Φταίει το μνημόνιο;

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
Απάντηση
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από enias »

UltiMo_ έγραψε:Το σκίτσο δείχνει αυτό που δεν μπορούν χιλιάδες αναλυτές να αναλύσουν. Πόσο αλληλένδετες είναι οι οικονομίες και πως μια μικρή χώρα μπορεί να γκρεμίσει το ευρώ.
Ποιος το είπε οτι χιλιάδες αναλυτές δεν μπορούν να το αναλύσουν; Φυσικά και μια μικρή χώρα μπορεί να γκρεμίσει το ευρώ και το ξέρουν όλοι, αλλιώς δεν θα μας δάνειζαν. Αυτό προστατεύουν και τις τράπεζές τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι οι άλλοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να το κρατήσουν πάση θυσία. Μπορεί να το εγκαταλείψουν όπως έκαναν παλιά με το Χρυσό Κανόνα (την σύνδεση της ποσότητας του χρήματος με τα αποθέματα χρυσού), αφού πρώτα θα έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές τους.


Αινείας
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1207
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από pipinos1976 »

enias έγραψε:Τώρα μιλάει αυτός που είναι ακόμα πιο άσχετος, που ενώ δεν γνωρίζει ούτε τη διαφορά των οικονομικών απο τα δημοσιονομικά, έχει άποψη και επικεντρώνεται σε πράγματα άσχετα με το κυρίως θέμα με απώτερο σκοπό να κατευθύνει τη συζήτηση σε επιμέρους σημεία που γνωρίζει καλύτερα (την Κοινή Αγροτική Πολιτική) και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την αξιοπιστία του συνομιλητή.
Πράγματα άσχετα με το θέμα αυτά που μας χρωστάνε και αυτά που εκλάπησαν κατά το παρελθόν; τότε γιατί τα ενσωματώνεις στους υπολογισμούς σου; αφού είναι άσχετα με το θέμα, ας μην τα βάλουμε στους υπολογισμούς.
enias έγραψε:Πάντως θα σου δώσω συγχαρητήρια για την διαχείριση που κάνεις σε μια συζήτηση και το ταλέντο που έχεις να την φέρνεις στα μέτρα σου, όπως επίσης και για την αγαπημένη σου τακτική να βάζεις θέμα "εγκυρότητας" με σκοπό απλά να μειώσεις την αξία του συνομιλητή σου, όταν δεν έχεις την γνωστική επάρκεια να τον αντιμετωπίσεις.
Η εγκυρότητα φαίνεται ξεκάθαρα. Όταν μιλάς για χρέη και ελλείμματα και ΣΥΝΕΧΩΣ αποφεύγεις να αναφέρεις αυτά που έχουν εξαφανιστεί (κλοπές, απάτες κτλ) και τι θα γίνει με αυτά, όταν μία παράγραφο πιο πάνω γράφεις ότι αναφέρω κάποια πράγματα που δεν έχουν σχέση (π.χ. 2,5 δισ. για υποβρύχια δεν είναι λογαριασμός που μας επιβαρύνει και μιας και είναι άσχετο κακώς το αναφέρω), τότε υπάρχει, από την πλευρά μου τουλάχιστον, σοβαρό θέμα εγκυρότητας και σκοπιμότητας. Με λίγα λόγια, είμαι πολύ σκεπτικός ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετούν αυτά που αναφέρεις.
enias έγραψε:Μιλάς εσύ για το πόσα ξέρω εγώ, που αντιπαραθέτεις ένα σωρό άσχετα πράγματα για να αποφύγεις να μιλήσεις για "δημοσιονομία" μια λέξη που δεν ξέρεις καν τι σημαίνει. Παραθέτεις βίντεο καθηγητών γιατί δεν μπορείς να αρθρώσεις λόγο. Δεν έχεις άποψη, γιατί απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ αφού είσαι εντελώς έξω απο τα νερά σου (την φυσική) και πνίγεσαι στην απελπισία που τελικά κάποιος "σε έπιασε" σε κάποιο θέμα. :lol: Μεγάλο το πλήγμα για τον εγωισμό σου!
Ποιος με έπιασε; εσύ; ωραίο ανέκδοτο. Ειδικός δεν είμαι (εννοώ οικονομολόγος), αλλά εμφανώς καταλαβαίνω πολύ καλύτερα από παραγωγή και πράξη σε σχέση με εσένα που είσαι όλο θεωρία, αλλά ΣΚΟΠΙΜΩΣ (δική μου άποψη) αποφεύγεις να μιλήσεις για παραγωγή, για δάνεια που δόθηκαν για αγορά προϊόντων που δεν ήρθαν ποτέ κτλ. Και, φυσικά, θα ακούσω του ειδήμονες, οι οποίοι, αν πήγαινες στη Σχολή, θα έπρεπε να ήταν οι Καθηγητές σου (κάποιοι εξ αυτών).
enias έγραψε:Απλά δεν ξέρεις ΤΙΠΟΤΑ και παίζεις και τον έξυπνο κι απο πάνω, και ρεζιλεύεσαι γιατί ενώ δεν μπήκες καν στο κόπο να googlαρεις "δημοσιο χρέος 2009" για να μάθεις πόσο ήταν το χρέος, ταυτόχρονα προκαλούσες εμένα "να ψάξω για να μάθω" όπως χαρακτηριστικά είπες. :lol: :lol: :lol:


