Σελίδα 1 από 1

Ο πυροσβεστήρας είναι ΕΠΙΛΟΓΗ, όχι υποχρέωση...

Δημοσιεύτηκε: 03 Μαρ 2014, 05:49
από rasPUTIN
Απόγευμα Τρίτης, στην Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, πριν 4-5 χρόνια.

Ο καιρός πολύ καλός, η κίνηση χαμηλή και οι συνθήκες ιδανικές για ένα άνετο ταξίδι. Είμαι στο αμάξι με τον πατέρα και την κοπέλα μου. Στα 1.000 μέτρα μπροστά βλέπω την κίνηση να έχει σταματήσει. Κόβω ταχύτητα ανάβοντας παράλληλα τα alarm για να ενημερώσω τους μετά από εμένα οδηγούς και σταματάω πίσω από το τελευταίο αυτοκίνητο. Είχε γίνει τρακάρισμα.

Μετά από 2-3 λεπτά αναμονής, και ενώ όλοι έχουν κατέβει από τα αυτοκίνητά τους, παρατηρώ ξαφνικά μία έντονη κινητικότητα από όσους βρίσκονταν πιο κοντά στο σημείο του τρακαρίσματος. Από στόμα σε στόμα διαδίδεται ότι χρειάζονται πυροσβεστήρες διότι το ένα από τα αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν στο τρακάρισμα έπιασε φωτιά.

Επιστρέφω γρήγορα στο αμάξι, ανοίγω το πορτ-μπαγάζ και βγάζω τον εντελώς νόμιμο πυροσβεστήρα που προβλέπει ο νόμος να φέρω στο αμάξι. Είναι ένας πλαστικός πυροσβεστήρας χωρητικότητας 750ml αφρού.

Τρέχω με τον πυροσβεστήρα προς το σημείο του τρακαρίσματος, μαζί με όσους άλλους είχαν βγάλει τους πυροσβεστήρες τους για να βοηθήσω. Δίπλα μου ένας κύριος 50άρης κουβαλάει τον δικό του πυροσβεστήρα, όμοιο με τον δικό μου (απλώς διαφορετικής μάρκας).

Φτάνοντας στο σημείο του τρακαρίσματος, κάποιοι είχαν ήδη περιορίσει σημαντικά τη φωτιά και έμεναν ελάχιστες φλόγες διάσπαρτες. Προφανώς υπήρξε διαρροή βενζίνης την οποία πρόλαβαν πριν εξπλωθεί. Ο 50άρης κύριος, πλησιάζει μία εστία φωτιάς λίγο μεγαλύτερη από ένα πορτοκάλι σε μέγεθος, στρέφει τον πυροσβεστήρα στη βάση της και ψεκάζει. Και τότε συμβαίνει το μπαμ...


Όχι, το μπαμ δεν ήταν έκρηξη από τα αυτοκίνητα. Ήταν το μπαμ που έκανε μέσα μου (και μέσα του) η ηλιθιότητα που μας έδερνε και τους δύο.

Ο δικός του αφρός, τέλειωσε μέσα σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα. Όσο για τον δικό μου, βγήκε όπως βγαίνει ο αφρός ξυρίσματος από το μπουκάλι του. Καμμία πίεση, καμμία ορμή και, προφανώς, καμμία δραστικότητα ενάντια στη μικροεστία φωτιάς.

Ο 50άρης πετάει κάτω τον τελειωμένο του πυροσβεστήρα και αρχίζει να πατάει με τα πόδια του την μικροεστία, ώσπου τελικά τη σβήνει με ελάχιστο κόπο. Με κοιτάζει, τον κοιτάζω και κουνάμε το κεφάλι συνειδητοποιώντας το τεράστιο σφάλμα μας.

Νομικά ήμασταν καλυμμένοι 100%. Σε πιθανό έλεγο της Τροχαίας, είχαμε και οι δύο πυροσβεστήρες και σε κανέναν εκ των δύο δεν είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης. (Σημειωτέον ότι οι μικροί πλαστικοί πυροσβεστήρες δεν αναγομώνονται, απλώς πετιούνται όταν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους). Όμως:
  • Αν δεν υπήρχαν άλλοι πυροσβεστήρες τριγύρω
  • Αν κάποιου η ζωή κινδύνευε άμεσα
  • Αν ο μόνος τρόπος να μην καταλήξει το περιστατικό σε δράμα, ήταν να λειτουργήσουν οι πυροσβεστήρες μας, τότε
το περιστατικό θα είχε καταλήξει σε δράμα. Όχι "ίσως" να είχε καταλήξει. Ήταν σίγουρο ότι θα είχε καταλήξει.

