Εσωτερική Πολιτική

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Καραμπελιά σχετικά με την Ελλάδα και τον ρόλο της στο μέλλον. Αν και τον είχαν στους αναρχικούς, τώρα (;) κατάλαβε ότι πρέπει να υπάρχει έθνος, ομοιογένεια κτλ. Τα αντίστοιχα είχε πει και στην συνέντευξη στον 984 της Κρήτης. Αναφέρει και την πραγματικότητα σχετικά με το πώς άλλαξε η πολιτική και η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τους εθνομηδενιστές.Δύο εξαιρετικές συνεντεύξεις (σε συνέχεια) του Δ. Σταθακόπουλου, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πνευματικό παιδί του μεγάλου Νεοκλή Σαρρή. Η συζήτηση γίνεται σχετικά με την επανάσταση του 1821. Αξίζει πραγματικά να τα παρακολουθήσετε τα δύο βίντεο.

Ευχαριστώ.

Σημείωση: παρατηρήσατε ότι από την 1η δημοσίευση έφυγαν ήδη 2 βίντεο γιατί οι λογαριασμοί που τα είχαν ανεβάσει τερματίστηκαν; Αυτό θα γίνει ο κανόνας στο μέλλον.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Τί να γράψουμε σχετικά με αυτά που ζούμε; Η επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 προσπαθεί να καταστρέψει την Ελλάδα και να μας επιστρέψει στον έλεγχο της Τουρκίας. Ακούστε την παρακάτω συνέντευξη. Πραγματικά αυτά που έχουν δηλώσει οι κ.κ. καθηγητές της επιτροπής είναι όχι απλά παράλογα, αλλά στα όρια της σχιζοφρένειας. Χρειάζονται δέσιμο, αλλά πού να βρεθεί ελληνική κυβέρνηση;

Δείτε το όλο... πραγματικά 1000 ψέματα έχουν αναφέρει οι αχρείοι αυτοί τύποι...Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Ένα παλιό, αλλά ενδιαφέρον άρθρο από το αρχείο μου, το οποίο ξεκαθαρίζω τώρα (έχω ανοιχτές κάπου 250 καρτέλες σε 2 browsers στο tablet, άλλες 100 στο κινητό, και αρκετές δεκάδες στο PC και όλα πρέπει να τα ανεβάσω σιγά-σιγά, αφού δω ποια αξίζουν και ποια όχι).

Η απίστευτη ιστορία του Δημόσιου Χρέους στην Ελλάδα
Η απίστευτη ιστορία του Δημόσιου Χρέους στην Ελλάδα

Tην έρευνα πραγματοποίησε το 2010 ο οικονομολόγος κ. Γιώργος Αδαλής και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011

Αξίζει πραγματικά να διαβάσει το αναγνωστικό κοινό τα εξωφρενικά δάνεια που σύναψε η χώρα μας με τους γνωστούς Οίκους, που καταδυναστεύουν τη χώρα μας, πριν καν απαλλαγεί από τους Οθωμανούς!

Δάνεια, που στο σύνολό τους είναι αποικιοκρατικά, με εξοντωτικούς όρους, τα οποία αποπληρώσαμε μέχρι τελευταίας... δεκάρας!

Δάνεια, τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν, και στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ να γίνουν άμεσα απαιτητά από τους τοκογλύφους, οι οποίοι σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο υποτιμητικά!

Η έρευνα που ακολουθεί θα είναι πάντοτε επίκαιρη, για όσο διάστημα το πολιτικό προσωπικό της χώρας ΔΕΝ απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων από απεχθή δάνεια! Αν δεν βρεθεί ένας πολιτικός να βάλει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των δανείων που πληρώσαμε για πράγματα που δεν λάβαμε ποτέ.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση της έρευνας για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, χωρισμένη σε χρονικές περιόδους.

Η Ελληνική Επανάσταση είχε λάβει δάνεια ακόμη και για καριοφίλια που δεν παραλάβαμε ποτέ πριν το 1821, γεγονός που έμελε να σηματοδοτήσει τι θα επακολουθήσει αργότερα. Ετσι η ιστορία του Δημοσίου χρέους της χώρας μας χωρίζεται σε πολλές περιόδους τις οποίες και τις κατηγοριοποιούμε


Πρώτη περίοδος 1824 με 1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε ΔΕΚΑ (10) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλλικά φράγκα. Το πόσο «καλά παιδιά» ήμασταν, καθώς και πόσο τοκογλύφοι υπήρξαν οι… πρόγονοι του Ντομινίκ Στρος-Καν (δεν ξέρω αν τότε είχαν καμαριέρες), φαίνεται από το γεγονός ότι, ενώ η αναγραφόμενη αξία των ΔΕΚΑ αυτών δανείων ήταν 770 εκ. γαλλικά φράγκα, εντούτοις στο χέρι πήραμε μόνο… 464 εκ.! Τα υπόλοιπα δεν μας δόθηκαν ποτέ μιας και αποτέλεσαν… έξοδα φακέλων των Τραπεζών, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να χρεώσει ένας γνήσιος τοκογλύφος!
Από ποιους τα πήραμε, όμως;

• Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. στερλίνες

• Ένα των 60 εκ. γαλ. φρ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.

• Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γαλ .φρ.

• Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γαλ .φρ. και, τέλος,

• Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9,7 εκ. γαλ .φρ.

Την εποχή αυτή μεγάλη δύναμη είχε ο Στρατός. Οι πελατειακές σχέσεις, όμως, καθώς και η διαχείρισή τους ήταν ακριβώς η ίδια με τη σημερινή. Έτσι, η χώρα μας που διέθετε 20.000 τακτικό στρατό, έπαιρνε όλα αυτά τα δάνεια για να συντηρεί τους αξιωματικούς και να τους μισθοδοτεί! Φτάσαμε, έτσι, να έχουμε… 12.000 Αξιωματικούς. Δηλαδή, 1,4 αξιωματικοί για κάθε 2 φανταράκια! Το θέμα ήταν, λοιπόν, ποιος διέταξε ποιον, μιας κι όλοι καταλάβατε τι σκοπό είχαν τα δάνειά μας. Δάνεια που μας έδιναν με φειδώ οι μεγάλες δυνάμεις γιατί προσέβλεπαν στον πλούτο της χώρας μας μετά την απελευθέρωσή της και μας υποχρέωναν να στρατικοποιήσουμε την Ελλάδα για να αντέξει ως νεοσύστατο κράτος (δεν ξέρω αν σας φέρνει στο μυαλό κάτι από το σύγχρονο 7 προς 10, καθώς και την κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία)!

Οι περισσότεροι καπετάνιοι, τότε, εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι, ενώ ένας Στρατηγός έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες, στην ουσία πλήρωνε μόνο 3.000 μιας και είχε μόνο τόσους!

Η πρώτη πτώχευση ήταν θέμα χρόνου και ήρθε μόλις το 1825 .

Το 1826 ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Α. Ζαΐμης και στο ταμείο του κράτους βρήκε μόνο… 16 γρόσια! Δηλαδή ούτε καν μια λίρα!!
Τότε, λοιπόν, η Ελλάς ονομάστηκε για πρώτη φορά Ψωροκώσταινα.


Περίοδος του Όθωνα

Όταν έγινε Βασιλιάς ο Όθωνας, πήρε κι αυτός ένα… δανειάκι και μάλιστα με την εγγύηση των τριών μεγάλων Δυνάμεων (βλέπετε, υπήρχε και τότε μια... Τρόικα).

