enias έγραψε:Μάλιστα. Συνοψίζω για να τελειώνουμε...
Δεν το βλέπω, αλλά ας απαντήσω.
enias έγραψε:1) Στην ουσία λες "λεφτά υπάρχουν", απλά δεν τα έψαξαν (στα εξοπλιστικά)
Λεφτά ΠΑΝΤΑ υπάρχουν, ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι αν θέλουν να τα βρουν και προς τα πού θα ψάξουν να τα βρουν, όταν θελήσουν. Ο ΓΑΠ καμία σχέση δεν έχει με αυτά που γράφω εγώ. Είπε κάτι παραπλανητικό, έδωσε ελπίδα στον κόσμο με αυτή τη φράση κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το πανηγύρι των Ο.Α. για πολλά χρόνια ακόμη.
Για το πού θα πρέπει να τα ψάξουμε τα λεφτά σου απαντώ: παντού, όπου έχουν χαθεί ή δεν έχουν έρθει θα τα κυνηγήσουμε μέχρι τελευταίου ευρώ.
enias έγραψε:2) Πιστεύεις οτι απο αυτά θα μπορούσες να βρεις τόσα ώστε να καλύψεις το ελλείμμα του 2009 (36δις) για να ανοίξουν οι πόρτες του δανεισμού.
Κατ' αρχάς / καταρχάς (είδες MacPap, μπορώ να το γράψω κι έτσι) η απόφαση να μπούμε στο ΔΝΤ είχε ληφθεί πριν ακόμα έρθει στην κυβέρνηση ο ΓΑΠ. Το λένε οι μαρτυρίες. Όταν ήρθε στην κυβέρνηση τα spreads ήταν αρκετά χαμηλά (ήταν <200 αν θυμάμαι καλά), οπότε μπορούσαμε να δανειστούμε αρκετά για να κερδίσουμε χρόνο. Στο ενδιάμεσο θα γίνονταν οι απαραίτητες κινήσεις για διόρθωση της κατάστασης. Ο δανεισμός, όμως, θα ήταν το 1ο βήμα και μόνο.
enias έγραψε:Άντε και έβρισκες τα 26δις απο σπατάλες που δεν το πιστεύω με τίποτα. Τα 10 δις είναι απο τόκους παλαιότερων χρεών δεν είναι απο σπατάλες, οπότε και πάλι θα είχες 4% έλλειμμα ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΧΡΕΟΥΣ πράγμα που και πάλι θα μπορούσε να σου κλείσει τις πόρτες των αγορών και για να το καλύψεις θα ήθελες αύξηση φορολογίας ή κι άλλες μειώσεις δαπανών και όχι απο σπατάλες.
Δε θα βρεις αμέσως 26 δισ. ή 36 δισ. από σπατάλες. Θα δανειστείς για να κερδίσεις χρόνο. Μετά, αρχίζεις σιγά-σιγά να ξετυλίγεις το κουβάρι και να διορθώνεις τα προβλήματα, ΧΩΡΙΣ όμως να έχεις καλέσει όλες τις κάμερες του κόσμου να σε βλέπουν. Κάνεις ό,τι κάνεις όσο πιο αθόρυβα γίνεται και χωρίς να διατυμπανίζεις στον κόσμο ότι γυρνάς τα πάνω-κάτω.
Ποιες κινήσεις θα γίνονταν; είναι απλές και γνωστές. Μόνο τις συμβάσεις να ενεργοποιούσες θα είχες τρομερές αλλαγές στην κατάσταση. Σκέψου ότι όλα τα μέτρα στους συνταξιούχους αντιστοιχούν στα αντισταθμιστικά των F-16 από το '90 ΜΟΝΟ (μιλάμε για ~350 εκ. € χωρίς να λάβουμε υπόψη τους τόκους από την εκμετάλλευση των χρημάτων μας). Από τότε έχουμε κάνει χιλιάδες αγορές που, ως γνωστόν πλέον, είχαν ΟΛΕΣ τους μίζες και απόκρυψη ποσών από το Δημόσιο. Π.χ. τα αντισταθμιστικά από TOR-M1 πήγαν, αντί στο κράτος, στις τσέπες του Άκη και των συν αυτώ. Για βάλε αυτά τα ποσά στο λογαριασμό και αμέσως βλέπεις ότι δε χρειάζεται να κόψεις ΤΙΠΟΤΕ από μισθούς (όχι πως δε θα έκοβες, αλλά αυτό το σχολιάζω παρακάτω, αν και το έχω κάνει στο παρελθόν). Να μη μιλήσουμε για τον Μισέλ και τους συρμούς. Αυτές οι συμβάσεις και αν είναι κλοπές του κράτους. Αγορά ηλεκτροκίνητων συρμών για δίκτυο που δεν έχει ρεύμα; τα λεφτά πίσω ΕΠΙΤΟΠΟΥ. Δεν υπάρχει σύμβαση, τέλος. Επειδή κάποιος ήταν απατεώνας και τα έκανε πλακάκια με τη Siemens θα πληρώσουμε εμείς τις κλοπές του; δεν το κατάλαβα αυτό.
