Νὰ τὸ βάλω ἐδῶ, ἀς μὴν ἀνοίξω νέο θρέντ.
Μαθητές έκαναν κατάληψη και το… πλήρωσαν με 80 ώρες κοινωνικής εργασίας
Ανάστατη είναι η μαθητική κοινότητα του Ρεθύμνου με την εξέλιξη που είχε υπόθεση κατάληψης σχολείου, καθώς τρεις μαθητές τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο με 80 μέρες κοινωνική εργασίας ο κάθε ένας.
Ειδικότερα , στον εισαγγελέα είχε προσφύγει στο παρελθόν διευθυντής γυμνασίου της πόλης, καθώς οι μαθητές είχαν βάλει λουκέτο στο σχολείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του rethnea.gr, η κατάληψη είχε πραγματοποιηθεί από τους μαθητές το περασμένο Οκτώβριο , ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσουν αν όντως η κατάληψη αφορούσε το χρόνο αυτό ή κάποια άλλη σχολική χρονιά.
Το δικαστήριο, που επέβαλε την παραπάνω ποινή στους μαθητές ,έγινε την έγινε την περασμένη Δευτέρα.
Από την πλευρά της, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε ότι ενημερώθηκαν με καθυστέρηση για την υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα την ημέρα της απόφασης του δικαστήριο, ενώ τη Δευτέρα θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.
Πάντως η εκπαιδευτική κοινότητα στην πλειοψηφία της δεν εγκρίνει αυτόν τον τρόπο για την αντιμετώπιση καταλήψεων στα σχολεία, τον οποίοι και χαρακτηρίζει αντιπαιδαγωγικό.
Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν για την επιβολή ποινών σε μαθητές λόγω καταλήψεων διαπιστώνει πως έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή σε μαθητές της Λαμίας το 2013, ενώ σε άλλη περίπτωση στην Θεσσαλονίκη σε πέντε μαθητές επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης για κατάληψη που πραγματοποίησαν το 2015.
28/05/2017
Πηγή: http://www.cretapost.gr/331442/mathites ... -ergasias/
Πάρτε καὶ λίγο Ποινικὸ Κώδικα.
Άρθρο 334, Διατάραξη οικιακής ειρήνης
1. Όποιος εισέρχεται* παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2. Οι πιο πάνω πράξεις ή οι πράξεις βίας εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και οι πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που γίνονται με σκοπό να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
Σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής. *** (βλ. σχόλια)
3. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση τού δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
4. Η ποινική δίωξη στις περιπτώσεις της παρ. 1 ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του δικαιούχου.
Σχόλια
* "εισδύων", κατά το κείμενο της καθαρεύουσας.
*** Προσοχή ***: Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 5 του ν. 1419/1984 (Α΄ 28/14.3.1984): "Διατάξεις του Π ο ι ν ι κ ο ύ Κώδικα ή ειδικών ποινικών νόμων με εξαίρεση εκείνες του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, που αποκλείουν την υφ' όρον αναστολή της ποινής, καταργούνται", ενώ, κατά το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 6 του ιδίου νόμου: "Διατάξεις του Π ο ι ν ι κ ο ύ Κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων, που αποκλείουν ή ρυθμίζουν με άλλο τρόπο τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών σε χρηματικές ή πρόστιμα ή που καθορίζουν αλλιώς την έννοια της υποτροπής καταργούνται, με την επιφύλαξη του άρθρου 82 παρ. 7 του Ποινικού Κώδικα".Κατόπιν των ανωτέρω, συνεπώς, το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, δ ε ν μπορεί πλέον να ισχύει. Εξ' άλλου, και μετά την τροποποίηση του άρθρου 82 ΠΚ με το άρθρο 2 του ν. 1941/1991 (Α΄ 41/18.3.1991), δεν μεταβλήθηκε το καθεστώς της κατάργησης τής ρήτρας για το αμετάτρεπτο, αφού ο ν. 1941/1991 δεν έθιξε τον προμνημονευθέντα ν. 1419/1984 στο συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 1 του νεότερου νόμου 2207/1994 (Α΄ 65/25.4.1994), με την οποία αντικαταστάθηκε η παρ. 11 του άρθρου 82 ΠΚ (βλ. την σχετική παράγραφο), καταργήθηκαν και πάλι οι ρήτρες για το αμετάτρεπτο του ΠΚ (εκτός από την εμπορία ναρκωτικών και τα εγκλήματα στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα). Πρβλ. και σχόλια των άρθρων 167 ΠΚ (αντίσταση) σχετικά με την παρ. 1 και 265 ΠΚ (εμπρησμός σε δάση) σχετικά με την παρ. 1.
Νὰ δώσω καὶ κάποιες διευκρινίσεις, γιὰ ὅσους δὲν γνωρίζουν. Στὴν περίπτωσιν τῆς παραγράφου 1 ἡ ποινικὴ δίωξις ἀσκεῖται κατόπιν ἐγκλήσεως τοῦ δικαιούχου. Σὲ ἀπλὰ ἑλληνικά, σημαίνει ὅτι τὰ ἀστυνομικὰ ὄργανα ῤωτάνε τὸν παθόντα ἀν ἐπιθυμεὶ τὴν ποινικὴ δίωξιν τοῦ δράστη κι ἀν ὁ κύρης τοῦ σπιτιοῦ (ἢ τοῦ μαγαζιοῦ, τοῦ γκαράζ, τοῦ χωραφιοῦ, τῆς ἀποθήκης, τοῦ στάβλου κ.ο.κ.) τὸ ἐπιθυμεῖ τότε ὑποβάλλει ἔγκλησιν (κατὰ τὸ κοινῶς λεγόμενο «κάνει μήνυσιν»), πληρώνει 100€ (παράβολο ἐγκλήσεως). Ἀν θέλει, δύναται νὰ ἀποσύρει τὴν ἔγκλησιν.
Στὶς περιπτώσεις τῶν παραγράφων 2 καὶ 3 ἠ ποινικὴ δίωξις ἀσκεῖται αὐτεπαγγέλτως. Ἀυτεπάγγελτη ποινικὴ δίωξις σημαίνει ὄτι τὰ ἀστυνομικὰ ὄργανα δὲν ῥωτάνε τὸν παθόντα ἀλλὰ ξεκινοῦν τὴν διαδικασία θέλουν δὲν θέλουν, ἀν κάποιος κρατικὸς ὑπάλληλος παραλείψει σκοπίμως νὰ ἀσκήσει τὰ καθήκοντά του τότε παρανομεῖ (παράβασις καθήκοντος) κι ὅλα αὐτὰ χωρὶς τὸ κερατιάτικο (τὰ 100€).