Το άγνωστο κόλπο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου -Πώς και γιατί μπορεί να σε σώσει

Χώρος ανοικτών συζητήσεων περί οδήγησης...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3431
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Το άγνωστο κόλπο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου -Πώς και γιατί μπορεί να σε σώσει

Δημοσίευση από Johnny »

Το άγνωστο κόλπο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου -
Πώς και γιατί μπορεί να σε σώσει.



Εικόνα


Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές, αλλά όχι μόνο με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Ένα εξάρτημα αυτού του σωτήριου μηχανισμού, μπορεί να φροντίσει και για τον απεγκλωβισμό μας.

Η ζώνη ασφαλείας αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» κάθε επιβάτη ενός αυτοκινήτου, με δεδομένο ότι περιορίζει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τον κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

Η ζώνη ασφαλείας, ωστόσο, δεν σώζει ζωές αποκλειστικά συγκρατώντας τους επιβάτες στη θέση τους, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και με έναν ακόμη τρόπο: Ειδικότερα, σε περίπτωση που κατά το ατύχημα επέλθει εγκλωβισμός των επιβατών στο όχημα, αυτοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πόρπη (σ.σ. το μεταλλικό μέρος της ζώνης) προκειμένου να σπάσουν το παράθυρο και να εξέλθουν από το αυτοκίνητο.



The Hidden secrets of car seat belts!

Φυσικά, για να επέλθει ο θρυμματισμός του παραθύρου μέσω της πόρπης, απαιτείται η καταβολή μεγάλης προσπάθειας από τον άνθρωπο που καταφύγει στη συγκεκριμένη λύση.

Μην ξεχνάμε ότι… καθ’ ύλην αρμόδιο για το σπάσιμο των παραθύρων είναι το λεγόμενο «σφυρί εκτάκτου ανάγκης αυτοκινήτου» με το οποίο τα παράθυρο γίνονται θρύψαλα… άκοπα. Πρόκειται για ένα aftermarket προϊόν που δεν ανήκει στον εξοπλισμού του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζώνες ασφαλείας έχουν και άλλες «κρυφές» λειτουργίες. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο «μείνει» στον δρόμο, ο οδηγός μπορεί να τραβήξει μέχρι τέρμα τη ζώνη ασφαλείας του και στη συνέχεια να κλείσει την πόρτα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να περάσει το σώμα του μέσα από τη ζώνη και να σπρώξει το όχημά του για μερικά μέτρα, «ρυμουλκώντας» το σε ένα ασφαλές σημείο.


Εικόνα


Τέλος, στη βάση της ζώνης ασφαλείας υπάρχει μια ετικέτα όπου αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής της ζώνης ασφαλείας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η ημερομηνία παραγωγής του αυτοκινήτου είναι προγενέστερη της ημερομηνίας της ζώνης, τότε πιθανότατα το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε ατύχημα.

Με αυτό τον τρόπο, ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου ΙΧ μπορεί να προστατευτεί από έναν επιτήδειο που του παρέχει ψευδείς πληροφορίες για το προς πώληση αυτοκίνητο.
Πηγή:carandmotor.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί οδήγησης...”