enias έγραψε:Επίσης η μείωση των 36δις για να μηδενίσεις το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι απο μόνιμες δαπάνες του κράτους οπότε μάλλον θα έπρεπε να κόψεις και απο κάπου αλλού εκτός απο εξοπλιστικά χωρίς να πειράξεις μισθούς. Και πάλι όμως, οτι θα έκοβες, όπου κι αν το έκοβες σε δαπάνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα, θα το έβρισκες σε ύφεση απο την μείωση της κρατικής δαπάνης μιας και αυτή μετράει στο ΑΕΠ.
Το κόψιμο μπορεί να προέλθει ΑΜΕΣΑ από τους κλέφτες. Π.χ. βρήκαμε (η ΕΥΠ το έψαχνε το θέμα από το 2007-08 στέλνοντας προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες γι' αυτό και βγήκαν τόσες πολλές υποθέσεις με τη μία στην επιφάνεια) ότι υπάρχουν μαϊμού συνταξιούχοι, ανάπηροι κλπ. Ωραία, τα λεφτά πίσω και τελειώσαμε. Πήρες κ. enias σύνταξη αναπήρου (τυφλού) και οδηγούσες ΤΑΧΙ; πολύ καλά έκανες. Μας χρωστάς Χ μηνιάτικα * Υ χρόνια = τόσα χρήματα, χωρίς πολλά-πολλά. Το κράτος γίνεται συνέταιρος στο ΤΑΧΙ σου και ΚΑΘΕ μήνα θα επιστρέφεις αυτά που έκλεβες κάθε μήνα μέσω της σύνταξης. Να μην αναφέρω για τα δημόσια έργα και τις κλοπές εκεί, ούτε για τις συμβάσεις που έχουν γίνει. Αυξημένα διόδια στην Κορίνθου - Πατρών επειδή έτσι υπέγραψε ο Σαρακατσάνος; ποιος του δίνει το δικαίωμα; επειδή σε ψήφισαν κάποιοι κάνεις ό,τι θέλεις; δηλαδή αύριο υπογράφεις και η Μακεδονία είναι Βουλγαρική; ΟΛΕΣ οι συμβάσεις άκυρες και από την αρχή να δούμε πού μας κλέβουν και πού μας χρωστάνε κιόλας (βλ. Α.Ο. που έπρεπε να δίνουν στο κράτος και με λογιστικά τεχνάσματα, δημιουργία ομάδας παρεμφερών εταιρειών εξαφανίζονται τα κέρδη και το κράτος δεν παίρνει τίποτε).
Θα μου πεις δημιουργείς ύφεση έτσι γιατί και πάλι κόβεις. Ναι, κόβω, αλλά τα δίνω στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα ταμεία του κράτους που θα ξεπληρώνει και θα επενδύει, και όχι στην Ελβετική τράπεζα που τα κατέθετε ο συμπαθής κατά τα άλλα ταρίφας ή ο εργολάβος που γράφει στους 4Τροχούς και δηλώνει πως όλα είναι καλά, αλλά όταν το σκάει από τη χώρα και αρχίζει (μετά από δικές μου ερωτήσεις) να δίνει δίκιο για αυτή την κακοτεχνία, την άλλη έλλειψη κτλ
Κόψιμο, λοιπόν, και υποχρέωση να τηρηθούν οι συμβάσεις. Ζητάω αντισταθμιστικά για ενίσχυση της χώρας. Κάνε ό,τι θέλεις, αλλά εγώ θέλω 20% ελληνική Π.Α. κύριε Citrovagen, αλλιώς, όσες γνωριμίες και να έχεις στην κυβέρνηση (τα γνωστά που λέμε χρόνια) παραγγελία δε θα δεις.