Λάθος δικό μου. Γράψε τα λάθη που έκανες με τα αγροτικά να γελάσουμε; ούτε τι ήταν οι ποσοστώσεις δεν ήξερες και θες να έχεις άποψη για την οικονομία; αφού δεν έχεις ιδέα πού πήγαν τα χαμένα λεφτά, θα προτείνεις και λύση; τα ελλείμματα από πού έρχονται; το χρέος από πού προκύπτει; ένα πρωί μας ήρθε και το υπολογίσαμε;
enias έγραψε:Είδες λοιπόν που τα ήξερα πολύ πριν εσένα; ;)
Έτσι ξέρω και πολλά άλλα που εσύ αγνοείς, γιατί τα δημοσιονομικά της Ελλάδας τα παρακολουθούσα απο την εποχή που ήμουν δευτεροετής στο πανεπιστήμιο και όχι απλά για να παίξω τον έξυπνο σε ένα φόρουμ.
Ήξερες ότι τα χρέη προέρχονταν από την αγορά π.χ. F-16, η οποία αγορά θα έπρεπε να δημιουργήσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα με τα αντισταθμιστικά, αλλά τελικά επειδή κάποιοι τα τσέπωσαν δεν ήρθε τίποτε και τελικά μας έμεινε το χρέος χωρίς καθόλου ανάπτυξη; ΟΧΙ. Αφού, λοιπόν, δεν ήξερες πού αντιστοιχούν αυτά τα ποσά που διάβαζες έχεις πλήρη άγνοια και αδυναμία να κρίνεις και να ασχοληθείς με το θέμα. Η οικονομία, βλέπεις, δεν είναι μόνο νούμερα, αλλά και γνώση της πράξης, δηλαδή γνώση του πού αντιστοιχούν αυτά τα νούμερα που διαβάζεις.
enias έγραψε:Ούτε κουβέντα για το έλλειμμα και το χρέος έκτος απο την ισχυρισμό σου οτι ήταν 170δις. Τουμπεκί για την κατάσταση των τραπεζών, ιδέα δεν έχεις για την ζημιά που έχουν υποστεί και δεν γνωρίζεις ούτε πως λειτουργούν. Το μόνο που ξέρεις να επαναλαμβάνεις είναι πως ο Άκης έφαγε τα λεφτά και πώς με τα όπλα θα εξοικονομηθούν χρήματα. Αυτό είναι το βάθος είναι η ανάλυσης σου; Και αποκαλείς εμένα άσχετο; :lol:
Η κατάσταση των τραπεζών δε με απασχολεί ΚΑΘΟΛΟΥ, ή μάλλον με απασχολεί ελάχιστα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι: (α) να έρθουν πίσω τα κλεμμένα, (β) να μας δώσουν αυτά που μας χρωστάνε, (γ) να σταματήσει η εκροή συναλλάγματος προς τις άλλες χώρες, (δ) να λειτουργήσει η παραγωγή επιτέλους, (ε) να μην χάσει η χώρα μου σε ισχύ και (στ) να είμαι οι κάτοικοι της χώρας σε θέση να ζήσουν αξιοπρεπώς, τουλάχιστον. Εσύ φοβάσαι μην καταρρεύσει κάποια τράπεζα - επιχείρηση είναι και αν δεν πάει καλά ας κλείσει στο κάτω-κάτω - και δεν ασχολείσαι καθόλου με το πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα των τραπεζών. Δυστυχώς - και εδώ βρίσκεται η μεγάλη μου αντίδραση προς τους οικονομολόγους - η ζωή δεν είναι ψυχρά νούμερα. Μπορεί το νούμερο να σε σκοτώνει, αλλά για να σε σκοτώσει πρέπει το 1€ να γίνει σφαίρα.

Και τώρα, ένα ανέκδοτο για να καταλάβεις ποια είναι η διαφορά μας. Χρησιμοποιώ τρεις χρήστες του forum σαν παράδειγμα τροποποιώντας το ανέκδοτο που μίλαγε για μαθηματικό στο τέλος.

Σε τρία δωμάτια με τουαλέτα και παροχή νερού βάζουν τον erling (μηχανικός), τον pipinos1976 (φυσικός) και τον enias (οικονομολόγος). Μας δίνουν και 5-10 κονσέρβες και θα έρθουν να μας πάρουν σε ένα μήνα. Ο μήνας περνάει, ανοίγουν τα δωμάτια. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ο erling κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, αλλά όρθιος. Τον ρωτάνε τι έκανε. Απαντάει ότι πήρε τις κονσέρβες, τις κοπάναγε στον τοίχο, άνοιγαν, τις έτρωγε και επέζησε.

Ο pipinos1976 μία από τα ίδια με τον erling. Πήρε τις κονσέρβες, υπολόγισε τη σωστή γωνία πρόσπτωσης, τις έριξε στον τοίχο, έφαγε, επέζησε.

Ο enias βγαίνει με φορείο, κατάκοπος, οριακά ζωντανός, κρατάει στα χέρια του μια κονσέρβα και λέει: "Έστω ανοιχτή κονσέρβα..."

Για να καταλάβεις πού το πάω: πέρα από τη θεωρία, υπάρχει και η πράξη και σε αυτή έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Εκεί, λοιπόν, βγαίνεις εκτός θέματος γιατί ΔΕΝ μπορείς να καταλάβεις τι είναι τα νούμερα που διαβάζεις. Γιατί ξαφνικά χρωστάμε και γιατί η παραγωγή έπεσε; αν δε γνωρίζεις ότι τα πανωτόκια κατέστρεψαν σκοπίμως την παραγωγή βγάζεις συμπεράσματα για διαχείριση ολικής ποιότητας, νέους τρόπους διαφήμισης, προϊόντα μη ανταγωνιστικά κτλ αγνοώντας όμως τον κύριο παράγοντα της καταστροφής. Τα ίδια και χειρότερα με τα αγροτικά, τα ίδια με την πληροφορική που ήθελες και να κρίνεις το επάγγελμά μου και να μας δείξεις ότι αν γράψουμε προγράμματα θα κερδίζουμε πολλά (αν ρίξουμε το μισθό στο επίπεδο του Ινδού σε ενημέρωσα) κτλ κτλ που δείχνουν άγνοια της κοινωνίας.
enias έγραψε:Στο τέλος, βγάζεις και αντιευρωπαϊκές κορώνες, είσαι κατά της ΕΕ, κατα του ευρώ και υπερ μιας χώρας που είναι σαν την Αλβανία, ίσως γιατί έχεις βγάλει τα λεφτουδάκια σου στην Γερμανία και ελπίζεις να είσαι πρωταγωνιστής την αυριανή μέρα, μαζί με τον Λαπαβίτσα που πληρώνεται το μισθό του σε Αγγλικές λίρες και τον Βαρουφάκη που έχει βγάλει τα λεφτά του στο Λονδίνο και πηγαινοέρχεται εκεί όλη την ώρα απο το περασμένο καλοκαίρι βγάζοντας στα "όπως η γάτα τα γατιά" για να μην τον πάρουν μυρωδιά και τον κράξουν.
Καταρχάς, είναι σίγουρος πως έχεις μεγαλύτερο λογαριασμό από εμένα. Μάλιστα, πρέπει να έχω τον μικρότερο τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα. Μέχρι την Παρασκευή που πληρώθηκα είχα 1€ ακριβώς. Είπαμε, η θεωρία μέσα στην αρλουμπολογία της πληρώνεται καλύτερα από την πράξη. Να ένας λόγος που είμαστε εδώ που είμαστε. Αν θυμάσαι, το είχα γράψει για τους μισθούς με ένα παράδειγμα. Τηλεπικοινωνιακός μηχανικός που φτιάχνει το μέλλον της χώρας: 780€. Οικονομολόγος που μας κατέστρεψε με τις θεωρίες του περί χρηματιστηρίου: 1.780€ ή και 17.800€.

