αρτηριακό αίμα να έχει υψηλότερο BAC σε σχέση με το φλεβικό. Οι αιμοληψίες φυσικά, γίνονται από φλέβες.

Κατά την αρχική φάση της απορρόφησης, το BAC στο αρτηριακό αίμα είναι υψηλότερο, ενώ στη συνέχεια, είναι μικρότερο σε σχέση με το φλεβικό. Αυτό ισχύει κυρίως για μικρές δόσεις αλκοόλ. Αν η κατανάλωση συνεχιστεί, το σώμα φτάνει σε ισορροπία όταν η απορρόφηση και η απομάκρυνση είναι ίσες. Θεωρούμε ρυθμό απορρόφησης 0,02 g/dL /h/ποτό και ρυθμό απομάκρυνσης 0,015 g/dL/h. Ως ποτό θεωρούμε 43 g ουίσκι ή 143 g κρασί ή 340 g μπύρα.

Η αιθυλική αλκοόλη στην αναπνοή είναι μία αναπαράσταση ουσιαστικά της ισορροπίας μεταξύ της συγκέντρωσης αιθυλικής αλκοόλης καθώς τα αέρια από το αίμα περνούν από τον αρτηριακό αίμα στους πνεύμονες και φεύγουν με την αναπνοή. Το φλεβικό αίμα, παίρνει οξυγόνο για να το διανείμει στο σώμα. Το BrAC είναι μικρότερο από το BAC. Για να ήταν ίδιες οι τιμές θα έπρεπε οι πνεύμονες να μπορούν να ξεφουσκώνουν τελείως σε κάθε αναπνοή. Η πιο ακριβής μέτρηση του BAC δίνεται από το υγρό εντός του οφθαλμού που προφανώς δε γίνεται να μετρηθεί με καμία μη επεμβατική μέθοδο.

Προβολή στο παρελθόν

Στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένο τα αλκοτέστ να λαμβάνουν χώρα στα τοπικά Α.Τ. οπότε η μέτρηση που γίνεται δίνει το BrAC εκείνη τη στιγμή. Έτσι όμως, δεν απαντάται το ερώτημα του ποιο ήταν το BAC κατά τη διάρκεια που το μετρούμενο άτομο οδηγούσε. Συνήθως, οι αστυνομικοί υπολογίζουν με αναγωγή στο παρελθόν (παλινδρομική παρεμβολή) το BAC. Χρησιμοποιούν ιδιότητες της φυσιολογίας (απορρόφηση, απομάκρυνση κτλ) για να υπολογίσουν το BrAC την ώρα οδήγησης και μετά υπολογίζουν το BAC.

Η παλινδρόμηση υπολογίζεται με βάση 5 παράγοντες και θεωρεί ρυθμό απομάκρυνσης 0,015 g/dL/h.

Παράδειγμα

Ώρα μέτρησης 22:00, αποτέλεσμα 0,080 BrAC, ώρα που έγινε το μπλόκο 21:00, ώρα τελευταίου ποτού 20:00, τελευταίο γεύμα 12:00.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γνωρίζουμε ότι το τελευταίο ποτό καταναλώθηκε με άδειο στομάχι, που σημαίνει ότι η απορρόφηση του τελευταίου ποτού ολοκληρώθηκε σε 1 h, δηλαδή στις 21:00. Την ώρα του μπλόκου, λοιπόν, το αλκοόλ είχε πλήρως απορροφηθεί. Από τη στιγμή του μπλόκου, μέχρι τη στιγμή της μέτρησης πέρασε 1 h, οπότε απομακρύνθηκε 0,015 g/dL, οπότε το αλκοόλ την ώρα του μπλόκου ήταν: 0,080 + 0,015 = 0,095 BrAC. Με βάση αυτό, υπολογίζεται τώρα και το BAC. Στην Ελλάδα φυσικά, θα αρκούσε και μόνο η τιμή του BrAC, αν και τέτοιου είδους έλεγχοι δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Μύθοι σχετικά με τα αλκοολόμετρα

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με ουσίες και τεχνικές που ξεγελούν τα αλκοολόμετρα, δίνοντας σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές BAC.

