ΕΛ.ΑΣ. και ασύρματες επικοινωνίες

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
Απάντηση
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

ΕΛ.ΑΣ. και ασύρματες επικοινωνίες

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Σύμφωνα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. πλέον το κύριο σύστημα επικοινωνίας της θα είναι το παλιό, καλό αναλογικό, ενώ το νέο σύστημα, που είχε εγκατασταθεί για τους Ο.Α., το γνωστό σε όλους TETRA, θα χρησιμοποιείται επικουρικά. Ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι καθαρά οικονομικός. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την συντήρηση του ψηφιακού συστήματος, την αντικατάσταση των φορητών συσκευών, αλλά και την τοποθέτηση νέων κεραιών και την αντικατάσταση των δυσλειτουργικών παλαιών.

Θα αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν τα τελευταία χρόνια με ψηφιακό σύστημα και οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η οποία, όπως πρέπει να τονιστεί, είναι προσωρινή μέχρι την εξεύρεση κάποιας λύσης σχετικά με το ψηφιακό σύστημα.

Καθώς τα χρόνια από την αρχική υιοθέτηση του συστήματος περνούσαν (αγορά συσκευών το 2003) απαιτήθηκε συντήρηση του συστήματος με αλλαγή μηχανημάτων που παρουσίαζαν βλάβες, αλλά και ανάγκη τοποθέτησης νέων κεραιών που θα κάλυπταν τα κενά που αρχικά υπήρχαν. Το 2007 έλαβε χώρα νέα αγορά ψηφιακών δεκτών που κάλυπταν τις ανάγκες μέχρι σήμερα, αλλά η συντήρηση και η αντικατάσταση των προβληματικών συσκευών ήταν ελλιπέστατη. Προτάθηκε τότε από μία εταιρεία (υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε) να συντηρήσει το σύστημα αλλάζοντας υπάρχουσες κεραίες και αναβαθμίζοντας τα μηχανήματα του δικτύου, κάτι που έλαβε χώρα, αλλά η προσφορά δεν κάλυπτε τις φορητές συσκευές, ούτε ήταν πλήρης με αντικατάσταση των κεραιών και τοποθέτηση νέων. Έτσι, παρουσιάζονταν πολλά κενά στην κάλυψη, αλλά και ασυμβατότητες ανάμεσα στους σταθμούς βάσης και τις φορητές συσκευές.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όμως, ήρθε με τις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι. Παρουσιάστηκαν τότε πολλά κενά κάλυψης και αδυναμία επικοινωνίας των αστυνομικών που επιχειρούσαν με το κέντρο, ενώ αργότερα υπήρξαν αναφορές για αδυναμία επικοινωνίας των φορητών συσκευών με το κέντρο (μπορούσαν να λάβουν σήμα, αλλά όχι να στείλουν). Όλα αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν από την αδυναμία διάθεσης επαρκών κονδυλίων για συντήρηση, πιστοποίηση και αναβάθμιση του συστήματος, ενώ η προσφορά της εταιρείας που ανέλαβε την συντήρηση δεν κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε σε πολλά άρθρα που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες, μερικά από τα οποία θα παραθέσω πιο κάτω.

Σε αυτό το σημείο θα κάνω δύο παρατηρήσεις σχετικά με αυτά που αναφέρουν τα άρθρα και η ΕΛ.ΑΣ. και δεν είναι απολύτως ακριβή.

1. Γίνεται αναφορά για άλλες αστυνομίες και στην χρήση ψηφιακών μέσων από αυτές. Αυτό είναι κάτι το πραγματικό, αλλά όχι 100% ακριβές. Στην Ε.Ε., όντως, χρησιμοποιούν TETRA, που έχει αρχή λειτουργίας όπως το σύστημα κινητής τηλεφωνίας και αποτρέπει τις παρακολουθήσεις. Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάτι αντίστοιχο, το P25, αλλά σε πολλά μικρότερα αστυνομικά τμήματα, αλλά και ολόκληρες περιοχές, χρησιμοποιούν αναλογικά συστήματα, είτε απλοϊκά, όπως τα VHF που έχουμε κι εδώ, είτε λίγο πιο πολύπλοκα, αλλά εκτός φιλοσοφίας και ασφάλειας του TETRA.