Κάθε μία εγγυήτρια δύναμη εγγυήθηκε... για το 1/3 του δανείου, με μια διαφορά: Η τρίτη δόση, η οποία ήταν 20 εκ. γαλλικά φράγκα, δεν καταβλήθηκε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ στη χώρα μας. (Σας θυμίζει τίποτε αυτό άραγε;)

Πάντως, όσα πήρε ο Όθωνας, δηλαδή τις δύο προηγούμενες δόσεις, σύνολο 20. εκ γαλ. φράγκα, οι Έλληνες δεν τα είδαν στις τσέπες τους μιας και το 57% κατακρατήθηκε από την δανειοδότρια τράπεζα στο εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την Αντιβασιλεία κυρίως σε έξοδα του… Βαυαρικού στρατού (πάλι οι Γερμανοί δηλαδή στη μέση)!

Τελικά, η καθαρή εισροή από το δάνειο για την Ελλάδα ήταν μόλις 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο.

Με αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο 1843, οπότε είχαμε και τη δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος.


Η Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή, κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, Σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κ.λπ.). Ήταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει. Τώρα, αν αυτό σας θυμίζει κάποιο νεότερο πολιτικό της Ελλάδος, σίγουρα δεν φταίμε εμείς. Αλλά κάπου έχει πάει το μυαλό σας ε;

Από την άλλη πλευρά, ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού.

Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γαλλικά φράγκα.

Και όπως ήταν φυσικό, ο υπερδανεισμός με τοκογλυφικούς όρους έφερε και πάλι το 1893 την τρίτη χρεοκοπία στη χώρα μας.

Έτσι, μέχρι το 1897 ο συνολικός δανεισμός μας έφθασε, όπως είπαμε, στα 770 εκ. γαλ .φρ., από τα οποία "στο χέρι" πήραμε 389 εκ. γ.φ., δηλαδή μόλις το 50,5%. Με τη συνηθισμένη τακτική, δηλαδή, υπογράψαμε στους τοκογλύφους «γραμμάτια» και "στο χέρι" πήραμε μόλις τα μισά. Και φυσικά τα τοκοχρεολύσια… έτρεχαν!

Το γελοίον της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα πλήρωσαν τελικά τα τρισέγγονα του Τρικούπη εις το ακέραιο και δέκα φορές πάνω!

Έτσι, το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (πάλι κάτι σας θυμίζει ο όρος αυτός, ε;) και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. (κάτι σαν τα 110 δις που πήρε ο Γιώργος δηλαδή)...

Απ’ αυτό το ποσό, το 62% καταβλήθηκε ως… αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας κυρίως για την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τον πόλεμο του 1897. Το 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης. Φανήκαμε, δηλαδή… παραπάνω από «κύριοι», αφού πληρώσαμε αποζημίωση σε αυτούς που παράνομα μας κατείχαν (αν και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε για την περίπτωση αυτή μια λέξη που αρχίζει από «Μ»).


Ακολουθεί μια δεύτερη περίοδος από το 1900 ως το 1945

Ως το 1914 υπάρχει μια περίοδος στην οποία αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και υποχωρεί ο κρατικός. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό Αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. γ. φ.

Τα δύο πρώτα (76 εκ. γ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. γ. φ. το 1914.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν:

- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων (από τότε ήταν της μόδας να πληρώνει η Ελλάδα χρεολύσια προηγούμενων δανείων με… νέα δάνεια)

- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και

- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι την περίοδο αυτή υπογράψαμε νέα δάνεια για να πληρώνουμε τα παλιά.

Από το 1915 ως το 1923 η Ελλάδα του διχασμού βρίσκεται εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και θα βρεθεί με τους πρόσφυγες απ’ αυτήν. Εδώ αρχίζουν και τα πραγματικά… δανειακά (πλην όμως τοκογλυφικά) ευτράπελα!

Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.), ενώ σε έξαρση βρίσκεται και ο εσωτερικός δανεισμός.

Ενώ η χώρα στην ουσία δεν μπορούσε να δανειστεί, και ουδείς γνώριζε το παραμικρό στο Κοινοβούλιο, ξαφνικά όλοι άρχισαν να μιλούν για δύο μυστικά δάνεια και μάλιστα μεγάλα!

Ένα το 1915 και ένα το 1916 , ισόποσα από 40 εκ. μάρκα έκαστο.
Αυτά τα 80 εκ. μάρκα δεν είχαν εγγραφεί πουθενά! Η Κυβέρνηση Σκουλούδη τα κράτησε εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή, και δεν τα ανέγραψε πουθενά λες και επρόκειτο για δάνειο του… «μπακάλη της γειτονιάς»!

Η υπόθεση έφτασε το 1918 στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας!

Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί σε κανένα συντεταγμένο κράτος παρά μόνο σε Αφρικανικές Δημοκρατίες, όπου οι Φύλαρχοι είχαν το… γενικό κουμάντο.


ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ... !

Την περίοδο αυτή υπογράψαμε και λάβαμε το πιο επαίσχυντο δάνειο που έχει πάρει ποτέ χώρα! Αισχρό όχι για το μέγεθός του, μιας και ήταν σχετικά μικρό, αλλά για τον λόγο που το λάβαμε! Προσέξτε λοιπόν:

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός, αποτελούμενος από δυνάμεις της Β. Ελλάδος, έχυσε το αίμα του για να καταλάβει μια στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομική γραμμή! Τη γραμμή Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Και το πέτυχε αυτό. Η γραμμή κατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό. Φαίνεται, όμως, ότι οι "Σύμμαχοι" είχαν άλλα σχέδια για μας.

Ενώ την καταλάβαμε εμείς, ξαφνικά οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι… η γραμμή τους ανήκει, στο πλαίσιο της "συμμαχικής μοιρασιάς" ! Όμως βρισκόταν σε Ελληνικά εδάφη και δεν μπορούσαμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Έτσι, μας εξανάγκασαν να την αγοράσουμε!!

Κι επειδή, ως συνήθως, δεν είχαμε λεφτά, μας έδωσαν το δάνειο και μάλιστα σε δολάρια. Μας έδωσαν ένα Καναδικό (δηλαδή Γαλλικό) δάνειο 8.000.000 δολαρίων για να πληρώσουμε στους Γάλλους μια σιδηροδρομική γραμμή, την οποία εμείς είχαμε καταλάβει με το στρατό μας!

Είπε κανείς τίποτα;


Περίοδος Μεσοπολέμου 1924 με 1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση.

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το Προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξία της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές!!

Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά (9) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ.

Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.

Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ., δηλαδή περισσότερα απ’ όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούσαμε 2 δισ. χρ. φρ. (Σας θυμίζει κάτι αυτό; Σας θυμίζω προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο: «Το 1994 χρωστούσαμε 90 δις ευρώ, πληρώσαμε 517 δις ως το 2010 και παρ' όλα αυτά χρωστάμε άλλα 340 δις»).

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός, ενώ θα παγώσει, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.


1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότησή της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημόσιο χρέος συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό Δ.Χ. το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα ΕΙΚΟΣΙΟΚΤΩ (28) εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ.

Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει! Καταλάβατε το μέγεθος της τοκογλυφίας;


Περίοδος Δικτατορίας 1967 με 1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα, ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει πολύ μικρή αύξηση.

Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δανειακού Χρέους εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσίων έργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δημόσιο Χρέος ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.


Περίοδος Μεταπολίτευσης 1975 με 1981 (Κυβέρνηση Καραμανλή)

Το προπολεμικό εξωτερικό Δημόσιο Χρέος, λόγω του διακανονισμού 1962-67, βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρία από τη γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.


Περίοδος 1981 με 1989 (Κυβέρνηση Α. Παπανδρέου)

Ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά. Οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση (ΔΕΚΟ) από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις, θα φθάσουν τις 640.000!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δημόσιο Χρέος, το οποίο είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικά δάνεια, εκ των οποίων το 81% διετέθη για την εξυπηρέτηση των δανείων! Εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό! Εκεί κάπου στο 1987 αρχίζει ο Γολγοθάς της Ελλάδος...

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα δάνειο το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981, και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς, μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει για τη χώρα μας έσοδο τακτικό, αλλά και έξοδο υπέρβαρο.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ψάξουμε σε μεγαλύτερο βάθος ιστορικά τα αρχεία της χώρας μας θα βρούμε και άλλα τέτοια πολλά. Το θέμα, όμως, είναι, και φαίνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, ότι η Ελλάδα όχι απλά ΔΕΝ αποτέλεσε το «κακομαθημένο παιδί» των συμμάχων και τον «μπαταχτσή» της κοινότητας, αλλά αποτέλεσε τον μεγάλο πελάτη των Δυτικών Τραπεζών και έναν από τους καλύτερους σε όλη τη Δυτική Οικονομία. Τόσο καλό, που οι Δυτικές Τράπεζες δεν είχαν καμία όρεξη να σταματήσουν να δανείζουν, αφού επί 200 χρόνια πλήρωνε αδιαμαρτύρητα!

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα κλασικό παράδειγμα στο οποίο στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή Δυτική Οικονομία, όταν αποφάσισε να μεταβληθεί σε «χρεοκρατία» (debtocracy) και ειδικά από την εποχή που ο χρυσός αποτελούσε το αντίκρισμα του πλούτου μιας χώρας! Όταν σταμάτησε αυτό και το χρήμα «γεννιόταν» από το χρέος (Θεωρία «το χρέος γεννά χρήμα»), η Ελλάδα αποτέλεσε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης των προηγμένων Δυτικών κρατών, όχι μόνο γιατί πλήρωνε τοκογλυφικά δάνεια, αλλά κυρίως γιατί με τα δάνεια αυτά αγόραζε στρατιωτικό υλικό και προϊόντα των χωρών που της δάνειζαν!


Έτσι, απ’ ό,τι είδατε τα τελευταία 200 χρόνια,

- πληρώναμε δάνεια τα οποία δεν λάβαμε ποτέ,
- είτε πληρώναμε μέχρι και 200 φορές πάνω από την αξία τους,
- είτε πληρώναμε δάνεια για πράγματα που χύσαμε το αίμα μας για να τα αποκτήσουμε!

Φτάσαμε στο σημείο να αποπληρώνουμε δάνεια της πρώτης περιόδου της Επαναστάσεως του 1821 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, και οι κατ' όνομα σύμμαχοί μας να κερδίζουν τεράστια ποσά από χρεολύσια κάθε χρόνο, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!

Και ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε ως λαός! Τα πληρώναμε εργαζόμενοι άοκνα και αγόγγυστα! Πληρώνουμε ακόμη και τους αιμοσταγείς κλέφτες του γερμανικού Ράιχ που στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατέκλεψαν την περιουσία της χώρας μας, ρούφηξαν τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και ρήμαξαν τον τόπο! Κατοχικές δυνάμεις που κατέσφαξαν τον Ελληνικό λαό και ουδέποτε μας αποζημίωσαν. Ενώ εμείς είχαμε αποζημιώσει ακόμη και τους Οθωμανούς που μας κατείχαν παράνομα επί 4 αιώνες!!

Από τις λίγες αυτές γραμμές που σας παραθέτουμε, είναι πλέον πρόδηλο ότι η χώρα μας ήταν από παλιά «άνδρο των διεθνών πλιατσικολόγων»...

Μπορεί να μας έδωσαν ψίχουλα για να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας, αλλά το εξαργύρωσαν επί δύο σχεδόν αιώνες! Για 200 χρόνια ο Έλληνας πληρώνει «αέρα» στους Γερμανούς και τους λοιπούς Φραγκολεβαντίνους, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία. Από το αστρονομικό ποσό που έχουμε πληρώσει τα 200 αυτά χρόνια, ζήτημα αν έχουμε λάβει στην πραγματικότητα ένα 25% και ίσως να είναι και μικρότερο.

Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000, φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια

Αυτό, λοιπόν, το άρθρο-έρευνα, κάθε Έλληνας του Εξωτερικού, είτε μένει σε χώρες της ΕΕ είτε εκτός, πρέπει να το μεταφράσει σε κάθε γλώσσα και να το διανείμει όπου και όπως μπορεί! Να το διαδώσει για να καταλάβουν οι λαοί πόσο μας κόστισε η ανεξαρτησία μας και τι πληρώνουμε επί σχεδόν 200 χρόνια στα "κοράκια" που διέλυσαν τη χώρα μας. Να το εμπεδώσουν καλά, γιατί έρχεται η σειρά τους...

Μεταφράστε το, διαδώστε το και βοηθήστε στην προσπάθεια να καταλάβουν οι λαοί του κόσμου ότι ο Έλληνας ήταν ο πλέον καλοπληρωτής δανείων τα τελευταία 200 χρόνια! Και αυτά που μας ζητούν σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά υπερ-τοκοχρεολύσια και ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση χρήμα, το οποίο λάβαμε στα χέρια μας και το σπαταλήσαμε.

Ο κ. Γιώργος Αδαλής είναι οικονομολόγος με ειδικότητα στην οικονομετρία, Μηχανικός Η/Υ και ίδρυσε το 1999 την πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα στην Ελλάδα (www.aegeantimes.gr)
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Γνωστά πράγματα, αν και οι λύσεις που προτείνονται είναι ανεδαφικές.

«Στην Κρήτη τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους»
«Στην Κρήτη τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους»

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο όπλα στο νησί- Οι τιμές στη μαύρη αγορά είναι διπλάσιες από τις νόμιμες στα καταστήματα

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας μπαίνουν κατά καιρούς πληροφορίες για παραδόσεις φορτίων με παράνομα όπλα από φορτηγά πλοία, μήκους 80 μέτρων, σε απόκρημνα σημεία στα νότια παράλια της Κρήτης.

Πρόκειται για περιοχές που δεν «βλέπουν» σε κάποιον παραλιακό δρόμο. Η πρόσβαση στις παραλίες γίνεται από κακοτράχαλους κάθετους δρόμους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών Αρχών, τα πλοία σβήνουν το σύστημα επικοινωνίας τους (AIS) και έτσι δεν εκπέμπουν σήμα για την πορεία τους.

Πλησιάζουν τις ακτές, ξεφορτώνουν το παράνομο φορτίο σε φουσκωτά και αναχωρούν ξανά για τα διεθνή ύδατα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η «δουλειά» αυτή γίνεται από δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, με τα κυκλώματα να ξεφορτώνουν περίπου 200-500 όπλα κάθε φορά, μαζί με χιλιάδες σφαίρες.

