Πόσο ανορθόγραφοι είμαστε...
- MacPap
-
UltiMo_
Re: Πόσο ανορθόγραφοι είμαστε...
Νομίζω οτι αυτή η έκφραση είναι απο τότε που ο ΠΟΠΑΥ είχε 70 δραχμές!MacPap έγραψε:Η πρώτη λοιπόν απορία μου είναι
"καλλίτερα" ή "καλύτερα"

W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
-
rasPUTIN
- Site Admin
Δηλαδὴ "τηλεπικοινωνιακὸς ἐξοπλισμὸς" εἶναι λάθος ἐνῶ τὸ "τηλεπικοινωνιακὸς ἐξωπλισμὸς" εἶναι σωστό;erling έγραψε:Το οπλισμένο είναι αυτό που εφοδιασμένο με όπλα (άκυρο το 'είναι έτοιμο να πυροβολήσει') ενώ το ωπλισμένο αυτό που περιέχει οπλισμό. Κάτι μου φέρνει στο μυαλό με το ώπλισμοι, αλλά δεν....
Ἀναφέρεσαι στὴν συναίρεση, γιὰ παράδειγμα τὸ φό-ος γίνεται φῶς, ὀ νό-ος γίνεται νοῦς. Ἀδυνατῶ νὰ σκεφτῶ παράδειγμα ὅπου ἡ συναίρεση τῶν δύο ὄμικρον δίνει ὠμέγα.erling έγραψε:Το διώροφο όντως έτσι είναι γιατί δύο όμικρον μαζί γίνονται ωμέγα, δηλαδή παχύ όμικρον.
Στὴν περίπτωση ὅμς τοῦ διορόφου νομίζω ὄτι δὲν εἶναι συναίρεση ἀλλὰ κράση. Τὸ ἕνα ὄμικρον φεύγει καὶ μένει τὸ ἄλλο.
Δὲν ἰσχύει. Ἡ δασεία ἐπηρεάζει τὰ φωνήνετα. Γιὰ παράδειγμα: ἀπὸ+ἅλας=ἀφαλάτωση. Λόγω κράσεως τὸ ὄμικρον τοῦ ἀπὸ φεύγει ἐνῶ λόγω δασείας τὸ πὶ ἀλλάζει σὲ φί.erling έγραψε:[edit on] . Ο Φυτράκης λέει πως η παλαιότερη γραφή ήταν κτήριο. Αρα σωστά το έμαθα
Επίσης για το σύμμεικτος λέει πως και τα δύο είναι σωστά.
Για την κολώνα λέει πως είναι η παλαιότερη γραφή της λέξης κολόνα.
Για το διώροφο, το θυμόμουν λάθος. Έχει να κάνει με την δασεία που είχε η λέξη όροφος παλαιά.
[edit off]
Παρόμοια καταχώρηση ὑπῆρξε σὲ γαλλικὸ λεξικὸ ὅπου ἡ λέξη ἑβραῖος ἀναφερόταν ἐιπλέον ὡς συνώνυμο τοῦ τσιγκούνη. Οἱ ἑβραῖοι ἀντέδρασαν ἀλλὰ οἰ γάλλοι δὲ χαμπάρισαν.erling έγραψε:Αστεϊσμός:
Ο συγκεκριμένος είχε γράψει "Βούλγαρος : (κατχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)". Όταν ρωτήθηκε γιατί το έγραψε είπε γιατί έχει επικρατήσει.
Οπότε ο κάφρος Παοκτσής είπε "Τότε να φωνάζουμε "Που...α που....α του Μπαμπινιώτη η μάνα" ώστε να επικρατήσει σαν έκφραση και να γράψει μετά δίπλα στο λήμμα που...α : Του μπαμπινιώτη η μάνα.
Βέβαια έσβησε την πασίγνωστη δεύτερη ερμηνεία του ψαριού γαύρος (το οποίο νομίζω το έκανε γάβρος) όπως και ανακάλυψε νέα λέξη "Μακρόνησος : Νησί μεταξύ των ΝΑ παραλίων της Αττικής και της Κέας. Από το 1947 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και βασανισμού πολιτικών κρατουμένων από τον χώρο της Αριστεράς"
Μάννα Μάνα
Δὲν διαφωνῶ μὲ τέτοιες καταχωρήσεις στὰ λεξικά.
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
- MacPap
Οχι όμως ως συνώνυμα αλλά με τον προσδιορισμό πως πρόκειται για ιδιωματισμούς και "αργκό"...
-
UltiMo_
λέμε για κάποιο ή για κάτι. είναι 10 χρονών. Στο ενικό πολλοί λένε "ενός χρονού". αντίστοιχα: "ενός μηνού".
είναι τραγική γκάφα ή κάνω λάθος?
είναι τραγική γκάφα ή κάνω λάθος?
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
-
rasPUTIN
- Site Admin
Ὀνομαστική: ὁ ἕνας χρόνος
Γενική: τοῦ ἑνὸς χρόνου
Ὀνομαστική; ὁ ἕνας μήνας
Γενική: τοῦ ἑνὸς μήνα
Γενική: τοῦ ἑνὸς χρόνου
Ὀνομαστική; ὁ ἕνας μήνας
Γενική: τοῦ ἑνὸς μήνα
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
-
UltiMo_
γιατι τότε όταν το επισήμανα σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα, μου απάντησε με email:
"Από πότε γκάφα τα σωστά ελληνικά;"

-
rasPUTIN
- Site Admin
- MacPap
Στα αλήθεια τώρα περιμένεις να σου απαντήσουμε?UltiMo_ έγραψε:γιατι τότε όταν το επισήμανα σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα, μου απάντησε με email:
-
UltiMo_
η αλήθεια είναι οτι με έβαλε σε σκέψεις. βρε μπας και κάνω λάθος....?