Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ζεσταίνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά την καμπίνα;

Εδώ θα βρείτε ότι έχει σχέση με την ηλεκτροκίνηση...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3051
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ζεσταίνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά την καμπίνα;

Δημοσίευση από Johnny »

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ζεσταίνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά την καμπίνα;


Τον χειμώνα όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο θέλουμε να ζεσταθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ένα ηλεκτρικό τα καταφέρνει καλύτερα ή χειρότερα από το θερμικό που έχεις σήμερα;

Μπορεί ο φετινός χειμώνας να είναι πάρα πολύ ήπιος σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, όμως ανάλογα την περιοχή ή/και την ώρα της ημέρας η θερμοκρασία πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.

Όταν κάνει κρύο, λοιπόν, θέλουμε μπαίνοντας στο αυτοκίνητο η θέρμανση να αρχίσει να λειτουργεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Άλλωστε το να φοράμε μπουφάν ενώ οδηγούμε δημιουργεί δυσκολίες στον έλεγχο του αυτοκινήτου, οπότε πρέπει η καμπίνα να ζεσταθεί γρήγορα ώστε να μπορούμε να οδηγούμε με λιγότερα ρούχα.

Στα παλιά αυτοκίνητα έπρεπε να περάσουν πολλά λεπτά πριν αρχίσει να λειτουργεί το καλοριφέρ, ενώ στα καινούρια αυτό γίνεται πιο γρήγορα. Δεδομένης της στροφής στα ηλεκτρικά, όμως, τι ισχύει; Σε ποιο είδος αυτοκινήτου θα ζεσταθούμε πιο γρήγορα; Σε ένα ηλεκτρικό ή σε ένα θερμικό;

Πώς διαφέρει η θέρμανση σε ηλεκτρικά και θερμικά αυτοκίνητα

Στα συμβατικά, θερμικά μοντέλα η λειτουργία της ζέστης συνδέεται άμεσα με τη θερμοκρασία του κινητήρα. Ουσιαστικά ο θερμός αέρας που φτάνει στην καμπίνα έχει περάσει από τον κινητήρα και έχει πάρει μέρος της θερμότητας που δημιουργείται εκεί. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν κάποια λεπτά, έτσι ώστε το μοτέρ να ζεσταθεί.

Από την άλλη, στα ηλεκτρικά δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση. Όταν ενεργοποιήσουμε τη θέρμανση μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού. Τότε ο αέρας ζεσταίνεται από αντιστάσεις ή από αντλία θερμότητας, ανάλογα τον εξοπλισμό του κάθε αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και δεν εξαρτάται από κανέναν εξωγενή παράγοντα, οπότε δεν υπάρχει χρόνος αναμονής.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα μας οδηγούν εύκολα στο γεγονός ότι η απάντηση είναι μία και είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης - πετρελαίου και σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό, εκείνο που θα ζεστάνει πιο γρήγορα την καμπίνα του είναι το ηλεκτρικό και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά χρόνου, καθώς η θέρμανση αρχίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Ενδεικτικά, μπορείτε παρακάτω να δείτε video με ένα Tesla Model 3 που χρειάζεται μόλις 5 λεπτά για να πάει από τους -3 στους 20 βαθμούς Κελσίου:


How fast will Tesla Model 3 2021 (heat pump) heat the cabin in minus 5 degrees Celsius?


Και εδώ, ένα ακόμη video, με μια κόντρα ηλεκτρικού αυτοκινήτου με θερμικό, στην ταχύτητα θέρμανσης της καμπίνας. Το μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης χρειάζεται 14 ολόκληρα λεπτά, ενώ το ηλεκτρικό ολοκληρώνει τη διαδικασία σε μόλις 4'!


Electric vs Gas - Heater Wars! How Long Does the Ford F-150 Lightning Take to Heat Up?


Ο «άσσος στο μανίκι» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μπορεί τα ηλεκτρικά να ζεσταίνουν πιο γρήγορα την καμπίνα, όμως διαθέτουν και έναν επιπλέον «άσσο στο μανίκι» τους, και αυτός είναι το pre-conditioning. Πρόκειται για μία δυνατότητα η οποία διαγράφει τελείως το ζήτημα του χρόνου για τη θέρμανση της καμπίνας, αφού ενεργοποιεί τον κλιματισμό πριν ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο. Το σύστημα λειτουργεί είτε με εντολή που δίνει ο χρήστης μέσω app στο κινητό του, είτε με χρονικό προγραμματισμό μέσα από το μενού από το infotainment του αυτοκινήτου.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η καμπίνα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου με pre-conditioning να έχει ήδη αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, όταν ο οδηγός ανοίξει την πόρτα για να μπει. Είναι μια δυνατότητα εντυπωσιακή, την οποία δε συναντάμε στα θερμικά αυτοκίνητα, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν μόνο μεγάλα και ακριβά μοντέλα.
Πηγή:Σωτήρης Χάλλας-gocar.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ηλεκτρικά αυτοκίνητα...”