Υβριδικό αυτοκίνητο η Ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ο χώρος των οχημάτων που χρησιμοποιούν πολλαπλές μορφές ενέργειας...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3630
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Υβριδικό αυτοκίνητο η Ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Δημοσίευση από Johnny »

Υβριδικό αυτοκίνητο |
Τι είναι & τι πρέπει να ξέρεις |
Με συμφέρει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο; |
Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;



Εικόνα


1. Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο;

Υβριδικό χαρακτηρίζεται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερους κινητήρες: ένα συμβατικό (βενζίνης ή πετρελαίου) και έναν ηλεκτρικό. Το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό κινητήρα για να ξεκινήσει και για να κινηθεί σε χαμηλές ταχύτητες. Ο συμβατικός κινητήρας ή κινητήρας εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιείται για υψηλότερες ταχύτητες.

Αυτή η εναλλαγή είναι και ο βασικότερος λόγος που τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται πολύ πιο οικονομικά από τα συμβατικά και κυρίως κατά την κίνηση στην πόλη. Με το σταμάτα-ξεκίνα της πόλης, το συμβατικό αυτοκίνητο καίει πολύ περισσότερο από όσο όταν τρέχει σε έναν αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα. Αντιθέτως, το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τον ηλεκτροκινητήρα.

Έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση, αφού δεν χρησιμοποιείται κάποιο συμβατικό καύσιμο για την εκκίνηση του αυτοκινήτου. Όταν πια ανοίξει ο δρόμος και το υβριδικό αυτοκίνητο αναπτύξει ταχύτητα, ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και η μπαταρία φορτίζεται ξανά. Αυτό λοιπόν που κάνει τα υβριδικά αυτοκίνητα να ξεχωρίζουν είναι ότι, περιορίζουν την κατανάλωση εκεί που τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν μπορούν: στην πόλη!

Τι είναι το υβριδικό μοντέλο plug-in;

Υπάρχουν δύο είδη υβριδικών αυτοκινήτων: τα αμιγώς υβριδικά και τα plug-in υβριδικά. Τα δύο αυτά μοντέλα έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και μια βασική διαφορά: τα αμιγώς υβριδικά αυτοκίνητα δεν έχουν υποδοχή για φορτιστή μπαταρίας. Ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγουν ενέργεια είναι, είτε μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε μέσω του έξυπνου συστήματος ανάκτησης ενέργειας.

Τα plug-in υβριδικά λειτουργούν όπως ακριβώς τα αμιγώς υβριδικά αυτοκίνητα. Η διαφορά είναι ότι αφενός έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και αφετέρου έχουν μια υποδοχή για βύσμα φορτιστή, δίνοντας σου έτσι τη δυνατότητα να το φορτίσεις από εξωτερική πηγή. Έτσι τα plug-in μοντέλα έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας όταν χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ηλεκτρική ενέργεια.

2. Τι πλεονεκτήματα έχει το υβριδικό αυτοκίνητο;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν και οι λόγοι για να τα αποκτήσεις είναι πολλοί.

Οικονομική οδήγηση

Ο τρόπος που λειτουργούν τα υβριδικά αυτοκίνητα, εκτός από eco-friendly τα κάνει και εξαιρετικά οικονομικά. Λόγω της χρήσης του ηλεκτροκινητήρα στα πρώτα χιλιόμετρα η βενζίνη ή το πετρέλαιο που καταναλώνει είναι πολύ λιγότερα με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους.

Επιπλέον, αυτή η εναλλαγή των κινητήρων αυξάνει την ευκολία και την αυτονομία. Ακόμη κι αν αδειάσουν οι μπαταρίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικά τον συμβατικό κινητήρα. Τον ανεφοδιάζεις σε οποιοδήποτε βενζινάδικο, χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις για σημείο φόρτισης. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη χώρα μας, μιας που δεν έχουν ακόμα στηθεί πολλά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών κινητήρων.

Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας

Στην πλειονότητά τους τα plug-in υβριδικά απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ τα υπόλοιπα υβριδικά μοντέλα πληρώνουν τέλη βάσει των εκπομπών CO2 που αναγράφουν στην άδεια κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, ένα υβριδικό που εκπέμπει έως 122 gr/km απαλλάσσεται πλήρως από τα τέλη, ενώ όποιο εκπέμπει πάνω από 123 gr/km, επιβαρύνεται αντίστοιχα. Άσε που πολλά από τα plug-in υβριδικά οχήματα μπορούν και να παρκάρουν δωρεάν σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης!

Επίσης, εάν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο, θα απολαμβάνεις και κάποια οφέλη που προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης απόκτησης φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, για τα υβριδικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 50 γρ/χλμ θα έχεις έκπτωση -75% επί του τέλους ταξινόμησης, ενώ για τα υβριδικά που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα έχεις έκπτωση -50% επί του τέλους ταξινόμησης.

Άνετη και αθόρυβη οδήγηση

Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι εξίσου άνετα στην οδήγησή τους με τα συμβατικά, ενώ έχουν και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αυτό του αθόρυβου ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα, η εναλλαγή από τον ηλεκτροκινητήρα στο συμβατικό κινητήρα γίνεται τόσο ομαλά, που δεν την καταλαβαίνεις!

Πράσινη κίνηση

Η κατανάλωση ρύπων που προκαλείται από το σταμάτα-ξεκίνα στους δρόμους της πόλης μηδενίζεται χάρη στο σύστημα start-stop του κινητήρα. Με αυτό το σύστημα, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στο φανάρι, η μηχανή σβήνει και για την επανεκκίνηση της χρησιμοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος παραμένει σε χρήση όσο το αυτοκίνητο αναπτύσσει χαμηλές ταχύτητες. Έτσι, η κατανάλωση βενζίνης ή πετρελαίου μηδενίζεται και μαζί της και οι ρύποι, κάνοντας τα υβριδικά αυτοκίνητα μια από τις πιο πράσινες λύσεις για να κινηθείς μέσα στην πόλη.

3. Έχουν προβλήματα τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Όπως και με κάθε αυτοκίνητο, έτσι και στην περίπτωση των υβριδικών υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Λοιπόν, ας δούμε τι προβλήματα έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα:

Μικρή διάρκεια μπαταρίας

Μπορεί ο ηλεκτρικός κινητήρας να είναι το βασικότερο πλεονέκτημα των υβριδικών αυτοκινήτων, έχει όμως και το μειονέκτημα ότι η πλήρης εκμετάλλευση της μπαταρίας οδηγεί σχετικά σύντομα στην εξάντλησή της. Δηλαδή, δεν μπορείς να βασιστείς αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια για μεγάλες μετακινήσεις.

Λιγότερη ισχύς

Τα υβριδικά μοντέλα αυτοκινήτων έχουν δύο πηγές ισχύος: τον συμβατικό κινητήρα (βενζίνης ή πετρελαίου) και τον ηλεκτρικό. Ο συμβατικός κινητήρας είναι και η κύρια πηγή και μερικές φορές είναι μικρότερος από τον κινητήρα ενός απλού, συμβατικού αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, ο ηλεκτροκινητήρας είναι εξ αρχής χαμηλότερης ισχύος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα υβριδικό αυτοκίνητο έχει συνολικά χαμηλότερη ισχύ από ένα συμβατικό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Γι’αυτό λοιπόν και θεωρείται περισσότερο κατάλληλο για μέσα στην πόλη – λαμβάνοντας υπόψη και τη χαμηλή εκπομπή ρύπων – παρά για υψηλές ταχύτητες.

Υψηλή τιμή & κόστος συντήρησης

Ένα ακόμη βασικό μειονέκτημα που έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι η υψηλή τιμή σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, αφού μπορεί να είναι και 5 με 10 χιλιάδες ευρώ ακριβότερα. Η συντήρηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι επίσης αρκετά ακριβή δεδομένου ότι διαθέτει διπλό κινητήρα, άρα “ζητάει” περισσότερη συντήρηση ενώ ταυτόχρονα η εύρεση μηχανικών που έχουν τις τεχνικές γνώσεις για τη συντήρηση των υβριδικών αυτοκινήτων είναι συχνά δύσκολη.