Για την Αλβανία που ανέφερες θα σου πω μόνο ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Όχι μόνο έχει κάνει εξαγωγή εγκληματικότητας, όχι μόνο εξακολουθεί να έχει ανθελληνική στάση, όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική μειονότητα (αλήθεια γνωρίζεις ότι η Β. Ήπειρος έπρεπε να προσαρτηθεί μετά τη λύση του Γερμανικού προβλήματος;), αλλά αποτελεί και μία χώρα με υψηλή εισροή συναλλάγματος, δηλαδή μία χώρα που μας δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας. Τώρα, αν θέλω να γίνουμε σαν την Αλβανία: εννοείται ΟΧΙ. Εσύ όμως θέλεις να γίνουμε σαν τον Ισημερινό ή τις άλλες μπανανίες που εφάρμοσαν αυτά που εφαρμόζονται τώρα σε εμάς.

Για τους καθηγητές μπορώ να σου γράψω και άλλα πολλά. Ειδικά για τις σχέσεις Βαρουφάκη - Παπανδρέου - ΔΝΤ - GS κτλ. Αντίστοιχα όμως μπορώ να σου γράψω και για όλους τους υπόλοιπους, αυτούς δηλαδή που υποστηρίζουν τα ίδια με εσένα. Π.χ. ο Βενιζέλος που υποστηρίζει τα ίδια με εσένα έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Πόσο αξιόπιστα γίνονται αυτά που λέτε σε αυτή την περίπτωση;

Για τα υπόλοιπα που γράφεις προσωπικά για εμένα δε χρειάζεται καν να σου απαντήσω. Μπορώ να γράψω τα αντίστοιχα: ότι τα πιάνεις από τους Γερμανούς για να τα λες και να καταστρέψεις τη χώρα, ή ότι ο πατέρας σου έχει ποντάρει σε CDS και θέλει να μας δει να καταστρεφόμαστε ή ό,τι άλλο μπορώ να φανταστώ. Δεν είναι όμως αντιμετώπιση αυτή, ούτε διάλογος. Δείχνει ότι δεν μπορείς να πείσεις (σου λείπει η πράξη, όπως σου ανέφερα) και γι' αυτό αναλώνεσαι σε μια προσπάθεια να με βγάλεις διαπλεκόμενο. Πάλι αναφορά θα κάνω τη δημοσίευσή σου γιατί κατηγορείς χωρίς στοιχεία και χωρίς ουσιαστικά λόγο.
enias έγραψε:Λοιπόν, το θέμα όπως είπα έχει λήξει για μένα γιατί δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα όπως νομίζουν μερικοί. Θέλετε να τα πιστέψετε καλώς. Θέλετε να πιστέψετε μάγους μάγισσες και μυστικούς πράκτορες, πάλι καλώς. Πρόβλημά σας.
Έτσι μπράβο. Σταμάτα και άσε τους υπόλοιπους να κάνουμε παραθέσεις στοιχεία, ώστε ο κόσμος να κρίνει. Μέχρι στιγμής, το μόνο που έκανες ήταν copy-paste το ίδιο μοτίβο.
enias έγραψε:ΥΓ Τελικά ακολούθησα κι εγω την συμβουλή μου και διάβασα εγώ όλα τα πόστ του πιπινου μαζεμένα, αν και ομολογώ οτι έριχνα καμια κρυφή ματιά απο περιέργεια, χωρίς να τα διαβάζω με προσοχή.
Είχες πει ότι με έχεις στους εχθρούς και δε βλέπεις αυτά που γράφω. Χμμμ... κρυφός οπαδός μάλλον. Τελικά, πρέπει να έχω πολύ μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο. Ευτυχώς που τόσα στοιχεία που μαζεύω (αν και δεν προλαβαίνω να παραθέσω ούτε το 1/100 από αυτά) δεν πηγαίνουν χαμένα.

Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1207
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Και ένα δώρο:



ΚΑΙ αυτός άσχετος με το θέμα. Το ότι βγήκε καθηγητής της χρονιάς στις ΗΠΑ, ότι ήταν φίλος του Κλίντον κτλ δε μετράει. Αφού υποστηρίζει τα αντίθετα με τον enias είναι και αυτός εκτός συζήτησης.

Ευχαριστώ.
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από enias »

Μάλιστα. Συνοψίζω για να τελειώνουμε...

1) Στην ουσία λες "λεφτά υπάρχουν", απλά δεν τα έψαξαν (στα εξοπλιστικά)

2) Πιστεύεις οτι απο αυτά θα μπορούσες να βρεις τόσα ώστε να καλύψεις το ελλείμμα του 2009 (36δις) για να ανοίξουν οι πόρτες του δανεισμού.

Άντε και έβρισκες τα 26δις απο σπατάλες που δεν το πιστεύω με τίποτα. Τα 10 δις είναι απο τόκους παλαιότερων χρεών δεν είναι απο σπατάλες, οπότε και πάλι θα είχες 4% έλλειμμα ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΧΡΕΟΥΣ πράγμα που και πάλι θα μπορούσε να σου κλείσει τις πόρτες των αγορών και για να το καλύψεις θα ήθελες αύξηση φορολογίας ή κι άλλες μειώσεις δαπανών και όχι απο σπατάλες.

Επίσης η μείωση των 36δις για να μηδενίσεις το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι απο μόνιμες δαπάνες του κράτους οπότε μάλλον θα έπρεπε να κόψεις και απο κάπου αλλού εκτός απο εξοπλιστικά χωρίς να πειράξεις μισθούς. Και πάλι όμως, οτι θα έκοβες, όπου κι αν το έκοβες σε δαπάνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα, θα το έβρισκες σε ύφεση απο την μείωση της κρατικής δαπάνης μιας και αυτή μετράει στο ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν υπολόγισες, οτι και πάλι δανειζόμενος όλο και περισσότερα κάθε χρόνο λόγω τόκων, αν δεν είχες αδιάλλειπτους ρυθμούς ανάπτυξης, πάλι μπροστά σε χρεοκοπία θα ήσουν.

