Πότε ανάβουμε τα φώτα μας?
-
rasPUTIN
- Site Admin
-
manos
Re: Πότε ανάβουμε τα φώτα μας?
γιατι τα αλαρμ δεν ειναι φωτα ομιχλης.υπαρχουν φωτα ομιχλης στα αυτοκινητα.Είναι βέβαιο, ότι στον αυτοκινητόδρομο, όπως άλλωστε και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, σε περίπτωση ομίχλης κάθε απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Ένα ακινητοποιημένο όχημα, ένα όχημα που παρεκκλίνει από την πορεία του ή επιβραδύνει ξαφνικά κλπ., είναι πιθανοί κίνδυνοι, που σε περιπτώσεις ομίχλης, μπορούν να αποβούν μοιραίοι.Ο αυτοκινητόδρομος εξαιτίας της σταθερής χαράξεώς του και του πλάτους του, δίνει την ψευδή εντύπωση της ασφάλειας σε καιρό ομίχλης και έτσι οι οδηγοί έχουν την τάση να οδηγούν πολύ γρήγορα και σε μικρή απόσταση από τα άλλα οχήματα.
Θυμηθείτε τις επάλληλες συγκρούσεις (καραμπόλες) σε αυτοκινητόδρομους, όπου συγκρούονται διαδοχικά πολλά οχήματα.Θυμηθείτε τις επάλληλες συγκρούσεις (καραμπόλες) σε αυτοκινητόδρομους, όπου συγκρούονται διαδοχικά πολλά οχήματα.
Οφείλετε λοιπόν να προσαρμόζετε την ταχύτητά σας ανάλογα με την ορατότητα, να διατηρείτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και να ανάβετε τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) και ομίχλης.τα αλαρμ δεν ειναι φωτα ομιχλης ειναι φωτα που δειχνουν ακηνιτοποιηση η' προειδοποιουν ακηνιτοποιηση.αν δεις μες την ομιχλη στα 50 μετρα αλαρμ αυτο σημαινει οτι καποιος ειναι σταματημενος και θα κανεις ελιγμο να το αποφυγης.αυτο ειναι αιτια ατυχηματος.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το συνιστώμενο όριο ταχύτητας, όταν η ορατότητα είναι μικρότερη από 50 m, είναι τα 50 km/h.
ελπιζω να σε καληψα.αν οχι ρωτα καποιον που ειναι γνωστης.ας πουμε μια σχολη οδηγων.
Θυμηθείτε τις επάλληλες συγκρούσεις (καραμπόλες) σε αυτοκινητόδρομους, όπου συγκρούονται διαδοχικά πολλά οχήματα.Θυμηθείτε τις επάλληλες συγκρούσεις (καραμπόλες) σε αυτοκινητόδρομους, όπου συγκρούονται διαδοχικά πολλά οχήματα.
Οφείλετε λοιπόν να προσαρμόζετε την ταχύτητά σας ανάλογα με την ορατότητα, να διατηρείτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και να ανάβετε τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) και ομίχλης.τα αλαρμ δεν ειναι φωτα ομιχλης ειναι φωτα που δειχνουν ακηνιτοποιηση η' προειδοποιουν ακηνιτοποιηση.αν δεις μες την ομιχλη στα 50 μετρα αλαρμ αυτο σημαινει οτι καποιος ειναι σταματημενος και θα κανεις ελιγμο να το αποφυγης.αυτο ειναι αιτια ατυχηματος.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το συνιστώμενο όριο ταχύτητας, όταν η ορατότητα είναι μικρότερη από 50 m, είναι τα 50 km/h.
ελπιζω να σε καληψα.αν οχι ρωτα καποιον που ειναι γνωστης.ας πουμε μια σχολη οδηγων.
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όλα όσα 'χω μάθει.....(Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος)
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όλα όσα 'χω μάθει.....(Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος)
-
enias
Στην Ιταλία όλοι, μα ολοί, χρησιμοποιούν τα αλάρμ σε συνθήκες πολύ πυκνής ομίχλης όταν οι ταχύτητες πέσουν κάτω των 50χλμ/ωρα απλα γιατί είναι σαν να είσαι σταματημένος. Ουσιαστικά τα ανάβουν για να προειδοποιήσουν οτι η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή και έτσι να δώσουν στον πίσω να καταλάβει τη διαφορά της σχετικής ταχύτητας ώστε να πατησεί φρένο νωρίς.
Την ίδια τεχνκή χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις που μπλοκάρει ο αυτοκινητόδρος στην κίνηση και κυρίως όταν αυτο συμβαίνει μετά απο στροφή.
Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τις σχολές οδηγών στην Ελλάδα.