Ωστόσο, το σχετικά υψηλό κόστος συντήρησης και η υψηλή αγοραστική του αξία μπορούν να αντισταθμιστούν με την απόσβεση που κάνεις κατά τη χρήση του υβριδικού αυτοκινήτου, αλλά και με τις φοροαπαλλαγές που αναφέραμε παραπάνω.

Τώρα ξέρεις τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν.

Με συμφέρει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν δυναμικά στην ελληνική αγορά (και σε όλο τον κόσμο φυσικά) και με τις επιδοτήσεις που παρέχονται, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Όμως, είναι όντως προσιτά για όλους τους οδηγούς στη χώρα μας;

Κι αν υποθέσουμε ότι πρέπει να τα πληρώσουμε πιο ακριβά από αντίστοιχα βενζινοκίνητα – πετρελαιοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, τελικά αυτά τι παραπάνω θα μας προσφέρουν;

Γιατί να επενδύσεις σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;


Σίγουρα, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι μια επιλογή που θα σου κοστίσει ακριβά τη στιγμή της αγοράς. Αλλά όλα δείχνουν ότι δεν είναι απλώς ένα trend, αλλά μια τεχνολογία που ήρθε για να εδραιωθεί και να μείνει. Έτσι, σιγά σιγά βλέπουμε όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μικρά ή μεγαλύτερα, σε στυλ πόλης ή και πιο σπορ, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε οδηγού.

Αυτό που όλοι περιμένουμε να δούμε, είναι νέα ή και μεταχειρισμένα ηλεκτρικά μοντέλα σε πιο προσιτές τιμές (ειδικά μικρά μοντέλα πόλης).


Εικόνα



Πλεονεκτήματα ηλεκτρικού αυτοκινήτου

* Υπάρχει επιδότηση που θα σε βοηθήσει να αγοράσεις πιο οικονομικά.
* Παίρνεις επιπλέον έκπτωση (1000 ευρώ) με την απόσυρση του παλιού σου αυτοκινήτου.
* Δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας.
* Ο δακτύλιος δεν σε επηρεάζει, εφόσον μπορείς να κυκλοφορείς ελευθέρα.
* Παρκάρεις δωρεάν σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης.
* Κάνεις το καλύτερο για το περιβάλλον.
* Οδηγείς ένα πιο αθόρυβο αυτοκίνητο.
* Πλέον έχεις πάρα πολλές επιλογές, ανάλογα με το γούστο και το budget σου.

Μειονεκτήματα ηλεκτρικού αυτοκινήτου

* Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου κοστίζει πιο ακριβά (ακόμα και μέσω της επιδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα).
* Χρειάζονται 3-8 ώρες για φόρτιση (και κάποιες μπαταρίες έχουν μόλις 100 χλμ αυτονομία).
* Προς το παρόν, δεν επαρκεί ο αριθμός σημείων φόρτισης στο Ελληνικό οδικό δίκτυο. Ωστόσο, αν επιλέξεις να κάνεις εγκατάσταση φορτιστή για το ηλεκτρικό σου όχημα στο σπίτι, τότε το να φορτίζεις τη νύχτα θα σε διευκολύνει αρκετά!

Θέλεις να μάθεις τι διαφορά έχει το ηλεκτρικό από το υβριδικό αυτοκίνητο; Διάβασε το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για σένα!

Από τι τιμές ξεκινούν τώρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν στρέψει την προσοχή τους στα ηλεκτρικά μοντέλα. Καθένας φέρνει στην αγορά διαφορετικά μοντέλα, σε διαφορετικές τιμές. Ενδεικτικά, ας δούμε κάποια παραδείγματα:

* Fiat 500 Electric από 26.452 ευρώ
* Peugeot e-208 από 27.016 ευρώ
* Nissan Leaf από 29.016 ευρώ
* Opel Corsa-e από 29.355 ευρώ
* Smart forfour EQ από 21.532 ευρώ
* VW e-up! από 20.444 ευρώ

Υπάρχουν πολλά ακόμα μοντέλα στην ελληνική (και διεθνή) αγορά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο δημοφιλείς και οικονομικά προσιτές επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες. Σε περίπτωση μάλιστα που κάνεις και απόσυρση του παλιού σου αυτοκινήτου για να αγοράσεις ηλεκτρικό, μπορείς να εξοικονομήσεις 1.000 ευρώ επιπλέον.

Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν το όφελος από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Θέλεις η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή plug-in υβριδικού να γίνεται στο σπίτι; Τότε δεν έχεις παρά να εγκαταστήσεις έναν φορτιστή!

Με τις κρατικές επιδοτήσεις να ενθαρρύνουν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όλο και περισσότεροι αναζητούν τους τρόπους που θα φορτίζουν το όχημά τους. Όπως ξέρεις, μετά την αγορά ενός καινούριου ή μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος έρχονται και άλλα έξοδα, τα οποία είναι καλό να προσδιορίσεις.

Οπότε, πάμε να δούμε πού και πώς θα τροφοδοτείς με ρεύμα το όχημά σου και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσεις για την εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι.

Τι θα χρειαστείς για την οικιακή φόρτιση αυτοκινήτου;

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστείς αν σκέφτεσαι τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι είναι:

* έναν καθορισμένο χώρο στάθμευσης (ας πούμε ένα κλειστό γκαράζ) ή
* ένα συγκεκριμένο μέρος στην πιλοτή ή
* έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης σε οικόπεδο που σου ανήκει.

🔌 Πώς γίνεται η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για να έχεις τον φορτιστή στο σπίτι σου και με άνεση να τροφοδοτείς με ηλεκτρικό ρεύμα το όχημά σου, θα χρειαστεί πρώτα να γίνει η εγκατάσταση.

1. Τεχνική έκθεση

Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει τη μελέτη εγκατάστασης και να φροντίσει για την επιλογή κατάλληλου φορτιστή.

📍 Στην τεχνική έκθεση του ηλεκτρολόγου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού, θα βρεις πληροφορίες για τη λειτουργία και τον τρόπο χρήσης της εγκατάστασης, όπως:

* Το σημείο επαναφόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος με την αντίστοιχη υποδομή καλωδίωσης.
* Την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον χώρο στάθμευσης.

2. Αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Ακολουθεί η αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Για να πιστοποιηθεί η παροχή και εγκατάσταση, πρέπει να υποβάλεις το έντυπο σύνδεσης / ενημέρωσης Χαμηλής ή Μέσης Τάσης με τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία στην αρμόδια Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ.

Τι αλλάζει στη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία;

Εφόσον δεν μιλάμε για μονοκατοικία, πέρα από τις εργασίες για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία θα χρειαστεί να πάρεις και την «άδεια», όπως επίσης και να ενημερώσεις τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα:

* Ενημέρωσε τον διαχειριστή της πολυκατοικίας εγγράφως, για το τι θέλεις να κάνεις. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου για τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιήσεις.

* Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα να τοποθετηθεί και κοινόχρηστος φορτιστής για όλους τους κατοίκους της πολυκατοικίας.

* Δικαιούσαι να κάνεις την εγκατάσταση 30 ημέρες μετά από τη γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή, εφόσον η πλειοψηφία των συνιδιοκτητών δεν έχει εναντιωθεί στην εγκατάσταση. Στην περίπτωση που αρνηθούν, τότε αυτό θα γίνει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της άρνησής τους υπογεγραμμένη από ηλεκτρολόγο μηχανικό.


Εικόνα


Επιτρέπεται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η φόρτιση στο πεζοδρόμιο;

Όχι, η τοποθέτηση στο πεζοδρόμιο μιας εγκατάστασης για φόρτιση αυτοκινήτου είναι κάτι που απαγορεύεται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο για την ηλεκτροκίνηση γίνονται προσπάθειες με στόχο να μπορεί ο καθένας να βρίσκει σταθμούς φόρτισης σε όλο και περισσότερα σημεία!

💰 Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Το χρηματικό ποσό που θα διαθέσεις για την εγκατάσταση διαφέρει ανάλογα με το ηλεκτρικό σύστημα και τον τύπο εγκατάστασης. Επικοινώνησε με τον πάροχο ενέργειας για να μάθεις εάν υπάρχουν ειδικές τιμές για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο σπίτι, μιας και προσφέρονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση, που μπορούν να φτάσουν και τα 500 ευρώ!