Για τα κοψίματα σε μισθούς κτλ σου γράφω αυτό που έγραφα και παλαιότερα. Σωστό ενιαίο μισθολόγιο (να παίρνω τα ίδια, είτε στο ΥΠΔΒΜΘ, είτε στον ΟΤΕ) για όλους, λίγα επιδόματα ίδια για όλους (καθηγητής που ανήκει στη Β΄ Κυκλάδων - διάθεση ΠΥΣΔΕ ως συνήθως - τη μία χρονιά μπορεί να είναι Μήλο, την άλλη Νάξο, την τρίτη κάπου αλλού, έχει μισθό 550 - 950 €, αλλά οδοιπορικά δεν έχει σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς που ανά 2-3 χρόνια, με τη μετάθεση, παίρνουν) και συνεχής έλεγχος για τα πεπραγμένα και την αποτελεσματικότητα. Δε με ενδιαφέρει τόσο αν θα λουφάξεις 1-2 ώρες. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Με ενδιαφέρει όμως αν ο δρόμος που παραλαμβάνω είναι σωστός ή θα βγάλει λακκούβες σε λίγο καιρό (στο σπίτι μου, στα 30 m, έστρωσαν άσφαλτο 25/7/2004 για τους Ο.Α. και στις 5/8/2004 ο δρόμος ξεφλούδισε, ο εργολάβος όμως πληρώθηκε και τώρα πληρώνουμε τα δανεικά για τον εργολάβο και τα δανεικά για να φτιάξουμε τη ζημιά της κακοτεχνίας). Μπορώ να σου γράψω κι άλλα πολλά, αλλά το νόημα είναι το εξής: μείωση μισθού στα ρετιρέ (κάτι συνάδελφοι στον ΟΤΕ βγάζουν 4x των δικών μου), αύξηση στους χαμηλούς μισθούς, λογική κατανομή, δίκαιοι φόροι, πλήρης καταγραφή πολιτών και ενεργοποίηση των νόμων (πληρώνουμε ιατρικές εξετάσεις για μετανάστες χωρίς αυτοί να κολλάνε ένσημα) για όλους, ανελέητο κυνήγι στους απατεώνες να ξεβρωμίσει ο τόπος.
enias έγραψε:Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν υπολόγισες, οτι και πάλι δανειζόμενος όλο και περισσότερα κάθε χρόνο λόγω τόκων, αν δεν είχες αδιάλλειπτους ρυθμούς ανάπτυξης, πάλι μπροστά σε χρεοκοπία θα ήσουν.
Εδώ, λοιπόν, έρχεται η καταγγελία των συμβάσεων που γράφω. Για να αγοράσω υποβρύχια έδωσα ~2,5 δισ. Αυτά τα χρήματα είναι δάνεια για τα οποία πληρώνω τόκους και πανωτόκια. Μέχρι στιγμής υποβρύχια ΔΕΝ έχω, ή, τουλάχιστον, δεν έχω αυτά που πλήρωσα. Τη διαφορά, δηλαδή τα 1,5-2 δισ. γιατί να τα πληρώνω χωρίς λόγο; άρνηση πληρωμής, λοιπόν, καθώς η εταιρεία ΔΕΝ έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι συμβάσεις τα προβλέπουν αυτά και οι τράπεζες τα γνωρίζουν. Απλά εμείς δεν τις τηρούμε (βλ. παλαιότερες δημοσιεύσεις). Μπορείς να κάνεις έναν υπολογισμό πόσοι είναι οι τόκοι των 2,5 δισ. σε βάθος 3-5 ετών όταν δανειζόμασταν με επιτόκια 5-6-7-8%; τα ποσά αυτά, όσο είμαστε ακόμη σε ελληνικό δίκαιο αφαιρούνται και θα δεις για πότε εξαφανίζονται τα ελλείμματα και τα χρέη που προέρχονται από τέτοιες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο ήταν ένα κλασσικό παράδειγμα. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα από τις προμήθειες στυλό, μέχρι τις προμήθειες διαστημοπλοίων που κάνουμε.