Αυτός εκτιμάται ότι είναι ένας από τους βασικούς τρόπους «ανατροφοδότησης» του νησιού με όπλα και πυρομαχικά, ενώ δεν αποκλείεται ένα μέρος αυτού του οπλισμού να καταλήγει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά στο νησί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, υπάρχουν ένα εκατομμύριο όπλα.

Πόσο, όμως, κοστίζουν στη μαύρη αγορά; «Το… αγαπημένο όλων πλέον υποπολυβόλο Ak-47 Kalashnikov, μπορεί να το βρει κάποιος σε τιμή που ξεκινά από 800-1.000 ευρώ και φτάνει τα 2.000-2.500 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης (τα κινέζικα αντίγραφα είναι πιο φθηνά), το πόσο χρησιμοποιημένο είναι και το εάν έχει αυτόματο κοντάκι.

Από 800 έως 1.500 ευρώ κοστίζουν πιστόλια ανατολικής προέλευσης.

Με 1.200 ευρώ, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα γιουγκοσλάβικο πιστόλι τύπου Zastava (με γεμιστήρα 8 φυσιγγίων), ενώ αρκετά υψηλότερη είναι η τιμή για ένα πιστόλι από δυτική χώρα (Glock, Magnum, USP) με το κόστος να ξεκινάει από 2.000 ευρώ και να φτάνει ακόμα και τις 4.000 ευρώ.

Επίσης, με μόλις 150-200 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου. Τέλος, ένα κουτί με 50 σφαίρες κοστίζει περίπου 50 ευρώ», επισημαίνει γνώστης της «μαύρης» αγοράς όπλων.

Γιατί, όμως, ένα νησί «πλημμυρισμένο» από όπλα να χρειάζεται ανατροφοδότηση; Ο Ρεθυμνιώτης εγκληματολόγος και συγγραφέας, Γιώργος Παπακωνσταντής, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος έχει το καλύτερο όπλο. Η επίδειξη γίνεται στα γλέντια, όπου ο ένας βλέπει το όπλο του άλλου. Εκεί γεννιέται η επιθυμία για αγορά όλο και πιο καινούργιων όπλων. Η Κρήτη έχει κυριολεκτικά γεμίσει. Υπάρχει ένας πυρήνας Κρητικών που τα κουβαλάει πάνω του και τα χρησιμοποιεί σε εκδηλώσεις. Όποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός, έχει και μεγαλύτερη εξουσία στο περιβάλλον του και στις δουλειές του. Μέσα από τη βία επιβάλλεται στους άλλους. Ένας μεγαλύτερος πυρήνας, σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, ανέχεται τα όπλα και δεν καταδικάζει τη χρήση τους».


Συγγραφέας και εγκληματολόγος μιλά για την οπλοχρησία στην Κρήτη

Ο Γιώργος Παπακωνσταντής εξηγεί ότι στην Κρήτη ακόμα και ο έμπορος όπλων δεν θεωρείται εγκληματίας και έτσι κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να βοηθήσει μία έρευνα της Αστυνομίας για τη σύλληψή του.

«Εάν γίνει μία σύλληψη σε κάποιο ορεινό χωριό για οπλοκατοχή, η κοινωνία θεωρεί τον συλληφθέντα άτυχο που έπεσε θύμα κάποιου ρουφιάνου. Η κοινωνία είναι αντίθετη σε τέτοιου είδους έρευνες. Η έξαρση της οπλοχρησίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 80’, όταν η οικονομική άνθηση, μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων, αύξησε την επιθυμία για όπλα, με την επίφαση της παράδοσης, της κρητικής κουλτούρας και της λεβεντιάς. Βλέπαμε όπλα του 1ου και 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκαν με Καλάσνικοφ και Uzi», προσθέτει ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι λύσεις που προτείνονται από τον κ. Παπακωνσταντή είναι η χορήγηση κινήτρων από το κράτος είτε για την παράδοση είτε για τη δήλωση των παράνομων όπλων και η διευκόλυνση έκδοσης νόμιμων αδειών, σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση όλων των νόμιμων όπλων από την Αστυνομία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι Αρχές να συνδέουν τους κάλυκες που εντοπίζονται, μετά από εγκληματικές πράξεις ή άσκοπους πυροβολισμούς, με τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Δείτε το βίντεο μετά το 22:00. Μιλάει για την μαφία που κυβερνά την χώρα. Τα γράφω πόσα χρόνια; 15 τουλάχιστον. Πόσα χρόνια τα λέω; 25 και βάλε. Τελικά, το κατάλαβε και ο Χίος τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όμως, θα χάσει, όπως χάσαμε όλοι όσοι τα βάλαμε με το σύστημα γιατί είναι περισσότεροι και ο απλός κόσμος είναι μαζί με το σύστημα, είτε από βλακεία, είτε από συμφέρον.

Υπάρχει σύμπραξη Αρχών και μαφίας για να κυβερνηθεί η χώρα. Οι Αρχές δίνουν τις γραμμές και τις εντολές και οι εγκληματίες εφαρμόζουν. Ο καθένας έχει τα δικά του τσιράκια και αυτά αλλάζουν μαζί με τις κυβερνήσεις. Οι βρώμικες δουλείες γίνονται από την μαφία/παρακράτος/αναρχικούς κτλ με βοήθεια από τις Αρχές (βλ. ΕΛΑΣ, Δικαιοσύνη).

"Ουδέποτε στη χώρα κυβέρνησε μόνη της οποιαδήποτε πολιτική εξουσία χωρίς την βοήθεια εγκληματικών στοιχείων, είτε για να μαζεύουν τα μαύρα ταμεία, είτε για να παρέχουν προστασία."Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Κάνω μια εκκαθάριση του αρχείου μου αυτόν τον καιρό (πετάω πολλά πράγματα), οπότε θα ανεβάζω διάφορα, έστω και αν είναι πολύ παλιά.

Ένα άρθρο σχετικά με το τι έγινε την περίοδο πριν την είσοδο στο ΔΝΤ.

Τα κόλπα - βόμβες που έφεραν τα εφιαλτικά Μνημόνια
Τα κόλπα - βόμβες που έφεραν τα εφιαλτικά Μνημόνια

ΕΦΕΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

- Στα δίχτυα των δικαστών το μυστικό κόλπο της «Goldman Sachs» επί Σημίτη
- Εγγραφο-ντοκουμέντο για το πώς μαγείρευαν τεχνητό έλλειμμα το 2010
- Κόντρες δικαστών-εισαγγελέα για τα «στημένα» Μνημόνια
- Αποκαλύψεις που σοκάρουν κάνει στην «Κ.Ε.» ο Ν. Λογοθέτης της ΕΛΣΤΑΤ

Μεγάλη δικαστική κόντρα με ευθείες πολιτικές αναφορές, για το αν έπρεπε η χώρα να μπει στο Μνημόνιο ή όχι, καταγράφεται στο βούλευμα για τα διαβόητα ελλείμματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η απλή ανάγνωση του βουλεύματος είναι αρκετή για να καταδείξει το άγριο παρασκήνιο που εξελισσόταν στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 2010.

Το βούλευμα καταγράφει συνθήκες τριτοκοσμικής σοβαρότητας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι συνθήκες αυτές, δυστυχώς, ενισχύονται από έγγραφα-ντοκουμέντα, που σε ανύποπτο χρόνο διακινήθηκαν στην κορυφή της κυβέρνησης.