Το 2003 σε ένα επεισόδια των MythBusters δοκιμάστηκε μία σειρά μεθόδων που υποτίθεται ότι θα επέτρεπαν σε ένα άτομο να ξεγελάσει ένα αλκοολόμετρο. Δοκιμάστηκαν καραμέλες για την αναπνοή, κρεμμύδια, οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, κέρματα και μπαταρίες. Καμία από τις μεθόδους αυτές δεν είχε επιτυχία. Στην εκπομπή επισημάνθηκε ότι, μπορεί οι τεχνικές αυτές να ξεγελούν την αίσθηση της όσφρησης, αλλά, από τη στιγμή που η ανίχνευση της αιθυλικής αλκοόλης γίνεται με χημικές αντιδράσεις, οι ουσίες αυτές δεν σκεπάζουν την αιθυλική αλκοόλη όπως γίνεται στην όσφρηση, ασχέτως της ποσότητας που θα χρησιμοποιηθεί.

Στην εκπομπή, αναφέρθηκε επίσης ότι, ακόμα και να λειτουργούσε κάποια τεχνική από τις παραπάνω, θα απαιτούσε την εισαγωγή στο στόμα του μετρούμενου ατόμου ουσιών και αντικειμένων που θα γίνονταν αντιληπτά από τις Αρχές, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ένας ήδη μεθυσμένος οδηγός δυσκολεύεται να εκτελέσει αυτές τις διαδικασίες ακόμα και χωρίς να προσπαθεί να κρυφτεί.

Αναφέρθηκε, τέλος, ότι, ακόμα και αν ξεγελάσει κανείς ένα αλκοολόμετρο, η μέτρηση του BAC απευθείας με λήψη αίματος θα παρουσιάσει την αλήθεια. Φυσικά, αν η αρχική μέτρηση είναι αρνητική (με κάποιον μαγικό τρόπο), εννοείται ότι δε θα χρειαστεί μέτρηση με λήψη αίματος.

Άλλες ουσίες που μπορεί να μειώσουν το BAC είναι ο ενεργός άνθρακας που συγκρατεί την αιθυλική αλκοόλη, ή ένα οξειδωτικό αέριο (N2O, CL2, O3 κτλ) που μπορεί να ξεγελάσει ένα αλκοολόμετρο με κυψέλες καυσίμου. Οργανικοί παράγοντες μπορούν να ξεγελάσουν αλκοολόμετρα που χρησιμοποιούν φασματομετρία υπερύθρου. Τα τελευταία αλκοολόμετρα είναι πιο εύκολο να ξεγελαστούν σε σχέση με τα εργαστηριακά, καθώς κάνουν μετρήσεις σε μικρό μέρος του υπέρυθρου φάσματος. Οι ουσίες όμως αυτές, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αυξήσουν την απορρόφηση και επομένως και την ένδειξη BAC. Το Cl2 επίσης, είναι τοξικό και διαβρωτικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Και άλλες εκπομπές έχουν κάνει δοκιμές παρόμοιες με αυτές των MythBusters και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.

Προϊόντα που επηρεάζουν τις μετρήσεις

Προϊόντα όπως τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) μπορούν να ξεγελάσουν τα αλκοολόμετρα δίνοντας λανθασμένα υψηλές μετρήσεις. Το Listerine για παράδειγμα, περιέχει 27% αιθυλική αλκοόλη. Τα αλκοολόμετρα θεωρούν ότι ο εκπνεόμενος αέρας προέρχεται από τους πνεύμονες και το εκεί διαχεόμενο αλκοόλ, οπότε εφαρμόζοντας την αναλογία 2100:1 στον αέρα που έχει παρασύρει το στοματικό διάλυμα, εμφανίζονται εξαιρετικά υψηλές τιμές BAC, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ο νομοθέτης έχει προβλέψει τη διενέργεια του αλκοτέστ, 15 min τουλάχιστον από την τελευταία κατανάλωση αλκοόλ, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και τη χρήση στοματικών διαλυμάτων και συναφών προϊόντων που περιέχουν οινόπνευμα. Επίσης, αν η αρχική μέτρηση βγει πάνω από τα όρια που ορίζει ο νόμος για την επιβολή κυρώσεων, προβλέπεται και δεύτερη μέτρηση που ακολουθεί την πρώτη, μετά την παρέλευση 15 min τουλάχιστον.