Ένα hint: δες τη σύμβαση με τη μικρομαλακή τι προβλέπει. Δωρεάν οι υπάλληλοι windows στο σπίτι. Τα είδες ποτέ; εμείς όμως πληρώσαμε την εταιρεία για αυτή τη σύμβαση και ούτε καν στις υπηρεσίες δεν έχουμε δει εγκατάσταση λογισμικού της εταιρείας. Σε Σχολεία και Σχολές, πάντως, όλοι οι υπολογιστές έχουν νέες άδειες λειτουργικού, παρά την σύμβαση που υπάρχει. Να το χρήμα πώς φεύγει από τη χώρα. Γιατί; γιατί, προφανώς, κάπου στην πορεία έχει χυθεί λάδι στο πάτωμα και κάποιοι ποντικοί λάδωσαν την ουρίτσα τους.
enias έγραψε:3) Πιστεύεις οτι το παραγωγικό πρόβλημα λύνεται γρήγορα και αποδίδει σε 5-6 μήνες, άντε 1 έτος και μάλλον είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη Γη.
Όχι, δεν λύνεται σε 5-6 μήνες. Θέλεις 10 χρόνια. Για το ταξίδι, όμως, πρέπει να γίνει το 1ο βήμα και εμείς αντί να κάνουμε το βήμα μπροστά, πέσαμε για ύπνο στο χιονιά με αποτέλεσμα τώρα να είμαστε με βαριά πνευμονία, άρα έχουμε και το ταξίδι και την αρρώστια μας να αντιμετωπίσουμε.
Με μερικά βήματα, θα μπορούσαμε άμεσα να δώσουμε πνοή και θέσεις εργασίας (και προφανώς ανάπτυξη) άμεσα. Τα ναυπηγεία κλείνουν λόγω αντισταθμιστικών και μίζας. Να οι θέσεις εργασίας, να το ΑΕΠ, να η μείωση της ισχύος της χώρας. Τα αντίστοιχα ισχύουν για τα πυρομαχικά των αρμάτων (βλ. Βενιζέλος με απευθείας ανάθεση 5.000 βλημάτων - το κλασσικό κόλπο με το σπάσιμο των παραγγελιών = 0 αντισταθμιστικά), των αεροπλάνων, των αυτοκινήτων κτλ κτλ. Σου γράφω το πιο απλό. Αγορά αρμάτων αντισταθμιστικά: δημιουργία υποδομής υποστήριξης στη χώρα. Δεν έγιναν = δανειζόμαστε για να τα συντηρήσουμε και το προσωπικό γίνεται αντιπαραγωγικό (περιμένει ανταλλακτικά, δεν έχει έργο κτλ). Σκέψου τα ίδια αν γίνονταν π.χ. με τις προμήθειες αυτοκινήτων από ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΚΑΒ κτλ τι τεχνογνωσία θα ερχόταν στη χώρα (έστω στην επισκευή) και πόσες εταιρείες θα δούλευαν χωρίς να φεύγει χρήμα στο εξωτερικό.
Δεν αναφέρομαι σε αξιοποίηση φυσικών πόρων γιατί είναι τεράστιο θέμα και από μόνο του λύνει το πρόβλημά μας για πολλές δεκαετίες. Δες λίγο παρακάτω.
enias έγραψε:4) Αγνοείς ακόμα εντελώς οτι το πρόβλημα των τραπεζών, δεν είναι πρόβλημα των τραπεζιτών, άλλα της λειτουργίας της οικονομίας των επιχειρήσεων και κυρίως των πελατών της τράπεζας. Να έβλεπα πως θα έκανες εισαγωγές πετρελαίου και αγαθών, όταν η τράπεζες θα ήταν χρεοκοπημένες απο τα ελληνικά ομόλογα που θα έληγαν σε περίπτωση που έβρισκες ακόμα κλειστές τις χρηματαγορές για να δανειστείς.