Μια επιστολή που είχε σταλεί το κρίσιμο εκείνο διάστημα (Οκτώβριος του 2010) από τον αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Νίκο Λογοθέτη στο υπουργείο Οικονομικών, περιέγραφε ξεπούλημα της χώρας με υπόγειες συνεννοήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο (τότε) αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, που δικαιώνεται από το δικαστικό βούλευμα, αποκαλύπτει στην «Ε» το μεγάλο «στήσιμο» της Ελλάδας στα Μνημόνια με ένα μυστικό κόλπο της περίφημης Goldman Sachs. Για να γίνει το κόλπο αυτό διατέθηκαν «κάπου» στην Ελλάδα 265 εκατομμύρια δολάρια.

Το κόλπο (SWAP) της Goldman Sachs αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύεται στο δικαστικό βούλευμα.

Τα γεγονότα, που, κατά το βούλευμα, έχουν ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα για το αν κάποιοι κρέμασαν και ξεπούλησαν την Ελλάδα:

Η Νέα Δημοκρατία προκήρυξε τις εκλογές του 2009 τον Αύγουστο και τις όρισε στις 4 Οκτωβρίου 2009. Θυμήθηκε να στείλει στις Βρυξέλλες το ύψος του ελλείμματος μόλις 48 ώρες πριν απ' τις εκλογές. Τελευταία εργάσιμη ημέρα. Δηλαδή Παρασκευή... Και το έλλειμμα ήταν... αριστούργημα! Μόλις 6%!

Την Κυριακή κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να... διπλασιάσει το έλλειμμα μετά ακριβώς 15 ημέρες. Στις 21 Οκτώβρη ανακοίνωσε έλλειμμα στο 12,6%.

Κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να μπούμε σε Μνημόνια γιατί έπρεπε να είναι πάνω από 15,5%.

Τον Γενάρη του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διένειμε ένα δισ. ευρώ σε πολίτες ως επίδομα αλληλεγγύης με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Ετσι, υλοποίησε το «λεφτά υπάρχουν» και μέχρι σήμερα αρνείται να απαντήσει σε ποια φυσικά πρόσωπα έδωσε τα χρήματα αυτά, γιατί μεταξύ άλλων πήραν επίδομα αλληλεγγύης και πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι και επιχειρηματίες με βίλες και πισίνες...

Ενα μήνα μετά δημιούργησε τη νέα ΕΛΣΤΑΤ, την οποία άφησε ακέφαλη για... 5 μήνες. Το βούλευμα αναφέρει ότι επειδή η ΕΛΣΤΑΤ ήταν ακέφαλη το έλλειμμα το χειρίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και το ανέβασε τον Απρίλιο του 2010 (μετά τη διανομή του ενός δισ. ευρώ...) στο 13,5%.

Το σουλάτσο του ΔΝΤ

Και πάλι όμως το παρασκήνιο οργίαζε και πηγαινοερχόταν στην Αθήνα το τότε αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν.

Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πήρε τον Ελληνα Ανδρέα Γεωργίου, υφιστάμενο του Στρος Καν στο ΔΝΤ, και τον διόρισε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ με την υποχρέωση από το νόμο να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το βούλευμα καταγράφει ότι ο Γεωργίου υπέβαλε παραίτηση για το... μέλλον και πήρε άδεια από το ΔΝΤ μέχρι (κατ' αρχήν...) το τέλος Νοέμβρη του 2010.

Το βούλευμα καταγράφει ότι μέσα στο διάστημα αυτό της προεδρίας του Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ έπεσαν κεφάλια. Κατάργησε τα πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνος του ανακοίνωσε νέο έλλειμμα δύο φορές. Την πρώτη το έφτασε στο 15,4% και τη δεύτερη στο 15,8% .

Η δικαστική κόντρα είναι κραυγαλέα και με πολιτική διάσταση στο βούλευμα.

Ο εισαγγελέας υπέβαλε πρόταση στους δικαστές και εκείνοι την απέρριψαν.

Βασικό επιχείρημα του εισαγγελέα ήταν ότι «η ουσιαστική πραγματικότητα της Εθνικής Οικονομίας και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν ήδη δεδομένες και ουδόλως επηρεάστηκαν ή διαμορφώθηκαν επί τα χείρω από την όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων της ΕΛΣΤΑΤ...».

Σε ελεύθερη απόδοση αυτό είναι πολιτικό και οικονομικό δεδομένο. Αυτό όμως είναι ζητούμενο στη δικαστική έρευνα. Δηλαδή αν όντως ήταν τόσο υψηλό το έλλειμμα σε σχέση με άλλα κράτη, αν τα στοιχεία ήταν τεκμηριωμένα κ.λπ.

Αυτό ψάχνει η Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας όμως το θεώρησε ως δεδομένο γι' αυτό και χρησιμοποιεί τις κρίσιμες λέξεις «η όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων». Δηλαδή και 50% έλλειμμα το ίδιο θα ήταν με αυτή την προσέγγιση.

Το ύψος όμως του ελλείμματος είναι το ζητούμενο, γιατί με βάση αυτό προσδιορίζεται αν είναι όντως κακές η δημοσιονομική διαχείριση και η εθνική οικονομία. Και τότε κρίνεται αν είναι απαραίτητος μηχανισμός στήριξης, πόσο σκληρά πρέπει να είναι τα μέτρα και πόσα χρόνια θα ισχύουν κ.λπ.

Από τη σκληρότητα των μέτρων εξαρτάται ο αριθμός των ανέργων και των πτωχεύσεων και των αυτοκτονιών.

Αλλο 12% ανεργία και 10 αυτοκτονίες το χρόνο και άλλο 30% ανεργία και 5.000 αυτοκτονίες σε τρία χρόνια.

Στην ελληνική τραγωδία, οι αριθμοί έχουν τεράστια σημασία. Το ένα δισ. ευρώ του επιδόματος αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά σοβαρό ποσό για τον επηρεασμό του ύψους του ελλείμματος.

Αυτό φαίνεται από το ότι το βούλευμα ερευνά και αξιολογεί πολύ σοβαρά το κόλπο με την απόκρυψη ποσού 5,4 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Σημίτη για να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και κατά τον αμερικανικό κολοσσό στην Ελλάδα διανεμήθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες το τεράστιο ποσό των 265 εκατομμυρίων δολαρίων για να γίνει αυτό το κόλπο που περιλαμβάνεται στο βούλευμα.

Το βούλευμα για τα κόλπα

Γράφει το βούλευμα στη σελίδα 98 ότι διογκώθηκε -κατά τις μαρτυρίες- τεχνητά το έλλειμμα με δύο κόλπα:

1Συμπεριελήφθησαν στο έλλειμμα οι συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αγοράς (off markets swaps), στις οποίες είχε προβεί το ελληνικό Δημόσιο μεταξύ 2001-2007 και ιδίως του swap της Goldman Sachs του 2001.

2Συμπεριελήφθησαν οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.

Για όσους γνωρίζουν την υπόθεση ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της Goldman Sachs.

Οι Αμερικανοί έκαναν έρευνα ακριβώς για το κόλπο αυτό και οι αρμόδιοι της Goldman Sachs ούτε λίγο, ούτε πολύ πήραν αποστάσεις λέγοντας ότι έκαναν το κόλπο γιατί μοιράστηκαν με την ελληνική κυβέρνηση αμοιβή ενός δισ. δολαρίων!

«Εμείς κρατήσαμε τα 735 εκατομμύρια. Για το ποιοι και πώς μοιράστηκαν τα 265 εκατομμύρια δολάρια ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση».

