Τι είναι αυτή η τρύπα στο μοτέρ, που έχουν πολλές μοτοσυκλέτες;

Ο χώρος για τους δικυκλιστές και τα τρίκυκλα...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3383
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Τι είναι αυτή η τρύπα στο μοτέρ, που έχουν πολλές μοτοσυκλέτες;

Δημοσίευση από Johnny »

Τι είναι αυτή η τρύπα στο μοτέρ, που έχουν πολλές μοτοσυκλέτες;


Εικόνα


Πάμε στοίχημα ότι δεν το έχεις προσέξει ποτέ; Κι όμως, αυτή η μικρή οπή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Πρόκειται για την οπή αποστράγγισης της κοιλότητας του μπουζί

Η σχεδίαση ενός κινητήρα είναι –σε περίπτωση που δεν το ξέρατε ήδη, λέμε τώρα- μια εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Μέσα στους παράγοντες που δεν είναι προφανείς, είναι και ο ρόλος που μπορεί να παίξει ανεπιθύμητη ποσότητα νερού, μέσα στην κοιλότητα που φιλοξενεί το μπουζί και την μπουζόπιπα. Προφανώς, η σωστή λειτουργία του κινητήρα διακινδυνεύεται, αν νερό καταφέρει να περάσει στα υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικά που διέπουν το σύστημα ανάφλεξης. Καθώς λοιπόν, η κοιλότητα του μπουζί είναι ένα ερμητικά κλειστό σημείο του κινητήρα, εξ ορισμού, τότε χρειάζεται μια πρόβλεψη για την αποστράγγιση του νερού από αυτή.

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζει η μικρή οπή, που βρίσκεται στην κεφαλή πολλών κινητήρων μοτοσυκλετών. Βρίσκεται ακριβώς στον πυθμένα της κοιλότητας του μπουζί, επιτρέποντας την εκροή στο περιβάλλον, της όποιας ποσότητας νερού βρεθεί εκεί μέσα, πριν διεισδύσει ανάμεσα στο μπουζί και την πίπα ή τον πολλαπλασιαστή.

Μπορεί να θέλει καθάρισμα κατά καιρούς – Δεν πρέπει να δεις λάδι εκεί!

Δεν είναι άσχημη ιδέα, ειδικά αν σας αρέσει να «βάζετε χέρι» στην μοτοσυκλέτα σας και να την συντηρείτε, να ρίχνετε μια ματιά και στην κατάσταση των οπών αποστράγγισης. Πρέπει να είναι ελεύθερες, χωρίς κατάλοιπα να τις φράζουν, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί ειδικά σε εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες (που βέβαια είναι φυσιολογικό). Ωστόσο, από την τρύπα αυτή δεν θέλεις να δεις να εξέρχεται λάδι, καθώς αυτό μαρτυρά μια διαρροή λιπαντικού από την κεφαλή, στην κοιλότητα του μπουζί. Ακόμα χειρότερα, δεν θέλεις να αισθανθείς αέρα να φεύγει υπό πίεση από εκεί, όταν λειτουργεί ο κινητήρας, αφού αυτό θα σήμαινε την διαρροή συμπίεσης ή καυσαερίων έξω από την κεφαλή, ήτοι μεγάλη ζημιά που απαιτεί άμεσα την προσοχή σου!
Πηγή:mototriti.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οδηγώ αλλά όχι τετράτροχο...”