monitor υπολογιστή

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
Απάντηση
UltiMo_

monitor υπολογιστή

Δημοσίευση από UltiMo_ »

Θέλω να πάρω το μεγαλύτερο monitor του κόσμου αλλα για κάποιο λόγο μπορώ να βρώ μόνο μέχρι 27 ίντσες.
Πόσο είναι 27 ίντσες? (να λείπουν τα σεξουαλικά υπονοούμενα)
Έχω μια μεζούρα, αλλα δε μου γεμίζει το μάτι για πολύ..
Τώρα έχω 22 ίντσες.

Αν πάρω τηλεόραση θα χάσω πολύ σε ποιότητα/ανάλυση ή είναι το ίδιο πράμα? Ποιά άλλη διαφορά μεταξύ monitor και tv?

W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
Άβαταρ μέλους
MacPap

Re: monitor υπολογιστή

Δημοσίευση από MacPap »

Το μεγαλύτερο ήταν το 30 Inch Cinema Display από την Apple αλλά ήταν πανάκριβο (1800$ US) και για πολύ ειδικές δουλειές (και τρελαμένους) με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή του μέσα 2010.

Προδιαγραφές Apple 30 Inch Cinema Display

Είδος LCD
Μέγεθος 30"
Εμφανίσιμη επιφάνεια 29.7"
Χρώματα 16.7 εκ.
Γωνία όρασης 178° οριζόντια 178° κάθετη
Φωτεινότητα 400 cd/m²
Αντίθεση 700:1
Απόκριση 14 ms
Μέγεθος pixel 0.250 mm
Αναλύσεις 1024 x 640, 1280 x 800, 1920 x 1200, 2048 x 1280, and 2560 x 1600

Πριν συνεχίσουμε κάποιοι ορισμοί για να καταλαβαίνουμε τι λέμε. Με δεδομένο πως κάθε οθόνη αποτελείται/χωρίζεται από/σε pixel τοποθετημένα σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές.

α') Tαχύτητα /συχνότητα σάρωσης = πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανάβουν το πρώτο pixel αριστερά επάνω μέχρι το τελευταίο δεξιά κάτω.
β') Tύπος σάρωσης interlaced = σάρωση των οριζοντίων γραμμών 1-3-5-7-9……. και στη συνέχεια των γραμμών 2-4-6-8-10……. αλλά προβάλλοντας την ίδια πληροφορία με αυτές των 1-3-5-7-9……. .
γ') τύπος σάρωσης ΝΟΝ interlaced = σάρωση των οριζοντίων γραμμών 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10……. προβάλλοντας διαφορετική πληροφορία σε κάθε γραμμή.
δ') Ταχύτητα προβολής = πόσα καρέ (frames/εικόνες/οθονιές) προβάλλονται το δευτερόλεπτο. Μετριέται σε fps (frames per second). Στο σινεμά επί παραδείγματι έχουμε 24fps.
ε') Σύστημα εκπομπής PAL = χρησιμοποιείται συνήθως στην Ευρώπη και είναι 768 Χ 576 pixel interlaced, που σημαίνει οριζόντια αληθινά 384 Χ 576 κάθετα pixel. Η συχνότητα σάρωσης είναι 25 Hz
στ') Σύστημα εκπομπής NTSC = Χρησιμοποιείται συνήθως στην Αμερική και Ιαπωνία και είναι 640 Χ 480 pixel interlaced, που σημαίνει οριζόντια αληθινά 320 Χ 480 κάθετα pixel και συχνότητα σάρωσης είναι 30 Hz

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σου.

1) Το 27" με το 22" που έχεις ως μέγεθος είναι η μέρα με την νύκτα. Να στο πω αλλιώς ένα μόνιτορ συνήθως το παρακολουθείς από απόσταση 40-50 πόντους max (και πολλούς λέω). Αν το κάνεις αυτό με ένα μόνιτορ 27" τότε θα σου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού σου πεδίου δηλαδή θα γεμίζει το μάτι σου και θα χρειάζεται να κουνάς το κεφάλι ή τα μάτια για να το δεις όλο.

2) Οι τηλεοράσεις με τα μόνιτορ έχουν τεράστιες διαφορές από κατασκευαστικής πλευράς και αυτό έχει σχέση με τον λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Οι τηλεοράσεις λοιπόν που φτιάχτηκαν για να δείχνουν σήμα τηλεοπτικό διαφέρουν με τα μόνιτορ τόσο ως προς την ανάλυση και τον τρόπο που σαρώνουν την οθόνη όσο και ως προς την ταχύτητα σάρωσης και την ταχύτητα προβολής.