Το προφανές είναι ότι ήταν κάποιου είδους μίζα.

Για το αν δόθηκε και σε ποιους αμοιβή για να γίνει αυτό το κόλπο άρχισε έρευνα ο Εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής, αλλά είναι άγνωστο αν κατέληξε ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα.

Το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση περιλαμβάνεται στο βούλευμα της ΕΛΣΤΑΤ έχει τεράστια σημασία, καθώς το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ και το ένα δισ. ευρώ του Γιώργου Παπανδρέου στα επιδόματα αλληλεγγύης είναι ποσά που μπορεί να ανεβάσουν κατά τρεις μονάδες το έλλειμμα.

Το ποσό των 5,4 δισ. φαίνεται κατ' αρχήν ότι κρύφθηκε με το κόλπο της Goldman Sachs για να εμφανίσει η κυβέρνηση Σημίτη μικρότερο το έλλειμμα και έτσι να ξεγελάσει τον γερμανογαλλικό άξονα και να μπει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά η Γερμανία και γνώριζε την πραγματικότητα και ήθελε προσχηματικά να ξεγελαστεί για να μη δίνει δικαιώματα και σε άλλους αφού «δεν ήξερε τίποτα για το έγκλημα».

Η Goldman Sachs, φυσικά, δεν θα μπορούσε να ξεγελάσει ποτέ τους Αμερικανούς και σε δεδομένη στιγμή άρχισαν την έρευνα, οπότε η Goldman Sachs «έδωσε» και την κυβέρνηση Σημίτη.

Πάνω-κάτω κατά το δοκούν

Ετσι αυτό το κόλπο, που δημιουργήθηκε ως swap για να μειώσει το έλλειμμα, από τον Γιώργο Παπανδρέου μπορούσε με την αποκάλυψη να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το έλλειμμα. Παράλληλα, η αποκάλυψη που έγινε στις ΗΠΑ για κολοσσιαία αμοιβή προκειμένου να γίνει το κόλπο θα μπορούσε να θεωρηθεί στην Ελλάδα παράνομη αμοιβή για εκείνους που μοιράστηκαν (αν λέει αλήθεια η Goldman Sachs) τα 265 εκατομμύρια.

Στον εισαγγελέα κ. Αγγελή καταθέσαμε τις πληροφορίες αυτές για να οδηγηθεί στα πρακτικά που κρατήθηκαν στις ΗΠΑ για το κόλπο αυτό και από τα οποία θα προκύπτουν και τα ονόματα που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η πλευρά Σημίτη, η οποία συνδεόταν με την πλευρά Γιώργου Παπανδρέου με φιλία... έχθρας, προσπαθούσε με δηλώσεις και άρθρα αρμοδίων υπουργών (Χριστοδουλάκης) να πιέσει την κυβέρνηση Παπανδρέου «να μη δεχθεί πρωτοβουλίες που οδηγούσαν στη διόγκωση του χρέους».

Η κυβέρνηση Παπανδρέου τις δέχθηκε, στρίμωξε την πλευρά Σημίτη και αμέσως με την άνοδο της εξουσίας και τη διανομή του ενός δισ. ευρώ ως επιδόματος αλληλεγγύης αύξησε το έλλειμμα κατά 6,4 δισ., δηλαδή κατά τρεις μονάδες μέχρι να βγει το 2009. Το έλλειμμα των 14 δισ. (6%), που ισχυριζόταν (μάλλον ψευδώς) ότι παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, έγινε αμέσως 21 δισ. με αυτά τα ποσά και στη συνέχεια με άλλα κόλπα προστέθηκαν κι άλλα ποσά.

Η «Real News» σε ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι υπάρχει έκθεση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρονται στα κόλπα για την παραποίηση στοιχείων το 2009 ώστε να μπούμε στο ΔΝΤ.

Ακριβώς αυτή είναι η αιτία της δικαστικής κόντρας στο βούλευμα.

Ο μεν εισαγγελέας γράφει ότι δεν έχουν σημασία τα κόλπα αφού η χώρα είχε πρόβλημα, οι δε δικαστές απαντούν απορρίπτοντας τη θέση του εισαγγελέα ότι πρέπει να γίνει νέα έρευνα για να αποδειχθεί αν και ποιος έκανε τα κόλπα, γιατί με αυτά μπήκαμε στο ΔΝΤ.

Δεν είναι καθόλου άσχετη η προχθεσινή δημοσιοποίηση της κόντρας δικαστών με το υπουργείο Οικονομικών όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι οικονομική πολιτική κάνει η κυβέρνηση.

Αν το βούλευμα κρίνει ότι έγιναν κόλπα για να προωθηθεί συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, τότε οικονομική πολιτική μπορούν να κάνουν και οι δικαστές.

Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Αν μετά τη νέα έρευνα που διατάχθηκε κριθεί ότι έγιναν κόλπα για να εμφανισθεί το έλλειμμα μεγαλύτερο, τότε η πολιτική εξουσία πρέπει να βρει τρόπο να ενταφιάσει τη δικαστική έρευνα για να μη βρεθούν συγκεκριμένα και σήμερα πανίσχυρα στελέχη της πίσω από κάγκελα...
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Άλλη μία ενδιαφέρουσα άποψη. Δεν ξέρω κατά πόσον είναι αληθινή ή όχι, αλλά το θεωρώ πολύ πιθανόν να συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα (λες και δεν το γνωρίζουμε).

Ο ορισμός της διαπλοκής.
Ο ορισμός της διαπλοκής.

Τον Μάρτη του 2009 ιδρύεται το fund (private equity για την ακρίβεια) “ethos”. Στον στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκεται ο αδελφός του πρωθυπουργού, Ανδρίκος Παπανδρέου. Το fund αυτό επενδύει στην “Πράσινη Ανάπτυξη”.
Λίγες ημέρες μετά, ο αδελφός του, Γιώργος Παπανδρέου σε μία ενθουσιώδη παρουσίαση, αποκαλύπτει το σχέδιο του για την ανάπτυξη της χώρας. Λέγεται “Πράσινη Ανάπτυξη” και το παρουσιάζει ως πανάκεια που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την μπίζνα του αδελφού του δηλαδή, την έκανε εθνική πολιτική.
Τώρα ενημερωνόμαστε πως και ο άλλος αδελφός, ο Νίκος Παπανδρέου αμέσως μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το 2009 ενεπλάκει στην “πράσινη ανάπτυξη” μέσω εταιρειών που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους.
Πακτωλοί χρημάτων άρχισαν να ρέουν με διαδικασίες fast track στις λεγόμενες “πράσινες επενδύσεις” την ίδια στιγμή που η αγορά καταστρεφόταν από την έλλειψη ρευστότητας. Για κάθε μία θέση εργασίας της “πράσινης ανάπτυξης”, χάνονταν 99 (!!) θέσεις από την πραγματική αγορά.
Ανεμογεννήτριες άρχισαν να φυτρώνουν ακόμα και σε μέρη που είχαν κριθεί αναδασωτέα. Χωρίς κανείς από τους “ευαίσθητους” να αρθρώσει λέξη.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ άρχισαν να καλπάζουν αφού η εταιρεία υποχρεούτο να αγοράζει ρεύμα από τους νεόκοπους επενδυτές εως και 5 φορές ακριβότερα! Μετακυλίοντας το κόστος εκβιαστικά στα νοικοκυριά.
Εάν υπήρχε η έννοια “πολιτικός βαμπιρισμός” θα ταίριαζε ξεκάθαρα στην περίπτωση της “πράσινης ανάπτυξης”. Έπεσαν σε μία χώρα και αφαίμαξαν αναιδώς κάθε σταγόνα που θα μπορούσαν να αφαιμάξουν. Επειδή ο όρος είναι αδόκιμος, θα πούμε απλώς ότι έχουμε τον ορισμό της”διαπλοκής”.

