Δεν έχω ρεζέρβα στο αυτοκίνητο - Κινδυνεύω με πρόστιμο;

Χώρος ανοικτών συζητήσεων περί οδήγησης...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3148
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Δεν έχω ρεζέρβα στο αυτοκίνητο - Κινδυνεύω με πρόστιμο;

Δημοσίευση από Johnny »

Δεν έχω ρεζέρβα στο αυτοκίνητο - Κινδυνεύω με πρόστιμο;

Εικόνα

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φροντίζει η συντριπτική πλειοψηφία των όσων συναντάμε στους ελληνικούς δρόμους να αναφέρονται μέσα σε αυτόν ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν είναι νόμιμα ή παράνομα. Αυτό ισχύει τόσο για τις συμπεριφορές των οδηγών, όσο και για τα ίδια τα οχήματα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάποιος που ξεκινά την οδηγική του ζωή είναι ότι κάθε φορά που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι πρέπει να έχει πάνω του τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το δίπλωμα, την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια. Εκτός από τα παραπάνω όμως, υπάρχουν και τα υποχρεωτικά αντικείμενα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο εφεδρικός τροχός.

Παρότι η αστυνομία σπάνια «γράφει» για έλλειψη ρεζέρβας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 81 του ΚΟΚ «Τα αυτοκίνητα οχήματα εκτός των δίτροχων μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με έναν εφεδρικό τροχό.»

Σε περίπτωση παράβασης, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 40 ευρώ όπως αναφέρεται στην παράγραφο 26 του ίδιου άρθρου, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται η άδεια οδήγησης του οδηγού και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για 10 ημέρες.

Τι γίνεται αν έχω κιτ επισκευής;


Όπως έχουμε συνηθίσει πλέον, μεγάλο μέρος των νέων οχημάτων έρχεται από το εργοστάσιο χωρίς ρεζέρβα. Στη θέση της συναντάμε συνήθως κιτ επισκευής. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους με μερικούς από τους βασικότερους να είναι η εκμετάλλευση του χώρου που περισσεύει για να αυξηθεί η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ή για την τοποθέτηση κάποιου υβριδικού συστήματος. Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το θέμα είναι άλλο όμως. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται με το πρόστιμο; Η απάντηση είναι, απολύτως τίποτα! Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ρεζέρβα αλλά ο κατασκευαστής παρέχει το απαραίτητο κιτ, τότε δεν επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο και το αυτοκίνητο μπορεί να συνεχίσει κανονικά να κινείται ως έχει.
Πηγή:gocar.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί οδήγησης...”