Πόσο ανορθόγραφοι είμαστε...

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
Απάντηση
Souvlitsa

Re: Πόσο ανορθόγραφοι είμαστε...

Δημοσίευση από Souvlitsa »

Ο δάσκαλος στην τάξη είναι υποχρεωμένος να διδάσκει αυτά που λέει το βιβλίο του Υπουργείου. Αυτό δεν είναι λάθος, γιατί υπάρχει πλέον η νέα ορθογραφία. Άσχετα αν αυτό μας αρέσει ή όχι. Το λάθος θα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε το παιδάκι να το γράφει αλλιώς, με το δικό μας τρόπο. Πράγμα που δεν νομίζω κανείς μας να το κάνει γιατί κανείς μας δεν θα θέλει το παιδάκι του να είναι «ανορθόγραφο» στην τάξη.

Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Τότε μοιρολατρικά να δεχθούμε πως θα μας κάνουν ότι θέλουν και να αποτάξουμε το ελληνικό αλφάβητο και όλα τα Ι και όλα τα Ο και τα Ε και τον μοναδικό τόνο που έχει μείνει... Αφού άχρηστα είναι με την έννοια του δεν βαριέσαι τι να τα κάνουμε.

Εγώ πάντως αδυνατώ να υποκύψω σε αυτή την λογική και την πίεση. Αλλά όσο και να φωνάζω εγώ μάλλον είναι φωνή βοώντος σε ώτα μη ακουόντων.

Πέραν αυτού στο σχολείο δεν διδάσκεται μόνο ορθογραφία. Στην περίπτωση της οποίας το λάθος μας είναι πως δεν γνωρίζουμε εμείς οι μεγάλοι την λεγόμενη νέα ορθογραφία και ετσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το παιδί αν γράφει ορθά ή όντως λάθος. Αποδίδοντας τα όλα στην αλλαγή της γλώσσας. Χειρότερο δε είναι πως θεωρούμε λέξεις πως ανήκουν στην καθαρεύουσα ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι λέξεις δεν αλλάζουν από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Η "θύρα" δεν είναι λέξη της καθαρεύουσας. Αν έλεγα όμως δεν είναι λέξη "της καθαρευούσης" αυτό σαν έκφραση μπορεί και να ήταν.

Διδάσκεται και ιστορία.Αν και είμαι σίγουρος πως εν ονόματι της προόδου και αυτό σύντομα θα αλλάξει.

Το κακό είναι πως κανείς δεν αντιστέκεται ενώ όλοι φαινομενικά κατανοούν το πρόβλημα. Αυτό βέβαια είναι πάντα βολικό να αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα.

Φιλικά Κώστας
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Souvlitsa

Καλά όσα λες, αλλά δεν απαντάς στο προηγούμενο σχόλιό μου. Τι θα έκανες αν είχες παιδάκι και πήγαινε στο σχολείο; Θα του μάθαινες τη δική σου ορθογραφία ή την ορθογραφία του σχολείου; Και μην μου αναφέρεις το παράδειγμα με τη λέξη αυγό και αβγό γιατί όπως να το μάθει είναι σωστό για το σημερινό σχολείο γιατί δέχονται και τις δύο γραφές.
Όσο για την ιστορία συμφωνώ μαζί σου. Αλλά οι αγώνες γίνονται πριν εδραιωθεί κάτι και όχι μετά γιατί είναι δύσκολο ν΄ αλλάξει, αν και όχι ακατόρθωτο. Αλλά όσο αφορά το θέμα της ιστορίας θα παραμείνει κύριο μάθημα για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα θρησκευτικά, που θα μειώσουν τις ώρες. Θα το κάνουν μία φορά την εβδομάδα. Αλλά εκεί δεν μιλάει κανείς, γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, ακόμα και αν το καταργήσουν τελείως.
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Souvlitsa έγραψε:... Τι θα έκανες αν είχες παιδάκι και πήγαινε στο σχολείο; Θα του μάθαινες τη δική σου ορθογραφία ή την ορθογραφία του σχολείου
Κατ αρχάς ΔΕΝ είναι δική μου ορθογραφία αλλά της Ελληνικής γλώσσης ανά τους αιώνες. Τέτοια παρόμοια προβλήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημά σου ΕΓΩ (και δεν σημαίνει πως αυτό είναι σωστό) θα μιλούσα στα παιδιά μου στο σπίτι έτσι όπως θεωρώ πως είναι το σωστό. Όπως δηλαδή εγώ (προσωπικά) έμαθα ελληνικά σε μία χώρα όπου όλοι μιλούσαν γερμανικά επειδή οι γονείς μου ήταν Έλληνες, έτσι θα μάθαινα στα παιδιά μου μια άλλη γλώσσα από αυτή που ακούν και βλέπουν παντού εξηγώντας τους όταν μπορούσαν (ηλικιακά ) να καταλάβουν τι είναι αυτό.
Souvlitsa έγραψε:...Αλλά οι αγώνες γίνονται πριν εδραιωθεί κάτι και όχι μετά γιατί είναι δύσκολο ν΄ αλλάξει, αν και όχι ακατόρθωτο...
Συμφωνούμε αλλά, πρώτον ποιος κάνει κάτι πριν κάτι εδραιωθεί? και μετά δεν κάνει τίποτε με την δικαιολογία ότι εδραιώθηκε? Μάλλον όλοι διότι είναι εύκολο να παρακολουθείς τις εξελίξεις και στη συνέχει να δικαιολογείς τον εαυτό σου λέγοντας "και τι να έκανα αφού....".