Κανείς δεν καταλάβαινε τι μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου και το 2009 τον Μάρτιο έκανε αυτό το “πράσινη ανάπτυξη” κεντρικό πυλώνα της πολιτικής του. Κανείς δεν κατάλαβε πως είναι δυνατόν να συναντιέσαι με τον Πούτιν και αντί να μιλάς για την χώρα σου, να προσπαθείς να του πλασάρεις την πράσινη ανάπτυξη. Κανείς δεν καταλάβαινε πως είναι δυνατόν να δολοφονείται η πραγματική οικονομία λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ την ίδια στιγμή να δίνονται δις με διαδικασίες εξπρες σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης. Κανείς δεν καταλάβαινε πως είναι δυνατόν να υποχρεώνεται η ΔΕΗ να αγοράζει ρεύμα από “επενδυτες” πράσινης ανάπτυξης σε πολλαπλάσιες τιμές. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξήθηκαν ραγδαία και όλοι πληρώναμε την “πράσινη ανάπτυξη” από το υστέρημα μας.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2009 ιδρύθηκε το περιβόητο Private Equity που επένδυσε εκατομμύρια στην “πράσινη ανάπτυξη”, στον στρατηγικό σχεδιασμό του οποίου συμμετείχε ο κύριος Ανδρέας Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι καταλάβαμε… Η δικαιοσύνη πότε;

Εδώ και δύο χρόνια, είμασταν μεταξύ των ελαχίστων (όπως ο συμπολεμιστής Αρχαιοπτέρυγας) που αποκαλύπταμε την πράσινη απάτη. Το μέγα σκάνδαλο, εφάμιλλο του μνημονίου. Σκάνδαλο θεσμοθετημένο, με νομική κάλυψη που αποτελεί την μεγαλύτερη ληστεία του Ελληνικού λαού προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων με την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Και εδώ η φρέσκια είδηση για τον Νίκο Παπανδρέου από το Moneypro.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις δουλειές του Νίκου Παπανδρέου στην περίοδο πρωθυπουργίας του αδελφού του Γιώργου. Από το πουθενά, λίγους μήνες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, ο Νίκος Παπανδρέου παρουσίασε δια μέσω του στενού του φίλου Τζιώτη το think tank με την επωνυμία “Green Tank”. Σε αυτήν την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Αλάτσι πίσω από το Χίλτον, ο Νίκος Παπανδρέου είχε επιλέξει να μην παραβρεθεί. Κι αυτό διότι οι καλύτερες δουλειές γίνονται όταν κάποιος είναι στην αφάνεια. Όμως το περίγραμμα αυτής της προσπάθειας που αποδόθηκε από τον Τζιώτη – ένα …ελαφρύ στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης που μάλιστα είχε θέσει και υποψηφιότητα για πρόεδρος του Κίνηματος!- υπήρξε αυτό που αργότερα είδαμε να υιοθετείται ως κυβερνητική πολιτική. Η περίφημη δηλαδή πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου Παπανδρέου.

Από την παρουσίαση αυτή, πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι. Τα αρχικά μέλη του Green Tank κατάλαβαν που πήγαινε η δουλειά (ή πιο σωστά οι δουλειές) και ο Νίκος Παπανδρέου ακολούθησε τον δικό του, μοναχικό δρόμο του κέρδους. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ο πολυτελής βίος του, με τις συνεχόμενες ολόκληρο το καλοκαίρι διακοπές στα νησιά της χώρας αλλά και η μετακόμιση του από τα φτωχά Βριλλήσια στην Εκάλη.
Μέσα από ένα πλέγμα συνεργαζόμενων με τον ίδιο εταιρειών, ο Νίκος Παπανδρέου αρχικά από ένα γραφειάκι στη Συγγρού και κατόπιν από την Κηφισιά όπου μετέφερε τις δραστηριότητες του, επιχείρησε να κάνει τις πράσινες δουλειές πραγματικότητα. Κύριο όχημα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η εταιρεία Solar Cells του Δ. Παναγάκου. Μια εταιρεία με δραστηριότητα στην ηλιακή ενέργεια, η οποία ξαφνικά βρέθηκε να σαρώνει στον διάβα της ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Πέντε σχήματα μπήκαν στο ενεργειακό fast truck με την εταιρεία Παναγάκου να σαρώνει. Την ίδια στιγμή πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν καθημερινά τον Νίκο Παπανδρέου να μπαίνει στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας στην Κηφισιά και ακόμα περισσότεροι έχουν να λένε πως ο αδελφός του πρωθυπουργού ουσιαστικά εργαζόταν σε αυτήν την επιχείρηση. Άλλοι πιο καχύποπτοι ή υποψιασμένοι τον θεωρούσαν κι ως αφανή μέτοχο.

Μεγάλο στοίχημα πάντως τόσο της Solar Cells όσο και του Νίκου Παπανδρέου υπήρξε το project HELIOS. Η ενεργειακή διασύνδεση δηλαδή της Ελλάδας με τη Γερμανία . Με την ήττα του ΠΑΣΟΚ όμως το έργο ενταφιάστηκε. Βέβαια αυτό είχε ήδη γίνει κι από πριν καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν εργάστηκε ως όφειλε με σοβαρότητα. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός πως σύμβουλοι σε τεχνικά ζητήματα για το εν λόγω έργο μπήκαν εταιρείες τις οποίες η ενεργειακή πιάτσα γνώριζε πως είχαν στενές σχέσεις με τον Νίκο Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η γερμανική εταιρεία Fichtner. Μια εταιρεία που ο Νίκος Παπανδρέου συναντούσε συχνά σε διαμέρισμα που διατηρεί η οικογένεια του στο Λονδίνο και δει στην περιοχή Knightsbridge. Όμως αυτές οι συναντήσεις είναι ένα άλλο θέμα.Με αυτά και με άλλα πάντως τα ενεργειακά όνειρα του …πρίγκηπα Νικόλαου (ή Τρότσκι κατά τους φίλους του) ενταφιάστηκαν λόγω της πορείας του ΠΑΣΟΚ. Οι φίλοι όμως που ο Νίκος Παπανδρέου όπως ο Δημήτρης Παναγάκος παρέμειναν. Όπως στο υπουργείο Περιβάλλοτνος παρέμειναν πολλά στελέχη της πασοκικής περιόδου. Το θέμα τώρα είναι να δούμε εάν οι εκλεκτικές συγγένειες και σχέσεις θα οδηγήσουν τον κ. Παπανδρέου στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ενδιαφερόντων του. Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην μείνει και άνεργος ο άνθρωπος. Εξάλλου και τα βιβλία δεν πουλάνε όπως παλιά…
Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Γνωστός ο τρόπος έκφρασης του Στ. Χίου, αλλά αξίζει να το παρακολουθήσετε. Το ενδιαφέρον σημείο είναι εκεί όπου περιγράφει τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις τελευταία. Κλασσικά, όλα προέρχονται από προσπάθεια ελέγχου των ομοσπονδιών και, γενικά, όλων των χώρων της ζωής της χώρας. Στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν και όλοι όσοι έχουν στην άκρη κάποια καταγγελία (αληθινή ή όχι δεν παίζει μεγάλο ρόλο, αν και είναι καλύτερο να είναι αληθινή), οι οποίοι πάλι έκαναν την συμφωνία τους, πράγμα που θα δούμε στο μέλλον.Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Μια εκπληκτική ομιλία του Γιώργου Κοντογιώργη σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα από πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν τον είχαν ανακαλύψει μέχρι σχετικά πρόσφατα, αλλά γράφει ο άνθρωπος εδώ και 20-30 χρόνια αυτά που πιστεύω κι εγώ και τα γράφω εδώ και 20 χρόνια.Ευχαριστώ.
pipinos1976
Posts: 1133
Joined: 08 Apr 2011, 23:52