Την ίδια τεχνκή χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις που μπλοκάρει ο αυτοκινητόδρος στην κίνηση και κυρίως όταν αυτο συμβαίνει μετά απο στροφή.
Αινείας
-
sissy
Συμφωνώ απόλυτα!UltiMo_ έγραψε:ΠΑΝΤΑ φώτα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
ΚΑΝΟΝΙΚΑ φώτα πορείας/διασταυρώσεως και ΟΧΙ τα μικρά
ΌΣΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΟΧΙ μισή ώρα μετά τη δύση, ΟΧΙ όταν σουρουπώνει. Αλλα όταν αρχίζει το μάτι "να κουράζεται"
ΟΛΟΙ ΦΩΤΑ! είτε έχετε 2 ρόδες, είτε έχετε 4, είτε 6, είτε 8
Και το off topic του θέματος, ΚΑΘΕ λωρίδα ΕΝΑ όχημα. Αλλιώς τι τις θέλουμε τις ρημάδες τις λωρίδες?
"Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται...."
-
erling
enias έγραψε:Στην Ιταλία όλοι, μα ολοί, χρησιμοποιούν τα αλάρμ σε συνθήκες πολύ πυκνής ομίχλης όταν οι ταχύτητες πέσουν κάτω των 50χλμ/ωρα απλα γιατί είναι σαν να είσαι σταματημένος. Ουσιαστικά τα ανάβουν για να προειδοποιήσουν οτι η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή και έτσι να δώσουν στον πίσω να καταλάβει τη διαφορά της σχετικής ταχύτητας ώστε να πατησεί φρένο νωρίς.
Τα alarm σημαίνουν ΚΙΝΔΥΝΟ. Αν κάποιος βλέποντας (ή και μην βλέποντας λόγω ομίχλης) τον κίνδυνο κάνει προσπάθεια ελιγμού χωρίς να βλέπει απέναντι, τότε ΑΥΤΟΣ κάτι έχει κάνει λάθος.
Βέβαια επειδή έχει κάνει αυτός λάθος δεν σημαίνει πως πρέπει να τον σκοτώσουμε.
Εδώ υπάρχουν αυτοκίνητα που αν πατήσεις απότομα φρένο στην πορεία ανάβουν αυτόματα τα ALARM.
Η ώρα είναι 11πμ και έχει τέτοιο κλείσιμο ο καιρός που νομίζεις ότι είναι 5μμ. Δεν θα ανάψω φώτα? Μα και βέβαια θα ανάψω.
- Το blog μου"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
- MacPap
Διαφωνώ! Τα αλάρμ είναι το μέσο για να ειδοποιούμε τους άλλους για κίνδυνο ή τέλος πάντων να τους εφιστούμε την προσοχή για κάτι το μη φυσιολογικό.manos έγραψε:και να πουμε και το αλλο παιδια που πολλοι ισως να μην το γνωριζουν.ποτε μα ποτε παιδια στην ομιχλη οταν το αυτοκινητο ειναι εν κινηση στην εθνικη δεν αναβουμε αλαρμ με το σκεπτικο να μας βλεπουν απο πισω.ΛΑΘΟΣ
Σε περίπτωση ομίχλης αν κινείται κανείς με χαμηλή ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο ας πούμε 20 χλμ (κάτι που στην Ολλανδία πχ είναι σύνηθες) τότε είναι επικίνδυνο κάποιος να πέσει πάνω του. Άρα μάλλον επιβάλλεται να τα ανάψει. Δεν συζητάμε βέβαια κάποιος να κινείται στην εθνική και χωρίς λόγο να τα έχει αναμμένα.
...σαν την πανηλίθια πινακίδα στην έξοδο απο τούνελ "Παρακαλώ σβήστε τα φώτα"…[/quote]Αυτό υπάρχει και στην Γερμανία. Μάλλον με το σκεπτικό πως όταν σου επιβάλουν κάτι πρέπει να σου πουν και πότε αίρεται αυτή η επιβολή.UltiMo_ έγραψε:...ΚΑΘΕ λωρίδα ΕΝΑ όχημα…[/size]Τι ακριβώς εννοείς?
