περί τεχνητής νοημοσύνης...

Αν δεν έχει κατηγορία γι'αυτό βάλτε το εδώ...
Απάντηση
enias

περί τεχνητής νοημοσύνης...

Δημοσίευση από enias »

Καθόμουν σήμερα και σκεφτόμουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο έξυπνοι με συστήματα που αρχικά διευκόλυναν τον άνθρωπο κυρίως σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και κάνοντας υπολογισμούς χωρίς το περιθώριο του λάθους. Σήμερα όσο η τεχνολογία προχωράει βλέπουμε υπολογιστές (πάσης φύσεως) που διορθώνουν ακόμα και τα λάθη των ανθρώπων (πχ στα αυτοκίνητα) και όλο και περισσότερο αποκτούν ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες τους. Πάρτε για παράδειγμα και το park assist της VW. Κάπου αρχίζουμε να θυμόμαστε εκείνη τη μυθική σειρά του Ιππότη της Ασφάλτου με τον ΚΙΤΤ, το αυτοκίνητο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Όλα αυτά καλά θα μου πείτε, τα ξέρουμε. Τώρα τα θυμήθηκες;

Να σας πω. Σήμερα είδα την ταινία (σε DVD) Terminator:Salvation (γνωστή και ως ο Εξολοθρευτής 4) και μπορώ να πω οτι επηρεάστηκα κάπως. Οχι, δεν φοβάμαι μήπως μου επιτεθεί ξαφνικά το πληκτρολόγιο εσφεντονίζοντάς μου τα πλήκτρα, ούτε και οτι θα βγάλει δόντια και θα με δαγκώσει το ποντίκι. Απλά άρχισα να σκέφτομαι πόσο έξυπνους έχουμε κάνει τους υπολογιστές, που παίρνουν το τιμόνι απο τα χέρια μας, παρκάρουν το αμάξι, φρενάρουν μόνα τους όταν βρουν το εμπόδιο μπροστά στο αμάξι χωρίς να περιμένουν να κουνήσουμε το ξερό μας, πως το ABS αφήνει το φρένο σε κλάσματα δευτερολέπτου ενω εμείς μέχρι να καταλάβουμε οτι γλιστρήσαμε έχουμε το πόδι ακόμα επάνω στο πετάλι, πως καταλαβαίνει οτι το αμάξι πλαγιολισθαίνει γιατί εμείς είμαστε ασυνείδητοι και απρόσεκτοι και φρενάρει τον κατάλληλο τροχό για να το επαναφέρει. Πόσα πράγματα λοιπόν κάνει ο υπολογιστής στη θέση μας; Κοντεύει να μας πάρει τη θέση οδήγησης και να αρχίσει να οδηγεί χωρίς να μας ρωτήσει!

Να σας πω και κάτι άλλο; Ειλικρινά, υπάρχει μια δραστηριότητα του υπολογιστή μου που με τρελαίνει και μου προκαλεί δέος! Παίζω απο μικρός σκάκι. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, παίζω αρκετά ικανοποιητικά. Βρήκα τελευταία ένα πρόγραμμα σκάκι και έχω βάλει σκοπό μου να κερδίσω το μηχάνημα. Σκέφτομαι οτι επειδή το μηχάνημα έχει το μειονέκτημα να σκέφτεται λογικά, ενώ εγώ ως ανθρώπινο ον, είμαι απρόβλεπτος και επινοητικός πράγμα που θα πρέπει να μου δίνει το πλεονέκτημα.

Ε... λοιπόν ρε παιδιά, θα έχω παίξει μέχρι τώρα 80 φορές και δεν έχω πάρει ούτε μια ισοπαλία!!! Είναι απίστευτο, πραγματικά! Τόσο πολύ που ώρες ώρες με τρομάζει το μηχάνημα. Δεν μπορώ να δεχτώ οτι μια μηχανή με κυκλώματα έχει τέτοια ικανότητα να προσαρμόζεται τόσο εύκολα στις στρατηγικές που αλλάζω εντελώς ξαφνικά, να αποκρούει όλες μου τις επιθέσεις και ταυτόχρονα σε κάθε κίνηση να δημιουργεί με δυναμικό τρόπο ένα νέο σχέδιο επίθεσης!!!