Re: Εσωτερική Πολιτική

Post by pipinos1976 »

Μία είδηση από το εξωτερικό, που την γράφει στο εσωτερικό ένας άνθρωπος που δεν εκτιμώ καθόλου. Είναι χρήσιμη, όμως, γιατί αυτό που θέλω να γράψω με αφορμή αυτή την είδηση είναι αυτό που γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα τα τελευταία (μετά την μεταπολίτευση) χρόνια: μία ομάδα κάνει καταλήψεις, διαμαρτυρίες, καταστροφές κτλ, ώστε να πάρει στα χέρια της μέρος ή ολόκληρη την εξουσία. Μετά, αφού έχει μερίδιο της εξουσίας, αρχίζει να ανεβαίνει και να κάνει και αυτή κουμάντο και να ταλαιπωρεί τους υπολοίπους που δεν είναι μαζί της (βλ. π.χ. Φυσικό Αθήνας).

Καταλήψεις διοδίων: Από τη διαμαρτυρία… στην είσπραξη!
Καταλήψεις διοδίων: Από τη διαμαρτυρία… στην είσπραξη!

Πώς η κοινωνική διαμαρτυρία στο Μεξικό, έγινε μια δημοφιλής επικερδής επιχείρηση για κάποιους πολίτες. Η μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος και η εμπλοκή των καρτέλ. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

του Τάκη Μίχα

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στην Λατινική Αμερική είναι η σταδιακή μετατροπή ενεργειών που στόχευαν αρχικά στην κοινωνική διαμαρτυρία και αμφισβήτηση, σε διαδικασίες παραγωγής εσόδων για τις ομάδες που τις πραγματοποιούν.

Κλασσικό παράδειγμα είναι η κατάληψη των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων στο Μεξικό. Υπήρχε μια παράδοση καταλήψεων των διοδίων από φοιτητές γεωργικών σχολών ή άλλων ομάδων κοινωνικής αμφισβήτησης που διαμαρτύρονταν για διάφορα θέματα: Από την ακρίβεια των διοδίων μέχρι την μόλυνση στο περιβάλλον που προκαλούν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Αυτές οι ομάδες καταλάμβαναν τα διόδια καθόντουσαν μερικές ώρες διακόπτοντας την κυκλοφορία και μετά έφευγαν.

Ομως τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο: Διάφορες ομάδες με ή χωρίς πολιτικοιδεολογική ταυτότητα καταλαμβάνουν τα διόδια, όμως, επιτρέπουν στους οδηγούς να συνεχίσουν την πορεία τους. Απλά ιδιοποιούνται αυτοί τα έσοδα τα οποία πριν θα πήγαιναν στην εταιρεία στην οποία το κράτος έχει εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης τους. Αλλες φορές τα διόδια τα καταλαμβάνει μια ομάδα που μένει όλη την ημέρα.

Αλλες φορές εναλλάσσονται οι ομάδες που τα καταλαμβάνουν, και άλλες πάλι, γίνονται συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων για το ποιος θα εκμεταλλευθεί αυτή την πηγή εσόδων.

Οι οδηγοί που κάνουν χρήση των αυτοκινητοδρόμων από την πλευρά τους δεν έχουν κανένα κίνητρο να διαμαρτυρηθούν καθ’ όσον οι νέοι «ιδιοκτήτες» κάνουν έκπτωση στην τιμή των διοδίων (αν και ορισμένοι διαμαρτύρονται ότι η μη έκδοση αποδείξεων δεν τους επιτρέπει να πληρωθούν το αντίτιμο των διοδίων από την εταιρεία στην οποία εργάζονται).

Γενικώς, όλοι σχεδόν είναι ευχαριστημένοι: Oι καταληψίες γιατί βρήκαν μια εύκολη και επικερδή απασχόληση. Οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου επειδή τώρα πληρώνουν φτηνότερα διόδια. Και οι υπάλληλοι των διοδίων επειδή δεν έχουν να κάνουν τίποτα και μπορούν να περνούν την μέρα τους λιαζόμενοι και πίνοντας καφεδάκι..

Ο μεγάλος χαμένος φυσικά είναι το κράτος που βλέπει να του διαφεύγουν τεράστια έσοδα. Στο Μεξικό π.χ. το 2020 οι καταλήψεις των διοδίων οδήγησαν σε κρατικές απώλειες 140 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξαν στις τσέπες των καταληψιών.

Από την άλλη πλευρά παρόλο που υπάρχει και συνταγματική απαγόρευση για την κατάληψη των διοδίων και προβλέπονται αυστηρές ποινές όλα αυτά μένουν στα χαρτιά. Μεταξύ των ετών 2018-2019 έγιναν 3 χιλιάδες καταγγελίες εκ των οποίων 30 κατέληξαν σε καταδίκες δηλαδή 1 καταδίκη για κάθε 100 καταλήψεις: η ατιμωρησία για αυτό το έγκλημα αγγίζει το 99%!

Φυσικά αυτή η κατάσταση οδηγεί στην συνεχή αύξηση των καταλήψεων που αποτελούν μια εύκολη και χωρίς πολλά ρίσκα πηγή εξασφάλισης του επιούσιου. Ετσι ενώ το 2010 είχαν αναφερθεί 34 περιπτώσεις καταλήψεως διοδίων το πρώτο εξάμηνο του2019 αναφέρθηκαν 2,5 χιλιάδες περιπτώσεις.

Η ιστορία λοιπόν άρχισε με κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης και συνεχίσθηκε με ομάδες προσοδοθήρων. Ομως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Το επόμενο στάδιο είναι η είσοδος στην σκηνή των μεγάλων συμμοριών («καρτέλ») ναρκωτικών όπως του περίφημου και αιματοβαμμένου Καρτέλ της Guadalahara που ανακάλυψε στην κατάληψη των διοδίων νέες πηγές προσόδων και ελέγχου της περιοχής-καλυπτόμενο μάλιστα με «κοινωνικά» συνθήματα.

Οπως αναφέρει ο αναλυτής Raul Rodriguez «σήμερα η κατάληψη των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων έχει μεταβληθεί σε κρίσιμο πρόβλημα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ετσι πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Andres Manuel Lopez Obrador ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που χάνονται ανήκουν στον λαό και ζήτησε από αυτές τις ομάδες να σταματήσουν τις καταλήψεις και να βρουν εναλλακτικές πηγές προσόδων.

Κάτι που φαντάζει μάλλον απίθανο...
Ευχαριστώ.
Post Reply

Return to “Πολιτικό καφενείο...”