Ετσι εκεί που τα μόνιτορ έχουν συχνότητα σάρωσης από περίπου 60 hz και πάνω οι τηλεοράσεις στην καλλίτερη περίπτωση φτάνουν τα 50 hz. Εκεί που η συνήθης ανάλυση μιας τηλεόρασης που παίζει σε PAL (βλέπε Ελλάδα και Ευρώπη) είναι 768 pixel Χ 576 pixel τα monitor ξεκινούν από 640 Χ 480. Εκεί που οι τηλεοράσεις δουλεύουν με τύπο σάρωσης interlaced τα μόνιτορ δουλεύουν με τύπο σάρωσης noninterlaced.
Είναι εμφανές λοιπόν πως ένα μόνιτορ είναι απείρως καλλίτερο από μια τηλεόραση και εξαιρετικά διαφορετικό.

3) Οι καινούργιες τηλεοράσεις και ιδιαίτερα μετά την είσοδο στην ζωή μας της υψηλής ανάλυσης (High Definition, HD) και των 100-200hz, διαθέτουν πολλές φορές την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και ως monitor λόγω των ήδη αυξημένων απαιτήσεων του HD. Όμως πριν κάποιος αποφασίσει να κάνει χρήση μιας τέτοιας τηλεόρασης ως μονιτορ, πρέπει να λάβει υπόψη του ορισμένα πράγματα.

α') Τηλεόραση βλέπουμε από μια απόσταση η οποία συνήθως (εκτός και αν είμαστε στραβοί ή θέλουμε να στραβωθούμε) είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιούμε ένα monitor. Ο λόγος είναι πως άσχετα με τις δυνατότητες τη τηλεόρασης σε ανάλυση και ταχύτητες κλπ κλπ. Αυτό που θα δούμε (για το PAL) είναι οριζόντια αληθινά 384 Χ 576 κάθετα pixel. Έτσι αν το δεις από μια απόσταση μικρότερη από αυτή που πρέπει, ξεχωρίζεις τα pixel (όπως όταν πηγαίνεις κοντά σε μία γιγαντοαφίσα βλέπεις τις χρωματιστές κουκκίδες από τις οποίες αποτελείται).
β) Στο μόνιτορ συνήθως βλέπουμε πράγματα που είναι στατικά αλλά έχουν εξαιρετική ευκρίνεια. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος του κάθε pixel καθώς και ανώτατη ανάλυση που μπορεί να δεχθεί η τηλεόραση. Επίσης σημασία έχει και η συχνότητα σάρωσης σε κατάσταση μόνιτορ και όχι τηλεόρασης (θυμίζω τηλεοπτικό σήμα. = interlaced)

Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά μάλλον θα σταματήσω κάπου εδώ γιατί νομίζω πως θα μπω σε λεπτομέρειες άχρηστες για τους πολλούς. Ο κανόνας πάντως είναι πως επειδή ένα μόνιτορ είναι φτιαγμένο για να δείχνει κυρίως στατικές εικόνες με καλή ευκρίνεια με πιστότητα στο χρώμα και μένει αναμμένο δείχνοντας τα ίδια πράγματα διαθέτει μια ποιότητα κατασκευής καλλίτερη από μια τηλεόραση.

Αν πρόκειται λοιπόν να αγοράσετε μια τηλεόραση που να την χρησιμοποιήσετε και ως μόνιτορ. Σκεφθείτε πρωτίστως από τι απόσταση θα την βλέπετε. Πηγαίνετε λοιπόν σε ένα μαγαζί και καθίστε μπροστά της σε απόσταση το πολύ 50 cm. Πάρτε μαζί σας αν είναι δυνατόν ένα laptop και συνδέστε το πάνω της στην ανάλυση που θα χρησιμοποιείτε. Από την ίδια απόσταση ζητήστε να δείτε τηλεοπτικό σήμα. Και πάρτε την απόφασή σας γνωρίζοντας πως οι μεγάλες τηλεοράσεις που έχουν δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή είναι περισσότερο για μπορούμε να δούμε καμμιά ταινία παρά να γράφουμε σε φόρα….

Εγώ πάντως θεωρώ πως 27" είναι ήδη πολύ μεγάλο για μόνιτορ για τους περισσότερους.

Αυτά προς το παρόν….
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
rasPUTIN
Site Admin

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Δὲν ἔχω ἐργαστεῖ μὲ τόσο μεγάλη ὀθόνη. Πάντως σὲ σχεδίαση μέσω Η/Υ (CAD, Visio) βοηθάει ἠ μεγάλη ὀθόνη (μὲ μεγάλη ἀνάλυση).
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
UltiMo_

Δημοσίευση από UltiMo_ »

Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες να το αναλύσεις τόσο. Υπέθεσα οτι μια και όλες πλέον οι τηλεοράσεις σηκώνουν μεγάλες αναλύσεις, οι διαφορές με τα μόνιτορ είναι πλέον λίγες. Υπάρχουν τηλεοράσεις που παίζουν και σήμα Η/Υ και υπάρχουν και monitors που δείχνουν σήμα tv. άντε βγάλε άκρη για τις διαφορές τους. Εφόσον υπάρχουν κιάλλες διαφορές όμως, τότε σταματάω να ψάχνω για tv.
Στο θέμα μεγέθους τώρα.. Αν είχα μια 14άρα - 15άρα όπως τον παλιό καλό καιρό, σίγουρα το να πάρεις 27άρα αξίζει τρελά λεφτά. Η μεταπήδηση απο 22 στα 27 όμως δεν ξέρω αν αξίζει μισό μισθό..
Πάντως σε βιντεάκια που έψαξα για λίγο μπας και βρώ καμμια μεγάλη οθόνη, είδα πιτσιρικάδες να έχουν 3 τηλεοράσεις σε σειρά 42 ίντσες η καθεμία, και κάτι άλλα περίεργα. Ο καπιταλισμός και η τεχνολογία κάνει τα 16χρονα να τρελαίνονται. Μπροστά σε αυτά, η 27άρα ίσως είναι λίγη. Και δε θέλω μετά απο 5 χρόνια να ξανασκάω λεφτά για αναβάθμιση
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Χαχαχαχα!!!

Φίλε μου κάνε αυτό που σου είπα πήγαινε και δες τες από κοντά... Μόνο έτσι θα βγάλεις άκρη... Όσο για τους πιτσιρικάδες αφού οι μπαμπάδες πληρώνουν....

Τώρα για το αν θα αλλάξουν τα μόνιτορ σε 5-6 χρόνια μάλλον απίθανο το βλέπω... Αλλά ακόμα και αν συμβεί τα σημερινά θα συνεχίζουν να παίζουν...
Εικόνα
UltiMo_

Δημοσίευση από UltiMo_ »

όχι δεν εννοώ απο θέμα συμβατότητας. αλλα μεγέθους. Κάποτε το να έχεις 15άρα ήταν μεγάλη υπόθεση, γιατι όλοι είχαν 14άρα.
μετά ήρθε η εποχή της 19άρας με τους λίγους, συνήθως χρήστες autocad να έχουν 21 ιντσών.
πλέον 21-22 είναι το νορμάλ.
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Ετσι είναι και εγώ όταν αγόρασα την πρώτη μου 21" EIZO όλοι έλεγαν είσαι τρελός αλλά εγώ έκανα την δουλειά μου. Όμως το μέγεθος στην οθόνη έχει όρια... Και αυτά δεν καθορίζονται από την τεχνολογία αλλά από τα όρια του οπτικού σου πεδίου. Μετά από ένα σημείο γίνεται κουραστικό. Πολλές φορές δουλεύω σε 2 οθόνες μία 24" και μία 21" αλλά στην μία κάνω δουλειά και στην άλλη έχω τα εργαλεία του προγράμματος και το preview. Αυτό μου επιτρέπει να κερδίζω χρόνο με το να μην ανοίγω παράθυρα. Αλλά δεν θα με βόλευε να έχω μια 30 με όλα πάνω της. Θα με κούραζε...
Εικόνα
erling

Δημοσίευση από erling »

Είμαι και εγώ σε αναζήτηση monitor, διότι το παλίο (19") τα έπαιξε.
Προσανατολίζομαι σε 23" wide screen
Είχα όμως και εγώ τον προβληματισμό του ultimo. Απλό monitor ή και TV?

Μάλλον κατέληξα σε μία από τις δύο. Αλλά εκτός τις τιμής γιατί να πάρω την 2η και όχι την πρώτη?

LG M2350D-PZ LED TV - Monitor 23'' 215,00 €
Ευκρίνεια Full HD
Ανάλυση 1920 x 1080
Φωτεινότητα 250 cd/m²
Δυναμική Αντίθεση 5000000:1

LG E2351VR-BN LED Monitor 23'' 175,00 €
Ανάλυση 1920 x 1080
Φωτεινότητα 250 cd/m²
Δυναμική Αντίθεση 5000000:1
Χρόνος Απόκρισης 5 ms

Και στις δύο μας κρύβουν την συχνότητα :(

ultimo_ δες την παρακάτω
LG 47LM760S 3D LED TV 47''
Εικόνα - Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Αν έχουν και οι δύο τις ίδιες συχνότητες και έχουν είσοδο για PC πάρε την πρώτη φυσικά.
Εικόνα
rasPUTIN
Site Admin

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Ὑπάρχει ἡ τάση νὰ ὠθεῖται (ἐκβιάζεται) ὁ καταναλωτὴς σὲ πάγια ἀνανεωση τοῦ ἐξοπλισμού του. Προτιμῆστε κάτι φθηνό, κάτι ποὺ ἀν καεῖ δὲν θὰ "καεῖτε".

Ἀν γιὰ κάποιο λόγ θέλετε ἀκριβὸ μοντέλο κάντε μιὰ ἔρευνα στὰ fora γιὰ τυχὸν κριτικὲς περὶ τῆς ὑποστηρίξεως τοῦ μ*λ*κα ὁ ὁποῖος ἔδωσε τὰ ὠραία του λεφτὰ (after sales support).
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”