Καταρχάς να πούμε για ποιο λόγο, όχημα "χωρίς αέρα" δεν κουνιέται. Τα αερόφρενα, λειτουργούν με αέρα. Λογικό μέχρι εδώ. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι χωρις αέρα, απο μια ξαφνική βλάβη, ξαφνικά δεν έχεις φρένα. Γιατι για λόγους ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια, έχουν αντιστρέψει την λειτουργία τους. Δηλαδή τα τακάκια είναι πιεζμένα με δύναμη πάνω στα ταμπούρα με τη χρήση ελατηρίων. Ο αέρας, δίνει αντίθετη κίνηση, με σκοπό να ξεφρενάρει τη ρόδα, και να αφήσει το όχημα να κινηθεί. Ο οδηγός πατώντας το πετάλ του φρένου, κόβει ποσοστό του αέρα, ωστε το ελατήριο να υπερνικήσει την δύναμη του αέρα, και να φρενάρει. Με βλάβη και απώλεια του αέρα, μένει μόνη η δύναμη του ελατηρίου, άρα το όχημα μένει φρεναρισμένο.
Το χειρόφρενο δεν είναι μηχανικό. Είναι επίσης με αέρα. Ακούγεται κιόλας κάθε φορά που το δένεις και το λύνεις, έντονα απέξω. Απελευθερώνει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, και ακούγεται. Απλά χρησιμοποιεί ξεχωριστό, δικό του κύκλωμα.
Τα ηλεκτροπνευματικά φρένα (κακώς για συντομία αναφέρονται ως ηλεκτρόφρενα) λειτουργούν αντλώντας ποσότητα αέρα σε ξεχωριστό δικό τους κύκλωμα ή στο κύκλωμα του χειροφρένου. Μειονέκτημά τους είναι οτι αν "χάσεις αέρα" τότε το όχημα ξεφρενάρει. Γιαυτό δεν είναι για μόνιμο φρενάρισμα με σβηστή τη μηχανή. Αλλα μόνο για την πορεία (φανάρια, στάσεις, παραμονή σε κάποιο σημείο με τη μηχανή σε λειτουργία)
Τα καινούργιας τεχνολογίας ηλεκτρόφρενα, λειτουργούν με μαγνητική επαγωγή, και αφήνουν τα κυκλώματα του αέρα ανέπαφα.
Τώρα στα δικά σου.. Μα καλά πως κατάφερε να κουνήσει το χωματουργικό, 6 λάστιχα φρεναρισμένα? Πρέπει να τα βίασε λιγάκι τα λαστιχάκια ε?
Πέρσυ είχε μείνει το λεωφορείο μου στη μέση του δρόμου. Διπλοπαρκαρισμένο εμπόδιζε την διέλευση, ο συνέταιρός μου αποφάσισε να πατήσει τα κολονάκια, ένα κολονάκι χτύπησε ένα σωληνάκι αέρα πίσω απο τη ρόδα, και σε δευτερόλεπτα, όλος ο αέρας έφυγε. Έμεινε το όχημα εκεί, περιμένοντας φρενατζή, ο οποίος χρειάστηκε και γρύλο, άρα έπρεπε να έρθει και ο λαστιχάς μαζί. Η κίνηση να έχει φτάσει στην άλλη άκρη της πόλης, και η αστυνομία να λέει:
-Πάρτο και φύγε.
-Δεν μπορώ έχει μείνει
-Τότε κάντο λίγο στην άκρη
-Χριστιανέ μου έχει μείνει, δεν πάει πουθενα
-Λύσε το χειρόφρενο να το τσουλήσουμε λίγο
Ωστόσο ο τύπος που ενοχλούσε, ήρθε, το πήρε, έφυγε, και έμεινε ένα λεωφορείο να πιάνει δύο λωρίδες και όλοι να απορούνε πως το κατάφερε..
Το περίεργο είναι οτι κανα 6μηνο αργότερα, πάλι πάτησε κολονάκια, και πάλι έμεινε. Δάσκαλε που δίδασκες. Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσω κολονάκι/πεζοδρόμιο. Πέφτει η κόρνα σύννεφο. Αλλιώς.. μυνησούλα και τέλειωσε. Δε θα πληρώνω εγώ φρενατζήδες και να τρώω και μούτζες απο όλη τη πόλη
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