2. Η παρακολούθηση των συστημάτων αυτών από τους πολίτες είναι σχεδόν αδύνατη εντός Ε.Ε., ή όπου αλλού υπάρχει TETRA, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχουν ανιχνευτές (scanners) που παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας, με ρυθμίσεις για κάθε περιοχή, και όλα αυτά ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες (εκτός μερικών περιοχών με σχετική απαγόρευση). Ειδικά τα αναλογικά συστήματα, που υπάρχουν ακόμη στις ΗΠΑ σε πολλές περιοχές, είναι πολύ εύκολο να τα παρακολουθήσει κάποιος με φθηνό εξοπλισμό (της τάξης των μερικών δεκάδων δολαρίων). Οι εγκληματίες, λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούν την αστυνομία στις ΗΠΑ θα το κάνουν και στην Ελλάδα.

Και μία προσωπική άποψη.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να απαιτείται κρυπτογράφηση από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ στις ΗΠΑ επιτρέπεται η παρακολούθηση των επικοινωνιών της αστυνομίας από τους πολίτες. Όπως λένε στις ΗΠΑ: εφόσον η αστυνομία υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη, θα πρέπει να παρουσιάζει διαφάνεια ως προς τις επικοινωνίες της. Άλλωστε, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν εκεί είναι πολλαπλάσιοι αυτών που αντιμετωπίζουμε εδώ, στην Ελλάδα, οπότε δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί θα πρέπει η Τροχαία π.χ. να έχει κρυπτογραφημένο σύστημα ή γιατί θα πρέπει να απαγορεύεται η ακρόαση λόγω των εγκληματιών. Άλλωστε, όπως απέδειξε και η πράξη, οι εγκληματίες και με το ψηφιακό σύστημα είχαν πληροφόρηση από αστυνομικούς, οπότε ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν την έσωσε το ψηφιακό σύστημα. Η συνεχής προσπάθεια και η σωστή απόδοση της δικαιοσύνης (ειδικά το δεύτερο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα) είναι αυτά που θα σώσουν την χώρα και όχι η σπατάλη πόρων σε λειτουργίες που είναι κατ' ουσίαν άχρηστες (π.χ. GPS στα TETRA λες και δεν υπάρχει στο navi των περιπολικών) ή υπερβολικές δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του είδους της εγκληματικότητας που συναντούμε.

Παραπομπές:

Λύση για τη δυσλειτουργία των ασυρμάτων αναζητά η αστυνομία

Η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται την... σιγή ασυρμάτου

«Σιγή ασυρμάτου» στην ΕΛ.ΑΣ. – Με αναλογικό σύστημα 15ετίας επικοινωνούν πλέον οι αστυνομικοί

Ευχαριστώ.


pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: ΕΛ.ΑΣ. και ασύρματες επικοινωνίες

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Μία ενδιαφέρουσα είδηση πριν λίγο καιρό.

Ηλεκτρονικός πόλεμος των Τούρκων στον Έβρο - «Νέκρωσαν» τις τηλεπικοινωνίες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας
Ηλεκτρονικός πόλεμος των Τούρκων στον Έβρο - «Νέκρωσαν» τις τηλεπικοινωνίες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας

Η Τουρκία την περασμένη Τετάρτη εξαπέλυσε ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στον Έβρο, προφανώς «προβάροντας» τακτικές σε περίπτωση μείζονας στρατιωτικής εμπλοκής με την Ελλάδα.

Σε μια κίνηση που θορύβησε τόσο την Ελληνική Αστυνομία όσο και την ΕΥΠ, οι υπηρεσίες της γειτονικής χώρας επιχείρησαν και προσωρινά κατάφεραν να νεκρώσουν τις επικοινωνίες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, που περιπολούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Για να επιτευχθεί ο στόχος τους, έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται εγκατεστημένες στο σημείο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή είναι εφοδιασμένοι με απαρχαιωμένους, αναλογικούς ασυρμάτους που δεν εξασφαλίζουν ούτε το ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στην επικοινωνία.

Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, ελλείψει σύγχρονων ψηφιακών ασυρμάτων, οι αστυνομικοί στο πεδίο επικοινωνούν μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα, κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν τα στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών.

