Προτάσεις: Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περιγραφές, εμπειρίες και οδηγίες για ταξίδια στην Ελλάδα...
Απάντηση
rasPUTIN
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4845
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Προτάσεις: Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση από rasPUTIN »

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κτίριο που στεγάζει το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το Μουσείο, που βρίσκεται επί της οδού Νέας Μοναστηρίου 7Β, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή εκθεμάτων.
Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει βαγόνι - τραπεζαρία του θρυλικού «Orient Express», που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ώς την Κωνσταντινούπολη. Τη συλλογή του μουσείου συμπληρώνουν ατμομηχανή του 1894, καθώς και χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις.

Εικόνα

Το κεντρικό κτίριο κατασκευάστηκε το 1894 και σύμφωνα με ορισμένους μελετητές είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι. Το κτίριο χτίστηκε για να στεγάσει την Υπηρεσία Στρατηγικής Εκμετάλλευσης της Εταιρίας Σιδηροδρόμων της Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης. Αποκαλούνταν «Στρατιωτική στάση» και αποτέλεσε σημείο ελέγχου όλων των σιδηροδρομικών σταθμών. Η χρήση του κτιρίου διακόπηκε το 1977.
Το 1996 υπογράφηκε σύμβαση εκμίσθωσής του μεταξύ του ΟΣΕ και του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα και έπειτα από τις επίμονες προσπάθειες του προέδρου του Συλλόγου και συνταξιούχου σιδηροδρομικού Ευθύμη Κοντόπουλου (σημερινού προέδρου του μουσείου). Κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου, λόγω της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αξίας του. Μνημεία χαρακτηρίστηκαν, επίσης, τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων που πλαισιώνουν το κεντρικό κτίριο και εκτιμάται ότι χτίστηκαν την ίδια περίοδο μ' αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι
rasPUTIN
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4845
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Προτάσεις: Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού



Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού με πολύ και σημαντική ιστορία.

Σήμερα αυτό το όμορφο κτίριο (ένα πανομοιότυπο είναι και η στρατιωτική στάση της Αλεξανδρούπολης) είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Στον δε περίβολο του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express».

Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν του «Orient Express», που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη, και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που επετέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ, ανακαίνισαν οι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης»,

Εικόνα

Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού, το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μέχρι και έπιπλο-νιπτήρα από το «βασιλικό συρμό» μπορεί να δει ο επισκέπτης του μουσείου. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν.

Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο κ. Ευθύμιος Κοντόπουλος, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης που έχει υπηρετήσει το σιδηρόδρομο επί 35 χρόνια, ενώ για άλλα 20 χρόνια αγωνίζεται για την ιστορία του. Ο ίδιος και τα μέλη υποστήριξης του Μουσείου σχεδιάζουν να προσθέσουν στην υπάρχουσα συλλογή του Μουσείου νέες στολές σιδηροδρομικών, ώστε να «εκπροσωπούνται» όλες οι χώρες των Βαλκανίων.

Εικόνα

Το μουσείο επισκέπτονται συνεχώς σχολεία. Και επειδή «ένα μηχανικό μουσείο πρέπει να έχει κίνηση», στην αυλή τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το τρένο και μπορούν να ανέβουν στη μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δραιζίνα.

Στον ίδιο χώρο του Μουσείου, σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι φιλοξενήθηκε πρόσφατα έκθεση για την ιστορία του σιδηρόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα και τη συμβολή του σιδηροδρόμου στο Μακεδονικό Αγώνα.

http://www.ose.gr/el/%CE%9C%CE%BF%CF%85 ... CF%82.aspx
οὐαὶ ὅταν καλῶς ὑμᾶς εἴπωσι πάντες οἱ ἄνθρωποι
Αλλοίμονον, όταν σας επαινέσουν όλοι οι άνθρωποι
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ταξίδια στην Ελλάδα...”