Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Ο χώρος για την σάτυρα και τους σχολιασμούς των πολιτικών δρώμενων στην Ελλάδα...
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 7039
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από MacPap »

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Κι ο λαϊκισμός ένας μεγάλος εχθρός. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος από τον εαυτό μας. Αυτόν τον "εθνικό" εαυτό μας που μας δικαιολογεί πάντα αφού πρώτα μας τοποθετήσει στον υψηλό θρόνο απ όπου όλοι και όλα, τα ξένα, των άλλων, φαίνονται υποδεέστερα. Αρκεί να μην χρειάζεται να μετρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Να μην μιλάμε δηλαδή για έλλειμμα, παραγωγικότητα,απόδοση, κόστος. Αρκεί να μιλάμε για αόριστες, μη μετρήσιμες,σχεδόν μεταφυσικές έννοιες. Υπερηφάνεια, δόξα, ελληνικότητα,δίκιο. Διαθέτουμε την μεγαλοπρέπεια των φιλολογικών εννοιών. Τώρα βέβαια αν κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε την ιστορία των άλλων λαών (και των Τούρκων και των Σέρβων και των Άγγλων και των Βούλγαρων) θα διαπιστώσουμε πως όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως περήφανοι, γενναίοι, ηρωικοί,αδικημένοι .Και διαθέτουν όλοι και κατ αποκλειστικότητα τη θεία ευλογία.

Το δημοσίευμα του Focus εξόργισε και μένα. Αλλά ήταν ένα ανόητο, κίτρινο δημοσίευμα των κοκορακίων της γερμανικής δημοσιογραφίας. Ήταν όμως μια άποψη και ο καθένας έχει δικαίωμα σε αυτήν. Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε μιλήσει για κουτόφραγκους ή αμερικανάκια. Βεβαίως τα αστροπελέκια που έφτιαξαν το εξώφυλλο πρέπει γενικώς να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν ιστορικούς συμβολισμούς γιατί αν κάποιοι μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν αναλόγως, δυστυχώς η Γερμανία δεν διαθέτει κάποια Αφροδίτη της Βόνης αλλά μορφές που ταυτίστηκαν με την παγκόσμια ντροπή.

Είχε δίκιο ο Πάγκαλος πως η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική οικονομία. Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σκότωσαν Έλληνες, κατέκαψαν την Ελλάδα και κατέκλεψαν περιουσίες και τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Αρκεί βέβαια να μην ξεχνάμε πόσο ευθύνονται οι έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά γι αυτό δεν φταίνε οι Γερμανοί. Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήθηκε (για να μην ξεχνάμε την ιστορία) και από συνεργάτες των Γερμανών, αρκετά ένοχο και πολύ περισσότερο δουλικό, υπερασπίζοντας ίσως τον εαυτό του, τη φύση του, παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης. Η υπόθεση Μέρτενς, που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60, είναι μια παλιά ιστορία αρκετά επεξηγηματική. Πριν από χρόνια, μια δημοσιογραφική έρευνά μου για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το «έθνος» έπρεπε να παραμείνει η μυθική περιγραφή των σχολικών εγχειριδίων και ο εθνάρχης το σύμβολο μιας ηρωικής και όχι συνεργαζόμενης με τους ναζί, Δεξιάς.

Ο Μέρτενς, οι αποζημιώσεις και ο Καραμανλής

Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι Εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.

Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;

Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπήγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:

1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι Γερμανοί δεν τον πίστεψαν
2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες

Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.

Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» Ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους Γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό Ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι Έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.

Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις . Δεν μπορώ να καταλάβω βεβαίως γιατί όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ευνόησαν, αλλά σαμποτάρισαν προσπάθειες Ελλήνων πολιτών (κάτοικοι Διστόμου) να διεκδικήσουν με βάση τους Ευρωπαικούς νόμους όσα είχαν δικαίωμα.

Οι Γερμανοί βεβαίως είναι φίλοι μας αλλά φίλτατη είναι η αλήθεια. Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς και τις εκρήξεις εθνικής αγανάκτησης γιατί το κωλοδάχτυλο της Αφροδίτης σηκώθηκε ειρωνικά μπροστά στο πρόσωπό μας . Η εθνική μας περηφάνια δεν απειλήθηκε από έναν ανόητο συντάκτη ύλης του Focus αλλά από εμάς τους ίδιους. Και θα απειλείται όσο στη θέση της ιστορικής αλήθειας βάζουμε ανιστόρητους αγανακτισμένους και εύθικτους απολίτικους.

