Προθέρμανση κινητήρα σε στάση το πρωί: Είναι απαραίτητη ή προκαλείς ζημιά στο μοτέρ;

Ο χώρος γι'αυτούς που θέλουν να μάθουν ότι μπορούν....
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3337
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Προθέρμανση κινητήρα σε στάση το πρωί: Είναι απαραίτητη ή προκαλείς ζημιά στο μοτέρ;

Δημοσίευση από Johnny »

Προθέρμανση κινητήρα σε στάση το πρωί: Είναι απαραίτητη ή προκαλείς ζημιά στο μοτέρ;


Εικόνα


Οι συστηματικές κρύες εκκινήσεις και η αύξηση της θερμοκρασίας του κινητήρα χωρίς να προβλέπετε κίνηση, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες φθορές.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ορισμένοι οδηγοί προσπαθούν να ζεστάνουν τα αυτοκίνητά τους σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουν να πάνε πουθενά. Το γιατί, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να εξηγήσει. Η τόση όμως «φροντίδα» για το αυτοκίνητο, μπορεί μια μέρα να προκαλέσει βλάβες στον κινητήρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις παγωμένες μέρες του χειμώνα, ο οδηγός εκκινεί τον κινητήρα και καθαρίζει το αυτοκίνητο από το πολύ χιόνι για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας. Μέχρι να τελειώσει, φροντίζει να έχει έρθει σε θερμοκρασία «λειτουργίας» ο κινητήρας, τον σβήνει και πηγαίνει στο σπίτι του με την αίσθηση ότι όλα έχουν γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Το κακό είναι ότι συχνά, επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα και ο κινητήρας μπορεί να φτάσει σε σημείο που να χρειάζεται επισκευή. Το χειμώνα, ειδικά σε έντονο κρύο, δεν αξίζει να ζεστάνετε το αυτοκίνητο ή να κάνετε πολύ κοντινές διαδρομές. Στο τέλος, μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με το λιπαντικό του κινητήρα, το οποίο, αφού χάσει τις ιδιότητές του, δεν θα μπορεί προστατεύσει τον κινητήρα.

Η απότομη αλλαγή στην θερμοκρασία από το κρύο στο ζεστό, και το ανάποδο αφού σβήσετε τον κινητήρα, θα δημιουργήσει υγρασία σε ευαίσθητα σημεία του κινητήρα που δεν θα προλάβει να εξατμιστεί.

Το αποτέλεσμα είναι να μπει στην κυλινδροκεφαλή και σε άλλα σχετικά μηχανικά μέρη, να αναμιχθεί με το λιπαντικό του κινητήρα και να καταστρέψει σιγά σιγά τον κινητήρα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα συμβεί τίποτα εάν το κάνετε μόνο μία φορά, αλλά η συστηματική προθέρμανση του αυτοκινήτου χωρίς να προβλέπεται οδήγηση, θα οδηγήσει σε πρόωρη φθορά του κινητήρα.
Πηγή:carandmotor.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6620
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Προθέρμανση κινητήρα σε στάση το πρωί: Είναι απαραίτητη ή προκαλείς ζημιά στο μοτέρ;

Δημοσίευση από MacPap »

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στο odigein.

"Προθέρμανση κινητήρα: Συνταγή μακροζωίας ή καταστροφής;"

Αυτό το «θερμαίνουμε τον κινητήρα εν κινήσει» το θυμάμαι που το έλεγαν στην ADAC από την δεκαετία του 90.
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πώς λειτουργεί...”