Tα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5...

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
MacPap

Tα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5...

Δημοσίευση από MacPap »

Τα παρακάτω κείμενο (απόσπασμα του οποίου παραθέτω) μου ήρθε με email από ένα φίλο...

"....(Νοέμβριος 2011) διανεμήθηκε προς διδασκαλία, στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας ένα καινούργιο βιβλίο γραμματικής, για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων.
Σύμφωνα με την καινούργια γραμματική που συντάχθηκε από τους: κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανακαλύπτουμε πως:

τα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!!!

Τα: α, ε, ι, ο, και το ου. Καθώς και ότι τα φωνήεντα η, υ, ω έχουν καταργηθεί!!!

Και τα σύμφωνα από 17, έμειναν μόνον τα 15!!! Τα ξ και ψ δεν υπάρχουν πλέον!!!

Σημειωτέον, πως στα φωνήεντα συγκαταλέγεται και ο δίφθογγος «ου», καθώς και στα σύμφωνα συμπεριλαμβάνονται τα δίψηφα σύμφωνα ντ, μπ, γκ!.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς στον πρόλογο του βιβλίου : «Στόχος του εγχειριδίου είναι να οδηγήσει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη τους μικρούς μαθητές στην συνειδητοποίηση του συστηματικού χαρακτήρα της γλώσσας. …Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του βιβλίου Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού υπαγόρευσαν κάποιες απαραίτητες απλοποιήσεις αλλά και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις παραδοσιακές γραμματικές»!!!!!!!

Και παρακάτω :

«Δεν εξετάζουμε λεπτομερώς τους φθόγγους της γλώσσας μας, γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγχυση σε μαθητές και δασκάλους με την ανάλυση φαινομένων αλλοφωνίας.»

Έτσι λοιπόν ο Βρασίδας, ο συμβολικός δάσκαλος του βιβλίου, ο οποίος βοηθά τον μαθητή να εξιχνιάσει τα μυστήρια της γλώσσας στις σελίδες 35 και 36 όπου γίνεται αναφορά στους φθόγγους, παρουσιάζει τα παραπάνω. Το αλφάβητό μας, τα πραγματικά φωνήεντα και σύμφωνα δεν παρουσιάζονται ξεκάθαρα πουθενά αλλού στο βιβλίο, παρά μόνον σε ένα σχέδιο τύπου ταχυμέτρου αυτοκινήτου (σελ. 39)! Όσο για τα φωνήεντα, δεν γίνεται καμία μνεία, παρά μόνον η ελλιπής αυτή αναφορά των πέντε φθόγγων!..."

Για όποιον θέλει ολόκληρο το κείμενο εδώ:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!

Επίσης για όποιον θέλει να δει και τον αντίλογο εδώ:
"Σχετικά με το άρθρο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!" που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας"

Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
athanatos
Site Admin

Re: Tα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5...

Δημοσίευση από athanatos »

Απίστευτο κι όμως αληθινό!!! Και απίστευτα απαράδεκτο!!! :evil: :evil: :evil:

Νέα Ελληνική Γραμματική (σελίδες 27 έως 40)!
Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ !
Οδυσσέας Ελύτης
erling

Δημοσίευση από erling »

Είναι σίγουρο πως το βιβλίο το έγραψαν επιστήμονες;
Εικόνα

Ποιος θα καταφέρει να πει σ, ζ και λ ακουμπώντας τη γλώσσα στα δόντια; Εμένα βγαίνουν θ,δ και παχύ λ
Εικόνα - Το blog μου
"Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?"
thanos

Δημοσίευση από thanos »

μερικες χρησιμες επεξηγήσεις για το θέμα των 5 φωνηέντων!
http://sarantakos.wordpress.com/2012/07/06/grammatik/
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται και στο site που έστειλα και γίνεται πολύ συζήτηση για το πόσο είναι ορθές οι απόψεις του Σαραντάκου.

Εμένα όμως το πρόβλημα μου παραμένει. Οταν σε ένα παιδάκι 11-12 χρονών που μόλις μαθαίνει να μιλάει του δώσεις μια εικόνα που λέει πως τα φωνήεντα είναι 5 σιγά μην ασχοληθεί με ΄όλα αυτά που αναφέρουν περί φθόγγων και γραμμάτων οι φωστήρες της ελληνικής που την έφτασαν εδώ που την έφτασαν. Το 5 θα του μένει και δεν θα το ξενίσει καθόλου όταν μια μέρα αντικατασταθούν και τα γράμματα.

ΑΝ θέλεις να αλλάξεις την νοοτροπία ενός λαού ξεκινάς από το σχολείο. Εγώ τουλάχιστον έτσι θα έκανα. Και έτσι κάνουν μικρά βήματα και σε 30 χρόνια θα γράφουμε στα αγγλικά θυμίσου με.
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”