3) Πιστεύεις οτι το παραγωγικό πρόβλημα λύνεται γρήγορα και αποδίδει σε 5-6 μήνες, άντε 1 έτος και μάλλον είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη Γη.

4) Αγνοείς ακόμα εντελώς οτι το πρόβλημα των τραπεζών, δεν είναι πρόβλημα των τραπεζιτών, άλλα της λειτουργίας της οικονομίας των επιχειρήσεων και κυρίως των πελατών της τράπεζας. Να έβλεπα πως θα έκανες εισαγωγές πετρελαίου και αγαθών, όταν η τράπεζες θα ήταν χρεοκοπημένες απο τα ελληνικά ομόλογα που θα έληγαν σε περίπτωση που έβρισκες ακόμα κλειστές τις χρηματαγορές για να δανειστείς.



Τέλοσπάντων. Ας πούμε οτι έχεις μια άποψη για την όλη κατάσταση όπου πιστεύεις οτι κάποια πράγματα ήταν εφικτά, ενω εγώ και πάρα πολλοί άλλοι προφανώς πιστεύουμε οτι δεν ήταν (προσωπικά πιστεύω οτι αυτά που λες είναι εξωπραγματικά). Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ και δεν έχει και νόημα να το συνεχίσουμε ή να το ανάγουμε σε κόντρα. Ο κόσμος που διαβάζει, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Για την ιστορία,
δεν διαφωνώ με το συμμάζεμα του κράτους, είτε αφορά εξοπλιστικά είτε άλλα, δεν διαφωνώ οτι υπάρχει πρόβλημα παραγωγής στην Ελλάδα που δεν το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και πολλοί άλλοι επίσης, άλλα δεν έχει και σημασία κατα τη γνώμη μου για όσον αγορά την υπογραφή του μνημονίου γιατί πιστεύω οτι θέλει αρκετό χρόνο και σοβαρό σχεδιασμό για να αποδώσει. Ακριβώς γι αυτό το λόγο και δεν αναφέρθηκα σε αυτό. Αν πιστεύεις οτι το ξέρεις τόσο καλά τότε έχεις χρέος ως Έλληνας να πολιτευτείς με κάποιο κόμμα της αρεσκείας σου, να πείσεις τον κόσμο και να σώσεις αυτόν τον τόπο. Αν θέλεις, μπορείς να ανοίξεις σχετικό θέμα και να μην χαλάς αυτό που μιλάει για επιλογές μιας επείγουσας διαχείρισης δημοσιονομικής κρίσης που άνοιξα εγώ. Τέλος, δεν είμαι ούτε με τον Βενιζέλο, ούτε με κανέναν άλλον οπότε μην λυσσάς. Είμαι απλά με τον εαυτό μου όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις και φυσικά αδιαφορώ αν το πιστεύεις ή οχι.
Αινείας
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από enias »

Επίσης πρέπει να προσθέσω, οτι εσύ ξεκινάς με διαφορετικό δεδομένο, οτι η Ελλάδα ΔΕΝ χρειαζόταν να δανείζεται πλέον για τους λόγους που συνόψισα παραπάνω, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό απο αυτό που πήρα εγώ ως δεδομένο στο πρώτο πόστ: Οτι η χώρα είχε και θα έχει ανάγκη κάθε χρόνο να δανείζεται παραπάνω απο τον πρεηγούμενο.

Κατηγορείς εμένα για θεωρίες, βάζεις και ανεκδοτάκια και εσύ γράφεις για ευχολόγια οτι θα βρισκόντουσαν λεφτά όσο όλο το έλλειμμα και οτι ενώ θα έβρισκες δαπάνες να κόψεις, αυτές, δεν θα δημιουργούσαν ύφεση.

Αν παραδεχτούμε και οτι όλα αυτά που λες, γίνονται, τότε δεν υπάρχει λόγος καταγγελίας του μνημονίου. Μπορούμε άνετα να φτάσουμε τους στόχους του, να τους ξεπεράσουμε και να αποπληρώσουμε και το χρέος. Αρκεί, να πάρει ο πιπίνος το τιμόνι της χώρας. :D
Αινείας
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από enias »

Εντάξει ρε φίλε... Παραδέχομαι την ήττα μου. Βλακείες γράφω. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα... δικό σου το θέμα.
Αινείας
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1207
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από pipinos1976 »

enias έγραψε:Μάλιστα. Συνοψίζω για να τελειώνουμε...
Δεν το βλέπω, αλλά ας απαντήσω.
enias έγραψε:1) Στην ουσία λες "λεφτά υπάρχουν", απλά δεν τα έψαξαν (στα εξοπλιστικά)
Λεφτά ΠΑΝΤΑ υπάρχουν, ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι αν θέλουν να τα βρουν και προς τα πού θα ψάξουν να τα βρουν, όταν θελήσουν. Ο ΓΑΠ καμία σχέση δεν έχει με αυτά που γράφω εγώ. Είπε κάτι παραπλανητικό, έδωσε ελπίδα στον κόσμο με αυτή τη φράση κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το πανηγύρι των Ο.Α. για πολλά χρόνια ακόμη.