Δε θα έκλειναν οι χρηματαγορές. Γιατί να κλείσουν; επειδή χρωστάμε; αυτό στο έλυσα παραπάνω. Είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αρκεί να υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση. Αν δεν υπάρχει τι συζητάμε; πετρέλαιο έχουμε (κάποιοι παλαιότερα μου έγραφαν ότι δεν έχουμε), φ. αέριο έχουμε, ΑΟΖ έχουμε ανακηρύξει; ΟΧΙ. Γιατί; γιατί είμαστε ραγιάδες και οι πολιτικοί και οι πολίτες που τους ψηφίζουν. Το έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα φοβάται. Βρε ούτε στο Ιόνιο δεν έχει ΑΟΖ, ούτε εκεί δε γίνονται έρευνες. Όλο ξεκινάμε και ξεκινάμε, αλλά από πράξη ΜΗΔΕΝ. Καθόρισε ΑΟΖ, φώναξε 2-3 εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι, πάρε το 30% που σου αντιστοιχεί, βάλε ρήτρα για Έλληνες εργαζομένους (ένας είδος Γέφυρας Χαρ. Τρικούπης) και θα δεις ανάπτυξη μέσα σε 2-3 χρόνια. Ποιος τολμάει όμως;
enias έγραψε:Τέλοσπάντων. Ας πούμε οτι έχεις μια άποψη για την όλη κατάσταση όπου πιστεύεις οτι κάποια πράγματα ήταν εφικτά, ενω εγώ και πάρα πολλοί άλλοι προφανώς πιστεύουμε οτι δεν ήταν (προσωπικά πιστεύω οτι αυτά που λες είναι εξωπραγματικά). Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ και δεν έχει και νόημα να το συνεχίσουμε ή να το ανάγουμε σε κόντρα. Ο κόσμος που διαβάζει, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Υπάρχουν δύο σχολές. Η μία λέει ότι όλα έρχονται απέξω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, άρα συμβιβαζόμαστε. Η δεύτερη λέει ότι αντιδρούμε, κυνηγάμε, απαιτούμε. Διαλέγεις σχολή και ακολουθείς. Είμαι της 2ης άποψης. Λέγε-λέγε, ζήτα-ζήτα, όλο και κάτι καταφέρνεις (βλ. Τουρκία). Αν περιμένεις ελεημοσύνη καταστράφηκες. Δε σε παίρνουν καν στα σοβαρά.
Όπως λέει και ο Καστοριάδης: ή θα έχεις ησυχία ή θα έχεις ελευθερία. Και τα δύο ταυτόχρονα δε γίνεται.
enias έγραψε:Για την ιστορία,
δεν διαφωνώ με το συμμάζεμα του κράτους, είτε αφορά εξοπλιστικά είτε άλλα, δεν διαφωνώ οτι υπάρχει πρόβλημα παραγωγής στην Ελλάδα που δεν το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και πολλοί άλλοι επίσης, άλλα δεν έχει και σημασία κατα τη γνώμη μου για όσον αγορά την υπογραφή του μνημονίου γιατί πιστεύω οτι θέλει αρκετό χρόνο και σοβαρό σχεδιασμό για να αποδώσει. Ακριβώς γι αυτό το λόγο και δεν αναφέρθηκα σε αυτό. Αν πιστεύεις οτι το ξέρεις τόσο καλά τότε έχεις χρέος ως Έλληνας να πολιτευτείς με κάποιο κόμμα της αρεσκείας σου, να πείσεις τον κόσμο και να σώσεις αυτόν τον τόπο. Αν θέλεις, μπορείς να ανοίξεις σχετικό θέμα και να μην χαλάς αυτό που μιλάει για επιλογές μιας επείγουσας διαχείρισης δημοσιονομικής κρίσης που άνοιξα εγώ. Τέλος, δεν είμαι ούτε με τον Βενιζέλο, ούτε με κανέναν άλλον οπότε μην λυσσάς. Είμαι απλά με τον εαυτό μου όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις και φυσικά αδιαφορώ αν το πιστεύεις ή οχι.
Δεν έχω διάθεση να πολιτευθώ. Είμαι παντελώς ακατάλληλος. Έχω άλλα πράγματα στο μυαλό μου ως ιδανικό σύστημα. Αυτά που σου γράφω είναι κινήσεις επιβίωσης μέσα στο παγκόσμιο σύστημα του σήμερα. Όχι πώς θα ήθελα να είναι η κατάσταση παγκοσμίως. Επίσης, είμαι πολύ ειλικρινής, άμεσος και ευθύς, άρα δεν περνάω για πολιτικός. Άσε που κανένας κομματικός μηχανισμός δεν με συγκινεί τόσο, ώστε να ταχθώ σε αυτόν.
Αυτά που σου έγραψα για Βενιζέλο ήταν παράδειγμα του πώς μπορώ κι εγώ να γράφω για σένα βλακείες, απλά και μόνο για να σε εκνευρίζω και να χαλάω το κλίμα. Ήταν απάντηση στις βλακείες (επιεικής χαρακτηρισμός) που έγραφες πως έχω χρήμα στο εξωτερικό, πως θέλω να το φέρω στη χώρα για να την αγοράσω κτλ. Τελείως τρελά πράγματα δηλαδή.
enias έγραψε:Επίσης πρέπει να προσθέσω, οτι εσύ ξεκινάς με διαφορετικό δεδομένο, οτι η Ελλάδα ΔΕΝ χρειαζόταν να δανείζεται πλέον για τους λόγους που συνόψισα παραπάνω, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό απο αυτό που πήρα εγώ ως δεδομένο στο πρώτο πόστ: Οτι η χώρα είχε και θα έχει ανάγκη κάθε χρόνο να δανείζεται παραπάνω απο τον πρεηγούμενο.
