ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣ

Μοιραστείτε μαζί μας αυτό που είδατε, ακούσατε ή διαβάσατε...
enias

Re: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥ

Δημοσίευση από enias »

MacPap έγραψε:Το ζητούμενο είναι πόσο θα είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας για 35 χρόνια εκμετάλλευσης μετά από όλα (φόρους, μόρους, σόρους κλπ). Και για να το κάνω επιστημονικότερο σε σταθερές τιμές 2004 που παραδόθηκε το έργο για να μπορούμε να μιλάμε. :o
Με το παράδειγμα που έβαλα,

λόγω πληθωρισμού το αρχικό ποσό των 74 το 2004 ισούται με 148εκ το 2039
74εκ * (1+0,02)^35 = 148εκ

Η διαφορά με το ποσό που θα εισπράξει το 2039 είναι 613εκ- 148εκ = 465εκ (τιμή 2039)

Αν αυτό το φέρεις στο 2004, είναι 465εκ / (1+0,02)^35 = 232,51εκ ευρώ σε τιμές 2004 για 35 έτη

Αυτο δεν είναι κέρδος όμως, είναι έσοδα. Δεν ξέρουμε τις δαπάνες και ούτε και ο πληθωρισμός είναι στάνταρ 2% για 35 έτη ;)

Προσεγγιστικά πάντα... βγαίνει κατα μέσο όρο 232,51/35 = 6,65εκ το έτος που αν το διαιρέσεις με τα 74εκ βγαίνει μια απόδοση του 8,9% στο κεφάλαιο που επένδυσε. Και χωρίς να υπολογίσουμε δαπάνες και φόρους. Πολύ μακρυά απο αυτό που ορίζεται ως "σκάνδαλο" είναι ένα σχετικά μικρό κέρδος.

Αινείας
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Μαϊστα! Αρα είναι καλή επένδυση?
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
enias

Δημοσίευση από enias »

Για τόσα πολλά χρόνια με τέτοιες αποδόσεις και με την σιγουριά της είσπραξης αφου μπορούν να αυξάνουν το ποσό όσο θέλουν καθώς μειώνεται η κίνηση, τότε μάλλον καλή θα την έλεγα.
Δεν την λες όμως και σκάνδαλο...

Οτι είναι παρόμοια με αυτές που έκαναν στις αποικίες είναι γεγονός. Να θυμηθούμε όμως οτι υπήρχαν και άλλα παρόμοια σχέδια στο παρελθόν, όπως η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Άλλα τότε, δεν υπήρχε "ναυτικό κίνημα δεν πληρώνω", ούτε blog για να κράζεις οτι σου κατέβει χωρίς νομικές συνέπειες και κυρίως δεν υπήρχαν οι τεράστιες πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν σήμερα για να απαξιωθεί κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, κόμματα ή και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Το είπα και παραπάνω, προσωπικά δεν το εγκρίνω, αλλα απο την στιγμή που δεν είμαι υποχρεωμένος να πάρω τη γέφυρα και υπάρχει η παλιά εναλλακτική του φέρυ, δεν με ενοχλεί και τόσο. Αξίζει τα λεφτά της όταν έχει θαλασσοταραχή και δεν είσαι υποχρεωμένος να γυρίσεις πίσω στην Αθήνα 220χλμ όπως παλιά. ;)
Αινείας
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Εγώ πάντως την έχω περάσει 2 φορές όλες όλες. Πάω πάντα με το καραβάκι... Και πλάκα έχει και λιγότερο κοστίζει και ξεκουράζεσαι...
Εικόνα
brutus

Δημοσίευση από brutus »

MacPap έγραψε:Εγώ πάντως την έχω περάσει 2 φορές όλες όλες. Πάω πάντα με το καραβάκι... Και πλάκα έχει και λιγότερο κοστίζει και ξεκουράζεσαι...
Εγώ πάλι, μόνο αν πέσει η γέφυρα θα πάρω το καραβάκι. Τόσα χρόνια που είχαν το μονοπώλιο, μας είχαν (σαν πελάτες) στο φτύσιμο. Μόλις υπήρξε ο ανταγωνισμός της γέφυρας, αποδείχθηκε ότι σήκωνε αρκετό νερό το κρασί τους και μείωσαν γενναία τις τιμές, δρομολογώντας παράλληλα 2 κάπως πιο καινούρια (30 ετών... μόνο) πλοία, μια που τα περισσότερα σαπάκια αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν καθώς δεν είχαν έσοδα.
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Κατανοώ την επιλογή σου αλλά αν τώρα που φτηνήνανε δεν πρέπει να τους αφήσουμε να ζούνε για να έχουμε και μια φτηνή επιλογή?
Εικόνα
enias

Δημοσίευση από enias »

Και στη γέφυρα πρέπει να περνάει κανείς που και που, γιατί σε λίγο θα πάει 50αρι και πέρασμα :D
Αινείας
pipinos1976

Δημοσίευση από pipinos1976 »

Τελευταία υπάρχουν αρκετά νέα καράβια, αυτά με τις διπλές πόρτες, και έτσι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ. Νομίζω, επίσης, πως η Γέφυρα Α.Ε. υποχρεούται να συντηρεί κάποιον αριθμό πλοίων για έκτακτες περιπτώσεις. Τέλος, η πίεση από τη μείωση της κίνησης και τη χρήση των καραβιών έχει δημιουργήσει προσφορές: π.χ. το καλοκαίρι του 2011 υπήρχε προσφορά με τιμή όση η μία διέλευση για την περίπτωση που υπήρχε επιστροφή εντός 8 ωρών και όχι 2 ωρών όπως τον υπόλοιπο χρόνο (σκοπός να πιάσουν πελάτες τους Πατρινούς που θέλουν να πάνε για μπάνιο προς Ναύπακτο).

Ευχαριστώ.
enias

Δημοσίευση από enias »

pipinos1976 έγραψε:Τη πίεση από τη μείωση της κίνησης και τη χρήση των καραβιών έχει δημιουργήσει προσφορές: π.χ. το καλοκαίρι του 2011 υπήρχε προσφορά με τιμή όση η μία διέλευση για την περίπτωση που υπήρχε επιστροφή εντός 8 ωρών και όχι 2 ωρών όπως τον υπόλοιπο χρόνο
Υπάρχουν ακόμα. Υπάρχει και φυλλάδιο στους σταθμούς που πληρώνεις, το οποιό τα γράφει αναλυτικά.
Αινείας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μας έκανε εντύπωση...”