Tο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
erling

Re: Tο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Δημοσίευση από erling »

Τα παπαγαλάκια.. σφάξτε τα παπαγαλάκια....

Εικόνα - Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Tassos έγραψε:Αναρωτιέμαι που πηγε εκείνο τον καιρό, ο φυσικά καχύποπτος προς την κυβέρνηση, χαρακτήρας του Ελληνα.
Οταν του τάζεις όλα αυτά πάνε περίπατο. Βλέπε το "λεφτά υπάρχουν"... Είναι "έξυπνος" βλέπεις.
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
rasPUTIN
Site Admin

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Οὐδεὶς ἀναρωτήθηκε ἀν ὅλα εἶναι τόσο εὔκολα; Βάζεις λεφτὰ κι αὐτὰ πολλαπλασιάζονται ὑπέρμετερα; Ἔτσι ἀπλά; Χωρὶς ῥίσκο;

Μήπως ὑπάρχει κάποια παγίδα;

It's too good to be true.
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
enias

Δημοσίευση από enias »

Σειρά μου τώρα, να βοηθήσω λίγο με τις γνώσεις μου.
Tassos έγραψε:στις αρχές του 1999 με ρώτησαν να περιγράψω γιατί είναι σημαντικό ένα κλάσμα μια αναλογία αν θέλετε δεν ήξερα κατάλαβα ότι δεν ήξερα που πάνε τα 4 σε πρακτικό επίπεδο και απέφυγα να αρχίσω να "παίζω" με μετοχές...
Αν εννοείς το κλάσμα Ρ/Ε που βλέπεις στην τελευταία στήλη της εφημερίδας, τότε αυτό είναι το κλάσμα Price/Equity: Στον αριθμητή είναι η τιμή που πληρώνεις για την μετοχή και στον παρονομαστή η λογιστική της αξία.

Τι είναι "λογιστική αξία": Αν έχεις 1000 κεφάλαιο (διαφορά ενεργητικού-παθητικού, γνωστή και ως "καθαρή θέση") στην εταιρία και 100 μετοχές σε κυκλοφορία, τότε η λογιστική της αξία είναι 10 (1000/100=10)

Στο χρηματιστήριο όμως δεν πληρώνεις ποτέ τη λογιστική αξία. Ακόμα και όταν εκδίδονται νέες μετοχές (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) πληρώνεις παραπάνω. Γιατί πληρώνεις παραπάνω; Γιατί η αξία της επιχείρησης που λειτουργεί, έχει πελάτες, φήμη και βγάζει κέρδη, είναι μεγαλύτερη απο τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (το κεφάλαιο, ενεργητικό-παθητικό).

Όταν λοιπόν μια καλή ελπίδα πλανάται στον αέρα για αύξηση τζίρου, είτε λόγω μεγάλων αριθμών ανάπτυξης απο εισροές δανεικών είτε γιατί κάποιος πρωθυπουργός έβγαινε και έλεγε "η οικονομία πάει καλά" η τιμή της μετοχής (Price) ανεβαίνει. Στην ουσία υπάρχει πάντα ένας βαθμός "φούσκας" στην κάθε μετοχή που αντικατοπτρίζει την ελπίδα για πραγματοποίηση μελλοντικών κερδών και αυτή φαίνεται απο το δείκτη Ρ/Ε.

Όταν λοιπόν ο δείκτης P/E είναι 20, τότε σημαίνει οτι σε μια μετοχή των 20€ αγοράζεις, 1€ κεφάλαιο και 19€ ελπίδα.

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός :)
Αινείας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτικό καφενείο...”