του Κώστα Βαξεβάνη στο κουτί της Πανδώρας


Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
thanos
Δημοσιεύσεις: 689
Εγγραφή: 15 Ιούλ 2010, 21:28

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από thanos »

πολυ ενδιαφέρον θέμα κ αρθρο...

η αλήθεια ...τσούζει

κατι αλλο που δεν έχω καταλάβει ειναι πως υπολογίζουν το συνολικό ποσό της αποζημίωσης...
οκ οι ζωές που χάθηκαν από τις θηριωδίες των ναζί δεν αποτιμώνται φυσικά, αλλά και οι Εβραίοι αποζημιώθηκαν, αν δεν κάνω λάθος
πόσα χρήματα η χρυσό εκλεψαν οι ναζι Γερμανοί από την Τράπεζα της Ελλάδος τότε;

Υ.Γ.: και με 100 δις να μας ειχαν αποζημιώσει τότε που έπρεπε οι Γερμανοί, εμείς πάλι την χώρα θα την είχαμε δημοσιονομικά και όχι μόνο στο ίδιο χάλι ισως και σε χειρότερο, γιατί ....
για πολλούς λόγους που δεν ειναι της παρούσης
grigoris
Δημοσιεύσεις: 546
Εγγραφή: 23 Αύγ 2011, 19:47

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από grigoris »

Μα μόνο οι εβραίοι αν δεν κάνω λάθος έχουν αποζημιωθεί.Βεβαια γενικότερα απ όπου μπορούν τα παίρνουν αλλά είναι άλλη κουβέντα αυτή.
Η Ελληνική Σημαία είναι σύμβολο ιερό.Έχει τ' ουρανού το χρώμα και στην άκρη το Σταυρό.Την Ελληνική Σημαία, μάνα μου, την αγαπώ.Στον εχθρό δεν την αφήνω, προτιμώ να σκοτωθώ.
DELPIERO1981
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: 05 Φεβ 2011, 17:48
Τοποθεσία: ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από DELPIERO1981 »

Όταν επί τόοοοοοοοοοοοοσα χρόνια βγάζεις ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ πολιτικούς, τι περιμένεις :evil:
ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΩ ΔΙΌΔΙΑ;... ΤΟ ΆΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΌ ΤΟ ΞΈΡΕΙΣ;
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 7039
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από MacPap »

Δεν είναι άχρηστοι φίλε μου αυτό είναι το κακό... Είναι πολύ ικανοί... Μόνο που έχουν άλλη αντζέντα... Δεν τους ενδιαφέρει όπως θα έπρεπε το καλό της χώρας και των πολιτών αλλά αυτό της τζέπης τους...
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
DELPIERO1981
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: 05 Φεβ 2011, 17:48
Τοποθεσία: ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από DELPIERO1981 »

Ε, μια η άλλη είναι.
ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΩ ΔΙΌΔΙΑ;... ΤΟ ΆΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΌ ΤΟ ΞΈΡΕΙΣ;
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 4673
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
Τοποθεσία: Βόλος

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από UltiMo_ »

Ποια χρεοκοπία! Tελικά είμαστε πλούσιοι ...Δείτε πως!
Tελικά είμαστε πλούσιοι!...

