Φώτα με τεχνολογία LED - «Επικινδύνως φωτεινά»

Από την απαλή μουσική μέχρι την ηχορύπανση και τον φωτισμό μέχρι το ξεστράβωμα των άλλων...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 1945
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Φώτα με τεχνολογία LED - «Επικινδύνως φωτεινά»

Δημοσίευση από Johnny » 31 Ιούλ 2018, 20:00

«Επικινδύνως φωτεινά» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα φώτα των νέων αυτοκινήτων...

Σύμφωνα με μελέτη της RAC, τα δύο τρίτα των οδηγών αναφέρουν πως τυφλώνονται στιγμιαία από τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων και κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμα και για 5-10 δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να ξαναβρούν την όρασή τους.

Είναι αυτά τα νέας γενιάς φώτα με τεχνολογία LED και λαμπτήρες xenon που παράγουν «ημερήσιο φως» που τίθενται στο στόχαστρο, σε αντιδιαστολή με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες των παλιότερης γενιάς μοντέλων.

Την ώρα λοιπόν που τα νέας τεχνολογίας φώτα κάνουν τον δρόμο πιο φωτεινό για τον οδηγό, δημιουργούν μάλλον πρόβλημα σε όλους τους άλλους. Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό και με άλλες παλιότερες, έχουν κάνει τον ΟΗΕ (World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations) να επανεξετάσει τη σχετική οδηγία, σύμφωνα με την οποία έχει ορίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα δικά της πρότυπα.

Το Working Party on Lighting and Light-Signalling των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αρχίσει να μελετά τα φώτα των αυτοκινήτων και θα αποφανθεί ως τον Απρίλιο, καθώς όπως μας λέει παράπονα για προσωρινή τύφλωση των οδηγών έρχονται πια από παντού. Ο εκπρόσωπος Τύπου της RAC, Pete Williams, δήλωσε σχετικά: «Η ένταση και η φωτεινότητα κάποιων από τα νέα φώτα των αυτοκινήτων προκαλούν ξεκάθαρα δυσκολίες σε όσους χρησιμοποιούν επίσης τον δρόμο».

Αν θα καθοριστεί μείωση των επιπέδων φωτεινότητας, όπως προβλέπουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, θα φανεί και μάλιστα σύντομα…
Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.com
Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6332
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Φώτα με τεχνολογία LED - «Επικινδύνως φωτεινά»

Δημοσίευση από MacPap » 03 Αύγ 2018, 09:57

Κάπου το έχουμε ξανά συζητήσει αυτό. Και το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην φωτεινότητα όσο στην θερμοκρασία του φωτός (χρώμα). Κάθε αστρονόμος που παρακολουθεί νύχτα τ' αστέρια θα σου πει μην ανάβεις άσπρο φως. Ο λόγος είναι πως στο μάτι υπάρχει μια ουσία που με το φως συγκεκριμένης θερμοκρασίας και πάνω καταστρέφεται με αποτέλεσμα μόλις σβήσει η πηγή δεν βλέπεις τίποτε για λεπτά. Σε αντιθεση με το κόκκινο φως πχ που όσο δυνατό και να είναι δεν στραβώνει.

Το βρήκα:
εδώ
OPEL: Επαναστατικά φώτα που δεν "τυφλώνουν"
και εδώ
XENON
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Ένα νεκρό χωριό από τροχαία, το χρόνο, φτάνει! Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες.
Αν ξέρεις το σωστό και παρ'όλα αυτά πράττεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ήχος & Φως...”