📍 Πόσο κοστίζει μία πλήρης φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;


Πάμε να δούμε πόσα θα πληρώνεις φορτίζοντας στο σπίτι κάποια γνωστά αυτοκίνητα (7 ηλεκτρικά μοντέλα & 1 υβριδικό αυτοκίνητο).

#1 Tesla Model 3

Χωρητικότητα μπαταρίας = 50 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 354 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Tesla Model 3:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 7.95 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 11.05 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 5.90 ευρώ.

#2 BMW i3

Χωρητικότητα μπαταρίας = 42.2 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 359 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα μίας BMW i3:

Για έναν λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 6.71 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 9.33 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 4.98 ευρώ.

#3 Peugeot e-208


Χωρητικότητα μπαταρίας = 50 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 340 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Peugeot e-208:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 7.95 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 11.05 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 5.90 ευρώ.

#4 Hyundai Kona Electric

Χωρητικότητα μπαταρίας = 67.5 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 484 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Hyundai Kona Electric:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 10.73 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 14.92 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 7.97 ευρώ.

#5 Opel Corsa-e

Χωρητικότητα μπαταρίας = 50 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 340 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Opel Corsa-e:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 7.95 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 11.05 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 5.90 ευρώ.

#6 Nissan LEAF

Χωρητικότητα μπαταρίας = 62 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 385 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Nissan LEAF:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 9.86 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 13.70 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 7.32 ευρώ.

#7 Fiat 500e

Χωρητικότητα μπαταρίας = 42 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 320 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Fiat 500e:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 6.68 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 9.28 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 4.96 ευρώ.

#8 Kia Optima Plug-in Hybrid

Χωρητικότητα μπαταρίας = 7.8 kWh

Εκτιμώμενη αυτονομία* με ένα πλήρες γέμισμα = 44 χλμ.

👉 Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα ενός Kia Optima Plug-in Hybrid:

Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση έως 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα θα σου κοστίσει 1.24 ευρώ.
Για λογαριασμό ρεύματος με 4μηνη κατανάλωση πάνω από 2000kWh, ένα πλήρες γέμισμα κοστίζει 1.72 ευρώ.
Το ποσό που θα πληρώσεις για ένα πλήρες γέμισμα, φορτίζοντας εντός του ωραρίου χρέωσης με νυχτερινό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει μόλις 0.92 ευρώ.

*Η αυτονομία στο κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο επηρεάζεται και από τη χρήση που κάνεις. Για παράδειγμα, τα χιλιόμετρα αυτονομίας μειώνονται, όταν χρησιμοποιείς συχνότερα από ό,τι προβλέπεται τον κλιματισμό.


Οι υπολογισμοί γίνονται βάσει του τιμολογίου που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τον μήνα Οκτώβριο και εκτός του φόρου ΦΠΑ 6%.

Στους υπολογισμούς έχει συμπεριληφθεί και η κρατική επιδότηση. Δηλαδή:

* Τιμή κιλοβατώρας για κατανάλωση έως 2000 kWh το 4μηνο = 0.159 ευρώ.
* Τιμή κιλοβατώρας για κατανάλωση πάνω από 2000 kWh το 4μηνο = 0.221 ευρώ.
* Τιμή κιλοβατώρας με νυχτερινό τιμολόγιο και κατανάλωση έως 2000 kWh το 4μηνο = 0.118 ευρώ. Για πάνω από 2000 kWh η χρέωση αυξάνεται στα 0.168 ευρώ. Σε αυτό το άρθρο όπου βλέπεις υπολογισμό για νυχτερινό ρεύμα, θα βασίζεται σε 4μηνη κατανάλωση για έως 2000 kWh.

Ακόμα, αν εσύ προσπαθήσεις να μειώσεις κατά 15% την τη μέση ημερήσια κατανάλωση ρεύματος, συγκριτικά με πέρσι, θα δεις και άλλες εκπτώσεις στον λογαριασμό σου. Εδώ δεν υπολογίζουμε την έκπτωση αυτή, διότι το να την πάρεις εξαρτάται ξεκάθαρα από την κατανάλωσή σου.