Για το πού θα πρέπει να τα ψάξουμε τα λεφτά σου απαντώ: παντού, όπου έχουν χαθεί ή δεν έχουν έρθει θα τα κυνηγήσουμε μέχρι τελευταίου ευρώ.
enias έγραψε:2) Πιστεύεις οτι απο αυτά θα μπορούσες να βρεις τόσα ώστε να καλύψεις το ελλείμμα του 2009 (36δις) για να ανοίξουν οι πόρτες του δανεισμού.
Κατ' αρχάς / καταρχάς (είδες MacPap, μπορώ να το γράψω κι έτσι) η απόφαση να μπούμε στο ΔΝΤ είχε ληφθεί πριν ακόμα έρθει στην κυβέρνηση ο ΓΑΠ. Το λένε οι μαρτυρίες. Όταν ήρθε στην κυβέρνηση τα spreads ήταν αρκετά χαμηλά (ήταν <200 αν θυμάμαι καλά), οπότε μπορούσαμε να δανειστούμε αρκετά για να κερδίσουμε χρόνο. Στο ενδιάμεσο θα γίνονταν οι απαραίτητες κινήσεις για διόρθωση της κατάστασης. Ο δανεισμός, όμως, θα ήταν το 1ο βήμα και μόνο.
enias έγραψε:Άντε και έβρισκες τα 26δις απο σπατάλες που δεν το πιστεύω με τίποτα. Τα 10 δις είναι απο τόκους παλαιότερων χρεών δεν είναι απο σπατάλες, οπότε και πάλι θα είχες 4% έλλειμμα ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΧΡΕΟΥΣ πράγμα που και πάλι θα μπορούσε να σου κλείσει τις πόρτες των αγορών και για να το καλύψεις θα ήθελες αύξηση φορολογίας ή κι άλλες μειώσεις δαπανών και όχι απο σπατάλες.
Δε θα βρεις αμέσως 26 δισ. ή 36 δισ. από σπατάλες. Θα δανειστείς για να κερδίσεις χρόνο. Μετά, αρχίζεις σιγά-σιγά να ξετυλίγεις το κουβάρι και να διορθώνεις τα προβλήματα, ΧΩΡΙΣ όμως να έχεις καλέσει όλες τις κάμερες του κόσμου να σε βλέπουν. Κάνεις ό,τι κάνεις όσο πιο αθόρυβα γίνεται και χωρίς να διατυμπανίζεις στον κόσμο ότι γυρνάς τα πάνω-κάτω.

Ποιες κινήσεις θα γίνονταν; είναι απλές και γνωστές. Μόνο τις συμβάσεις να ενεργοποιούσες θα είχες τρομερές αλλαγές στην κατάσταση. Σκέψου ότι όλα τα μέτρα στους συνταξιούχους αντιστοιχούν στα αντισταθμιστικά των F-16 από το '90 ΜΟΝΟ (μιλάμε για ~350 εκ. € χωρίς να λάβουμε υπόψη τους τόκους από την εκμετάλλευση των χρημάτων μας). Από τότε έχουμε κάνει χιλιάδες αγορές που, ως γνωστόν πλέον, είχαν ΟΛΕΣ τους μίζες και απόκρυψη ποσών από το Δημόσιο. Π.χ. τα αντισταθμιστικά από TOR-M1 πήγαν, αντί στο κράτος, στις τσέπες του Άκη και των συν αυτώ. Για βάλε αυτά τα ποσά στο λογαριασμό και αμέσως βλέπεις ότι δε χρειάζεται να κόψεις ΤΙΠΟΤΕ από μισθούς (όχι πως δε θα έκοβες, αλλά αυτό το σχολιάζω παρακάτω, αν και το έχω κάνει στο παρελθόν). Να μη μιλήσουμε για τον Μισέλ και τους συρμούς. Αυτές οι συμβάσεις και αν είναι κλοπές του κράτους. Αγορά ηλεκτροκίνητων συρμών για δίκτυο που δεν έχει ρεύμα; τα λεφτά πίσω ΕΠΙΤΟΠΟΥ. Δεν υπάρχει σύμβαση, τέλος. Επειδή κάποιος ήταν απατεώνας και τα έκανε πλακάκια με τη Siemens θα πληρώσουμε εμείς τις κλοπές του; δεν το κατάλαβα αυτό.
enias έγραψε:Επίσης η μείωση των 36δις για να μηδενίσεις το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι απο μόνιμες δαπάνες του κράτους οπότε μάλλον θα έπρεπε να κόψεις και απο κάπου αλλού εκτός απο εξοπλιστικά χωρίς να πειράξεις μισθούς. Και πάλι όμως, οτι θα έκοβες, όπου κι αν το έκοβες σε δαπάνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα, θα το έβρισκες σε ύφεση απο την μείωση της κρατικής δαπάνης μιας και αυτή μετράει στο ΑΕΠ.
Το κόψιμο μπορεί να προέλθει ΑΜΕΣΑ από τους κλέφτες. Π.χ. βρήκαμε (η ΕΥΠ το έψαχνε το θέμα από το 2007-08 στέλνοντας προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες γι' αυτό και βγήκαν τόσες πολλές υποθέσεις με τη μία στην επιφάνεια) ότι υπάρχουν μαϊμού συνταξιούχοι, ανάπηροι κλπ. Ωραία, τα λεφτά πίσω και τελειώσαμε. Πήρες κ. enias σύνταξη αναπήρου (τυφλού) και οδηγούσες ΤΑΧΙ; πολύ καλά έκανες. Μας χρωστάς Χ μηνιάτικα * Υ χρόνια = τόσα χρήματα, χωρίς πολλά-πολλά. Το κράτος γίνεται συνέταιρος στο ΤΑΧΙ σου και ΚΑΘΕ μήνα θα επιστρέφεις αυτά που έκλεβες κάθε μήνα μέσω της σύνταξης. Να μην αναφέρω για τα δημόσια έργα και τις κλοπές εκεί, ούτε για τις συμβάσεις που έχουν γίνει. Αυξημένα διόδια στην Κορίνθου - Πατρών επειδή έτσι υπέγραψε ο Σαρακατσάνος; ποιος του δίνει το δικαίωμα; επειδή σε ψήφισαν κάποιοι κάνεις ό,τι θέλεις; δηλαδή αύριο υπογράφεις και η Μακεδονία είναι Βουλγαρική; ΟΛΕΣ οι συμβάσεις άκυρες και από την αρχή να δούμε πού μας κλέβουν και πού μας χρωστάνε κιόλας (βλ. Α.Ο. που έπρεπε να δίνουν στο κράτος και με λογιστικά τεχνάσματα, δημιουργία ομάδας παρεμφερών εταιρειών εξαφανίζονται τα κέρδη και το κράτος δεν παίρνει τίποτε).

Θα μου πεις δημιουργείς ύφεση έτσι γιατί και πάλι κόβεις. Ναι, κόβω, αλλά τα δίνω στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα ταμεία του κράτους που θα ξεπληρώνει και θα επενδύει, και όχι στην Ελβετική τράπεζα που τα κατέθετε ο συμπαθής κατά τα άλλα ταρίφας ή ο εργολάβος που γράφει στους 4Τροχούς και δηλώνει πως όλα είναι καλά, αλλά όταν το σκάει από τη χώρα και αρχίζει (μετά από δικές μου ερωτήσεις) να δίνει δίκιο για αυτή την κακοτεχνία, την άλλη έλλειψη κτλ

Κόψιμο, λοιπόν, και υποχρέωση να τηρηθούν οι συμβάσεις. Ζητάω αντισταθμιστικά για ενίσχυση της χώρας. Κάνε ό,τι θέλεις, αλλά εγώ θέλω 20% ελληνική Π.Α. κύριε Citrovagen, αλλιώς, όσες γνωριμίες και να έχεις στην κυβέρνηση (τα γνωστά που λέμε χρόνια) παραγγελία δε θα δεις.