Μία μελέτη που έλαβε χώρα, και, δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 1985 σε περιοδικό της Αστυνομίας των ΗΠΑ, είχε τίτλο: “ Field Sobriety Testing: Intoxilyzers and Listerine Antiseptic” . Επτά άτομα ελέγχθηκαν σε ένα Α.Τ. με ενδείξεις 0,00%. Κάθε άτομο, στη συνέχεια, έκανε στοματική πλύση με 20 mL Listerine για 30 s, όπως ορίζουν δηλαδή οι οδηγίες χρήσης. Και τα επτά άτομα ελέγχθηκαν στη συνέχεια στο αλκοολόμετρο με χρονικά διαστήματα 1, 3, 5, 10 min. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρχικά κατά μέσο όρο εμφανίστηκε BAC 0,43%, συγκέντρωση που πλησιάζει τα όρια που προκαλούν θάνατο, αν φυσικά η τιμή αυτή είναι πραγματική. Μετά από 3 min, η μέση τιμή ήταν 0,020%, παρά την απουσία αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα. Ακόμα και μετά από 5 min η μέση τιμή ήταν 0,011%.

Σε άλλη μελέτη, δοκιμάστηκαν οι επιδράσεις του σπρέι αναπνοής Binaca σε ένα αλκοολόμετρο Intoxilyzer 5000. Διενεργήθηκαν 23 δοκιμές με άτομα που ψέκασαν το στόμα τους και οι ενδείξεις έφτασαν μέχρι το 0,81%, πέρα και από τα όρια που ορίζουν το θάνατο. Οι επιδράσεις του σπρέι ήταν μετρήσιμες μέχρι και 18 min μετά τον ψεκασμό.

Ευχαριστώ.

Το παρόν άρθρο έχει αρχικά δημοσιευθεί εδώ: http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... 2#p2162952
Τελευταία επεξεργασία από pipinos1976 σε 09 Μάιος 2014, 23:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 556
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Μετρήσεις BAC

Δημοσίευση από pipinos1976 » 09 Μάιος 2014, 23:54

Μετρήσεις BAC

Τις ημέρες αυτές έκανα κάποιες δοκιμές με το αλκοολόμετρο.

Καταρχάς, επειδή κάποιοι ανέφεραν ότι δε δείχνει καλά κτλ, έκανα σήμερα την κλασσική δοκιμή. Μπούκωμα του στόματος με ουίσκι και μετά μέτρηση: 0,05% BAC ή 0,50 g/L. Αν διαβάσετε το άρθρο, κάνει αναγωγή αυτομάτως σε BAC από αυτό που μετράει στην αναπνοή. Η μέτρηση αυτή ήταν φυσιολογικότατη. Ξέπλυμα του στόματος με νερό και αναμονή 5 min: 0,00% BAC ή 0,00 g/L. Η λειτουργία του είναι φυσιολογική, λοιπόν, οπότε οι υπόλοιπες μετρήσεις ακολουθούν με μικρή εξήγηση.

Σάββατο

Κατά τις 22:00 πηγαίνω για φαγητό με 2 φίλους στη Γλυφάδα. Πίνουμε 0,5 L ή Kg (για τους ψυχασθενείς η πυκνότητα του κρασιού είναι 0,8-1,2 g/mL, οπότε, χοντρικά, ισχύει ό,τι και για το νερό L = Kg), δηλαδή από 1,5 ποτήρι ο καθένας. Λόγω περιοχής (έτσι βγαίνουν τα λεφτά), έγινε αυτό που περιμέναμε: το κρασί ήταν νερωμένο και το καταλάβαμε από την 1η γουλιά. Λόγω του γεγονότος αυτού το αλκοολόμετρο έπρεπε να δείξει ~0,1 g/L, αλλά δεν το μέτρησα εκείνη τη στιγμή.

Συνεχίζουμε σε μαγαζί κατά τη 1:00 και πίνω 1 ποτό μέχρι 2:30. Αυτό, έπρεπε να δείξει 0,50 g/L, αν ήταν μόνο του.

Συνολικά, δηλαδή, έπρεπε να είχα στο αίμα μου 0,50+0,10=0,60 g/L με όριο τα 0,50 g/L, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε την απομάκρυνση από τον οργανισμό.

Η απομάκρυνση είναι της τάξης του 0,015-0,020 g/dL/h για τον μέσο άνθρωπο, δηλαδή 0,15-0,20 g/L/h. Προφανώς, το κρασί είχε ήδη απομακρυνθεί όταν ξεκίνησα να πίνω το ποτό.