Εχουμε και λέμε:
1) 2 τρις από πετρέλαια (σύμφωνα με τον καθηγητή Φώσκολο)
2) 1.2 τρις από γερμανικές αποζημιώσεις για τον πόλεμο (σύμφωνα με τον Γλέζο)
3) 700 δις από την τράπεζα της ανατολής (σύμφωνα με τον Τριανταφυλλόπουλο)
Σύνολον 3.9 τρις.
Μείον 400 δις το χρέος της Ελλάδας.....
Μένουν 3.5 τρις.
Δια 10 εκατομμύρια οι Έλληνες.
Αναλογούν 350 χιλιάδες ευρώ σε κάθε Έλληνα.
Κοίτα να δεις τελικά!!!
Που να απευθυνθώ να παραλάβω το τσεκ;
Αν τα προηγούμενα ίσχυαν και η Ελλάδα πλούτιζε, θα γίνονταν τα εξής:
Η κυβέρνηση θα διόριζε όλους τους έλληνες (και τα βρέφη!) στο δημόσιο, με μέσο μισθό 3000 ευρώ τον μήνα. Θα εκλεγόταν με 99% (πάντα υπάρχουν οι γκρινιάρηδες!)
Άρα έχουμε:
3000 ευρώ επί 14 μήνες (τα δώρα θα επέστρεφαν) επί δέκα εκατομμύρια έλληνες. Σύνολο 420 δίς δαπάνες τον χρόνο.
Άρα σε περίπου, 3.5 τρίς το απόθεμα δια 420 δις το χρόνο οι δαπάνες, 9 χρόνια θα τα είχαμε φάει.
Στόν επόμενο χρόνο θα είχαμε το σημερινό χρέος.
Άρα αν βγάλουμε όλα τα πετρελαια, πάρουμε όλες τις αποζημιώσεις από την γερμανία, κι αν εξαργυρώσουμε τις σούπερ μετοχες, χωρίς όμως να αλλάξουμε μυαλά σε μια δεκαετία θα είμαστε πάλι στην σημερινή κατάσταση. Μάλιστα, η επιστήμη μίλησε...!

Αναρτήθηκε από Voliotaki στις 3:10 π.μ.
W̴͓͌̕ĥ̸̰͚ĕ̶̫n̸̘̳̏͝ ̶͚̯̓ļ̵̄i̴̲͎͆͘f̵͎͐͑è̶͖̺̒ ̴̨̛͉t̴̳͚͒h̴̻̀ŕ̷̜̮ö̷̥ẉ̵̇̀s̵̡̊̈́ ̵̳̗̍́ỷ̷̖̼̓o̶̰͚̽ṳ̷̭̃͠ ̸̦̓̐c̶̙̭̅ų̴͒r̵̜̭͝v̸̺͔̊̕ė̴͈͗ͅṡ̵̮̮̅,̷̜̞͂ ̵͍̗̍͛a̵͈͒̓ì̷͍̠m̸̮̘͗ ̸̲̹͒f̸̗̿̈ō̷̲̞r̸̜͌ ̸̭̔t̸̤̙̔͋h̵̜̒̾͜ė̴̢̝ ̷͚́a̸̪͋̒p̸̧̃͝ȩ̵̙͑̓x̴̡͚̄.̶̙̀̕
Άβαταρ μέλους
MacPap
Δημοσιεύσεις: 7039
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από MacPap »

:applause :biritses
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
enias
Δημοσιεύσεις: 2050
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2010, 16:46

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από enias »

Η Ελλάδα επισήμως δεν έχει παραιτηθεί απο το δικαίωμα αποζημιώσεων. Απλά δεν το έχει ασκήσει. Το γιατί δεν το ξέρουμε, μάλλον θα είναι πολλά που δεν ξέρουμε. Το θέμα είναι οτι μετά απο πολλά χρόνια μάλλον θα είναι δύσκολο να το διεκδικήσουμε. Τώρα οι Γερμανοί, εκτός απο φίλοι μας γίνανε και σωτήρες μας (ή τουλάχιστον αυτό θα μας λένε απο εδώ και πέρα).
Αινείας
thanos
Δημοσιεύσεις: 689
Εγγραφή: 15 Ιούλ 2010, 21:28

Re: Nα γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις...

Δημοσίευση από thanos »

enias έγραψε:Η Ελλάδα επισήμως δεν έχει παραιτηθεί απο το δικαίωμα αποζημιώσεων.
ιδού λοιπόν η ευκαιρία στις επόμενες εκλογές, οπωτε γίνουν αυτές, τα κόμματα που θα θελήσουν την ψήφο μας, να το βάλουν στην ατζέντα τους, και να πουν στους πολίτες αυτής της χώρας αν θα ζητήσουν αποζημιώσεις και με ποιον διπλωματικό και νομικό τρόπο σκέφτονται να τις διεκδικήσουν...

το κάλλιο αργά παρά ποτέ νομίζω οτι ταιριάζει στην περίπτωση αυτή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτικό καφενείο...”