Ο πυροσβεστήρας στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο σκάφος, στην επιχείρηση, δεν είναι υποχρέωση που πρέπει να τηρήσουμε για να είμαστε νόμιμοι. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Και θα κριθούμε γι' αυτό. Βάλε στο νου σου αυτό που σκέφτηκα αμέσως μετά από αυτή μου την εμπειρία:

Το αμάξι που καίγεται είναι το δικό σου και μέσα έχει εγκλωβιστεί η γυναίκα σου, το παιδί σου, ο γονιός σου, ο φίλος σου, το κατοικίδιό σου, οποιοσδήποτε τέλος πάντων. Και εσύ καλείσαι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή με τον πυροσβεστήρα που έχεις στα χέρια σου. Καταλαβαίνεις;

Και επειδή φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνεις εντελώς, θα βάλουμε ένα quiz:
Πόση ώρα διαρκεί ένας πυροσβεστήρας τριών λίτρων και σε τί απόσταση ψεκάζει;
Πριν πατήσεις το Play στο παρακάτω βίντεο, σκέψου καλά την απάντηση και γράφτη σε ένα χαρτί.



Αν η απάντησή που έγραψες στο χαρτί ήταν μεγαλύτερη από αυτό που είδες στο βίντεο, ήρθε η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να πας τώρα να πάρεις έναν σωστό πυροσβεστήρα. Α, και να πετάξεις τον παλιό.

Τέλος, να θυμάσαι και τα παρακάτω:
  • Ο καλύτερος πυροσβεστήρας γενικής χρήσης είναι ο Ξηράς Κόνεως. Και το ελάχιστο βάρος που πρέπει να έχει είναι 3 λίτρα. Αν είδες το βίντεο παραπάνω κατάλαβες γιατί. Αν δεν το είδες, να το δεις.
  • Ο πυροσβεστήρας πρέπει να ελέγχεται όταν το αναφέρει ο κατασκευαστής. Δεν το λέει για πλάκα, το εννοεί.
    Να αγοράζεις μόνο πυροσβεστήρες που έχουν το "κολλάρο" με την ημερομηνία παραγωγής τους επάνω. Όταν τον πας για αναγόμωση, το κατάστημα που θα την κάνει θα πρέπει να αφαιρέσει το κολλάρο με την παλιά ημερομηνία και να προσθέσει άλλο με την ημερομηνία αναγόμωσης. Έτσι θα ξέρεις ότι η αναγόμωση έγινε.
  • Τον πυροσβεστήρα σου πρέπει να τον ανακινείς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν η σκόνη κατακαθίσει στον πάτο ή στα τοιχώματα (αν τον έχεις αποθηγευμένο ξαπλωτό), την ώρα που θα τον χρειαστείς, απλά θα είναι εντελώς άχρηστος.
  • Επίσης, θα πρέπει να ελέγχεις ότι η πίεσή του είναι στα σωστά επίπεδα. Αυτό μπορείς να το δεις από τον ενδεικτικό μετρητή πίεσης (μανόμετρο) που έχουν όλοι οι σοβαροί πυροσβεστήρες. Αν στο μαγαζί που θα πας σου προτείνουν πυροσβεστήρα που να μην έχει τέτοιο όργανο, απλά χαιρέτα τους τον πλάτανο και φύγε επιτόπου.
  • Το μανόμετρο του πυροσβεστήρα για να δείξει τη σωστή ένδειξη πρέπει να το χτυπήσεις ελαφρά με τα δάχτυλα. Μην κάνεις το λάθος απλά να το κοιτάς, διότι μπορεί ο δείκτης του να έχει κολλήσει λόγω ακινησίας και να σου δείχνει λανθασμένη ένδειξη.
  • Ο πυροσβεστήρας έχει επάνω του οδηγίες χρήσης. Δεν είναι για όλους τους πυροσβεστήρες οι ίδιες. Αν δεν έχει παραστεί ανάγκη να τον χρησιμοποιήσεις μέχρι την ημέρα που θα πρέπει να τον πας για αναγόμωση (που στο εύχομαι), πήγαινε στην ύπαιθρο, σε μία αλάνα, σε ένα οικόπεδο και δοκίμασέ τον χωρίς να ανάψεις φωτιά. Και φρόντισε να τον δοκιμάσει και η γυναίκα ή ο άντρας σου, τα παιδιά σου, οι φίλοι σου. Μάθε πώς χρησιμοποιείται πριν χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσεις. Κάποιοι πυροσβεστήρες μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι αν δεν τους χειριστείς σωστά.
  • Στο αμάξι, στο σκάφος ή στο σπίτι, τον πυροσβεστήρα μην τον βάζεις σε μέρη που αν πιάσει φωτιά θα σου είναι δύσκολο ή αδύνατο να τον προσεγγίσεις. Κάτι τέτοιο καταργεί την ίδια σου την απόφαση να έχεις πυροσβεστήρα και είναι εντελώς μα εντελώς ηλίθιο.
Τα παρακάτω βίντεο αναφέρουν τη χρήση του πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως και διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Δεσ' τα για να πάρεις μια ιδέα...


Ο πυροσβεστήρας είναι ΕΠΙΛΟΓΗ, όχι υποχρέωση.
Και όλοι κρινόμαστε από τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ μας.


Πηγή: http://firstaidgreece.blogspot.gr/2010/ ... -post.html