📍 Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σταθμό;

Αν επιθυμείς ή χρειαστεί έκτακτα να γεμίσεις τις μπαταρίες στο ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο, ενώ είσαι στον δρόμο, τότε να ξέρεις πως το κόστος ποικίλει. Υπάρχουν δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπου μπορείς να φορτίσεις δωρεάν, μία επιλογή που σίγουρα θα προτιμήσεις.

Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε και βολικό. Η καλύτερη λύση όπως και να το κάνουμε είναι η φόρτιση το βράδυ με το αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από το σπίτι σου!

Πες όμως πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Μπορείς να ψάξεις όλες τις υποδομές φόρτισης που προσφέρει η περιοχή σου μαζί με όλα τα κόστη.

Ο περίφημος ταχυφορτιστής DC που σου δίνει την ταχύτερη φόρτιση, δεν σου δίνει και τη χαμηλότερη τιμή. Εδώ, το κόστος αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με έναν απλό φορτιστή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τώρα με την ακρίβεια, τα μέτρα και τις επιδοτήσεις ρεύματος, το κόστος παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό που απαιτεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

📍 Σε χιλιόμετρα: Πόσα πληρώνω αν κάνω 100km, πάντα με νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι μου;

Ας υποθέσουμε πως είσαι συνεπής και φορτίζεις πάντα τη νύχτα. Κάνοντας τους ίδιους υπολογισμούς με παραπάνω, για να διανύσεις 100 χλμ. τελικά θα πληρώσεις τα εξής ποσά:

* Tesla model 3 για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.67 ευρώ
* BMW i3 για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.39 ευρώ
* Peugeot e-208 για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.74 ευρώ
* Hyundai Kona Electric για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.65 ευρώ
* Opel Corsa-e για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.74 ευρώ
* Nissan LEAF για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.90 ευρώ
* Fiat 500e για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 1.55 ευρώ
* Kia Optima Plug-in Hybrid για να διανύσεις 100 χλμ. θα πληρώσεις 2.09 ευρώ

* Μόνο τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (ή PHEV) φορτίζουν, μεγιστοποιώντας τα οφέλη του κινητήρα εσωτερικής καύσης και ενός ηλεκτρικού μοτέρ.

Σε ένα υβριδικό όχημα τα 100 χλμ. με καύσιμο το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό μέγεθος, εφόσον είναι φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί παράλληλα και άλλο καύσιμο. Ωστόσο, αν θες να μην καις βενζίνη, μπορείς να κινείς το όχημά σου μόνο με χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, αρκεί να το φορτίζεις συχνότερα.

⏱️ Ποιος είναι ο χρόνος φόρτισης μπαταρίας αυτοκινήτου;

Ο συνολικός χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου, αλλά και τη λειτουργία φόρτισης που χρησιμοποιείς. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φορτιστούν οι μπαταρίες του αυτοκινήτου εξαρτάται από:

* τα κιλοβάτ (kW) που παρέχει ο σταθμός φόρτισης, αλλά και
* τον αριθμό των kW που το αυτοκίνητο μπορεί να δεχθεί.

Όσο μεγαλύτερη η ισχύς σε watt, τόσο πιο γρήγορα θα φορτίσεις το όχημα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φόρτισης και φυσικά με αντίστοιχο ποσοστό χρέωσης:

* Κανονικός – ο χρόνος φόρτισης για το 100% κυμαίνεται από 8 έως 24 ώρες για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και 2 με 5 ώρες για ένα υβριδικό plug-in.
* Γρήγορος – ο χρόνος φόρτισης για 20% με 80% μπορεί να πάρει λιγότερο από 60 λεπτά.

Άρα, ο μέσος χρόνος που θα χρειαστείς για να φορτίσεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού μπορεί να είναι μεταξύ της μίας ώρας με τη γρήγορη διαδικασία και ένα ολόκληρο βράδυ με την πιο αργή φόρτιση.
Πηγή:de-facto.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υβριδικά οχήματα...”