Τι είναι αυτό το «πιστόλι» που πρέπει να έχουν όλοι στα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Ο χώρος γι'αυτούς που θέλουν να μάθουν ότι μπορούν....
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3337
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Τι είναι αυτό το «πιστόλι» που πρέπει να έχουν όλοι στα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Δημοσίευση από Johnny »

Τι είναι αυτό το «πιστόλι» που πρέπει να έχουν όλοι στα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Εικόνα


Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των σωστικών συνεργείων αποτελεί ένα απλό βύσμα το οποίο μπορεί και «ξεγελά» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποτρέποντας δυσάρεστα συμβάντα.

Η επέλαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει φέρει στο προσκήνιο μια πληθώρα νέων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών τεχνικών τόσο για τη συντήρηση των υψηλής τάσης μπαταριών τους, όσο και για την αντιμετώπιση ενός τροχαίου ατυχήματος στο οποίο εμπλέκονται.

Όπως είναι γνωστό, η κατάσβεση μιας φωτιάς σε μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτεί δεκάδες τόνους νερού, ενώ τα σωστικά συνεργεία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όση ώρα επιχειρούν.

Μέγιστη προσοχή, βέβαια, πρέπει να επιδείξουν και προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση φωτιάς στην μπαταρία εφόσον προκληθεί ένα τροχαίο ατύχημα, ακολουθώντας κατά γράμμα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το πρώτο πράγμα, ωστόσο, που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλιστεί ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν κινείται.

Μην ξεχνάμε ότι, εν αντιθέσει με τα συμβατικά οχήματα, τα ηλεκτρικά είναι τελείως αθόρυβα, κάτι το οποίο κρύβει… παγίδες. Ειδικότερα, κατά την άφιξη της πυροσβεστικής ή άλλου σωστικού συνεργείου στο σημείο του ατυχήματος, ο ηλεκτροκινητήρας (σ.σ. ή οι ηλεκτροκινητήρες) ενδέχεται να είναι ενεργοποιημένος, χωρίς να το γνωρίζουν οι άνδρες που επιχειρούν λόγω της παντελούς απουσίας θορύβου.

Την ώρα, λοιπόν, που αποσυνδέουν την μπαταρία ή κόβουν τα κατάλληλα καλώδια, αν το μοτέρ είναι ενεργοποιημένο ελλοχεύει ο κίνδυνος το αυτοκίνητο να αρχίσει να κινείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Εικόνα


Πώς αποτρέπεται η ανεπιθύμητη κίνηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;


Τη λύση έρχεται να δώσει ένα βύσμα (σε σχήμα πιστολιού) σαν και αυτό που φέρει το καλώδιο φόρτισης, το οποίο τοποθετείται στην ειδική υποδοχή που βρίσκεται στο αμάξωμα του οχήματος. Με την τοποθέτηση του βύσματος στην υποδοχή, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου θεωρεί πως το όχημα βρίσκεται σε καθεστώς φόρτισης και ως εκ τούτου ακινοτοποιείται πλήρως.

Μόλις, λοιπόν, ανάψει η σχετική πράσινη LED ένδειξη (σ.σ. σε κανονικές συνθήκες ανάβει όταν το αυτοκίνητο φορτίζει) που βρίσκεται στην περιοχή της υποδοχής φόρτισης, τότε τα σωστικά συνεργεία γνωρίζουν ότι το όχημα έχει ακινητοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο, σωτήριο βύσμα βρίσκεται ήδη στα «χέρια» της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης Νιούτον στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ενώ το έχει προμηθευτεί μία ακόμη πυροσβεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο βύσμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, καλό είναι οι κάτοχοι ηλεκτρικοί αυτοκινήτων να το φέρουν στα οχήματά τους, μιας και ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο εφόσον χρειαστεί να επέμβει ένα σωστικό συνεργείο.
Πηγή:carandmotor.gr

Εικόνα


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πώς λειτουργεί...”