Οχι σε όλα τα αυτοκίνητα.manos έγραψε:γιατι τα αλαρμ δεν ειναι φωτα ομιχλης.υπαρχουν φωτα ομιχλης στα αυτοκινητα…
Τα παλαιότερα δεν διαθέτουν. Συνήθως έχουν αυτά που είναι εξοπλισμένα και με προβολείς ομίχλης. Τους οποιους κάποιοι χρησιμοποιούν λανθασμένα ως κύρια πηγή φωτισμού σε συνδυασμό με τα θέσεως
-
manos
παιδια δεν θελω να το παιξω ξερολας.απλα ειναι ορισμενα πραγματα που για μερικους θεωρουνται φυσιολογικα.τα αλαρμ ειναι φωτα που τα αναβεις σε περιπτωση που θες να σταματησεις.οταν ειναι μποτιλιαρισμενος ο δρομος και οπως ειπατε μετα απο μια στροφη και εισαι τελευταιο οχημα θα ειδοποιησης οτι κατι συμβαινει.ομως παιδια στην ομιχλη ειναι μεγα λαθος.και δεν το λεω απο το ξερο μου το κεφαλι.το συναντω καθε χειμωνα στην εθνικη οδο με ομιχλη αντι να αναψουν τα φωτα ομιχλης αναβουν τα αλαρμ.με πιο σκεπτικο.αν δεν εμπιστευεσται τις σχολες οδηγων ρωτηστε επαγγελματιες οδηγους.δεν ειναι τυχαιο που τους βριζουν αυτους με τα αλαρμ.ετσι κι αλλιως στην ομιχλη ολοι πανε σημειοτων.δεν χρειαζεται να αναψω τα αλαρμ για να δηλωσω την ταχυτητα μου.και δεν τα λεω για να κανω αντιλογο.
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
-
manos
Οδηγηση στην ομιχλη
· Μειωστε ταχυτητα ωστε να μπορειτε να εχετε επαρκη χρονο αντιδρασης,
· Αναψτε τους προβολεις ομιχλης εμπρος ΚΑΙ πισω.
· Εαν τα φωτα πορειας δημιουργουν ενα ʽασπρο τοιχοʼ στα 3-4 μετρα, δοκιμαστε να σβησετε τα φωτα πορειας και να εχετε αναμενα τα φωτα ομιχλης και τα φωτα σταθμευσης. Συνηθως τα φωτα ομιχλης, επειδη ειναι τοποθετημενα χαμηλωτερα απο τα φωτα πορειας, σας επιτρεπουν να βλεπετε τις ακρες του δρομου.
· Εαν οι συνθηκες ειναι επικινδυνες, αναψτε τα φωτα αλαρμ και προσπαθειστε να βρειτε ενα χωρο σταθμευσης εκτος δρομου για να περιμενετε βελτιωση των συνθηκων.
· Μειωστε ταχυτητα ωστε να μπορειτε να εχετε επαρκη χρονο αντιδρασης,
· Αναψτε τους προβολεις ομιχλης εμπρος ΚΑΙ πισω.
· Εαν τα φωτα πορειας δημιουργουν ενα ʽασπρο τοιχοʼ στα 3-4 μετρα, δοκιμαστε να σβησετε τα φωτα πορειας και να εχετε αναμενα τα φωτα ομιχλης και τα φωτα σταθμευσης. Συνηθως τα φωτα ομιχλης, επειδη ειναι τοποθετημενα χαμηλωτερα απο τα φωτα πορειας, σας επιτρεπουν να βλεπετε τις ακρες του δρομου.
· Εαν οι συνθηκες ειναι επικινδυνες, αναψτε τα φωτα αλαρμ και προσπαθειστε να βρειτε ενα χωρο σταθμευσης εκτος δρομου για να περιμενετε βελτιωση των συνθηκων.
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
- MacPap
Φίλε manos δεν νομίζω να το παίρνει κανεις ώς "ξερωλισμό" ή ακατάσχετη ανάγκη για αντίλογο.
Συζήτηση κάνουμε.και καταθέτουμε όλοι μας απόψεις μπας και βγάλουμε καποιο συμπερασμα.
Επί της ουσίας τώρα έχω την αίσθηση πως μιλάμε (εγώ τουλάχιστον) για διαφορετικά πράγματα. Φυσικά και το πρώτο που ανάβουμε σε περίπτωση ομίχλης ή καπνού ή δυνατής βροχής (υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις) και γενικότερα σε κατάσταση κακής ορατότητας όχι οφειλόμενης απλά στο σκοτάδι, τα φώτα ομίχλης. Το πρόβλημα όμως, έχω την αίσθηση, είναι τι ορίζει ο καθένας ως κατάσταση κακής ορατότητας. Πολλοί δηλαδή ανάβουν τον πίσω φως ομίχλης ακόμα και σε κοινή βροχή κατά την ίδια έννοια ανάβουν και τα αλάρμ όταν οι συνθήκες ορατότητας ΔΕΝ το απαιτούν.