Κανείς δεν είπε πως είναι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν. Να σου πω κάτι? Αν οι πρόγονοί μας είχαν την ίδια αντίληψη σήμερα θα μιλούσαμε τουρκικά και η επανάσταση δεν θα είχε γίνει ποτέ!!! Διότι η κατάσταση ήταν εδραιωμένη και φυσικά ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει. Αλλά όπως είπες ΟΧΙ ακατόρθωτο.
Souvlitsa έγραψε:Αλλά όσο αφορά το θέμα της ιστορίας θα παραμείνει κύριο μάθημα για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Αυτό δεν με ενδιαφέρει. ΑΥΤΟ που με ενδιαφέρει είναι ΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ. Εχουμε όλοι την τάση να βλέπουμε το τυράκι και όχι την φάκα. Τι να το κάνω αν παραμένει το μάθημα της ιστορίας και η διδασκόμενη ύλη λέει πως "οι Έλληνες συνωστίστηκαν στην Σμύρνη?"

Φιλικά Κώστας
Εικόνα
Souvlitsa

MacPap έγραψε:Σχετικά τώρα με το "Καταβάλλω" ή "Καταβάλω"

Το πρώτο (Καταβάλλω) είναι Παρατατικός και δηλώνει συνεχή και επαναλαμβανόμενη ενέργεια (δηλαδή καταβάλω στο παρελθόν πολλές φορές) "Κατέβαλλε το νοίκι για 4 συνεχή έτη".

Το δεύτερο (Καταβάλω) είναι αόριστος και δηλώνει μια ενέργεια στο παρελθόν που έγινε μία μόνο φορά. "Κατέβαλε το νοίκι του Αυγούστου".

Γιαυτό είναι εκνευριστικό να βλέπει κανείς αυτά τα βόδια να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν την ελληνική γλώσσα και εμείς να μην κάνουμε τίποτε. Γιαυτό είναι εκνευριστικό να βλέπουμε τον γραπτό λόγο να έχει αφοπλιστεί και να έχει καταντήσει ίδιος με τον προφορικό κάτι που δεν ίσχυε ποτέ.
Για ποια βόδια μιλάς; Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν τον παρακάτω κανόνα σύμφωνα με το βιβλίο του Υπουργείου, άσχετα αν μετά δεν το γράφουν σωστά. Ο κανόνας έχει ως εξής:
Τα ρήματα που τελειώνουν σε –λλω γράφονται με 2λλ. Εξαιρούνται τα: θέλω, μέλει, οφείλω.
Με 2λλ γράφονται όταν αυτό που φανερώνει το ρήμα γίνεται: πάντα, συνέχεια, συνήθως, δηλαδή ενεστώτας (καταβάλλω), παρατατικός (κατέβαλλα) και εξακολουθητικός μέλλοντας (θα καταβάλλω).
Με 1λ γράφονται όταν αυτό που φανερώνει το ρήμα γίνεται: μία φορά, χωρίς συνέχεια, δηλαδή σ΄ όλους τους υπόλοιπους χρόνους όπως αόριστος (κατέβαλα), παρακείμενος – υπερσυντέλικος (έχω-είχα καταβάλει), στιγμιαίος μέλλοντας (θα καταβάλω) καθώς και στα παράγωγα ουσιαστικά και επίθετα (εξαιρούνται οι λέξεις: ο μέλλοντας, το μέλλον, το περιβάλλον και το ρήμα κολλώ που γράφεται με 2λλ σε όλους τους χρόνους.
MacPap έγραψε:Κατ αρχάς ΔΕΝ είναι δική μου ορθογραφία αλλά της Ελληνικής γλώσσης ανά τους αιώνες. Τέτοια παρόμοια προβλήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημά σου ΕΓΩ (και δεν σημαίνει πως αυτό είναι σωστό) θα μιλούσα στα παιδιά μου στο σπίτι έτσι όπως θεωρώ πως είναι το σωστό. Όπως δηλαδή εγώ (προσωπικά) έμαθα ελληνικά σε μία χώρα όπου όλοι μιλούσαν γερμανικά επειδή οι γονείς μου ήταν Έλληνες, έτσι θα μάθαινα στα παιδιά μου μια άλλη γλώσσα από αυτή που ακούν και βλέπουν παντού εξηγώντας τους όταν μπορούσαν (ηλικιακά ) να καταλάβουν τι είναι αυτό.
Μόνο που η Ελληνική γλώσσα έχει αποκτήσει νέα οθρθογραφία. Οταν λοιπόν το παιδάκι θα μάθει ότι είναι π.χ. η γλώσσα, της γλώσσας και όχι της γλώσσης (το οποίο το μαθαίνει στην Α΄ γυμνασίου) δεν μπορεί να το γράφει γλώσσης στην β΄ Δημοτικού. Αν του το πεις τότε, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να το μπερδέψεις. Ισως θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι την Α΄ Γυμνασίου, όταν και στο σχολείο τότε, του μαθαίνου μαζί με τα αρχαία ότι ήταν η γλώσσα, της γλώσσης. Αρα βλέπεις ότι και το σχολείο μαθαίνει κάποια πράγματα και μετά ο καθένας στη ζωή του τα χρησιμοποιεί όπως θέλει. Στο σχολείο όμως δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να ακολουθούμε ενιαία βιβλία όλοι και ενιαία ορθογραφία.

