Tο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου
-
erling
Re: Tο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου
Τα παπαγαλάκια.. σφάξτε τα παπαγαλάκια....
- Το blog μου"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
- MacPap
Οταν του τάζεις όλα αυτά πάνε περίπατο. Βλέπε το "λεφτά υπάρχουν"... Είναι "έξυπνος" βλέπεις.Tassos έγραψε:Αναρωτιέμαι που πηγε εκείνο τον καιρό, ο φυσικά καχύποπτος προς την κυβέρνηση, χαρακτήρας του Ελληνα.
-
rasPUTIN
- Site Admin
Οὐδεὶς ἀναρωτήθηκε ἀν ὅλα εἶναι τόσο εὔκολα; Βάζεις λεφτὰ κι αὐτὰ πολλαπλασιάζονται ὑπέρμετερα; Ἔτσι ἀπλά; Χωρὶς ῥίσκο;
Μήπως ὑπάρχει κάποια παγίδα;
It's too good to be true.
Μήπως ὑπάρχει κάποια παγίδα;
It's too good to be true.
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
-
enias
Σειρά μου τώρα, να βοηθήσω λίγο με τις γνώσεις μου.
Τι είναι "λογιστική αξία": Αν έχεις 1000 κεφάλαιο (διαφορά ενεργητικού-παθητικού, γνωστή και ως "καθαρή θέση") στην εταιρία και 100 μετοχές σε κυκλοφορία, τότε η λογιστική της αξία είναι 10 (1000/100=10)
Στο χρηματιστήριο όμως δεν πληρώνεις ποτέ τη λογιστική αξία. Ακόμα και όταν εκδίδονται νέες μετοχές (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) πληρώνεις παραπάνω. Γιατί πληρώνεις παραπάνω; Γιατί η αξία της επιχείρησης που λειτουργεί, έχει πελάτες, φήμη και βγάζει κέρδη, είναι μεγαλύτερη απο τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (το κεφάλαιο, ενεργητικό-παθητικό).
Όταν λοιπόν μια καλή ελπίδα πλανάται στον αέρα για αύξηση τζίρου, είτε λόγω μεγάλων αριθμών ανάπτυξης απο εισροές δανεικών είτε γιατί κάποιος πρωθυπουργός έβγαινε και έλεγε "η οικονομία πάει καλά" η τιμή της μετοχής (Price) ανεβαίνει. Στην ουσία υπάρχει πάντα ένας βαθμός "φούσκας" στην κάθε μετοχή που αντικατοπτρίζει την ελπίδα για πραγματοποίηση μελλοντικών κερδών και αυτή φαίνεται απο το δείκτη Ρ/Ε.
Όταν λοιπόν ο δείκτης P/E είναι 20, τότε σημαίνει οτι σε μια μετοχή των 20€ αγοράζεις, 1€ κεφάλαιο και 19€ ελπίδα.
Ελπίζω να ήμουν κατανοητός
Αν εννοείς το κλάσμα Ρ/Ε που βλέπεις στην τελευταία στήλη της εφημερίδας, τότε αυτό είναι το κλάσμα Price/Equity: Στον αριθμητή είναι η τιμή που πληρώνεις για την μετοχή και στον παρονομαστή η λογιστική της αξία.Tassos έγραψε:στις αρχές του 1999 με ρώτησαν να περιγράψω γιατί είναι σημαντικό ένα κλάσμα μια αναλογία αν θέλετε δεν ήξερα κατάλαβα ότι δεν ήξερα που πάνε τα 4 σε πρακτικό επίπεδο και απέφυγα να αρχίσω να "παίζω" με μετοχές...
Τι είναι "λογιστική αξία": Αν έχεις 1000 κεφάλαιο (διαφορά ενεργητικού-παθητικού, γνωστή και ως "καθαρή θέση") στην εταιρία και 100 μετοχές σε κυκλοφορία, τότε η λογιστική της αξία είναι 10 (1000/100=10)
Στο χρηματιστήριο όμως δεν πληρώνεις ποτέ τη λογιστική αξία. Ακόμα και όταν εκδίδονται νέες μετοχές (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) πληρώνεις παραπάνω. Γιατί πληρώνεις παραπάνω; Γιατί η αξία της επιχείρησης που λειτουργεί, έχει πελάτες, φήμη και βγάζει κέρδη, είναι μεγαλύτερη απο τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (το κεφάλαιο, ενεργητικό-παθητικό).
Όταν λοιπόν μια καλή ελπίδα πλανάται στον αέρα για αύξηση τζίρου, είτε λόγω μεγάλων αριθμών ανάπτυξης απο εισροές δανεικών είτε γιατί κάποιος πρωθυπουργός έβγαινε και έλεγε "η οικονομία πάει καλά" η τιμή της μετοχής (Price) ανεβαίνει. Στην ουσία υπάρχει πάντα ένας βαθμός "φούσκας" στην κάθε μετοχή που αντικατοπτρίζει την ελπίδα για πραγματοποίηση μελλοντικών κερδών και αυτή φαίνεται απο το δείκτη Ρ/Ε.
Όταν λοιπόν ο δείκτης P/E είναι 20, τότε σημαίνει οτι σε μια μετοχή των 20€ αγοράζεις, 1€ κεφάλαιο και 19€ ελπίδα.
Ελπίζω να ήμουν κατανοητός
Αινείας