Την Τετάρτη λοιπόν, «βομβαρδίζοντας» με σήματα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον σε περιπτώσεις ηλεκτρονικού πολέμου, έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο, νεκρώνοντας τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούσαν στο σημείο και αφήνοντας τους αστυνομικούς χωρίς ασφαλείς επικοινωνίες.

Για το θέμα ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και η ΕΥΠ. Αναμένεται να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος ειδικά σε περίπτωση που παρόμοιες «επιθέσεις» επαναληφθούν. (Μία καλή πρώτη κίνηση θα ήταν πάντως να αγοράσουν σύγχρονους ασυρμάτους).

Η Τουρκία έχει αναπτύξει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εγχώριας παραγωγής τα οποία χρησιμοποιεί τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, και όπως φαίνεται και στον Έβρο.
Αυτά που γράφουν από κάτω, άλλες φορές έχουν κάποια σημεία ρεαλισμού, άλλες, τις περισσότερες, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο θέματα:

Οι αναλογικοί ασύρματοι είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από ψηφιακό σύστημα, κυψελωτό, όπως της κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι το Tetra, που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και υπάρχει ακόμη στην Αθήνα. Σήμερα, υπάρχει το Tetra 2, αλλά οι νεότερες εξελίξεις πάνε προς κινητά συστήματα 4ης γενιάς (LTE), τα οποία χρησιμοποιούνται από αρχές ασφαλείας και επιτρέπουν επικοινωνία (όπως και το Tetra) είτε μεταξύ κινητού και βάσης, είτε μεταξύ κινητών. Προφανώς, παίρνουν προτεραιότητα σε σχέση με τα δικά μας κινητά, άρα, ακόμη και σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου (π.χ. σεισμός) οι επικοινωνίες των Αρχών Ασφαλείας εξασφαλίζονται. Μειονέκτημα του Tetra η ανάγκη για σταθμούς βάσης και η συντήρηση ενός συστήματος μόνο για τις Αρχές, δηλαδή πρέπει να γεμίσει η χώρα νέες κεραίες και αυτές να συντηρούνται για την ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ. κτλ. Πλεονέκτημα του LTE ότι υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός σταθμών (οι κεραίες κινητής), μειονέκτημα ότι μπορεί να παρεμβληθεί εύκολα (π.χ. μηχανήματα φέρνεις από Κίνα με εξευτελιστικό κόστος, δηλαδή 10-20€ για να καλύψεις 100 τετραγωνικά).

Το δεύτερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση είναι κάποιοι ασύρματοι, όπως αυτοί του στρατού, που έχουν αναπήδηση συχνότητας. Οι δικοί μας έχουν 200 ή 300 hops per sec (δεν θυμάμαι για τους 9200). Αυτοί επιτρέπουν κινητικότητα, δεν απαιτούν υποδομή κεραιών, αλλά έχουν μεγάλο μέγεθος, κυρίως λόγω μπαταρίας, αφού καλύπτουν αποστάσεις τεράστιες (π.χ. οι φορητοί 9200 που έχει κάθε Λόχος έχουν εμβέλεια 50km, αλλά τεράστιο όγκο βάρος). Η παρεμβολή τους είναι δυνατή, αλλά δύσκολη, ειδικά σε κοντινές αποστάσεις. Υποκλοπή γίνεται, αλλά πάλι δύσκολα. Ενδεικτικά αναφέρω (αν διαβάσετε κάποιο σχόλιο πιο κάτω σχετικά με τους αμερικάνικους) ότι πριν από 10 χρόνια άνετα μπορούσαν να παρακολουθήσουν 2000 hops per sec (στο ΕΜΠ που γνωρίζω) και οι ΗΠΑ είχαν ασυρμάτους με πολύ πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αναπηδήσεων.

Με λίγα λόγια: παίζεις με ό,τι έχεις. Επιλέγεις λύση για το μέλλον (βλ LTE ή παρόμοιο) και προχωράς. Προσπαθείς να μην στηρίζεσαι ΠΟΤΕ σε ένα και μόνο "όπλο", αλλά μοιράζεις το ρίσκο. Ας σε ακούνε οι Τούρκοι, δεν σε ενδιαφέρει άμεσα. Απλά, αν εσύ έχεις σωστή πληροφορία (βλ. drone, κάμερες κτλ), μειώνεις δραματικά την εξάρτηση και τα προβλήματα από ασυρμάτους κτλ.

Ευχαριστώ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”