Οδηγείς με το ένα χέρι στο τιμόνι -Ποιο πρόστιμο σε περιμένει, πότε χάνεις το δίπλωμα

Χώρος ανοικτών συζητήσεων περί οδήγησης...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3505
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Οδηγείς με το ένα χέρι στο τιμόνι -Ποιο πρόστιμο σε περιμένει, πότε χάνεις το δίπλωμα

Δημοσίευση από Johnny »

Οδηγείς με το ένα χέρι στο τιμόνι -Ποιο πρόστιμο σε περιμένει, πότε χάνεις το δίπλωμα


Εικόνα


Μια κακή οδηγική συνήθεια δεν κρύβει μόνον τον κίνδυνο ατυχήματος αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής ενός τσουχτερού προστίμου.

Είτε κινούμαστε με το αυτοκίνητο, είτε με κάποιο δίκυκλο, η κοινή λογική επιβάλλει την παρουσία και των δύο χεριών στο τιμόνι. Ως γνωστόν, βέβαια, η θεωρία απέχει και μάλιστα σημαντικά από την πράξη, καθιστώντας ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο της οδήγησης με το ένα ή ακόμα και με… κανένα χέρι.

Πέρα από τους προφανείς κινδύνους που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη κακή συνήθεια, οι οδηγοί που συχνά πυκνά αφαιρούν το ένα χέρι από το τιμόνι κινδυνεύουν και με ένα βαρύ πρόστιμο ή ακόμα και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 30 ημέρες.

Ας δούμε, λοιπόν, τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για εκείνους που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν χρησιμοποιούν με τον προβλεπόμενο τρόπο τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 13 του ΚΟΚ αναφέρεται ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και η επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.

Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 για τους αναβάτες ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. Όπως ορίζεται στη συγκεκριμένη διάταξη, οι οδηγοί των προαναφερθέντων οχημάτων, όταν οδηγούν, πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.

Αυστηρότερη στην προκειμένη περίπτωση είναι η ποινή που προβλέπεται για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στην παραπάνω κατηγορία οχημάτων, με το χρηματικό πρόστιμο να ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ερμηνεύοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα το άρθρο 13, οποιαδήποτε ενέργεια ή αν προτιμάτε συνήθεια που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού μπορεί να τιμωρηθεί με το προβλεπόμενο πρόστιμο, συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτού ή φαγητού, του καπνίσματος ή ακόμα και του γνωστού και… ελληνικότατου φαινομένου του κρεμασμένου χεριού έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Πηγή:carandmotor.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6678
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Οδηγείς με το ένα χέρι στο τιμόνι -Ποιο πρόστιμο σε περιμένει, πότε χάνεις το δίπλωμα

Δημοσίευση από MacPap »

Ολα αυτα ειναι καλα. Αλλά οσο δεν αστυνομεύονται καμία αξία εχουν!!
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί οδήγησης...”