Η Ελλάδα και κάθε χώρα χρειάζεται να δανείζεται, όσο λειτουργούμε στο υπάρχον σύστημα. Το θέμα είναι ο τρόπος δανεισμού και ο προορισμός των χρημάτων. Όσο τα χρήματα δίνονται για αγορές χωρίς αντίκρισμα, τόσο βαθαίνει το πρόβλημα. Σου έδωσα λύσεις παραπάνω. Θα επανέλθω και πιο κάτω.
enias έγραψε:Κατηγορείς εμένα για θεωρίες, βάζεις και ανεκδοτάκια και εσύ γράφεις για ευχολόγια οτι θα βρισκόντουσαν λεφτά όσο όλο το έλλειμμα και οτι ενώ θα έβρισκες δαπάνες να κόψεις, αυτές, δεν θα δημιουργούσαν ύφεση.
Το ανέκδοτο έδειχνε τη διαφορά θεωρίας-πράξης. Στη θεωρία εσύ αναφέρεις νούμερα, αλλά δε γνωρίζεις πώς δημιουργούνται αυτά τα νούμερα. Λες ύφεση, αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι με το να μην ενεργοποιώ τα αντισταθμιστικά (αρκετά, έως πολλά δισ.), αλλά να πληρώνω τόκους στον ενδιάμεσο δε λύνω το πρόβλημα. Ή δημιουργείς ανάπτυξη ή δε θα λυθεί ΠΟΤΕ το πρόβλημα. Το μνημόνιο δημιούργησε ύφεση, μεγαλύτερη των αντοχών μας και, μάλιστα, σκόπιμα. Δεν έλυσε προβλήματα, αλλά δημιούργησε περισσότερα. Και, αν θες να γίνω ακόμα περισσότερο προβοκάτορας, είχε εξασφαλίσει ότι θα δημιουργήσει το πρόβλημα. Δίνω παράδειγμα, με τα νούμερα που λες εσύ:
Χρωστάμε 300 δισ. Το έλλειμμα είναι 36 δισ.
Μας χρωστάει η Γερμανία μόνο 60++ δισ. από αποζημιώσεις.
Τι λέει το μνημόνιο; μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμό; ΟΧΙ, το απαγορεύει. Άρα, πρώτα πρέπει να βρούμε εμείς τα 300 και μετά βλέπουμε, αν γίνει τελικά, να βρουν οι Γερμανοί τα 60. Στο ενδιάμεσο, θα δανειστούμε και άλλα για αγορές συστημάτων που δε θα έρθουν, αλλά θα πληρώνουμε εμείς ως κορόιδα που είμαστε.
Κάνε το αντίστροφο τώρα. Κάνω συμψηφισμό και λέω: 60 μας χρωστάς, τα βγάζω από το λογαριασμό. Άλλα Χ μας χρωστάς από κλεμμένα ή αντισταθμιστικά, ΜΗΔΕΝ το έλλειμμα για τα επόμενα Υ χρόνια, τόση η μείωση του χρέους. Αυτομάτως διορθώνεις το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε ενεργοποιείς βιομηχανία, κινείς τα νήματα για σωστές προμήθειες και παίρνεις πίσω πολλά από τα κλεμμένα εντός της χώρας.
enias έγραψε:Αν παραδεχτούμε και οτι όλα αυτά που λες, γίνονται, τότε δεν υπάρχει λόγος καταγγελίας του μνημονίου. Μπορούμε άνετα να φτάσουμε τους στόχους του, να τους ξεπεράσουμε και να αποπληρώσουμε και το χρέος. Αρκεί, να πάρει ο πιπίνος το τιμόνι της χώρας.

Όχι, καταγγελία γιατί διαφορετικά γίνονται τα αμέσως παραπάνω. Αφού συμψηφισμός δε γίνεται, δεν ξεφεύγουμε ΠΟΤΕ. Άρα, καταγγελία, ξεφεύγουμε και μετά κινούμαστε σταδιακά για την ανάκαμψη της χώρας στο '60 που είχαμε παραγωγή.
Ευχαριστώ.