Αρχίζοντας από 1:00 και υπολογίζοντας πόσο απομακρυνόταν κάθε ώρα, στις 2:00 θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί 0,15-0,20 g/L, στις 3:00 0,30-0,40 g/L και στις 3.30 που έκανα τη μέτρηση με το αλκοολόμετρο 0,375-0,50 g/L, δηλαδή κάτι παραπάνω από 0,4 g/L. Ήμουν δηλαδή με μηδενικό σχεδόν αλκοόλ στον οργανισμό μου, πράγμα που επιβεβαίωσε και η μέτρηση που έκανα δείχνοντας 0,00% BAC ή 0,0 g/L.

Παρασκευή

Ξεκινήσαμε με ένα φίλο να πίνουμε κρασί στις 20:30 και μέχρι 22:30 είχαμε πιεί 0,5 L έκαστος, τρώγοντας όμως τεράστιες ποσότητες φαγητού. Θεωρητικά, θα έπρεπε να είχα στο αίμα μου 0,2 g/L * 4 = 0,8 g/L (4 ποτήρια γεμάτα = 0,5 L).

Συνεχίζουμε σε άλλο μαγαζί και πίνω, 1 ποτό, 2 σφηνάκια Jack και 1 υποβρύχιο.

Το ποτό το ξεκίνησα 23:00 και το τελείωσα 3:00 καθώς το μισό ποτήρι το έριξαν κάτω κάτι τύπισσες και μετά πήρα 2ο εκ του οποίου ήπια το μισό μέχρι που φύγαμε στις 3:00. Το 1ο σφηνάκι το ήπια 23:00 με το που μπήκαμε (κερασμένο από το μαγαζί). Το 2ο σφηνάκι το ήπια 23:30 (κέρασμα του φίλου σε γνωστούς). Το υποβρύχιο στις 2:00 (κέρασμα του μαγαζιού).

1 ποτό αντιστοιχεί σε 0,5 g/L. Τα 2 σφηνάκια αντιστοιχούν σε 0,3 g/L και το υποβρύχιο αντιστοιχεί σε 0,4 g/L (0,1 η μπύρα - πολύ σε σχέση με την ποσότητά της - και 0,3 το Jack). Οι τιμές αυτές είναι worst case ώστε να κάνω τον χειρότερο δυνατό υπολογισμό.

Από τα ποτά, λοιπόν, θα έπρεπε να έχω: 0,5+0,3+0,4= 1,2 g/L και μαζί με το κρασί 2,0 g/L με όριο το 0,5 g/L.

Θεωρώντας ότι ξεκινήσαμε στις 22:30 από το 1ο μαγαζί που φάγαμε, στις 2 ώρες που κάτσαμε εκεί, είχε απομακρυνθεί από τον οργανισμό μου 0,15-0,20 g/L/h * 2h = 0,30-0,40 g/L και είχα στο αίμα μου 0,4-0,5 g/L και ήμουν νόμιμος.

Ξεχνάω, τώρα αυτά και υπολογίζω συνολικά, θεωρώντας ότι έφυγα από το 2ο μαγαζί στις 3:00.

Από 20:30-3:00 έχουμε 6,5 h και στο διάστημα αυτό είχε απομακρυνθεί από τον οργανισμό μου 0,975-1,3 g/L. Θεωρητικά, λοιπόν, θα έπρεπε να έχω μετρήσεις 0,7-1,0 g/L και να είμαι για φυλακή. Στην πράξη όμως, λόγω: (1) υπερβολικού φαγητού, (2) μεγάλης κατανάλωσης νερού, (3) αποθήκευσης στο λίπος (πάχυνα λόγω χειμώνα), (4) οργανισμού, σίγουρα βρισκόμουν αρκετά πιο κάτω. Το πόσο δεν το γνωρίζω. Στις 4:30 που έκανα μέτρηση πάντως, η τιμή ήταν 0,0 g/L. Αν υπολογίσουμε 1,5 h * 0,2 g/L/h = 0,3 g/L απομάκρυνση στο διάστημα εξόδου από το μαγαζί και επιστροφής σπίτι, βγαίνοντας από το μαγαζί, πρέπει να βρισκόμουν περίπου στο 0,3-0,4 g/L, δηλαδή και πάλι νόμιμος.