Η κακή ορατότητα όπως και στην θάλασσα ορίζεται από το πόσα μέτρα βλέπω μπροστά μου. Σε χώρες με συχνή ομίχλη όπως ηυ Ολλανδία ή το Βέλγιο ή η βόρεια Γαλλία, έχουν βρει πρακτικούς τρόπους για να ορίζουν το μέγιστη ταχύτητα που μπορεί κανείς ασφαλώς να οδηγεί σε τέτοιες συνθήκες.
Ο κανόνας λοιπόν είναι:
μέτρα ορατότητας = ταχύτητα σε χιλιόμετρα που μπορεί να κινείται ασφαλώς ένα όχημα
Αν δηλαδή βλέπω 50 μέτρα μπροστά μπορώ να πηγαίνω με 50 χλμ/ώρα. Το πόσο βλέπω είναι απλό. Εξαρτάται πόσες κολώνες φωτισμού βλέπω (οι κολώνες έχουν συνήθως απόσταση 50 μέτρα μεταξύ τους). Πάντως σε καταστάσεις ιδιαίτερα δύσκολες προκειμένου να γίνουν ορατοί ανάβουν και αυτοί τα αλάρμ. Έχω τύχει στην Ολλανδία σε περίπτωση να μην διακρίνω τα φώτα του μπροστινού μου που ήταν στα 2 μέτρα.
Τέλος νομίζω πως είναι καλλίτερα να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί από το να κλαίμε..
Αλλά τι ακριβώς ειναι αυτό που σε ενοχλέι όταν καποιος οδηγει με αναμμένα τα αλάρμ (->manos)
Φιλικά Κώστας
Επί της ουσίας τώρα έχω την αίσθηση πως μιλάμε (εγώ τουλάχιστον) για διαφορετικά πράγματα. Φυσικά και το πρώτο που ανάβουμε σε περίπτωση ομίχλης ή καπνού ή δυνατής βροχής (υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις) και γενικότερα σε κατάσταση κακής ορατότητας όχι οφειλόμενης απλά στο σκοτάδι, τα φώτα ομίχλης. Το πρόβλημα όμως, έχω την αίσθηση, είναι τι ορίζει ο καθένας ως κατάσταση κακής ορατότητας. Πολλοί δηλαδή ανάβουν τον πίσω φως ομίχλης ακόμα και σε κοινή βροχή κατά την ίδια έννοια ανάβουν και τα αλάρμ όταν οι συνθήκες ορατότητας ΔΕΝ το απαιτούν.
Η κακή ορατότητα όπως και στην θάλασσα ορίζεται από το πόσα μέτρα βλέπω μπροστά μου. Σε χώρες με συχνή ομίχλη όπως ηυ Ολλανδία ή το Βέλγιο ή η βόρεια Γαλλία, έχουν βρει πρακτικούς τρόπους για να ορίζουν το μέγιστη ταχύτητα που μπορεί κανείς ασφαλώς να οδηγεί σε τέτοιες συνθήκες.
Ο κανόνας λοιπόν είναι:
μέτρα ορατότητας = ταχύτητα σε χιλιόμετρα που μπορεί να κινείται ασφαλώς ένα όχημα
Αν δηλαδή βλέπω 50 μέτρα μπροστά μπορώ να πηγαίνω με 50 χλμ/ώρα. Το πόσο βλέπω είναι απλό. Εξαρτάται πόσες κολώνες φωτισμού βλέπω (οι κολώνες έχουν συνήθως απόσταση 50 μέτρα μεταξύ τους). Πάντως σε καταστάσεις ιδιαίτερα δύσκολες προκειμένου να γίνουν ορατοί ανάβουν και αυτοί τα αλάρμ. Έχω τύχει στην Ολλανδία σε περίπτωση να μην διακρίνω τα φώτα του μπροστινού μου που ήταν στα 2 μέτρα.
Τέλος νομίζω πως είναι καλλίτερα να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί από το να κλαίμε..
manos έγραψε:Εαν οι συνθηκες ειναι επικινδυνες, αναψτε τα φωτα αλαρμ και προσπαθειστε να βρειτε ενα χωρο σταθμευσης εκτος δρομου για να περιμενετε βελτιωση των συνθηκων.
Αλλά τι ακριβώς ειναι αυτό που σε ενοχλέι όταν καποιος οδηγει με αναμμένα τα αλάρμ (->manos)
Φιλικά Κώστας
-
manos
δεν ενοχλει μονο εμενα ενοχλει πολλους.και δεν πειραζει ενας ανθρωπος να πει, δεν το ηξερα.δεν ειναι ντροπη.διαβασε ασφαλη οδηγηση εαν σε ενδιαφερει.(macpap)
Δε μετανιώνω στη ζωή
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα
όσα κι αν κάνω λάθη
γιατί απ' αυτά διδάχτηκα