Είναι εκπληκτικό πραγματικά... και όταν παίζω σκάκι νιώθω τόσο αδύναμος μπροστά στο pc μου... που θυμάμαι τον Τζόν Κόννορ που προσπαθεί μάταια να νικήσει το Skynet...

Εικόνα

Αινείας
rasPUTIN
Site Admin

Re: περί τεχνητής νοημοσύνης...

Δημοσίευση από rasPUTIN »

enias έγραψε:Να σας πω και κάτι άλλο; Ειλικρινά, υπάρχει μια δραστηριότητα του υπολογιστή μου που με τρελαίνει και μου προκαλεί δέος! Παίζω απο μικρός σκάκι. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, παίζω αρκετά ικανοποιητικά. Βρήκα τελευταία ένα πρόγραμμα σκάκι και έχω βάλει σκοπό μου να κερδίσω το μηχάνημα. Σκέφτομαι οτι επειδή το μηχάνημα έχει το μειονέκτημα να σκέφτεται λογικά, ενώ εγώ ως ανθρώπινο ον, είμαι απρόβλεπτος και επινοητικός πράγμα που θα πρέπει να μου δίνει το πλεονέκτημα.

Ε... λοιπόν ρε παιδιά, θα έχω παίξει μέχρι τώρα 80 φορές και δεν έχω πάρει ούτε μια ισοπαλία!!! Είναι απίστευτο, πραγματικά! Τόσο πολύ που ώρες ώρες με τρομάζει το μηχάνημα. Δεν μπορώ να δεχτώ οτι μια μηχανή με κυκλώματα έχει τέτοια ικανότητα να προσαρμόζεται τόσο εύκολα στις στρατηγικές που αλλάζω εντελώς ξαφνικά, να αποκρούει όλες μου τις επιθέσεις και ταυτόχρονα σε κάθε κίνηση να δημιουργεί με δυναμικό τρόπο ένα νέο σχέδιο επίθεσης!!!
Ὁ Η/Υ ἐκτελεῖ ἐκατομμύρια πράξεις ἀνὰ δευτερόλεπτο ὁπότε δύναται νὰ προβλέψει ὅλα τὰ πιθανὰ σενάρια.
Παραμένω καθαρόαιμος (mRNA Free)
enias

Δημοσίευση από enias »

Το εντυπωσιακό είναι οτι ενώ μπορώ να του χαλάσω τα σχέδια κάνοντας μια θυσία που δεν θα ήταν λογική για ένα μηχάνημα (πχ αλλάζω πύργο για αξιωματικό) αναπροσαρμόζει ήδη με την επόμενη κίνηση, την στρατηγική του! :o
Αινείας
Άβαταρ μέλους
MacPap

Δημοσίευση από MacPap »

Μα είναι σίγουρο πως σε θέματα ανάλυσης προβλημάτων όπως αυτών του σκακιού οι υπολογιστές είναι απείρως καλλίτεροι από ένα ανθρώπινο εγκέφαλο διότι ΔΕΝ κάνουν λάθος ποτέ. Το θέμα είναι πως ακόμα δεν μπορούν να κάνουν πράγματα που είναι απλά για τον δικό μας εγκέφαλο... Διότι έχουν αναλυτική και όχι συνθετική "σκέψη".

Ο Εγκέφαλός μας λειτουργεί πάντα συγκρίνοντας πράγματα και όχι αναλύοντας τα. Αυτό ακόμα δεν είναι δυνατό στους υπολογιστές. Και αναφέρομαι σε πολύπλοκες έννοιες και όχι αν το 2 είναι μεγαλύτερο του 1...
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ότι περισσεύει...”