Εγώ κτήριο το έμαθα, τα τελευταία χρόνια έμαθα πως είναι κτίριο
Το οπλισμένο είναι αυτό που εφοδιασμένο με όπλα
(άκυρο το 'είναι έτοιμο να πυροβολήσει') ενώ το ωπλισμένο αυτό που περιέχει οπλισμό. Κάτι μου φέρνει στο μυαλό με το ώπλισμοι, αλλά δεν....
Σε όλα τα συγγράμματα παλιά ήταν σύμμικτη. Τώρα τελευταία προσπαθεί και αυτό να γίνει σύμμεικτη.
Το κολώνα σύμφωνα με τον μπαμπινιώτη είναι κολόνα γιατί προέρχεται από το ιταλικό colonna αλλά κάποιοι άλλοι λένε πως προέρχεται από το λατινικό columna και γράφεται με ωμέγα.
Το διώροφο όντως έτσι είναι γιατί δύο όμικρον μαζί γίνονται ωμέγα, δηλαδή παχύ όμικρον.
[edit on] . Ο Φυτράκης λέει πως η παλαιότερη γραφή ήταν κτήριο. Αρα σωστά το έμαθα

Επίσης για το σύμμεικτος λέει πως και τα δύο είναι σωστά.
Για την κολώνα λέει πως είναι η παλαιότερη γραφή της λέξης κολόνα.
Για το διώροφο, το θυμόμουν λάθος. Έχει να κάνει με την δασεία που είχε η λέξη όροφος παλαιά.
[edit off]
Αυτά που ρωτάς enias έχουν να κάνουν με τι μπαμπινίωτιες αλλαγές.
Ενα πράγμα σαν το βρώμικο που έγινε βρόμικο
Την Σκωτία που έγινε Σκοτία
Το πω πω (επιφώνημα) που έγινε πο πο
Και άλλες τέτοιες μπαμπινιωτιές.
Βασικά ο Μπαμπινιώτης προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε γιατί κάτι το γράφουμε με ωμέγα και γιατί με όμικρον.
Το παγώνι πρέπει να γραφτεί με ωμέγα, διότι βλέποντας το νιώθεις θαυμασμό, οπότε λες "κοίτα ένα παγόόνι" οπότε το γράφει παγώνι. (αυτό είναι δικιά μου σκέψη. μην νομίσει κανένας πως είναι ορισμός επιστημονικός)
Αστεϊσμός:
Ο συγκεκριμένος είχε γράψει "Βούλγαρος : (κατχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)". Όταν ρωτήθηκε γιατί το έγραψε είπε γιατί έχει επικρατήσει.
Οπότε ο κάφρος Παοκτσής είπε "Τότε να φωνάζουμε "Που...α που....α του Μπαμπινιώτη η μάνα" ώστε να επικρατήσει σαν έκφραση και να γράψει μετά δίπλα στο λήμμα που...α : Του μπαμπινιώτη η μάνα.
Βέβαια έσβησε την πασίγνωστη δεύτερη ερμηνεία του ψαριού γαύρος (το οποίο νομίζω το έκανε γάβρος) όπως και ανακάλυψε νέα λέξη "Μακρόνησος : Νησί μεταξύ των ΝΑ παραλίων της Αττικής και της Κέας. Από το 1947 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και βασανισμού πολιτικών κρατουμένων από τον χώρο της Αριστεράς"
Μάννα Μάνα