Για τα κοψίματα σε μισθούς κτλ σου γράφω αυτό που έγραφα και παλαιότερα. Σωστό ενιαίο μισθολόγιο (να παίρνω τα ίδια, είτε στο ΥΠΔΒΜΘ, είτε στον ΟΤΕ) για όλους, λίγα επιδόματα ίδια για όλους (καθηγητής που ανήκει στη Β΄ Κυκλάδων - διάθεση ΠΥΣΔΕ ως συνήθως - τη μία χρονιά μπορεί να είναι Μήλο, την άλλη Νάξο, την τρίτη κάπου αλλού, έχει μισθό 550 - 950 €, αλλά οδοιπορικά δεν έχει σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς που ανά 2-3 χρόνια, με τη μετάθεση, παίρνουν) και συνεχής έλεγχος για τα πεπραγμένα και την αποτελεσματικότητα. Δε με ενδιαφέρει τόσο αν θα λουφάξεις 1-2 ώρες. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Με ενδιαφέρει όμως αν ο δρόμος που παραλαμβάνω είναι σωστός ή θα βγάλει λακκούβες σε λίγο καιρό (στο σπίτι μου, στα 30 m, έστρωσαν άσφαλτο 25/7/2004 για τους Ο.Α. και στις 5/8/2004 ο δρόμος ξεφλούδισε, ο εργολάβος όμως πληρώθηκε και τώρα πληρώνουμε τα δανεικά για τον εργολάβο και τα δανεικά για να φτιάξουμε τη ζημιά της κακοτεχνίας). Μπορώ να σου γράψω κι άλλα πολλά, αλλά το νόημα είναι το εξής: μείωση μισθού στα ρετιρέ (κάτι συνάδελφοι στον ΟΤΕ βγάζουν 4x των δικών μου), αύξηση στους χαμηλούς μισθούς, λογική κατανομή, δίκαιοι φόροι, πλήρης καταγραφή πολιτών και ενεργοποίηση των νόμων (πληρώνουμε ιατρικές εξετάσεις για μετανάστες χωρίς αυτοί να κολλάνε ένσημα) για όλους, ανελέητο κυνήγι στους απατεώνες να ξεβρωμίσει ο τόπος.
enias έγραψε:Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν υπολόγισες, οτι και πάλι δανειζόμενος όλο και περισσότερα κάθε χρόνο λόγω τόκων, αν δεν είχες αδιάλλειπτους ρυθμούς ανάπτυξης, πάλι μπροστά σε χρεοκοπία θα ήσουν.
Εδώ, λοιπόν, έρχεται η καταγγελία των συμβάσεων που γράφω. Για να αγοράσω υποβρύχια έδωσα ~2,5 δισ. Αυτά τα χρήματα είναι δάνεια για τα οποία πληρώνω τόκους και πανωτόκια. Μέχρι στιγμής υποβρύχια ΔΕΝ έχω, ή, τουλάχιστον, δεν έχω αυτά που πλήρωσα. Τη διαφορά, δηλαδή τα 1,5-2 δισ. γιατί να τα πληρώνω χωρίς λόγο; άρνηση πληρωμής, λοιπόν, καθώς η εταιρεία ΔΕΝ έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι συμβάσεις τα προβλέπουν αυτά και οι τράπεζες τα γνωρίζουν. Απλά εμείς δεν τις τηρούμε (βλ. παλαιότερες δημοσιεύσεις). Μπορείς να κάνεις έναν υπολογισμό πόσοι είναι οι τόκοι των 2,5 δισ. σε βάθος 3-5 ετών όταν δανειζόμασταν με επιτόκια 5-6-7-8%; τα ποσά αυτά, όσο είμαστε ακόμη σε ελληνικό δίκαιο αφαιρούνται και θα δεις για πότε εξαφανίζονται τα ελλείμματα και τα χρέη που προέρχονται από τέτοιες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο ήταν ένα κλασσικό παράδειγμα. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα από τις προμήθειες στυλό, μέχρι τις προμήθειες διαστημοπλοίων που κάνουμε.

Ένα hint: δες τη σύμβαση με τη μικρομαλακή τι προβλέπει. Δωρεάν οι υπάλληλοι windows στο σπίτι. Τα είδες ποτέ; εμείς όμως πληρώσαμε την εταιρεία για αυτή τη σύμβαση και ούτε καν στις υπηρεσίες δεν έχουμε δει εγκατάσταση λογισμικού της εταιρείας. Σε Σχολεία και Σχολές, πάντως, όλοι οι υπολογιστές έχουν νέες άδειες λειτουργικού, παρά την σύμβαση που υπάρχει. Να το χρήμα πώς φεύγει από τη χώρα. Γιατί; γιατί, προφανώς, κάπου στην πορεία έχει χυθεί λάδι στο πάτωμα και κάποιοι ποντικοί λάδωσαν την ουρίτσα τους.
enias έγραψε:3) Πιστεύεις οτι το παραγωγικό πρόβλημα λύνεται γρήγορα και αποδίδει σε 5-6 μήνες, άντε 1 έτος και μάλλον είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη Γη.
Όχι, δεν λύνεται σε 5-6 μήνες. Θέλεις 10 χρόνια. Για το ταξίδι, όμως, πρέπει να γίνει το 1ο βήμα και εμείς αντί να κάνουμε το βήμα μπροστά, πέσαμε για ύπνο στο χιονιά με αποτέλεσμα τώρα να είμαστε με βαριά πνευμονία, άρα έχουμε και το ταξίδι και την αρρώστια μας να αντιμετωπίσουμε.

