enias έγραψε:... σε πολυκατοικία και σε ταράτσες δεν μπαίνουν τόσα πολλά φωτοβολταϊκά....
Αυτό λέω και εγώ και γιαυτό δεν είναι απλώς "έβαλα ένα φωτοβολταϊκό και ξέγραψα τη ΔΕΗ". Ακόμα και αν έχω το χώρο.
Ας πάρουμε το δικό σου παράδειγμα με τα 8000 kWh το χρόνο. Αυτό σημαίνει 8000kWh/365μέρες=22 kWh/μέρα. ΑΝ υποθέσουμε πως έχουμε 100% ηλιοφάνεια για 8 ώρες την ημέρα (που δεν έχουμε αν υπολογίσουμε τον χειμώνα και τις συννεφιές) και αν υποθέσουμε πως το σύστημά μας δεν έχει καθόλου απώλειες (που έχει! Θυμίζω ένα Inverter καταναλώνει από μόνο του περίπου το 20% της ενέργειας που αποδίδει) τότε πρέπει να διαθέτεις ένα σύστημα που θα μπορεί να παράγει 22kWh/8ώρες = 2,75kW την ώρα. Τα φωτοβολταϊκά σήμερα έχουν απόδοση περίπου 150Wh ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεσαι 2,75kWh/150Wh=18,3 φωτοβολταϊκά panels του 1 τετραγωνικού μέτρου. δηλαδή χρειάζεσαι 18,3 Χ 18,3 = 324 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια φωτοβολταϊκών. Αυτό για να καλύψεις την δική σου κατανάλωση που δεν ξέρω τι περιέχει. Θυμίζω πως 324 τετραγωνικά μέτρα είναι 1/3 του στρέμματος,
Δυστυχώς ακόμα αυτή η τεχνολογία δεν συμφέρει για εφαρμογές μικρής κλίμακας. Η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε κρατικό επίπεδο είναι άλλο θέμα.
Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να γίνουμε σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά ανεξάρτητοι με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άλλα δεν το κάνουμε. Γιατί? Διότι μάλλον "είναι πολλά τα λεφτά Αρη μου".
Όταν πριν χρόνια εργαζόμουν στο Ινστιτούτο Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ (Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας) είχαμε ένα τμήμα "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας". Τα παιδιά στο τμήμα σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια είχαν κάνει μια μελέτη που έδειξε πως αν εγκαθιστούσαμε υδρογεννήτριες στο στενό μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου στο ακρωτήριο Καφηρεύς (δηλαδή στο Κάβο Ντόρο) όπου υπάρχει μόνιμο ρεύμα 5 μιλίων την ώρα, θα μπορούσαμε να παράξουμε όσο ρεύμα χρειάζεται όλη η Ελλάδα τζάμπα. Αυτή η μελέτη αμφιβάλλω αν υπάρχει πλέον. Εγώ το γνωρίζω διότι τότε ήμουν υπεύθυνος ενός προγράμματος διακρατικής μεταφοράς τεχνολογίας (ονόματι Eurotech) και μου ζήτησαν να βρω τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από την κίνηση θαλασσίων μαζών.
Τέλος πάντων ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσομε να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια σε επίπεδο σπιτιού...
Φιλικά Κώστας