Νέα σήμανση για τον τύπο καυσίμου.

Ενημερώστε μας για τα τελευταία νέα που ακούσατε...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3383
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Νέα σήμανση για τον τύπο καυσίμου.

Δημοσίευση από Johnny »

Αλλάζει η σήμανση στα βενζινάδικα

Πώς θα αναγνωρίζεις το σωστό καύσιμο για κάθε αυτοκίνητο


Ευρωπαϊκή οδηγία επιβάλλει νέα σήμανση για τον τύπο καυσίμου στα πρατήρια όλης της Ευρώπης. Τι σημαίνει κάθε νέο σήμα και πώς να ξεχωρίσεις εκείνο που πρέπει για το αυτοκίνητό σου.

Σε ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των καυσίμων κίνησης αυτοκινήτων προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα οχήματα και πρατήρια βενζίνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως και στη χώρα μας, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα οδηγία και να προσθέσουν την κατάλληλη σήμανση που θα είναι και ο επίσημος τρόπος διάκρισης των καυσίμων από τις 12 Οκτώβρη.

Κύκλος, τετράγωνο και ρόμβος

Τα τρία βασικά σχήματα που υιοθέτησε η Ευρώπη είναι ο κύκλος για την βενζίνη, το τετράγωνο για το πετρέλαιο και ο ρόμβος για το αέριο. Πέραν όμως των γεωμετρικών σχημάτων, η σήμανση περιλαμβάνει και μια σειρά από κωδικούς, ανάλογα με τη σύνθεση του καυσίμου.


Εικόνα

Οι αντλίες που φέρουν τον κύκλο θα τροφοδοτούν τα οχήματα με βενζίνη, ενώ εντός αυτού θα αναγράφεται το γράμμα έψιλον (Ε). Ο αριθμός πλάι στο γράμμα υποδηλώνει την ποσότητα βιοκαυσίμων στην βενζίνη.

Έτσι, το Ε5 θα αφορά σε αμόλυβδη 95 και 98 οκτανίων με 5% περιεκτικότητα κατ' όγκο σε βιοκαύσιμα. Αντίστοιχα, το σήμα Ε10 αναφέρεται σε αμόλυβδη βενζίνη με 10% περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα.

Τέλος, ο κύκλος με την ένδειξη Ε85 αναφέρεται στην βενζίνη super.


Εικόνα

Όπου υπάρχει η τετράγωνη ένδειξη, η αντλία περιλαμβάνει πετρέλαιο κίνησης. Αντίστοιχα το Β στο εσωτερικό του σήματος υποδηλώνει την περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα, που διακρίνεται σε Β7 και Β10 αντίστοιχα.

Τέλος, στις αντλίες πετρελαίου κίνησης είναι πιθανό να δει κανείς τη σήμανση XTL. Αυτή αναφέρεται σε συνθετικό καύσιμο που δεν παράγεται από αργό πετρέλαιο.


Εικόνα

Στην περίπτωση του αερίου κίνησης υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ετικέτες. Το H2, για όσους θυμούνται χημεία από το σχολείο, αναφέρεται φυσικά σε αντλίες υδρογόνου. Το CNG αφορά σε φυσικό αέριο, ενώ το LNG αναφέρεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Τέλος, η ένδειξη LPG αφορά σε καύσιμη ύλη, υγροποιημένου αερίου πετρελαίου.


Νέα σήμανση και στα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα νέα οχήματα που ταξινομούνται από την 12η Οκτωβρίου και οι κατασκευαστές του, οφείλουν να τοποθετούν τη νέα σήμανση στο καπάκι του ντεπόζιτου, για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα οχήματα που έχουν ήδη ταξινομηθεί θα πρέπει να φέρουν τη νέα σήμανση.

Η περίοδος προσαρμογής ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση αλλαγής της σήμανσης σε ορισμένα πρατήρια, που θα φέρουν τα παλιά σήματα και πέραν της ημερομηνίας που ορίζει η ΕΕ.
Πηγή:news247.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6637
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Νέα σήμανση για τον τύπο καυσίμου.

Δημοσίευση από MacPap »

Αυτη η ιστορία με τα βιοκαύσιμα δεν την έχω καταλάβει. Στην Γερμανία οι οδηγοί δεν τα θέλουν και δνε τα βάζουν αλλα εχουν επιλογή!. Τωρα θα τα επιβάλλουν?

"Η ανεξήγητη φάρσα για το βιοκαύσιμο (Δυστυχώς στα Γερμανικά!)"
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Breaking News...”