Οι μετρήσεις αυτές αποδεικνύουν 2 πράγματα (για πολλοστή φορά):

1. Μπορείς να πιείς αρκετά και να είσαι νόμιμος, αρκεί να παίξεις σωστά με το χρόνο και τις ποσότητες των ποτών.

2. Οι μετρήσεις που κάνω κατά καιρούς, έχουν λογική συνέχεια και την απαραίτητη ακρίβεια ώστε, να αποδεικνύονται οδηγός για το μέλλον.

Να σημειώσω ότι δεν ενθαρρύνω κανέναν να πιεί και να οδηγήσει. Απλά, εξηγώ τον τρόπο που ενεργώ ώστε, και να μπορέσω να πιώ σε μία έξοδο, αλλά και να είμαι νόμιμος όταν οδηγώ.

Ευχαριστώ.

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευθεί στις 20/03/2011 εδώ: http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... 2#p2162542

ItaBita
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 19:15

Re: Αλκοτέστ

Δημοσίευση από ItaBita » 13 Μάιος 2014, 18:49

Mod (ItaBita): Η δημοσίευση διασπάστηκε λόγω μη σχετικότητας κάποιον σχολίων με το θέμα!!
Παρακαλείσθε να μένετε στο θέμα!
Σε κάθε άλλη περίπτωση (σε εφαρμογή του κανονισμού) τα άσχετα σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!

Την Νέα συζήτηση μπορείτε να την βρείτε εδώ. Αλκοτέστ (Μόνο τα άσχετα με το θέμα χωρίς τον κορμό)

kalikatzar0s
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 23 Μάιος 2014, 16:27

Re: Αλκοτέστ

Δημοσίευση από kalikatzar0s » 23 Μάιος 2014, 17:57

εχω διπλωμα Ε,Δ, και απο οτι με εχουν πει δεν πρεπει να εχω πιει καθολου
και σκεφτηκα εγω αν οδηγαω το δικο μου αμαξι επιβατικο παλι δεν μπορω να πιω καθολου ή μπορω οσο ειναι το οριο του απλου διπλωματος?
(δεν ξερω αν το εγραψα σε λαθος μερος αν χρειαστει μπορειτε να το μετακινησετε)

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 4642
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
Τοποθεσία: Βόλος

Re: Αλκοτέστ

Δημοσίευση από UltiMo_ » 23 Μάιος 2014, 19:24

το κάθε όχημα έχει το όριο του αντίστοιχου διπλώματος.
Όταν οδηγάς το Ε/Δ όχημα είναι μηδέν. Το Β όχημα έχει το δικό του όριο. Αλλα αν υπερβεις το όριο του Β διπλώματος οδηγώντας το ΙΧ σου, και σου αφαιρεθεί το δίπλωμα, σου αφαιρούνται όλα τα διπλώματα μαζί
When life throws you curves, aim for the apex
ὓβρις -> ἂτη -> νέμεσις -> τίσις

kalikatzar0s
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 23 Μάιος 2014, 16:27

Re: Αλκοτέστ

Δημοσίευση από kalikatzar0s » 23 Μάιος 2014, 22:04

UltiMo_ έγραψε:το κάθε όχημα έχει το όριο του αντίστοιχου διπλώματος.
Όταν οδηγάς το Ε/Δ όχημα είναι μηδέν. Το Β όχημα έχει το δικό του όριο. Αλλα αν υπερβεις το όριο του Β διπλώματος οδηγώντας το ΙΧ σου, και σου αφαιρεθεί το δίπλωμα, σου αφαιρούνται όλα τα διπλώματα μαζί
Το λόγικο είναι αυτό αλλά υσχυει οντως αυτό ?
Έχει τύχη σε κάποιον αυτή η περίπτωση?

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 4642
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
Τοποθεσία: Βόλος

Re: Αλκοτέστ

Δημοσίευση από UltiMo_ » 23 Μάιος 2014, 22:25

οχι, εδώ δεν πίνουμε
When life throws you curves, aim for the apex
ὓβρις -> ἂτη -> νέμεσις -> τίσις

Απάντηση

Επιστροφή σε “Συζητήσεις περί Νομικών & Διαδικαστικών Θεμάτων...”