MOD (enias): Συνένωση συνεχόμενων δημοσιεύσεων απο το ίδιο μέλος
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Με τα γραφόμενά σου Souvlitsa επιβεβαιώνεις αυτά που έγραψα. Κανείς δεν είπε πως πρέπει να μπερδεύουμε τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι αλλού.

Είναι σε αυτά τα βόδια τα οποία συστηματικά τα τελευταία 30 χρόνια καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα. Χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, εκλέπτυνσης και εμπλουτισμού του γραπτού λόγου έγιναν καπνός σε 30 χρόνια, αλλάζοντας συνεχώς το σύστημα διδασκαλίας. Ούτε η τουρκοκρατία δεν κατόρθωσε αυτό που κατόρθωσαν μερικοί υπουργοί (δήθεν) παιδείας και οι κυβερνήσεις τους.

ΟΙ σύγχρονοί μου και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στην εκκλησία καταλαβαίναμε τι διάβαζε ο παππάς από το ευαγγέλιο. Υπήρχε μια συνέχεια στην Ελληνική. Σήμερα ένας έφηβος ούτε από μετάφραση δεν καταλαβαίνει. Στα βόδια που το κατάφεραν αναφέρομαι λοιπόν. Και σε όλους εμάς που ενώ φαινομενικά διαφωνούμε (εκ του καναπέως) ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτε για να διαμαρτυρηθούμε. Μαθαίνουμε από τύχη τι συμβαίνει και τότε αρκούμαστε στο να πούμε "ε! τι να κάνουμε; έγινε τώρα!".

Διότι συμφωνώ πως "... οι αγώνες γίνονται πριν εδραιωθεί κάτι και όχι μετά γιατί είναι δύσκολο ν΄ αλλάξει, αν και όχι ακατόρθωτο..." αλλά σήμερα που τελούνται αυτές οι αλλαγές ή πρόκειται να γίνουν τι κάνουμε εμείς; εκτός από το να το συζητάμε;

Αυτά!

Φιλικά Κώστας
Εικόνα
sissy

Δημοσίευση από sissy »

MacPap έγραψε:.......αλλά σήμερα που τελούνται αυτές οι αλλαγές ή πρόκειται να γίνουν τι κάνουμε εμείς; εκτός από το να το συζητάμε;
Τι πιστεύεις οτι θα μπορούσαμε να κάνουμε?
"Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται...."
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να στείλει μια επιστολή με αυτά για για οποία διαμαρτύρεται στον(την) Υπουργό. Θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί εγγράφως ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων στα εκάστοτε σχολεία. Να δημιουργήσουν ομάδς στα σχολεία οι οποίες να οργανωθούν και να συζητούν τα προβλήματα της παιδείας και όχι να περιμένουν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να αποφανθεί.

Ας μη γελιόμαστε και η παιδεία ακολουθεί το ίδιο βιολί που ακολουθεί όλος ο δημόσιος τομέας. Και δεν αναφέρομαι στους δασκάλους οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι οι μόνοι που συνήθως κάνουν την δουλειά τους και με το παραπάνω. Αναφέρομαι στους προϊσταμένους τους αυτούς τους φωστήρες που εκπονούν προγράμματα και συστήματα εκμάθησης που μόνο τέτοια δεν είναι.

Τέλος πάντων έχουμε ξεφύγει πολύ από το θέμα.

Τρένο ή Τραίνο?

Φιλικά Κώστας
Εικόνα
thanos

Δημοσίευση από thanos »

Souvlitsa έγραψε:Ο δάσκαλος στην τάξη είναι υποχρεωμένος να διδάσκει αυτά που λέει το βιβλίο του Υπουργείου. Αυτό δεν είναι λάθος, γιατί υπάρχει πλέον η νέα ορθογραφία.
τι είναι η νέα ορθογραφία; :?:
που μπορεί κανείς να μελετήσει τους κανόνες της; :roll:
ποιες οι βασικές διαφορές με την παλιά/άλλη ορθογραφία, οπως την μάθαμε στις δεκαετίας του 80 ή 90;
sissy

Δημοσίευση από sissy »

Τραίνο το έμαθα και έτσι θα εξακολουθώ να το γράφω!
"Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται...."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”