Με μερικά βήματα, θα μπορούσαμε άμεσα να δώσουμε πνοή και θέσεις εργασίας (και προφανώς ανάπτυξη) άμεσα. Τα ναυπηγεία κλείνουν λόγω αντισταθμιστικών και μίζας. Να οι θέσεις εργασίας, να το ΑΕΠ, να η μείωση της ισχύος της χώρας. Τα αντίστοιχα ισχύουν για τα πυρομαχικά των αρμάτων (βλ. Βενιζέλος με απευθείας ανάθεση 5.000 βλημάτων - το κλασσικό κόλπο με το σπάσιμο των παραγγελιών = 0 αντισταθμιστικά), των αεροπλάνων, των αυτοκινήτων κτλ κτλ. Σου γράφω το πιο απλό. Αγορά αρμάτων αντισταθμιστικά: δημιουργία υποδομής υποστήριξης στη χώρα. Δεν έγιναν = δανειζόμαστε για να τα συντηρήσουμε και το προσωπικό γίνεται αντιπαραγωγικό (περιμένει ανταλλακτικά, δεν έχει έργο κτλ). Σκέψου τα ίδια αν γίνονταν π.χ. με τις προμήθειες αυτοκινήτων από ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΚΑΒ κτλ τι τεχνογνωσία θα ερχόταν στη χώρα (έστω στην επισκευή) και πόσες εταιρείες θα δούλευαν χωρίς να φεύγει χρήμα στο εξωτερικό.

Δεν αναφέρομαι σε αξιοποίηση φυσικών πόρων γιατί είναι τεράστιο θέμα και από μόνο του λύνει το πρόβλημά μας για πολλές δεκαετίες. Δες λίγο παρακάτω.
enias έγραψε:4) Αγνοείς ακόμα εντελώς οτι το πρόβλημα των τραπεζών, δεν είναι πρόβλημα των τραπεζιτών, άλλα της λειτουργίας της οικονομίας των επιχειρήσεων και κυρίως των πελατών της τράπεζας. Να έβλεπα πως θα έκανες εισαγωγές πετρελαίου και αγαθών, όταν η τράπεζες θα ήταν χρεοκοπημένες απο τα ελληνικά ομόλογα που θα έληγαν σε περίπτωση που έβρισκες ακόμα κλειστές τις χρηματαγορές για να δανειστείς.
Δε θα έκλειναν οι χρηματαγορές. Γιατί να κλείσουν; επειδή χρωστάμε; αυτό στο έλυσα παραπάνω. Είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αρκεί να υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση. Αν δεν υπάρχει τι συζητάμε; πετρέλαιο έχουμε (κάποιοι παλαιότερα μου έγραφαν ότι δεν έχουμε), φ. αέριο έχουμε, ΑΟΖ έχουμε ανακηρύξει; ΟΧΙ. Γιατί; γιατί είμαστε ραγιάδες και οι πολιτικοί και οι πολίτες που τους ψηφίζουν. Το έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα φοβάται. Βρε ούτε στο Ιόνιο δεν έχει ΑΟΖ, ούτε εκεί δε γίνονται έρευνες. Όλο ξεκινάμε και ξεκινάμε, αλλά από πράξη ΜΗΔΕΝ. Καθόρισε ΑΟΖ, φώναξε 2-3 εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι, πάρε το 30% που σου αντιστοιχεί, βάλε ρήτρα για Έλληνες εργαζομένους (ένας είδος Γέφυρας Χαρ. Τρικούπης) και θα δεις ανάπτυξη μέσα σε 2-3 χρόνια. Ποιος τολμάει όμως;
enias έγραψε:Τέλοσπάντων. Ας πούμε οτι έχεις μια άποψη για την όλη κατάσταση όπου πιστεύεις οτι κάποια πράγματα ήταν εφικτά, ενω εγώ και πάρα πολλοί άλλοι προφανώς πιστεύουμε οτι δεν ήταν (προσωπικά πιστεύω οτι αυτά που λες είναι εξωπραγματικά). Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ και δεν έχει και νόημα να το συνεχίσουμε ή να το ανάγουμε σε κόντρα. Ο κόσμος που διαβάζει, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Υπάρχουν δύο σχολές. Η μία λέει ότι όλα έρχονται απέξω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, άρα συμβιβαζόμαστε. Η δεύτερη λέει ότι αντιδρούμε, κυνηγάμε, απαιτούμε. Διαλέγεις σχολή και ακολουθείς. Είμαι της 2ης άποψης. Λέγε-λέγε, ζήτα-ζήτα, όλο και κάτι καταφέρνεις (βλ. Τουρκία). Αν περιμένεις ελεημοσύνη καταστράφηκες. Δε σε παίρνουν καν στα σοβαρά.

Όπως λέει και ο Καστοριάδης: ή θα έχεις ησυχία ή θα έχεις ελευθερία. Και τα δύο ταυτόχρονα δε γίνεται.
enias έγραψε:Για την ιστορία,
δεν διαφωνώ με το συμμάζεμα του κράτους, είτε αφορά εξοπλιστικά είτε άλλα, δεν διαφωνώ οτι υπάρχει πρόβλημα παραγωγής στην Ελλάδα που δεν το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και πολλοί άλλοι επίσης, άλλα δεν έχει και σημασία κατα τη γνώμη μου για όσον αγορά την υπογραφή του μνημονίου γιατί πιστεύω οτι θέλει αρκετό χρόνο και σοβαρό σχεδιασμό για να αποδώσει. Ακριβώς γι αυτό το λόγο και δεν αναφέρθηκα σε αυτό. Αν πιστεύεις οτι το ξέρεις τόσο καλά τότε έχεις χρέος ως Έλληνας να πολιτευτείς με κάποιο κόμμα της αρεσκείας σου, να πείσεις τον κόσμο και να σώσεις αυτόν τον τόπο. Αν θέλεις, μπορείς να ανοίξεις σχετικό θέμα και να μην χαλάς αυτό που μιλάει για επιλογές μιας επείγουσας διαχείρισης δημοσιονομικής κρίσης που άνοιξα εγώ. Τέλος, δεν είμαι ούτε με τον Βενιζέλο, ούτε με κανέναν άλλον οπότε μην λυσσάς. Είμαι απλά με τον εαυτό μου όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις και φυσικά αδιαφορώ αν το πιστεύεις ή οχι.
Δεν έχω διάθεση να πολιτευθώ. Είμαι παντελώς ακατάλληλος. Έχω άλλα πράγματα στο μυαλό μου ως ιδανικό σύστημα. Αυτά που σου γράφω είναι κινήσεις επιβίωσης μέσα στο παγκόσμιο σύστημα του σήμερα. Όχι πώς θα ήθελα να είναι η κατάσταση παγκοσμίως. Επίσης, είμαι πολύ ειλικρινής, άμεσος και ευθύς, άρα δεν περνάω για πολιτικός. Άσε που κανένας κομματικός μηχανισμός δεν με συγκινεί τόσο, ώστε να ταχθώ σε αυτόν.

