Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου

Χώρος ανοικτών συζητήσεων περί οδήγησης...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Johnny
Δημοσιεύσεις: 3505
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2010, 20:23
Τοποθεσία: Μεταμόρφωση - Αττικής (Κουκου city)

Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου

Δημοσίευση από Johnny »

Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου


Ακούγεται… εφιαλτικό, όμως χάρη στην τεχνολογία, η αστυνομία θα μπορεί να βεβαιώνει παραβάσεις του ΚΟΚ με μοναδικό στοιχείο την εικόνα που καταγράφουν τα smartphones μας.

Η διαδικασία βεβαίωσης των παραβάσεων του ΚΟΚ, ελάχιστα έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Μέχρι και σήμερα, θα πρέπει η αστυνομία να «πιάσει» τον παραβάτη εκείνη τη στιγμή, με μικρές εξαιρέσεις όπως οι κάμερες ταχύτητας που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία. Η ψηφιακή εξέλιξη όμως, φέρνει μια νέα και πολύ… τρομακτική ιδέα: τη βεβαίωση των παραβάσεων μέσα από τα κινητά τηλέφωνα ιδιωτών.

Πώς θα κόβει κλήσεις η τροχαία από το κινητό;

Μια εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα και ονομάζεταιdashcamUK. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αφορά την Αγγλία και η διάθεσή της θα είναι δωρεάν μέσα στους επόμενους μήνες. Η εφαρμογή επιτρέπει στον κάθε χρήστη να εκτελεί χρέη… αστυνομικού, βοηθώντας στην τήρηση του ΚΟΚ. Ουσιαστικά, όποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει γίνεται… καρφί της Τροχαίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα καταγραφής παραβάσεων των άλλων οδηγών.

Πέρασε κάποιος με κόκκινο φανάρι; Το καταγράφεις! Παραβίασε στοπ; Το ίδιο! Έστριψε χωρίς φλας; Πάλι το ίδιο! Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής, μπορούν να καταγραφούν περισσότερες από 20 παραβάσεις, ενώ στο μέλλον θα προστεθεί και η δυνατότητα εντοπισμού των οδηγών που κινούνται με υπερβολική ταχύτητα. Η ιδέα, όσο πρωτοπόρα κι αν είναι, θα βρει και πολλούς εχθρούς, καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν θα ήθελε να είναι… ρουφιάνος της αστυνομίας.

Πόσο αποτελεσματική θα είναι η μέθοδος;

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με την ιδέα ή όχι, η ευρεία χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά την οδική ασφάλεια. Η ιδέα και μόνο ότι κάθε ένας οδηγός γύρω μας μπορεί να μας… καρφώσει και να βρούμε τον μπελά μας, αδιαμφισβήτητα θα προσθέσει ακόμη μια σκέψη στο μυαλό μας πριν προχωρήσουμε σε παράβαση.

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια, αφού σε τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές γίνεται και λάθος χρήση ή δηλώνονται ψευδείς παραβάσεις σε μορφή… αντιποίνων, οπότε η τροχαία θα πρέπει να κάνει ξεκαθάρισμα και με κάποιο τρόπο να βεβαιώσει πότε πρόκειται για πραγματική παράβαση.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή που… κόβει κλήσεις;

Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, απαιτείται ένα smartphone και μια dash cam, οι κάμερες που τοποθετούνται στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εξωτερικό. Το βίντεο που φανερώνει την παράβαση αποστέλλεται μαζί με την καταγγελία, βοηθώντας τις αρχές να βγάλουν σαφή συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον δημιουργό της εφαρμογής, το υλικό προστατεύεται για χρήση ακόμη και στο δικαστήριο.

Πηγή: rac.co.uk-gocar.gr


Η ανθρωπότητα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά, από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένα παιδί που υποφέρει.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Εικόνα
rasPUTIN
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4936
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 16:47

Re: Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου

Δημοσίευση από rasPUTIN »

Ἔχει ἀνἀψει κόκκινο κι ὁ ὁδηγὸς εἶναι προβλεπόμενος, τὸ μπροστινὸ μέρος τοῦ ὀχήματός του βρίσκεται πίσω ἀπὸ τὴν γραμμὴ διακοπῆς πορείας. Ἐμφανίζεται ὄχημα τὸ ὁποῖο ἐπεῖγεται νὰ περάσει* ὁπότε πρέπει νὰ τοῦ δοθεῖ χῶρος νὰ περάσει. Ὁ ὁδηγὸς θὰ πατήσει τὴν γραμμὴ διακοπῆς πορείας μὲ κόκκινο. Θὰ το δείξει ἡ κάμερα ἤ θὰ πέσει πέλεκυς ἀδίκως;
* Πρόκειται περὶ ὀχημάτων ἀμέσου ἀνάγκης ή ὀχημάτων μὲ τὰ ὁποία μεταφέρονται πρόσωπα ποὺ ἔχουν ἀνάγκη ἀμέσου βοηθείας (βλέπε ΚΟΚ, ἄρθρο 44)
Ἰστότοπος κοινωνικῆς δικτυώσεως γιὰ Ἕλληνες, χωρὶς νεοταξίτικη λογοκρισία, χωρὶς ὀρθοπολιτικὴ ἠλιθιότητα.
https://hellasbook.gr/
Hannah
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 07 Ιουν 2022, 13:04

Re: Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου

Δημοσίευση από Hannah »Έτσι θα δουλεύει
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 6678
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Τροχαία «Big Brother»: Βλέπει παράβαση και κόβει κλήση, από το κινητό σου

Δημοσίευση από MacPap »

Σίγουρο είναι ένα!
Εγω δεν θα συμμετέχω σε αυτό το πράγμα.

MacPap
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά περί οδήγησης...”