Αυτά που σου έγραψα για Βενιζέλο ήταν παράδειγμα του πώς μπορώ κι εγώ να γράφω για σένα βλακείες, απλά και μόνο για να σε εκνευρίζω και να χαλάω το κλίμα. Ήταν απάντηση στις βλακείες (επιεικής χαρακτηρισμός) που έγραφες πως έχω χρήμα στο εξωτερικό, πως θέλω να το φέρω στη χώρα για να την αγοράσω κτλ. Τελείως τρελά πράγματα δηλαδή.
enias έγραψε:Επίσης πρέπει να προσθέσω, οτι εσύ ξεκινάς με διαφορετικό δεδομένο, οτι η Ελλάδα ΔΕΝ χρειαζόταν να δανείζεται πλέον για τους λόγους που συνόψισα παραπάνω, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό απο αυτό που πήρα εγώ ως δεδομένο στο πρώτο πόστ: Οτι η χώρα είχε και θα έχει ανάγκη κάθε χρόνο να δανείζεται παραπάνω απο τον πρεηγούμενο.
Η Ελλάδα και κάθε χώρα χρειάζεται να δανείζεται, όσο λειτουργούμε στο υπάρχον σύστημα. Το θέμα είναι ο τρόπος δανεισμού και ο προορισμός των χρημάτων. Όσο τα χρήματα δίνονται για αγορές χωρίς αντίκρισμα, τόσο βαθαίνει το πρόβλημα. Σου έδωσα λύσεις παραπάνω. Θα επανέλθω και πιο κάτω.
enias έγραψε:Κατηγορείς εμένα για θεωρίες, βάζεις και ανεκδοτάκια και εσύ γράφεις για ευχολόγια οτι θα βρισκόντουσαν λεφτά όσο όλο το έλλειμμα και οτι ενώ θα έβρισκες δαπάνες να κόψεις, αυτές, δεν θα δημιουργούσαν ύφεση.
Το ανέκδοτο έδειχνε τη διαφορά θεωρίας-πράξης. Στη θεωρία εσύ αναφέρεις νούμερα, αλλά δε γνωρίζεις πώς δημιουργούνται αυτά τα νούμερα. Λες ύφεση, αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι με το να μην ενεργοποιώ τα αντισταθμιστικά (αρκετά, έως πολλά δισ.), αλλά να πληρώνω τόκους στον ενδιάμεσο δε λύνω το πρόβλημα. Ή δημιουργείς ανάπτυξη ή δε θα λυθεί ΠΟΤΕ το πρόβλημα. Το μνημόνιο δημιούργησε ύφεση, μεγαλύτερη των αντοχών μας και, μάλιστα, σκόπιμα. Δεν έλυσε προβλήματα, αλλά δημιούργησε περισσότερα. Και, αν θες να γίνω ακόμα περισσότερο προβοκάτορας, είχε εξασφαλίσει ότι θα δημιουργήσει το πρόβλημα. Δίνω παράδειγμα, με τα νούμερα που λες εσύ:

Χρωστάμε 300 δισ. Το έλλειμμα είναι 36 δισ.
Μας χρωστάει η Γερμανία μόνο 60++ δισ. από αποζημιώσεις.

Τι λέει το μνημόνιο; μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμό; ΟΧΙ, το απαγορεύει. Άρα, πρώτα πρέπει να βρούμε εμείς τα 300 και μετά βλέπουμε, αν γίνει τελικά, να βρουν οι Γερμανοί τα 60. Στο ενδιάμεσο, θα δανειστούμε και άλλα για αγορές συστημάτων που δε θα έρθουν, αλλά θα πληρώνουμε εμείς ως κορόιδα που είμαστε.

Κάνε το αντίστροφο τώρα. Κάνω συμψηφισμό και λέω: 60 μας χρωστάς, τα βγάζω από το λογαριασμό. Άλλα Χ μας χρωστάς από κλεμμένα ή αντισταθμιστικά, ΜΗΔΕΝ το έλλειμμα για τα επόμενα Υ χρόνια, τόση η μείωση του χρέους. Αυτομάτως διορθώνεις το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε ενεργοποιείς βιομηχανία, κινείς τα νήματα για σωστές προμήθειες και παίρνεις πίσω πολλά από τα κλεμμένα εντός της χώρας.
enias έγραψε:Αν παραδεχτούμε και οτι όλα αυτά που λες, γίνονται, τότε δεν υπάρχει λόγος καταγγελίας του μνημονίου. Μπορούμε άνετα να φτάσουμε τους στόχους του, να τους ξεπεράσουμε και να αποπληρώσουμε και το χρέος. Αρκεί, να πάρει ο πιπίνος το τιμόνι της χώρας. :D
Όχι, καταγγελία γιατί διαφορετικά γίνονται τα αμέσως παραπάνω. Αφού συμψηφισμός δε γίνεται, δεν ξεφεύγουμε ΠΟΤΕ. Άρα, καταγγελία, ξεφεύγουμε και μετά κινούμαστε σταδιακά για την ανάκαμψη της χώρας στο '60 που είχαμε παραγωγή.

Ευχαριστώ.
pipinos1976
Δημοσιεύσεις: 1207
Εγγραφή: 08 Απρ 2011, 23:52

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από pipinos1976 »

enias έγραψε:Εντάξει ρε φίλε... Παραδέχομαι την ήττα μου. Βλακείες γράφω. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα... δικό σου το θέμα.
Μετά από ~6 ώρες άλλαξες άποψη; γιατί αυτό;

Άντε, να δώσω μερικά βίντεο τώρα:









Ευχαριστώ.
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από enias »

pipinos1976 έγραψε:
enias έγραψε:Εντάξει ρε φίλε... Παραδέχομαι την ήττα μου. Βλακείες γράφω. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα... δικό σου το θέμα.
Μετά από ~6 ώρες άλλαξες άποψη; γιατί αυτό;
Τα ξαναδιάβασα και με έπεισες.
Αινείας
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6896
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Φταίει το μνημόνιο;

Δημοσίευση από MacPap »

Αγγλικό γνωμικό
"a stopped clock is right twice a day..."

Μετάφραση
"ένα χαλασμένο ρολόι πάει σωστά δις ημερησίως"
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτικό καφενείο...”